Macedonia de Nord, care a trebuit deja să-şi schimbe numele pentru a adera la NATO, s-a declarat vineri pregătită să discute cu Bulgaria pentru a încerca să ridice veto-ul faţă de aderarea sa la UE al Sofiei, care cere ca Skopje să recunoască minoritatea bulgară, relatează AFP, de la care informăm cele ce urmează.
Bulgaria blochează din 2020 aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană din cauza unor dispute de ordin lingvistic şi istoric şi cere acesteia, pentru a-şi ridica veto-ul, să-şi modifice Constituţia pentru a recunoaşte minoritatea bulgară.
Skopje, care a început negocierile de aderare în 2022, 'doreşte o soluţie', a explicat prim-ministrul său, Hristian Mickoski (VMRO-DPMNE, dreapta), în timpul unei conferinţe de presă comune cu şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas.
Ţara a 'obosit de blocajele succesive', a adăugat Mickoski, 'şi suntem pe deplin pregătiţi pentru discuţii bilaterale în cadrul NATO'. 'Oricine vrea să ajute, suntem pregătiţi să discutăm şi acceptăm orice formă de mediere. Vrem o soluţie. O soluţie pe termen lung', a adăugat el.
Premierul a spus clar că nu va lua în considerare o schimbare constituţională fără garanţia că nu se va mai aplica niciun fel de veto candidaturii ţării sale.
Responsabili nord-macedonieni şi bulgari ar putea discuta această problemă la summitul NATO de la Haga, la sfârşitul lunii iunie, a spus el.
Şefa diplomaţiei europene a încurajat desfăşurarea acestor discuţii, văzând o 'marjă de manevră' în perioada actuală, conform sursei citate.
'Este clar că ne dorim ca Macedonia de Nord să avanseze cu adevărat pe calea (europeană) şi ştim că există obstacole pe acest drum', a spus ea. 'Am discutat acest lucru pentru a găsi mecanisme eficiente pentru depăşirea lor', a adăugat Kaja Kallas.
Macedonia a trebuit să-şi schimbe numele în 2018, acceptând adăugarea menţiunii geografice 'de Nord' - pentru a o deosebi de provincia greacă Macedonia - în scopul de a pune capăt unei dispute de lungă durată cu Grecia, care bloca din această cauză aderarea sa la NATO şi negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2025, 23:30)
Pai solutia e sa se lase anexata de Bulgaria (minus partea cu albanezi majoritari). Cum zicea cineva (din Grecia) e North Madeupdonia.