Eugen Rădulescu, BNR: "Sistemul de impozite şi taxe a devenit un adevărat şvaiţer"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 iulie 2023

Eugen Rădulescu, BNR: "Sistemul de impozite şi taxe a devenit un adevărat şvaiţer"

"Una din cauzele pentru care avem un deficit bugetar mare este că încasăm puţini bani, nu că am cheltui foarte mulţi" "Absorbţia fondurilor din PNRR este esenţială pentru a contrabalansa încetinirea activităţii economice" "Pentru mine rămâne o enigmă cum este posibil ca sectorul IT să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit"

Sistemul de impozite şi taxe din ţara noastră a devenit un adevărat şvaiţer, a afirmat ieri Eugen Rădulescu, fostul director al Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR, cu ocazia unei conferinţe de presă. Conform oficialului băncii, una din cauzele principale pentru care avem un deficit bugetar mare ţine de încasările slabe, inclusiv pe fondul numeroaselor scutiri de la plată.

Eugen Rădulescu a afirmat: "Deficitul bugetar este marea problemă pe care o avem. Am avut o perioadă mai bună între 2013 - 2015, care nu a durat foarte mult. Iar după începerea valului generat de Covid, dar nu numai, situaţia s-a deteriorat semnificativ. În anul 2022, în Uniunea Europeană a existat o singură ţară cu deficit bugetar mai mare decât România, anume Italia".

Oficialul BNR a adăugat: "Noi avem o pondere a veniturilor bugetare în PIB de 27%, cea mai scăzută din Uniunea Europeană, în condiţiile în care nivelul mediu este 41%. Asta înseamnă că reducerea cu 1% a deficitului public este cu mult mai dificil de realizat într-o economie precum a României, decât într-o economie în care ponderea veniturilor bugetare este undeva pe la 40-45% din PIB. Marja de manevră a autorităţilor pentru a reduce deficitul bugetar este foarte redusă, având în vedere că persisită un grad foarte ridicat de rigiditate a cheltuielilor".

Din punctul său de vedere, absorbţia fondurilor din PNRR este esenţială pentru a contrabalansa încetinirea activităţii economice şi a contribui la accelerarea tranziţiei verzi şi a digitalizării economiei. "Dacă vom fi în stare să tragem fondurile din PNRR, vom intra în rândul lumii", a spus Rădulescu.

Oficialul BNR a completat: "În momentul în care noi avem 27% venituri bugetare în PIB în timp ce media Uniunii Europene este de peste 40%, este clar că una din cauzele pentru care avem un deficit bugetar mare este că încasăm puţini bani, nu că am cheltui foarte mulţi. Încasăm prea puţin din impozite şi taxe. Calculele pe care le-am făcut arată că partea problematică este legată de colectarea veniturilor. Iar colectarea veniturilor are o teribilă problemă, în sensul că sistemul de impozite şi taxe a devenit un adevărat şvaiţer".

Eugen Rădulescu a caracterizat anumite scutiri de la plata taxelor drept stridente şi greu de explicat. "Pentru mine rămâne o enigmă cum este posibil ca sectorul IT, care are cele mai mari venituri din economie, poate nu întotdeauna dar în orice caz venituri foarte ridicate, să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit. Oameni care câştigă 2.000, 3.000, 4.000 de euro pe lună nu plătesc impozit pe venit. Mi se pare nesănătos şi faptul că în anumite industrii există eliminarea cotei de sănătate, plata CASS-ului. Asta înseamnă că cei câteva zeci sau chiar sute de mii de oameni care lucrează în acele industrii beneficiază de asistenţă sanitară pe buzunarul celorlalţi. Este absurd", a spus Eugen Rădulescu.

Conform fostului director al Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR, TVA-ul de 19% este în realitate de puţin peste 14%, pentru că există o mulţime de scutiri, reduceri şi alte facilităţi.

"De exemplu la echipamentul sportiv plăteşti taxe de 5%. Chiar a ajuns echipamentul sportiv cel mai important lucru?. Pentru curent electric plătim 19%, dar pentru apă şi canalizare plătim numai 9%. Nu este în regulă. Apoi avem minunea care se numeşte microîntreprinderi - care au venituri de jumătate de milion de euro, iar o singură persoană poate să aibă trei microîntreprinderi, poate să aibă şi soţia trei, şi fiul trei, în aşa fel încât ajungem la nişte venituri incredibile care nu sunt taxate. Avem o mulţime de oameni care nu sunt salariaţi, ci persoane fizice autorizate. Asta pentru că salariaţii plătesc 48% impozite şi taxe, pe când ceilalţi plătesc 10%, 12%, 15%. Nu este în regulă", a spus Eugen Rădulescu.

În opinia sa, primul lucru ce trebuie făcut înainte de mărirea impozitelor şi taxelor este eliminarea privilegiilor fiscale. "Privilegiile fiscale sunt de nedorit. Ai impresia că ajută. Nu ajută", a spus oficialul BNR.

Ieri, Eugen Rădulescu a anunţat că s-a retras din funcţia de director al Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR. "Este ultimul raport de stabilitate la care contribuit. Începând din 1 iulie am predat frâiele Directiei de Stabilitate Financiară domnului Florian Neagu care este acting director, în acest moment. Eu m-am retras pe o poziţie neexecutivă, potrivită unei persoane care se apropie de pensionare", a spus ieri Eugen Rădulescu.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Eh, la pensie iti aduci aminte cu drag de tinerete. Era mai bine pe atunci dom'le.

    Sistemul e un svaiter dar echitabil nu o sa devina daca elimi toate exceptiile si lasi pe maximale in dulcele stil clasic. El trebuie regandit. 

    Care exceptii, sunt discutabile. Cat ia statul de pe un IT-ist care plateste CASS procent desi e tot un om cu un trup si pe langa asta are asigurare paralela la privati? 

    Sa nu mai vorbim de pacaleala de pensie care va fi 0 pentru toata generatia asta. 

    1. Are în paralel la privat....pai are în paralel ca asa vrea el...e smecher, are bani și își permite. Adică nu sta la rand ca polimea 2-3 sa facă analize, consulturi...el vrea atunci...plătești tata, ca e capitalism!

      corect.

      Și la privat stai la coadă, daca nu plătești suprataxe. Privatul cere taxe mari pentru servicii mărunte, iar daca se îngroașă gluma te trimite la stat, să-ți rezolve statul problemele la costuri subvenționate, că privatul a luat crema și se ascunde.

      Privatul face doar ce este rentabil, ca scopul lui este profitul.

    imi pare tare asta cu incasa mutini bani!

    economia trebuie lasata libera nu taxata! 

    la carerea regimului vechi cata populatie facea parte din “partid” si “stat” de primea bani cacalau pentru orice sifonareala si alipire de partid?! 

    dupa cadere cre era numarul “parlamentarilor” si lipitorilo rtotale de partid la “stat”? 

    dupa 2000 care este trendul in guvernul romanieie la “stat” de mai putini sau mai multi?! ca alipire la ban public?! 

    care este trendul datoriei gov ca procent din pib pana in 87 … dupa 87 pana in 97-97… dupa 2000 pana in prezent… care era trendul datoriei gov in 1890 -1928 - 1945 …. dupa 1947 fomita si comunistii pana in 69-71… 

    lipitori la ban si imprimerie publica se aduna multi pe orice forma de regim. 

    s c c r e t 

    Acest domn vorbeste ca un bugetar ce n-a avut in viata lui o afacere independenta cat de mica(sau mai mare). De exemplu confunda PFA ul cu salariatul. Intr-adevar pana la o anumita suma 25000 de euro venit platesti contributii cas si cass si imp pe venit la salariul minim. Doar ca un PFA mai are si cheltuieli la veniturile acelea. Ceea ce salariatul n-are.

    La fel un imm cu minim un salariat ce plateste 1% pe CA in loc de 16% pe profit. CA nu e profit atentie. Poti fi si pe pierdere intr-un an si tot platesti 1% pe cifra de afaceri. Sau poti avea un profit de 5% si in acel an ai platit 20% imp pe profit. Ca sa nu spun ca pt firme totul e mai scump, rca ul, taxele la banci, impozitul pe cladiri de 10 ori mai mare, taxa de apa de plaoie taxa de imm, taxa de orar, taxa pt sigla firmei, taxa de reclama, etc. 

    Nu domnilor, statul roman e swaizer in primul rand ca lasa 30-40% din economie la negru, si in al doilea rand la cheltuieli, avem cei mai multi bugetrari/ angajati la privat din Europa, pensionari speciali ce ies la pensie la 45 de ani, comune cu 400 de locuitori, drumuri care se repara de mantuiala numai ca sa se repare inca odata anul viito rla cele mai mari sume posibile, terenuri de fotbal in panta, costume de scafandru cumparate de CFR marfa samd spagi spagute si furacuni si incompetenta.

    Cat despre IT, constructii si agricultura, s-au dat aceste facilitati sa se mai retina specialistii si muncitorii in tara ca altfel era exod, sunt meseriile cele mai cautate in vest. 

    1. IT ul sa pleci...eu as închide băncile, tot ce tine de solf...puiul și hârtia (ca de asta sunteți imbecili) , banii cash....și drum bun!

      Construcțiile....avem imobile dublu fata de cât e nevoie...sa plece și sclavii ăștia...ca sunt escroci care su furat bani și spala bani și iau câte un bloc pt chirie sau sa albească banii...iar nu ma interesează...

      Agricultura e singura care merita! Dar și acolo supravegheați ce fac cu banii, bonificatiile 

      Cand incasezi 2% in timp ce media europeana este de 40% asta insemna ca incasezi putin. Avem ramuri care creeaza mare parte din PIB il umfla inutil fara corespondenta in buget. Cand se mira realizatorii TV de cat de bine merg constructiile si IT-ul, si ce cat contribuie la PIB asta este o masura a coruptiei institutionalizate care face ca "cele mai performante" ramuri ale economiei sa nu contribuie cu nimic la PIB.

      IT, constructiile, agricultura, industria alimentara etc nu sunt scutite pentru ca am avea niste mirifici specialisti de neinlocuit ci pentru ca majoritatea businessurilo rdin domeniu sunt detinute de liberali sau PSD-isti. 

      Cel putin cazul constructiilo reste scandalos. Sprijinit ani de zile cu credite preferentiale . scutit de impozite , infruptandu-se dupa bunavoie din taxele platite de noi restul la sanatate, cu patroni prapaditi carora le put sau nu le profita angajatii romani si se apuca sa-si aduca muncitori din cele mai sarace tari din asia.

      Despre IT-ul scutit de taxe de peste 20 de ani, numai de bine ! 

      Vezi bine ca de IT nu se leaga nimeni. acum se vorbeste sa scoata scutirile la agricultura si constructii.

      dar sunt venituript care nu platesc nimic dar nimic, un exemplu rapid ce-mi vine in minte la nici o sala de sport nu primesti bon fiscal, casa la fel mi-am renovat=o toata fara nici un bon(in afara de firma cu gazul). masina dc ti-o repari la coltul strazii e fara bon.

      Multe imm-uri sunt folosite de angajați pentru a-si încasa salariul fara sa plătească impozitele corespunzător. Nu au cheltuieli deoarece angajatorul le oferă tot ce au nevoie, iar veniturile sunt dintr-o singură sursă.

      Cit e contributia IT in PIB ? Si cit era inainte de introducerea facilitatilo r? Ca asa ne putem da seama ce vo rpierde.

    sa intelegem ca nu va mai ajung salariile de 15-20.000 de euro/luna, don director?

    1. ...

      ...le mai trebuie si cumul pensii & salariu ( vezi Manole), parca nu ar mai exista si alti distepti prin tara asta !

      pai bineninteles ca nu-i mai ajung, doar zice ca nu se cheltuie mult (cu salariile bugetarilor)!!!!!

    In sfarsit unul care spune adevarul.De ce,”pentru unii muma iar pentru altii cima”?Daca unul cu salarul minim pe economie plateste impozit,sa plateasca si „protejati sorti”.Unele reduceri sunt escrocherii ale coruptilo rcare ne conduc.

    Nu va speriati nesimtitilor,nu vo rtaia multe privilegii,deoarece si parlamentarii si guvernantii fac parte si ei din categoria de escroci si nesimtiti.

    o deschis gura dinozarul comunist, ce tocmai s-a retras pe o pozitie usurica, de se apropie pensionarea dupa cum singur marturiseste.

    De 30 ani e in bnr si a supravegheat cu success toate rateurile, falimentele si tepele intamplate in sectorul bancar si platite de oamenii simpli. 

    Acest individ ar trebui sa vorbeasca din spatele gratiilo rpana la sfarsitul zilelor.

    Are China multe bube si parti negative, dar tratamentul aplicat marilo rfunctionari, bancheri corupti este exemplar. 

    In primul rand si inflatia e o taxare asa zis ascunsa. Cat a fost taxa numita inflatie pe veniturile tuturo rromanilo rin ultimii 3 ani? 16% 2021, 16% 2022, 14% 2023. iN TOTAL 50% din puterea de cumparare a IT istului si a pfa ului imm ului si a tuturo rromanilo rs-a dus in gaura neagra numita bugetul de stat. Si tot nu e de ajuns.

    1. 8.2% cu 16% si vreo 10.5% adunati si inmultiti cu 2. Cam cu atit ne-a taxat statul in plus, pe toti !

    România țara specialilo rde toate felurile. Este strigăto rla cer cum unul cu salariu minim plătește impozit și contribuie la cheltuielile statului în timp ce unii cu salarii mult peste medie sunt scutiți.

    Avem speciali peste tot: de la casta superioară a bugetarilo rce se pensionează la 40 de ani până la IT-iștii cu salarii de mii de euro. Țara asta nu mai are nicio șansă.  

    În condițiilea asta trebuie să fii ultimul FRAIER să vrei să fii corect și să-ți plătești taxele la stat.  

    Si cine l-a facut svaiter ? nu tot astia care conduc tara de 30 de ani ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb