BVB: Integrarea organismelor de supraveghere financiară la nivel european este de bun augur

Adina Ardeleanu
Piaţa de Capital / 13 decembrie 2012

BVB: Integrarea organismelor de supraveghere financiară la nivel european este de bun augur

Faptul ca România se aliniază acum la tendinţele de integrare a organismelor de supraveghere financiară la nivel european este de bun augur, astfel putându-se ajunge la o eficientizare a activităţii de reglementare şi supraveghere, consideră Victor Cionga, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Guvernul urmează să înfiinţeze Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care va prelua, până cel târziu pe 15 martie 2013, atribuţiile şi prerogativele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), instituţii care, ulterior, se vor desfiinţa, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă al Executivului.

"România nu (mai) poate evolua izolat faţă de climatul european, în special pe parte de reglementare şi supraveghere", ne-a declarat Victor Cionga.

Potrivit domniei sale, integrarea celor trei factori decizionali va avea impact asupra tuturor actorilor din piaţă fundamentală fiind, din acest punct de vedere, modalitatea de implementare a demersului. "Considerăm că unul dintre aspectele esenţiale în ceea ce priveşte optimizarea implementării este acela al consultărilor cu părţile implicate, întâlnirile cu principalii actori din cele 3 pieţe, pe tematicile comune, fiind de o importanţă crucială.

Creşterea gradului de eficienţă va putea duce la scăderea costurilor de funcţionare a noii entităţi (cu consecinţe pozitive şi asupra costurilor specifice ale participanţilor la piaţă), la o mai rapidă implementare a deciziilor care vor fi luate şi, nu în ultimul rând, la o creştere a atractivităţii mediului investiţional din România", ne-a mai precizat directorul general al BVB.

Victor Cionga se aşteaptă la o colaborare bună a BVB cu noua autoritate: "Suntem încrezători că această colaborare va fi cel puţin la fel de bună ca cea de până acum. De la venirea mea în poziţia de Director General al BVB am constatat, din experienţă personală directă, un suflu nou, o serie de schimbări atât la nivel decizional cât şi la nivel de operatori de piaţă. Sunt deja pe masa de lucru comună BVB-CNVM o serie de proiecte comune, dintre care cel referitor la introducerea generalizată a conturilor globale cu începere din prima lună a anului viitor fiind deja finalizat. Statutul pieţei Rasdaq este un alt proiect comun la care colaborăm extrem de eficient cu CNVM. De asemenea, CSSPP s-a arătat deschisă la discuţiile propuse de noi".

Victor Cionga consideră că piaţa de capital din România are nevoie de o strategie comună de dezvoltare: "În momentul în care entităţile enumerate mai sus se vor uni, colaborarea actorilor implicaţi se va putea face mult mai eficient. Este fundamental pentru realizarea acestui demers ca toţi participanţii la piaţă să se implice proactiv în ceea ce priveşte definirea modalităţilor de implementare şi punerea acestora în practică. Aşa cum am afirmat recent, credem că este momentul să facem ceea ce trebuie făcut după ce, până acum, am încercat orice altceva".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Il poate lua cineva in seama pe nimeni asta? ati innebunit toti atunci.

    1. pe langa aceasta cam ce spune are dreptate. Un singur lucru e deranjant si anume faptul ca totul se face in pripa si mai ales acum pe ultima suta de metri aceasta OUG trecuta printr-un guvern neales democratic si ajuns la guvernare doar prin contributia covarsitoare a celor neavand alta ideologie decat a ciolanului. Acum am avut alegeri parlamentare, se va instala un guvern, iar seful lui sper sa fie mai rezervat in declaratii si nu sa arunce imediat cu vetoul pe masa. Asa trecand aceasta ordonanta prin guvernul fantoma actual , vrut candva cel mai cinstit guvern nu ne atragem o imagine prea buna in exterior si vom fi mai departe catalogati ca cineva care face intotdeauna o treaba serioasa pe genunchi. Zilele acestea se discuta la Bruxelles si noua configuratie a zonei Euro si se pare ca prin politica noastra de INTEGRARE DEPLINA cum un spune ziar mioritic hazliu , dar in practica printr-o retinere infantila doar in avantajul institutelor financiare internationale dornice de a-si pastra sursa de castig prin cumpararea de bonduri nationale de-a nu ne declara pregatiti a pasi in 2015 in spatiul Euro. O greseala majora a actualului guvern pe care cel tarziu luni o vom intelege. Atunci sper sa avem si o luare de pozitie ca in urma cu un an cand am aflat cat de brute suntem noi romanii :-)

      ca asa se practica....

      caci in urma cu un an prietenul meu domnul Treichl a extins-o la toti cetatenii imperfecti ca domnul Vulpescu si nu mai pot sa fiu cineva ca in vremurile de glorie cand se punea problema ca CINEVA trebuie sa duca gunoiul. Domnul Cionga isi face treaba foarte bine si imi place de domnia sa. Apropo job ziceti ce-am spus gresit in comentariul meu ca sa corectez. Da stiti ca e o idee interesanta :-) Haideti sa facem un concurs de imprejurari pentru un consilier pro bono unde toti cei dornici sa inainteze propuneri ca TARA NOASTRA sa nu fie a TARA CELOR de TEAPA domnului Vulpescu acea patrie imperfecta. Oricum lucrez la chemarea in judecata BESTEA versus VULPESCU unde avem de sustinut clauza CAT DE PERFECTI TREBUIE sa fim pentru a ne putea exprima public parerea ca PERSONAL suntem mai valorosi decat luati ca NATIUNE. Un exercitiu necesar pentru a intelege cum ROMANIA isi poate capata DEMNITATEA cu 1 LEU si nu cu 1 EURO ca sa-l satisfac si pe domnul Ponta :-)

    La nivel european NU exista integrarea organismelor de supraveghere: de la 01.01.2010 avem TREI autoritati SEPARATE cate una pentru fiecare sector: bancar(EBA), piata de capital(ESMA) si, respectiv, asigurari si pensii ocupationale(EIOPA). ESRB NU este autoritate. Apropo: Marea Britanie tocmai face o 'consolidare' - dintr-un organism(FSA) face doua(PRA-in cadrul Bancii centrale) si MCA. In concluzie nu i s-a dat(o Volga) ci i s-a furat(o bicicleta). Nu sunt impotriva consolidarii, dar sa nu folosim argumente care nu sprijinaq in totalitate actiunea in sine. O astfel de actiune se face in timp(la olandezi a durat aproape patru ani, iar in Marea Britanie peste doi ani). Noul organism are , dupa opinia mea si dupa cate cunosc despre alte asemenea autoritati, prea multe persoane in consiliu.. Daca se preiau ca atare atributiile celor trei consilii actuale, procesul deczional va fi ingreunat.

    Degeaba se face ASF daca ramane aceeasi legislatie. Si degeaba se face ASF daca personaje nocive precum Catalin Chelu nu sunt obligate sa respecte legea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4336
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.1608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb