România ocupă primul loc în UE după ponderea angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente

G.U.
Miscellanea / 22 mai 2020

România ocupă primul loc în UE după ponderea angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente

Un număr de aproximativ 15,9 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani erau angajate în anul 2019 în sectorul de aprovizionare cu alimente din Uniunea Europeană, echivalentul a 8% din totalul persoanelor angajate, România fiind statul membru cu cea mai mare pondere a angajaţilor, 23%, arată datele publicate vineri de Eurostat, transmite Agerpres, preluat de G4Media.ro.

Alte state membre cu o pondere mare a angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente sunt Grecia, 18%, şi Polonia, 14%. La polul opus, ţările cu cea mai mică pondere a angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente sunt Luxemburg şi Suedia, ambele cu 3%, urmate de Danemarca, 4%.

Datele Eurostat arată că patru regiuni din România au o pondere ridicată a angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente: Nord-Est (44% din totalul persoanelor angajate, cel mai ridicat procent înregistrat în UE), Sud-Vest Oltenia (34% ), Sud-Est (24%) şi Sud-Muntenia (23%).

La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate (46%) dintre persoanele angajate în sectorul de aprovizionare cu alimente lucrau în zootehnie şi culturi de câmp. Job-urile în fabricarea de produse alimentare erau responsabile pentru 26% din locurile de muncă din sectorul aprovizionării cu alimente, urmate de locurile de muncă în vânzările cu amănuntul de alimente, băuturi şi ţigări în magazinele specializate (15%), vânzările angro de alimente, băuturi şi ţigări (8%), producţia de băuturi (3%), vânzările angro de materii prime şi animale vii (2%), pescuit şi acvacultură (1%).

Eurostat subliniază că persoanele care sunt angajate în baruri şi restaurante nu sunt incluse în rândul angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente.

Datele statistice mai arată că, la nivelul UE, majoritatea (59%) angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente sunt bărbaţi, Germania fiind singurul stat membru unde femeile sunt predominante (52% femei şi 48% bărbaţi).

Distribuţia pe grupe de vârstă arată că peste o treime (38%) din angajaţii din sectorul de aprovizionare cu alimente din UE au vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani, în timp ce persoanele cu vârsta de cel puţin 50 de ani au o pondere de 34% iar tinerii cu vârsta între 15 şi 34 de ani au o pondere de 28%.

În marea majoritate (16 din 27) a statelor membre UE, persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani aveau cea mai mare pondere în rândul angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente, pe primele locuri fiind Bulgaria, Cehia, Spania şi Ungaria, toate cu peste 43%.

În doar cinci state membre (Cipru, Danemarca, Malta, Olanda şi Suedia), tinerii cu vârsta între 15 şi 34 de ani au cea mai mare pondere în rândul angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente. În schimb, în şase state membre UE (Germania, Finlanda, Lituania, Letonia, Portugalia şi Slovenia), persoanele cu vârsta de cel puţin 50 de ani au cea mai mare pondere în rândul angajaţilor în sectorul de aprovizionare cu alimente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb