Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu situaţia din Ungaria, după adoptarea de măsuri speciale pentru a face faţă crizei coronavirusului, relatează AFP şi Reuters.
"Înţeleg că statele membre trebuie să ia măsuri de urgenţă pentru a face faţă crizei sanitare imediate. Însă sunt îngrijorată că unele măsuri merg prea departe. Sunt preocupată în special de situaţia din Ungaria", a declarat ea într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
"Dacă va fi nevoie, vom lua măsuri, aşa cum am făcut şi în trecut", a adăugat Ursula von der Leyen.
Şefa executivului european a transmis deja un avertisment marţi, printr-o declaraţie scrisă privind respectarea statului de drept în legătură cu diferitele măsuri de urgenţă luate de statele membre.
Însă ea nu invoca explicit Ungaria, unde premierul Viktor Orban a obţinut acordul parlamentului pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă de o durată nedeterminată.
Legea adoptată de parlamentul de la Budapesta introduce o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de "ştiri false" despre virus sau despre măsurile guvernului, în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.
Noile dispoziţii îi vor permite premierului ungar să prelungească pe termen nedeterminat starea de urgenţă în vigoare de la 11 martie, fără a mai cere aprobarea parlamentului.
"Guvernele au nevoie de instrumente pentru a acţiona rapid în vederea protejării sănătăţii publice şi numeroase state membre fac acest lucru în prezent", a subliniat din nou joi Ursula von der Leyen.
"Aceste măsuri de urgenţă trebuie să fie limitate la ceea ce este necesar, trebuie să fie strict proporţionale, nu trebuie să dureze pe termen nedefinit şi, foarte important, trebuie supuse unei monitorizări regulate", a adăugat preşedinta CE.
Viktor Orban, care critică deseori Bruxellesul, şi-a înmulţit în ultimii zece ani măsurile controversate şi este cu regularitate denunţat pentru atacurile sale împotriva opoziţiei, mass-media, universităţilor, ONG-urilor şi solicitanţilor de azil.
Ungaria face obiectul unei proceduri în desfăşurare în cadrul Articolului 7 al Tratatului Uniuni pentru încălcarea valorilor UE, ceea ce poate duce în teorie la sancţiuni
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2020, 16:55)
Dar de alea din România, sau din Anglia, sau din Franța nu e îngrijorata? A terminat de spălat pe mâini? Că doar la asta s-a rezumat contribuția ei. Să se filmeze spălându-se pe mâini. Toate pe un salariu de vreo 16,000 EUR pe lună.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2020, 19:06)
ma gandeam ca e ingrijorata ca ue s-a pisat pe italia cand trebuia sa fie langa ea....nuuuuu, trompeta lui merkel e ingrijorata de orban......ala autentic, nu parodia de la romanica....
3. Incet si prost
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 03.04.2020, 07:25)
Ursula e si ea un fel de Viorica. Acum se impun masuri rapide de deschidere a granitelor si de relansare economica.