TradeVille: Piaţa IPO-urilor revine în forţă

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 8 iulie

TradeVille: Piaţa IPO-urilor revine în forţă

Piaţa ofertelor publice iniţiale (IPO) din SUA a înregistrat o revenire vizibilă în ultimele săptămâni, marcată de câteva listări importante care au readus optimismul investitorilor după o perioadă de stagnare, în aprilie. Cele mai căutate IPO-uri au fost din sectorul financiar, tendinţele actuale indicând un interes crescut pentru companiile din zona cripto, unde au avut loc mai multe listări de succes în acest an. În ceea ce priveşte evoluţia post-listare, indicele Renaissance IPO a depăşit performanţa S&P 500, semnalând un sentiment pozitiv în piaţă, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Cele mai mari IPO-uri din 2025

În topul IPO-urilor din SUA, în funcţie de suma strânsă în cadrul ofertei, se află următoarele companii: Venture Global, CoreWeave, SailPoint Technologies, Circle Internet Group, Chime Financial, Voyager Technologies. Chiar şi cu instabilitatea generată de administraţia Trump, se pare că anul 2025 este unul prielnic IPO-urilor. Până pe 2 iulie, IPO-urile din SUA au atras 26,4 miliarde de dolari, în comparaţie cu 15,7 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă din 2024. În acelaşi timp, în 2025 s-au realizat cu succes 175 de IPO-uri, faţă de numai 97 în 2024. Doar patru IPO-uri au reuşit în 2025 să strângă o sumă care să depăşească un miliard de dolari, în timp ce 16 companii au depăşit o creştere a preţului de +100% de la listare.

TradeVille: Piaţa IPO-urilor revine în forţă

O altă piaţă care a cunoscut o creştere semnificativă a activităţii este Hong Kong, care a atras peste echivalentul a 13,4 miliarde de dolari prin oferte publice iniţiale, de aproximativ opt ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2024. În total, au avut loc 43 de IPO-uri, depăşind deja suma strânsă în întregul an 2024, iar PwC estimează până la 100 de listări şi un total de peste 25,5 miliarde de dolari pentru 2025.

Finanţele, tehnologia, petrolul şi gazele, şi sectorul medical au dominat listările în acest an, conform datelor Dealogic.

Printre companiile de top incluse în prezentul raport se remarcă Venture Global - prima dintre cele mai mari listări din acest an şi una dintre cele mai mari companii de energie din SUA venite la bursă, principalul segment de activitate al companiei fiind producerea şi transportul de GNL. Cu toate acestea, compania nu a beneficiat de entuziasmul pieţei la listare, scăzând cu până la 4% în prima zi de tranzacţionare, iar în prezent aceasta se află cu 35,6% mai jos pe grafic faţă de preţul din ofertă.

Circle Internet - companie care activează în segmentul cripto - a marcat una dintre cele mai mari creşteri post-listare din acest an. În doar o lună de la venirea acţiunilor la bursă, acestea s-au apreciat cu 474%, preţul dublându-se chiar în prima zi de tranzacţionare. În ciuda acestor aprecieri semnificative, piaţa rămâne optimistă în continuare, oferind un preţ ţintă de consens pentru Circle Internet de 199,64 dolari - cu 12,2% mai mare faţă de preţul pieţei.

CoreWeave - un alt nume care a devenit cunoscut după IPO - este considerat de unii drept un ”al doilea GameStop”. Listarea din 27 mai 2025, care a venit după un IPO anemic, a stârnit interesul investitorilor, care au dus preţul acţiunii cu peste 250% mai sus până în prezent. Totuşi, analiştii trag un semnal de alarmă asupra unui grad mare de îndatorare, a marjelor de profit negative şi a dependenţei ridicate de un singur client.

TradeVille: Piaţa IPO-urilor revine în forţă

Analiza ofertelor de top

Venture Global a realizat cel mai mare IPO din istorie pentru o companie LNG. Este a treia listare ca mărime în sectorul energetic şi al utilităţilor din SUA, din 1995 până în prezent. Compania concurează cu Cheniere, dar şi cu Freeport LNG, TotalEnergies, Chevron, ExxonMobil şi Petronas pentru o parte din piaţa LNG extrem de profitabilă. Compania a redus semnificativ evaluarea înainte de IPO, stabilind preţul acţiunilor la 25 de dolari, cu aproape 45% mai mic decât valoarea de 110 miliarde de dolari pe care o viza iniţial. Compania a vândut 70 de milioane de acţiuni pentru a strânge 1,75 miliarde de dolari, mult sub obiectivul iniţial de a aduna 2,3 miliarde de dolari. Acţiunile Venture Global au debutat aproape cu 4% sub preţul din oferta iniţială într-o listare pe NYSE, evaluând compania la 58,2 miliarde de dolari şi consolidând abordarea prudentă a investitorilor faţă de noile listări.

CoreWeave a fost cel mai mare IPO din tehnologie din SUA, de după 2021, cu 1,5 miliarde de dolari strânse în timpul ofertei sale iniţiale de acţiuni din 28 martie 2025 şi o evaluare de 23 de miliarde de dolari. Microsoft a fost cel mai mare client al CoreWeave, reprezentând 62% din veniturile companiei. Cu toate acestea, chiar înainte de IPO, a apărut informaţia conform căreia Microsoft şi-a retras unele dintre angajamentele faţă de furnizorul de cloud AI din cauza unor probleme de livrare, ceea ce, împreună cu preocupările legate de cheltuielile pentru AI şi problemele modelului de afaceri al CoreWeave, a crescut scepticismul investitorilor. Acest lucru a determinat CoreWeave să-şi reducă ţinta de preţ de la 55 la 47 de dolari şi, în cele din urmă, să stabilească preţul IPO-ului iniţial la 40 de dolari pe acţiune, notează TradeVille.

TradeVille: Piaţa IPO-urilor revine în forţă

Circle Internet, emitentul unuia dintre cele mai mari stablecoin-uri din lume, a debutat la tranzacţionare în iunie cu un preţ de 69 de dolari în primul IPO major al unei companii emitente de stablecoin. Aceasta reprezintă cea mai mare listare din domeniul criptomonedelor de la IPO-ul Coinbase, din 2021. Compania a stabilit iniţial preţul IPO-ului la 31 de dolari per acţiune. După expirarea perioadei de linişte impuse industriei, Barclays, Bernstein, Canaccord Genuity şi Needham au lansat acoperirea cu ratinguri echivalente cu ”buy” (”cumpără”) şi cu preţuri ţintă peste 200 de dolari, mizând pe adoptarea rapidă a stablecoin-urilor la nivel global, având potenţialul de a deveni parte integrantă din ecosistemul financiar tradiţional. Totuşi, JPMorgan şi Goldman Sachs au semnalat evaluarea ridicată a acţiunilor, având în vedere creşterea rapidă de la IPO.

TradeVille: Piaţa IPO-urilor revine în forţă

Evoluţie preţ

Dintre cele 175 de IPO-uri din SUA, 62% au avut o evoluţie pozitivă a preţului, dintre care 16 companii au depăşit +100%, şi 31 au avut o performanţă a cotaţiei între +10% şi +100%. Printre top companii care au crescut la bursă se află Circle Internet Group şi CoreWeave, cu un plus de 474% şi 279%. Pentru comparaţie, piaţa din SUA, reprezentată de indicele S&P 500, a crescut cu 6,4% de la începutul anului şi până în prezent.

Acţiunile au înregistrat după listare performanţe sub media pieţei la începutul anului 2025, pe fondul incertitudinilor economice şi comerciale care au temperat apetitul investitorilor.

Totuşi, indicele Renaissance IPO, care monitorizează evoluţia listărilor de mare profil din SUA, a reuşit să îşi revină spectaculos, apropiindu-se semnificativ de performanţele S&P 500 până în luna iunie. Renaissance IPO Index este un indice bursier creat pentru a urmări performanţa acţiunilor companiilor care au fost listate pe piaţa publică prin IPO. Indicele include doar companiile care au efectuat un IPO în ultimii doi ani, ceea ce îl face să fie concentrat pe performanţa acestor noi companii listate. Scopul principal al acestui indice este de a reflecta performanţa pieţei IPO din Statele Unite şi de a oferi investitorilor o referinţă privind evoluţia acţiunilor companiilor noi listate pe bursă.

TradeVille: Piaţa IPO-urilor revine în forţă

Perspective

În 2025, valoarea totală a tranzacţiilor pe piaţa ofertelor publice iniţiale din SUA este estimată la 37,60 miliarde de dolari, cu o valoare medie de 249,05 milioane de dolari per tranzacţie, conform datelor Statista. La nivel global, aşteptările sunt ca Statele Unite să înregistreaze cea mai mare valoare a tranzacţiilor IPO, dominând această piaţă. Un val al listărilor companiilor din sectorul cripto ar putea urma, potrivit analiştilor şi experţilor din industrie, mai multe companii luând în considerare o posibilă listare datorită condiţiilor favorabile create de debuturile recente impresionante şi de încrederea tot mai mare a pieţei. Impact a avut şi iniţiativa administraţiei Trump de a relaxa reglementările, care a fost întâmpinată cu entuziasm de către firmele de active digitale, iar unele dintre acestea accelerează acum planurile de IPO. Succesul Circle reflectă totodată un apetit puternic pentru listări legate de criptomonede, Gemini şi Bullish pregătindu-se pentru propriile IPO-uri.

TradeVille: Piaţa IPO-urilor revine în forţă

Cele mai aşteptate IPO-uri din următoarea perioadă

Gemini, una dintre companiile care deja au început înregistrarea pentru IPO, este o platformă de criptomonede fondată de fraţii Winklevoss, care le permite utilizatorilor să cumpere, să vândă şi să stocheze criptomonede. Gemini oferă servicii pentru o gamă largă de active digitale, inclusiv Bitcoin, Ethereum şi alte tokenuri cripto.

Compania de software de design Figma a depus documentele pentru un IPO propus pe Bursa din New York, sub simbolul ”FIG”. Fondată în 2012, Figma s-a transformat dintr-un instrument de design într-o platformă bazată pe inteligenţa artificială. Figma are aproximativ 13 milioane de utilizatori activi lunar, iar 95% dintre companiile din Fortune 500 o folosesc.

Bullish este o platformă de criptomonede reglementată, susţinută de investitorul Peter Thiel şi dezvoltată de compania Block.one. Aceasta combină avantajele finanţelor descentralizate cu infrastructura tradiţională de ordine centralizate, având ca scop oferirea de tranzacţii transparente, scalabile şi securizate. Bullish vizează investitorii instituţionali şi avansaţi, oferind instrumente precum futures perpetue, marjă de tranzacţionare şi custodie de active digitale. În iunie 2025, compania a depus confidenţial o cerere de listare la Bursa de Valori din SUA, urmând exemplul altor firme din domeniu, precum Circle şi Gemini.

TradeVille: Piaţa IPO-urilor revine în forţă

Shein, retailerul chinez de fast fashion, a depus o cerere confidenţială pentru listarea pe Bursa din Hong Kong. Aceasta vine după încercarea gigantului de a se lista în SUA şi Marea Britanie. Aprobarea va depinde de autorităţile de reglementare chineze.

Investitorii tind să fie mai selectivi anul acesta când vine vorba de investiţii, preferând companiile cu modele de afaceri solide şi perspective clare de creştere, cu un interes crescut pentru industriile emergente precum criptomonedele, serviciile financiare digitale şi inteligenţa artificială. Aceste sectoare, în expansiune rapidă, aduc soluţii inovative care răspund cerinţelor economiei moderne. Deşi piaţa IPO rămâne influenţată de volatilitatea economică şi incertitudinile reglementărilor, investitorii sunt încrezători în companiile cu viziune pe termen lung. Se aşteaptă o creştere a activităţii IPO în a doua jumătate a anului 2025, condiţionată de stabilizarea pieţei.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: selecţie proprie, Reuters, CNBC, StockAnalysis, renaissancecapital, Statista, Barron's, The Verge.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0645
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3179
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4146
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8692
Gram de aur (XAU)Gram de aur459.5007

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb