Ministerul Agriculturii doreşte prelungirea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 10 ianuarie

Ministerul Agriculturii doreşte prelungirea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază

English Version

Florin Barbu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, doreşte menţinerea, pentru încă 90 de zile, a plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, potrivit unor surse din cadrul MADR citate de Digi 24. Conform acestora, ministrul Agriculturii va avea la începutul săptămânii viitoare o întâlnire cu procesatorii şi cu reprezentanţii hypermarketurilor în care vor discuta despre posibilitatea prelungirii plafonării adaosului comercial, dar şi despre ce alimente vor fi scoase de sub incidenţa măsurii şi dacă vor fi introduse în locul lor alte produse.

Menţionăm că plafonarea adaosului comercial la 14 alimente de bază a fost stabilită prin OUG 67/2023, care a intrat în vigoare la 31 iulie anul trecut pentru 90 de zile. Ulterior, din dorinţa de a proteja consumatorii de eventuale scumpiri ale unor produse cu prilejul sărbătorilor de iarnă, Guvernul a adoptat în luna octombrie o nouă ordonanţă de urgenţă prin care a stabilit prelungirea măsurii plafonării adaosului comercial pentru cele 14 alimente de bază iniţiale, pe lângă care a introdus încă şapte produse, printre care se număra şi cozonacul.

Potrivit actelor normative care au fost confirmate prin lege de Parlament, lege ce a fost promulgată zilele trecute de preşedintele Klaus Iohannis, cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare. De asemenea, cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale, iar cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry este de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele prevăzute în legea privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

Pentru produsele agricole şi alimentare care intră pe teritoriul României şi nu sunt introduse în procesul de procesare sau abatorizare, cota de adaos comercial este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte prevăzute de lege.

Printre produsele agricole şi alimentare care fac obiectul plafonării adaosului comercial se regăsesc uleiul, zahărul, făina, mălaiul, carnea de porc, carnea de pui, carnea de vită, pentru cantităţi de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l, cozonac, ouă, diferite fructe şi legume.

Pe perioada de aplicare a a actelor normative este interzisă refacturarea produselor agricole şi alimentare, precum şi a serviciilor aferente livrării şi comercializării acestora. Unităţile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, în format electronic sau pe suport hârtie, şi de tipul acestora, pot aplica comercianţilor la momentul decontării lor un comision de maximum 2% pentru toate produsele agricole şi alimentare care se pot achiziţiona cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă. Operatorii economici prevăzuţi au obligaţia ca pe perioada de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă să asigure în cantităţi suficiente produsele prevăzute în anexa actelor normative.

Prevederile celor două ordonanţe de urgenţă se aplică până la 31 ianuarie 2024, dar acum MADR doreşte prelungirea măsurii.

Potrivit expunerii de motive, măsura plafonării adaosului comercial a fost luată de Guvern din cauza creşterii preţurilor la resursele materiale utilizate în agricultură, precum îngrăşăminte chimice, combustibili şi pesticide, prin prisma războiului din Ucraina, majorare ce s-a reflectat în creşterea preţurilor la alimente pe întreg globul.

Potrivit articolului 4 aliniat 3 din Legea Concurenţei, pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri. La instaurarea măsurii şi la fiecare prelungire, Guvernul trebuie să solicite avizul Consiliului Concurenţei care este doar consultativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb