Tehnologia avansată îi permite Rusiei să ducă un război cu buget redus în Ucraina

CĂLIN RECHEA
Internaţional / 4 iunie 2023

CĂLIN RECHEA

Distrugerile provocate Ucrainei de la invazia de anul trecut - mii de vieţi omeneşti, tehnică militară şi infrastructură - au avut un cost relativ redus pentru Rusia, conform unor date prezentate recent de revista The Economist.

"Economia rezistă mai bine decât aproape toate aşteptările, aşa cum am mai arătat (n.a. "Russia's economy can withstand a long war, but not a more intense one", 23 aprilie 2023), iar costul fiscal direct al războiului - ceea ce se cheltuieşte pentru personalul militar şi echipamente - este surprinzător de scăzut", scrie The Economist în articolul "How much is Russia spending on its invasion of Ukraine?", din 30 mai 2023.

Analizele revistei britanice privind robusteţea economiei Rusiei, în ciuda sancţiunilor, sunt susţinute şi de datele de la S&P Global. Ultimul raport referitor la activitatea din sectorul industrial, pentru luna mai 2023, arată o nouă creştere a indicelui PMI (Purchasing Managers' Index), a treisprezecea consecutivă, până la 53,5 puncte (o valoare peste 50 arată expansiune), de la 52,6 puncte în luna precedentă, pe fondul creşterii producţiei şi a comenzilor noi. Raportul de la S&P Global mai arată şi cea mai are creştere din ultimii 22 de ani şi jumătate a numărului angajaţilor în industrie.

După ce afirmă că estimările cheltuielilor Rusiei în Ucraina sunt imprecise, The Economist apreciază că acestea se ridică la circa 5 trilioane de ruble pe an (67 de miliarde de dolari), corespunzătoare unei cote de 3% din Produsul Intern Brut.

"Suma este infimă după standardele istorice", se subliniază în articol, în condiţiile în care "la apogeul celui de-al Doilea Război Mondial, URSS a cheltuit 61% din PIB pentru efortul de război, iar America a cheltuit aproximativ 50% din PIB". Pentru Războiul din Coreea, bugetul anual al Statelor Unite a fost de 4,2% din PIB, iar pentru Războiul din Vietnam de 2,3% din PIB, în timp ce bugetul URSS pentru Războiul din Afganistan a fost de 0,4% din PIB, conform datelor prezentate de revista britanică.

The Economist a găsit trei motive pentru aceste cheltuieli extrem de reduse. Primul este de natură politică, în condiţiile în care "mulţi membri ai guvernului doresc să prezinte războiul drept o operaţiune militară specială şi nu are sens ca o astfel de operaţiune să implice cheltuieli din PIB care să se scrie cu două cifre".

Motivul de natură economică arată că "extinderea efortului de război ar duce la creşterea masivă a costurilor pentru cetăţeni", deoarece "tipărirea de bani ar stimula inflaţia, împrumuturile de la bănci şi creşterea datoriei publice ar putea avea un efect similar iar creşterile de taxe sau o schimbare majoră a cheltuielilor publice în favoarea apărării ar afecta, de asemenea, veniturile personale".

The Economist scrie că deteriorarea condiţiilor economice ar putea prezenta o problemă pentru Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din 2024. "Apărarea naţională este prioritatea principală, desigur, dar în rezolvarea sarcinilor strategice din acest domeniu, nu trebuie să repetăm greşelile trecutului şi nu trebuie să ne distrugem propria economie", a declarat recent preşedintele Rusiei.

Al treilea motiv este surprinzător, cel puţin din punctul de vedere al declaraţiilor oficialilor occidentali, unde sunt amintite permanent problemele armatei ruse, de la gradul slab de pregătire al militarilor până la tehnica de luptă învechită şi deficitul tot mai mare de muniţie.

"Forţele armate de astăzi sunt mult mai eficiente decât cele din trecut, au nevoie de tot mai puţini oameni, iar maşinile lor sunt tot mai precise", accentuează The Economist, iar astfel, "cheltuind mult mai puţin decât în 1945, puteţi totuşi să vă cumpăraţi o armată puternică".

Analiza publicată de revista britanică reprezintă un nou semnal de alarmă cu privire la pericolul reprezentat de minimalizarea capacităţii militare a Rusiei şi prezentarea deformată a acesteia în scopuri propagandistice.

Estimările prezentate de revista The Economist arată că economia Rusiei poate susţine războiul de uzură din Ucraina pentru o perioadă îndelungată, cu efecte deosebit de negative pentru unitatea arătată până acum de aliaţii occidentali ai Ucrainei.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. De abia au trimis in lupta tehnica avansata, e vorba de SU 57 care ataca la sol aerodromuri si bateriile Patriot si care au anihilat deja Himars...

    1. Spui povesti de adormit copiii.

      Altfel, bugetul Rusiei pentru razboi este intr-adevar unul foarte redus, de doar cateva mii de tancuri si blindate pe an + ceva mai mult de 100000 de mii de oameni pe an + pierderea parteneriatului cu Europa + pierderea influentei din fostele state sovietice in favoarea Chinei + dezastrul economic care se va instala incepand cu acest an.

      Exista insa si o parte buna in toata mizeria asta, faptul ca se creeaza conditiile, sau mai corect sansa, pentru trecerea Rusiei la un regim democratic. Sa speram ca trecerea va fi una de catifea.  

      Te uiti prea mult la propaganda Nato TV, o putere nucleara nu poate fi invinsa decat din interior, dar ma intreb daca e mai bine cu un nou FSB ist decat cu Putin...

      Idiotii care sustin un stat agresor ar prebui sa aiba soarta civililor ucisi de agresor

      Cere-i doctorului sa-ti schimbe pastilele

      Vorbesti de Satana americana ,adevarat?

      Depinde de unde te informezi saracule

      In primul rand bugetul Rusiei nu este public in zona sensibila. Puteti verifica ca este public si poate fi tradus. Exista multe capitole secretizate. In Al doilea rand, de cand chiar credeti ce spun rusii?

      Iar astia de se dau avatari pe aici, stati in banca voastra, nu avem nevoie de voi sa ne aparati. Oricum stim ca nu ne vreti binele iar haur nu va castiga alegerile, chiar daca de duce dracului democratia, precepeti asta? 

      inteligentule = mai citeste odata articolul !

      NU rusii au spus asta  

      ziaristii de la ziarul The Economist care au avut curajul sa nu repete propaganda de razboi a NATO

      faptul ca ziaristii au inceput sa scrie si altceva decat propaganda arata ca lumea inclusiv unii politicieni s-au saturat de razboi  

      CA DE OBICEI TROLII RUSI COMENTEAZA PRIMII

      sictir porcule 

      Deci pana la urma esti influentat de propaganda. Ca scrie asta un ziar, chiar ai The Economist nu inseamna ca nu ar trebui sa iti folosesti judecata, daca o ai, sa vezi daca informatia e corecta sau nu. Eu cred ca nu este.

      Costurile reduse sunt chiar si la propaganda pentru rusia.

      Uita-te la tine. Un singur om si comentezi sub zeci de nume pe acest forum.  

      Dar ce nu-mi place la tine, ca nu ne mai informezi corect despre brics, rubla intarita si genialitatea lui putin.

      Chiar asa, nici rusnacii nu mai cred in lucrurile astea 

    Am să pun și eu aici un comentariu, are legătură și cu subiectul, dar mai ales cu ultimele 3 articole din ziarul Bursa, toate având ca subiect Rusia / China / Taiwan/ SUA.

    Este chiar greu să nu observi că supremația NATO/SUA/UE/UK va fi înlocuită cât de curând cu cea asiatică. Știu și ei asta, mulți știu. 

    Cum??? Matematică.  

    Cel mai mare continent, cele mai multe resurse, cea mai mare populație, cea mai muncitoare populație, cei mai dispuși la sacrificiu. 

    Având în vedere că Europa a devenit o adunătură de băieței cu biciclete și fără ocupație, America de Sud este definiția petrecerii și a leni, Africa este doar un rezervor pentru câțiva colonizatori, ce-a mai rămas?? 

    Asia și America de Nord.  

    SUA/Canada/UK să zicem că ar avea momentan controlul. Ele sunt înfrățite într-o oarecare măsură, dispun de tehnologie, influență, putere nucleară. Adevărat. Dar ca și Resurse, Populație Activă, spirit de sacrificiu, Disciplină în Muncă, toate 3 sunt la vale. Nu mai ține cu gargara, plimbatul unor foi și flerul de afacerist. Când China ( o luăm ca exemplu, ea dă tonul în materie de influența externă în Asia) își va dori să răstoarne supremația, ajutată bineînțeles de Rusia, India, Iran, va fi prăpăd. Și nici măcar nu va apela la forță, cum face Rusia.  

    Știm cu toții cum China are deja acces la resursele de care mai avea nevoie din Africa. De gaz și petrol rusesc este deja arhi-sătulă. Le mai trebuie ceva tehnologie, dar de asta se ocupă spionajul, la greu. 

    E groasă treaba.  

    Dar lasă, noi vom avea în curând cu toții trotinete, conturi de Insta și marele drept de a vorbi, critica și de a fi depresivi. Până ni-l vor lua.  

    Cine ne va lua toate astea??? Simplu. 

    Ori ai noștri, ori ai lor. Ca o glumă :))

    1. Te inseli intr-o privinta. Ca nu ar avea tehnologie prin China. Asta este adevarat in India, dar nu in China. In China, nivelul tehnologic este mult avansat, fiind privit cu admiratie de europeni si americanii care isi doresc astfel de societati ultra-tehnologizate.

      The Diplomat: August 3, 2018 - The three factors underlying China’s transformation into a rising technology powerhouse. 

      mai vad pe aici si baieti care gandesc, ca de spalati pe creier cu duiumu.

      China has the world's largest network of high-speed railways, with over 37,900 kilometers of lines completed since 2008.2 The Beijing-Guangzhou high-speed railway is the world's longest HSR line in operation, extending 2,298 km (1,428 mi), and the Beijing-Shanghai high-speed railway is the world's fastest operating conventional train services.3 Over 2,800 pairs of bullet trains numbered by G, D or C run daily connecting over 550 cities in China and covering 33 of the country's 34 provinces. The Beijing-Shanghai high-speed train links the two megacities 1,318 km (819 mi) away in just 4.5 hours.

      Reshoring și bule sparte. Săracii nu vor mai fi susținuți să facă mofturi. :)))

      Am citit toate comentariile. Și la rândul meu mă bucur că ați citit postarea mea.

      O întrebare pentru domnul de la 2.4. 

      Reshoring? Înțeleg ce înseamnă, îmi imaginez ce implică acest proces... 

      Dar unde crezi că poate fi făcut?!?

      Despre "bule sparte " nu întreb, mă depășește. M-aș axa pentru început pe producție... 

      Stai linistit. Vestul nu are banii pentru a face reshoring, nu are sutele de miliarde necesare. Nu are forta de munca cu competente pentru a lucra acolo. Reshoringul este un proces de zeci de ani, nu de 2-3. Cine vorbeste despre asta cu usurinta este un sfertodoct care nu are nicio idee despre ce inseamna.

      Privații, inclusiv chinezi, își relochează producția din cauza impredictibilității bolșevicilor chinezi.

      Vestul în sus și în jos, dar privații au ales China pentru mâna de lucru ieftină, iar acum pleacă după dezastrul din pandemie când s-au trezit că nu pot decât să cânte la nai. :))) 

      Bolșevicilor, DANS!!! :)))))) 

    Victoria Rusiei se face vizibila cu litere din ce in ce mai mari.... in presa NATO, aia feroce propagandistica.

     

    Iata prima proba: 

    Războiul din Ucraina marchează încetarea Pax Americana, a declarat Fiona Hill, unul dintre cei mai cunoscuți experți americani pe spațiul ex-sovietic, care a lucrat pentru administrațiile George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe din Estonia. În urmă cu un an, Fiona Hill susținea că, fie suntem conștienți de asta, fie nu, Al Treilea Război Mondial a început odată cu răsturnarea regimului Ianukovici din Ucraina, în 2014, și cu anexarea Crimeii la Federația Rusă.  

    Acum, Fiona Hill arată că asistăm nu la un război Mondial, ci la o ”revoltă” împotriva dominației americane care va duce la resetarea relațiilor globale. ”În 2023 auzim un NU răsunător împotriva dominației Statelor Unite și vedem un apetit tot mai mare pentru o lume fără hegemon”.  

    Fiona Hill arată că Rusia a ”exploatat în mod inteligent rezistența internațională împotriva conducerii americane, folosindu-se de războiul din Ucraina pentru a trasa o graniță între Vest și «Rest»”. Fosta consilieră a președintelui Donald Trump (care a depus mărturie împotriva acestuia în cadrul procesului de impeachment din 2019 și despre care Trump a spus că este ”un hoit al statului profund), a mai declarat că în Ucraina nu avem de-a face cu un război prin procură între Rusia și SUA, cu ”cu reversul – o rebeliune prin procură a Rusiei și a ”Restului” împotriva Statelor Unite”. 

     

    Iar a doua proba vine chiar de la Borrell si contra-ofensiva: 

    Borrell's comments came the same day Russia said its military had hit Ukrainian air bases and Ukrainian forces shelled industrial facilities inside Russia as both sides sought the upper hand ahead of what Kyiv hopes will be a decisive counter-offensive. 

    "I'm afraid that between now and the summer, the war is going to continue. (Russian President Vladimir) Putin has amassed over 300,000 men there, twice as many as he had when he launched the invasion," Borrell told reporters after the event. 

    Russia's military presence in Ukraine was "enormous" and it was still bombing Ukraine daily and destroying civilian infrastructure, he added. 

    "I'm afraid that they don't do that without a plan. We have to be prepared, which means continuing to help Ukraine, because if we don't help it, Ukraine cannot defend (itself)," Borrell said. 

    1. Și ce se întâmplă în Belgorod? ;)))

      Actiune de PIAR al actorasului erou planetar,

      fara importanta militara 

      Fără citate kilometrice din propaganda sovietică? Doar "piar"? :)))

    Rusia e cu două picioare în groapă, e normal să aibă cheltuieli reduse. Pe 9 mai au plimbat un tanc din '50, dejucând astfel sancțiunile.

    Plimbați cercul!!! :))) 

    1. ia-ti pastilele spalatule pe creier ca in afara sa repeti ca un papagal propaganda de la TV nu stii nimic

      ori si mai bine = du-te si te inroleaza in armata ucrainiana  

      Agresiv si fara minte, ca manoritatea rusilor

    Foarte tari rusii!

    I-au batut pe ucrainieni intr-o saptamana, au luat Kievul in trei zile si se pregatesc sa atace Lisabona saptamana viitoare :-)) 

    Niste idioti fomisti si salbatici, ce sperie lumea cu bombardeaua nucleara si atat.

    De aceea solutia ptr incetatea razboiului este simpla. Inarmarea nucleara a Ucrainei. Sa vedem daca mujicii vor mai fi la fel de tari in gura :-) 

    1. Nu e prost deloc, e prietenul meu Trolache, dar e obsedat cam straniu de mujici.

      O fi suferit în tăcere niște traume mujicesti, probabil adânci și acum refulează :)) 

    Se estimeaza ca 200 000 barbati tineri ,necesari pe piata muncii ,din pacate au murit ,alta suta de mii sunt raniti ,si alte sute de mii au fugit ca sa scape de recrutare . Mii de avioane si elicoptere distruse . Tot media occidentala a estimat ca sut 200 000 de blindate ,tunuri si transportoare distruse ,mii de avioane si elicoptere distruse ,nave scufundate etc ...plus recentele incendii in regiuni aproape sau departe de granita ,munitii ,armament etc . Toate sunt parte a economiei Rusiei ,inclusiv pierderile din cauza sanctiunilor ...pierderile sunt enorme !Poate ca e o eroare de traducere si sensul articolului s ar referi numai la segmentul consumului populatiei si indicatorii economici de baza .

    1. Se cam repeta 200 000 asta, nu cumva sunt sute de mii de neuroni lipsa din capul mincinosului natoist care face propaganda mincinoasa?

      Rusia e istorie de acum. Asa cum in 90 a crapat, asa va crapa si acum cand oamenii de rand o sa inceapa sa simta noua realitate. E o chestiune de timp doar. Chiar nu conteaza daca castiga sau nu in Ucraina.

      De acord.

      Am spus dupa prima luna de razboi ca Rusia a pierdut indiferent ce se intampla in razboi. 

      Cred ca elitele ruse isi dau seama de asta, dar sunt prea orbite de nationalism ca sa faca ceva. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb