Investiţia în educaţie, deşi insuficientă, este în anul 2022 aproape dublă, în raport cu anul 2016 (41 miliarde lei faţă de 21,7 miliarde lei), afirmă ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, conform Agerpres.
Astfel, în anul 2022, cheltuielile cu educaţia au o pondere de 7,92% în Bugetul General Consolidat, ponderea raportată la PIB fiind de 3,11%, potrivit unui comunicat remis luni presei.
Potrivit lui Cîmpeanu, raportat la bugetul Ministerului Educaţiei, anul 2022 a adus, comparativ cu anul 2021, o creştere bugetară de peste 2 miliarde lei "în această fază".
"Cele mai relevante creşteri vizează finanţarea de bază şi bugetul pentru bursele elevilor. Acţiunea Învăţământ (total finanţare educaţie) înregistrează în anul 2022 o valoare de 40,96 miliarde lei/8,22 miliarde Euro (chiar dacă este insuficient, în valoare absolută este, în mod evident, un "maxim istoric"). Raportat la PIB însă, având o valoare actuală estimată de 3,11% (fără aport PNRR), bugetul total al educaţiei înregistrează, procentual, o scădere faţă de anii 2019-2021, fiind, totuşi, sensibil mai mare decât în anul 2016, spre exemplu, când s-a înregistrat valoarea minimă din ultimii 8 ani, atât procentual (2,84% din PIB), cât şi în valoare absolută (21,7 miliarde lei/4,83 miliarde euro)", afirmă sursa citată.
Totodată, bugetului Ministerului Educaţiei alocat pentru anul 2022 "urmează să i se adauge" finanţarea obţinută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru reforma educaţiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2022, 20:38)
Si unde e aceasta crestere cu care va laudati, in afara maririi nejustificate a unor salarii...nemeritate de insi care "lucreaza" 2-3 ore pe zi, pentru care au nevoie de concediu de odihna de peste 2 luni in an, si n rest mai scot 3-4-5 salarii din meditarea elevilor cu care nu fac nimic la clasa?...
Cine mai beneficiaza de un astfel de "program" si si permite de 2-3 ori pe an sa ameninte ca intra n greva daca nu participa la imparteala oaselor de ros?
Despre calitatea "muncii" personalului didactic spuneti ceva? Se vede altceva, in afara de dezastru, de cate ori cereti bani nemeritati?
Despre tinuta morala a "dascalilor" si exemplul dat de ei cand nu si fac treaba la clasa( ca se conserva pentru acasa, pe bani neimpozitati), dar inteleg sa faca presiuni si scandal la fiecare imparteala bugetara, cand vorbiti?
Cand aflam ca astfel de "dascali" sunt sanctionati pentru acest tip imoral de conduita "profesionala"?
Cand va ganditi cum sa curatati sistemul de astfel de "dascali", in loc sa va preocupati sa le mai dati niscaiva bacsis pentru simpla existenta?
Cat si ce au facut acesti dascali, chiar si din acest "solicitant" program de lucru, in ultimii 3 ani, ca sa merite aceste "cresteri", v a preocupat?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2022, 20:43)
Despre ce "investitie in educatie" vorbiti...alta decat aceea in salarii nemeritate de "dascali" care n au nicio treaba, sunt intr o continua relaxare...disperati sa mai inventeze actiuni prin instante, ca nu i de ajuns cat le da Statul Roman pentru nimic?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2022, 20:52)
Faceti "investitii" in ei de la bugetul de stat, ca nu i suficient cat investesc parintii in ei pentru meditatii!
Ati incurajat, incurajati si sustineti un sistem paralel de invatamant privat, exceptat impozitarii, de care beneficiaza "dascali" platiti pentru 2-3 ore pe prezenta fizica zilnica in scoli, ca sa faca nimic! Pe munca si sacrificiile parintilor fortati sa scoata bani multi din buzunar.
Ce "investitii in invatamant"? Mai exista invatamant?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2022, 21:41)
Dubla in salariile unora care nu fac nimic pentru ele!