Surse: "Măsurile fiscale propuse de Guvern nu i-au convins pe oficialii CE"

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 august 2023

Surse: "Măsurile fiscale propuse de Guvern nu i-au convins pe oficialii CE"

Marcel Boloş a cerut Comisiei să accepte o ţintă de deficit de 5,5% din PIB, peste ţinta asumată de 4,4%

Mâine, premierul va negocia la Bruxelles cu Ursula von der Leyen

English Version

Oficialii Comisiei Europene nu au fost convinşi de măsurile prezentate la începutul acestei săptămâni de reprezentanţii Guvernului la Bruxelles, prin care se doreşte reducerea deficitului bugetar, conform unor surse Hotnews şi G4Media.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat marţi la Digi 24 că a cerut Comisiei Europene să accepte o ţintă de deficit de 5,5% din PIB, peste ţinta asumată în legea bugetului, de 4,4% din PIB.

Potrivit informaţiilor G4Media, directorii din Comisie, care nu au putere de decizie, dar fundamentează tehnic hotărârile luate de colegiul comisarilor, au sugerat în discuţiile cu Boloş că necesarul de bani la buget poate fi colectat prin creşterea TVA cu două puncte procentuale, de la 19% la 21%.

O altă măsură sugerată de Comisie a fost creşterea impozitului pe dividende de la 8% la 10% (în acest an, impozitul a crescut de la 5% la 8%). De asemenea, oficialii Comisiei Europene au cerut măsuri mai decise pentru scăderea cheltuielilor statului, care au crescut puternic în ultimii ani, mai scrie G4Media.

Surse guvernamentale au declarat pentru Libertatea că reprezentanţii Comisiei Europene insistă şi ca reforma pensiilor să fie realizată mai rapid. Între timp, la nivelul Executivului din ţara noastră se discută noua lege a salarizării unitare, o promisiune care a fost făcută mai multor confederaţii sindicale şi care este jalon în PNRR.

De asemenea, reprezentanţii Comisiei Europene au insistat pentru o diminuare a numărului de IMM-uri, considerând că acestea reprezintă adevărate "paradisuri fiscale". S-a discutat inclusiv o propunere ca IMM-urile să fie sub pragul de 50.000 de euro, conform unor surse Libertatea.

"Să punem în aplicare PNRR, cu toate componentele din reforma fiscală, înseamnă introducerea impozitării progresive şi reducerea cotelor de TVA de la trei la una. Mâncarea la români ar însemna că se scumpeşte cu 10%, ceea ce nu cred că este astăzi posibil de discutat", a declarat Marcel Boloş pentru Libertatea.

Mâine, premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta măsurile fiscale şi bugetare prin care Guvernul doreşte să reducă deficitul şi ţinta de deficit bugetar pentru 2023.

Conform unor surse Hotnews, există "semnale pozitive" ca cei de la Comisia Europeană să accepte creşterea deficitului dacă vor avea dovada cheltuielilor României cu ajutoarele date Ucrainei.

Execuţia bugetului general consolidat în primele şapte luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 38,6 miliarde lei, respectiv 2,43% din PIB, faţă de deficitul de 26,7 miliarde lei, respectiv 1,89% din PIB aferent primelor şapte luni ale anului 2022. În iulie, deficitul a crescut şi faţă de luna precedentă, când se cifrase la 2,34%.

Ţara noastră trebuie să se încadreze, în acest an, într-un deficit bugetar de 4,4% din PIB, conform angajamentului luat în PNRR (Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă).

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Creșterea impozitului pe dividende și scaderea pragului la imm-uri sunt de bun simt. Exista evaziune semnificativă prin aceste mecanisme,.in principal salarizare mascată.

    1. la fel si trimiterea acasa a jucatorilor de solitaire pe mai mult de 10.000 de lei net plus sporuri, la fel si pensiile speciale, la fel si cumulul pensie speciala +salariu la stat, la fel si cele peste 1000 de agentii ale statului care multe fac aceleasi lucruri. la fel si primariile cu sub 400 de locuitori unde se taie frunza la caini.

      Cred ca si acestea-s DE BUN SIMT? Nu? Sau ce ati vrea mariri de taxe la imm uri si pfa uri ca sa continue dezmatul de mai sus?? 

      Asa este, dar ai omis sa spui ca cea mai mare parte a banilor din bugete ajunge la clanurile de baroni locali si la mafiile din preajma lor, cu ajutorul unor autoritati centrale in frunte cu sefimea locala din MAI.

      Acolo sunt banii nostri!

      Din Golden Gateul de Braila, pe langa faptul ca s-a deformat asfaltul (cica din cauza caldurii dupa spusele unui ilustru idiot PSDist, care probabil ca nu a mers niciodata in Turcia sau Grecia unde temperaturile sunt mai mari si drumurile sunt totusi netede si culmea, mai ieftine decat in Romanica), mai nou au inceput sa curga suruburile din el. Peste cativa ani, acolo vom avea un nou Colectiv, Crevedia, 1 Mai fara vinovati. 

      De bun simt ar fi controlarea tuturor firmelor de partid si ale baronilor locale. Cu amenzile date acolo ar ajunge la zero deficitul tarii. Daca ar verifica si averile lor + ale multor altora, am obtine surplus bugetar semnificativ.

      Acolo nu va fi o problema de amenzi, dai amenzi la afaceri viabile economic. Acolo după controale și dosare penale se pune problema confiscării a ce rămâne, nu cred că sunt viabile economic într-o piață liberă.

      Am fost socat de cum arata asfaltul la 3 saptamani de la inaugurare.Iar faza cu surubururile nici nu mai merita comentata.Va avea soarta podului de la Genova,mai devreme sau mai tarziu,asta e clar.Intr-un stat esuat ca Romania,nici nu se putea altfel.In 1-2 ani maxim,va veni iar FMI sa ne faca putina ordine in finante,dar problema de fond ramane,aceasta clasa politica ticaloasa si mai ales incompetenta.

      crezi ca se amendeaza intre ei?

    In 1989 la 9 milioane salariati erau 800000 bugetari. Si era scoala si sănătate atunci.

    In 2023 la 4.5 milioane salariati sunt 1.3 milioane bugetari. 

    Si nu merge nimic. 

    Si bugetarii au salarii mult mai mari decat cei care ii platesc.

    Si pe primul loc in UE la numarul si salarizarea bugetarilor. 

    1. Corect! si nimeni cu putere in stat/guvern nu stie asta....

      diferenta sint sinecuri de partid , nu a crescut sa fie bine , sa le fie bine lor .

    EU ar trebuie sa aibe grija..... "Romanii nostrii e vagabonti!" - nu ma refer la populatie....

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb