Deşi s-a discutat aproape o lună despre taxarea tranzacţiilor bursiere, măsura respectivă nu a mai fost inclusă în pachetul fiscal prezentat astăzi de ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, lucru care a fost observat chiar şi de fostul premier Marcel Ciolacu. Acesta din urmă a postat astăzi, iniţial, pe Facebook, un text în care afirma că junk-ul nu este o sperietoare şi că România nu e în colaps economic.
Ulterior, probabil la sesizarea vreunui coleg de partid sau după ce a văzut vreo dezbatere la televizor - că nu credem că fostul premier social-democrat a stat să citeastă tot proiectul de act normativ - Marcel Ciolacu a făcut un post-scriptum la postare în care arată: "Aveţi idee de ce au dispărut brusc măsurile de impozitare a câştigurilor de pe bursă şi din criptomonede? Sau pe profiturile excesive ale multinaţionalelor? Oare pentru că îi deranjau tocmai pe cei mai bogaţi?! Dar companiile profitabile de stat de ce trebuie vândute la bucată?!''.
Finalul post-scriptum-ul fostului premier este incorect. Companiile profitabile de stat nu vor fi vândute la bucată, aşa cum afirmă Marcel Ciolacu, care - cât a fost premier - a avut o relaţie cu BVB doar cât a avut loc listarea Hidroelectrica, ci o parte din acţiunile deţinute de stat urmează să fie listate pe bursă, statul rămânând în continuare acţionar majoritar. Nu îl acuzăm pe fostul şef al Guvernului de analfabetism funcţional, dar se pare că există o lipsă de educaţie financiară atât timp cât Marcel Ciolacu nu reuşeşte să facă diferenţa între listarea la BVB şi vinderea la bucată în cazul companiilor de stat.
Menţionăm că în postarea sa iniţială ''Frica de junk - motiv pentru austeritate oarbă?!”, Ciolacu mai afirmă că există persoane, fizice sau juridice - nu precizează - care profită, de fapt, de panica indusă populaţiei şi firmelor româneşti.
După care, fostul premier arată: "Aud, însă, tot mai des în ultima perioadă acuzaţii dure şi teorii alarmiste despre aşa-zisul dezastru economic în care am lăsat România. Unii văd că îmi fac şi plângeri penale de un ridicol fără margini, fără să ştie că execuţiile bugetare sunt publice şi oricine poate verifica foarte simplu cum au fost cheltuiţi banii publici. Dar dacă trebuie să fac şi puşcărie ca să avem, după 30 de ani, Autostrada Moldovei, atunci accept fără regrete''.
Potrivit acestuia, reforma fiscală este parte a angajamentelor luate de fosta guvernare de dreapta prin PNRR.
''Dincolo de perdelele de fum, cred cu tărie că a venit timpul să vorbim cu mult calm şi seriozitate despre realitate. Încă de la început, trebuie să spun foarte clar că reforma fiscală este parte a angajamentelor luate de fosta guvernare de dreapta prin PNRR. În traducere, şi cu deficit de 3% din PIB, această reformă trebuia făcută. Nu există loc de întors. Cât am fost premier, am negociat în permanenţă cu cei de la Comisie, tocmai pentru ca măsurile fiscale să nu fie foarte abrupte şi să nu ducă la recesiune economică. Nimeni, însă, de la Comisie nu ne-a impus ceva anume, măsurile au fost tot timpul la latitudinea noastră. De aceea, am şi militat pentru sistemul de impozitare progresiv. Toate ţările dezvoltate din UE au un sistem fiscal echitabil, care reduce polarizarea economică şi socială'', a spus fostul premier.
În opinia acestuia, să alegi acum creşterea TVA şi taxe pe pensii - punând toată povara consolidării pe cei cu venituri mici şi medii (o scădere, în fapt, a puterii de cumpărare cu 20 - 25%) doar pentru că, ideologic, refuzi o măsură cu acelaşi impact - precum impozitul progresiv - este o mare greşeală.
''Şi nu o spun eu, o spun BNR, FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană şi experţii OECD. Dar să revenim. NU, România nu este în niciun colaps economic. Doar unii ar vrea să credeţi asta, pentru a-şi putea justifica mai uşor faptul că au intrat cu drujba în economie şi în veniturile populaţiei. Vă invit să vă gândiţi cum poate arăta un dezastru cu autostrăzi în construcţie, cu salarii şi pensii mai mari, cu şantiere peste tot şi cu 180 de mii de locuri de muncă noi?! Aşadar, să vorbim pe cifre, nu pe lozinci'', a transmis Ciolacu.
Fostul premier a făcut referire la o serie de date economice:
-PIB-ul României a crescut cu 46% în doar 3 ani - de la 242 miliarde euro în 2021 la 354 de miliarde de euro în 2024. ''Noi n-am intrat în recesiune, în timp ce 10 ţări UE au avut scădere economică în ultimii 3 ani'', a explicat el.
-Puterea de cumpărare a salariului minim şi a pensiei medii a crescut cu 31%. Salariul mediu net a ajuns la peste 1.000 euro, iar pensia medie la peste 500 euro.
-Investiţiile publice s-au dublat: de la 59 miliarde lei în 2021 la 120 miliarde în 2024.
''În 2025 mergem spre 149 miliarde - un nou record. Aşa a fost posibil să începem marile şantiere de infrastructură amânate timp de 30 de ani: Autostrada Moldovei, Autostrada Piteşti - Sibiu, Drumul Expres Craiova - Piteşti, cele trei spitale regionale (cel de la Craiova este deja în construcţie), 14 spitale noi pe PNRR dintre care trei vor fi gata în acest an, trei centre moderne pentru marii arşi, zeci de şcoli şi grădiniţe. Şi da - aici intră şi programele pe CNI sau Anghel Saligny, care au însumat zeci de miliarde de lei şi care au însemnat creşterea nivelului de trai în satul românesc prin reţele de apă, gaze şi canalizare, drumuri moderne, centre de învăţământ sau unităţi sanitare. Aceste programe văd că se chinuie unii să le închidă acum'', a arătat Marcel Ciolacu.
-'Am întors în economie sub formă de scheme de ajutor subvenţii şi garanţii 6 - 8% din PIB, de trei ori mai mult decât în perioada 2020 - 2021. REPET: 6 - 8% din PIB faţă de 1,9% în perioada guvernelor de dreapta, la deficite similare', susţine Ciolacu.
-România a egalat Polonia şi a depăşit Ungaria, Slovacia şi Grecia în clasamentul european al dezvoltării.
-'Inflaţia s-a redus de la 10,3% la 4,9%, după ce am plafonat preţurile la energie şi alimentele de bază. Am lăsat în Trezorerie 10,6 miliarde euro - dublu faţă de momentul preluării guvernării. Rezervele valutare ale BNR au ajuns la 72 miliarde euro - un maxim istoric', arată el.
''Totuşi, am avut cel mai mare deficit din Uniunea Europeană anul trecut. Am cheltuit 'în neştire' 65 de miliarde de lei din Fondul de rezervă. Pentru pile, amante, sinecuri. Aţi auzit deja asta. Dar oare este adevărat?! Adevărul este că anul trecut NU s-a făcut nicio rectificare bugetară. La propunerea ministrului de Finanţe, am acceptat să nu facem acest lucru tocmai pentru că presiunile anului electoral ar fi riscat o explozie şi mai mare a cheltuielilor publice. Acesta este motivul pentru care banii au fost alocaţi direct prin Fondul de rezervă, nu prin rectificări'', a explicat el.
Marcel Ciolacu mai precizează că nu a preluat România cu un deficit de sub 3%, ci de aproape 7%.
''E simplu să spui 'PSD este vinovat', dar PSD a avut premier doar un an şi zece luni din ultimii 5 ani şi jumătate. Acesta este adevărul. Am intrat la guvernare după ce deficitul a explodat nepermis, în urma a tot felul de cheltuieli nesăbuite: sute de milioane de euro către diverşi afacerişti obscuri, achiziţii de rachete în avans, jaful din pandemie cu măşti neconforme, miliardul de euro pe vaccinuri şi aşa mai departe. Adăugaţi la asta liberalizarea haotică din energie şi războiul din Ucraina, care au dus la explozia dobânzilor şi veţi avea tabloul complet. Apropo, astăzi plătim dobânzi la împrumuturile uriaşe de atunci care au crescut datoria publică de la 34 la 49% în numai doi ani'', a afirmat fostul premier.
Aşadar, mai spune el, s-a făcut deficit, dar acesta a fost structurat în felul următor:
-'80% din acest deficit a mers în investiţii: drumuri, spitale, şcoli, apă şi canalizare, infrastructură. Adică în viitorul nostru.
-Am plătit bursele mărite elevilor şi studenţilor, conform Legilor Educaţiei promovate de preşedintele Iohannis.
-Am recalculat pensiile, conform jalonului asumat în PNRR - o lege despre care atât Banca Mondială, cât şi Comisia Europeană au spus că este sustenabilă şi că face ordine în sistemul de pensii. Să se dea vina acum pe pensionari pentru deficit mi se pare nu numai o minciună, ci şi o mare ticăloşie.
-Am crescut consistent atât salariile din educaţie (mai ales ale profesorilor debutanţi), cât şi ale personalului din sănătate, poliţie, armată sau administraţie publică'.
''Vă amintiţi când toate aceste categorii erau în Piaţa Victoriei, iar cei care astăzi spun că nu trebuiau mărite salariile erau primii care atunci susţineau fix contrariul?! Aceste majorări au fost considerate un avans din Legea salarizării, alt jalon fundamental din PNRR care trebuia făcut anul trecut şi care a fost amânat tocmai din cauza constrângerilor bugetare'', a adăugat Marcel Ciolacu.
Astfel, mai arată el, ''am considerat că un deficit care merge pe investiţii este un deficit care se acoperă sustenabil pe termen mediu.
-Banii băgaţi în economie se multiplică şi revin la buget în 3 - 5 ani
-Asta se numeşte dezvoltare inteligentă. Aşa au crescut şi s-au modernizat toate ţările europene.
''Vreţi nişte exemple?! Uitaţi-vă la istoria deficitelor bugetare în Europa! Spania a avut deficit de peste 11% în 2012. Italia, Franţa, Portugalia, Polonia au încălcat regulile fiscale ani la rând. Şi totuşi s-au modernizat, s-au dezvoltat. Panica este mai periculoasă decât deficitul. Austeritatea oarbă NU reduce deficitul - îl adânceşte. Scade consumul. Se taie investiţii. Economia se contractă. Şi atunci chiar avem o problemă structurală serioasă. Austeritatea oarbă nu duce la nimic bun. Doar transformă criza bugetară (rezolvabilă) într-o criză economică. Asta vrem? O economie frânată, o populaţie speriată şi investiţii blocate? Toate aceste lucruri ne-ar costa infinit mai mult'', a transmis Ciolacu.
El afirmă că este de acord că trebuie redus deficitul. ''De asta şi avem un Plan de ajustare fiscală agreat cu Comisia Europeană pe 7 ani. Atenţie - pe şapte ani. Nu trebuie însă să dăm cu barda cuprinşi de false impulsuri mesianice şi impresii de eroi economici, ci doar să reducem risipa - fără a strivi economia. În definitiv, populaţia şi economia ce vină au?! Românii nu sunt cifre, iar puterea lor de cumpărare trebuie protejată. Şi nu există alt scop al politicilor publice decât creşterea bunăstării populaţiei”.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 19:34)
asa zic si eu, dar pe cine sa mai crezi???
liberalii au fost intotdeauna niste lichele, psd e de stanga, mint si unii si altii, dar ...
nu este nicio criza pe nicaieri, dam bani in prostie la ucraineeni, moldoveni si aiurea, dar ardeleanul prost ne taie craca de sub picioare cu minciuni ultragonflate.
nicio vorba despre coruptie, evaziune, pensii speciale si toate alea nesimtite, nu se atinge de ele, dar ii trebuie bani pentru ele.
baga juma de miliard de euro la praid pentru furat degeaba, acolo nu mai slavezi nimic, trebuie izolata zona hidrologic total daca nu se vrea ca avalul dupa praid sa devina saramura si sa se creasca bibani de mare.
nu mai ai ce sa salvezi, dar poti mintii si sa furi juma de miliard de euro fara probleme invocand sit urgenta asa cum s-a facut 2 ani de zile in pandemie cand au furat in nestire pe fata si fara niciun fel de jena.
pe cine sa mai credem, ba!!!!!?????
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 19:55)
La veniturile politicienilor, totu-i roz.
3. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 03.07.2025, 19:59)
Asta e ca într-o poveste arabă din 1001 de nopți când un calif sau un cadiu, nu mai țin minte, dă dreptate la judecată celor doi impricinati aflați în proces. Când un neutru ii spune că nu se poate ca ambii să aibă dreptate, califul îi răspunde: Și tu ai dreptate!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 20:24)
Asa e
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 20:28)
cand nu te mai imprumuta nimeni decat cu dobanzi de la 8% in sus, si esti la retrogradare iminenta la junk, deficite peste 9% din PIB, e un pic de colaps nu?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 20:50)
Pai cum sa nu ne mai imprumute nimeni, sa nu confundam cosmarul de zi al unora cu realitatea, nu?
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 21:07)
Am vorbit şi trebuie să vorbim în continuare deschis despre faptul că deficitul bugetar este nesustenabil, fără măsuri de corecţie. Acest deficit de 9,3%, cu care am încheiat anul trecut este o problemă semnificativă şi timpul este foarte scurt. Suntem presaţi de timp pentru că am avut o perioadă cu foarte multe alegeri, am avut o perioadă în care România şi-a asumat prin mai multe documente aceste corecţii fiscal-bugetare. Atât Uniunea Europeană, cât şi agenţiile de rating cu care am vorbit zilele trecute au spus că primele variante prezentate de România nu sunt suficiente, motiv pentru care am elaborat acest pachet” a conchis Barna
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 21:09)
”Să ştiţi că nu exista alternativa să nu luăm măsuri pentru că, să presupunem că nu luam aceste măsuri, acum, eram obligaţi să luăm dublul acestor măsuri, în nu mai puţin de 3 luni, dar eram condamnaţi 3 sau 4 ani să nu ne mai putem finanţa”, a subliniat Nazare.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 22:01)
e si nu e, marcel a inceput autostrazi, drumuiri si centuri si podete in nestire, plus pensii si salarii minime, le trebuie bani.
ardelanul prost vrea bani pentru pensiile nesimtite, pt escrocii din economie, pt evaziune si coruptie, pt directori si presedinti animale politice, pt buze rotunzi si dulci si pt multe alte extravagante liberale si sa plateasca datoriile. Nu are de unde ca nu ii mai da nimeni.
ce vedeti voi incriminari si amenintari cu junk de la bouljean pe salarii si indemnizatii nesimitite e perdea de fum.
nu se va atinge de ele, e laitmotivul sa creasca taxele la orice sa aibe bani de furat pentru gasca liberala si usrista si sa plateasca datorii.
multi prosti creduli si la bouljean ca si la georgica.
marcel a dat-o in gard cu alegerile si la alegeri cu uite data nu e data cand vrea escrocul azi maine, nu mai vrea punem cand vrea etc. proasta afacere.
cu un racan sef si prim ministru liberal gras prost orb surd si mut in politica si in toate, afara de furat bani, la asta pricepandu-e cel mai bine racanul general de bucatarie, marecel a iesit pe neve in datorii de s-a pierdut in ele, nu uitati ca la finante era un liberal si a dat-o si el in gard.
de aia tragem noi ponoase acum, datoriile, facute nu doar de marcel ci si de ciuca, catu, orban si boc in prezent.
ia vedeti voi ca sunt 4 liberali contra un psdist.
de furat fura si pnl si psd fara rusine, fara jena si cat de mult pot.
5. Cu Nordis de gât și de picior
(mesaj trimis de Ciolacus semidoctus în data de 03.07.2025, 20:42)
Încă mai are glas să ne explice că situația nu-i așa de gravă, ba că este încă roz.
Să ne zică și nouă cu etnobotanice își alimentează delirul.
Mai bine scoate de la sertar legile blocate, alea prin care se limitează la 5 numărul de membri din consiliile de administrației precum și limitarea indemnizației de ședință la salariul minim pe economie + interzicerea de a face parte din mai mult de 2 consilii de administrație.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 21:11)
si pensiile speciale cumulate cu salariul de bugetar.
pai cica erau surmenati la 45 de ani si de-aia au iesit la pensie speciala. a doua zi inapoi la munca pe pensie plus salariu.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 21:51)
Mi-ar placea sa ies la pensie dupa BAC!
6. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 03.07.2025, 20:50)
...
7. Aoleu ! Lasa-ne !
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 22:03)
Cum sa consumi tu Fondul de Rezerva în 2024 cat în 15 ani ?
Adică 65 mod lei.
Și eu cred că e penală, fiindcă a deturnat destinația Fondului de Rezerva.
Si nu a priceput nimic, nici măcar linia actuala PSD.
Mare pacoste.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 22:28)
Un idiot urmat de un alt idiot.