Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut astăzi Uniunii Europene "să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor", pentru a scădea facturile la curent, transmite AFP, conform Agerpres.
Şeful guvernului de la Viena a afirmat că subiectul va fi discutat la o reuniune de urgenţă şi că "preţul electricităţii trebuie să scadă", iar preşedintele rus Vladimir Putin nu trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor.
"Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie", a arătat Nehammer într-un comunicat. El a apreciat că paşii în acest sens pot fi făcuţi doar în cadru european, nu la nivel naţional.
Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, anunţase vineri că Cehia va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei.
După şase luni de război în Ucraina, preţul energiei în Europa a atins la sfârşitul acestei săptămâni noi recorduri. Una din cauze este reducerea livrărilor de gaze din Rusia către UE, unde 20% din energia electrică se produce în termocentrale pe gaz.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2022, 20:04)
SA SE FOLOSEASCĂ NUMAI ENERGIE VERDE
MAI ALES ÎN INDUSTRIE
CUM VOR VERZII GERMANI
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 29.08.2022, 00:44)
asta cu energia verde e o aberatie... nu s-au facut inca tehnologiile ieftine si eficiente care chiar sa permita confortul carbunelui petrolului si gazelor!
poate peste 10 ani, dar acum nu!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2022, 07:57)
daca nu se lucreaza acum nici peste 10 ani tehnologiile pentru energia verde nu vor fi ieftine si eficiente
in economie confortul de care vorbesti se plateste iar facturile vor continua sa vina mult mai mult de 10 ani
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2022, 20:42)
este o manipulare! nu este de vina putin pentru explozia energiei!!! este de vine politicile gov in mai multe piete cu bule de credit.
doar politicile gov cu cele bancare fac cartel in jurul m3 urilor formate in piata.
aceeasi mizerie
e bula finaciara globala... cadem in teast pana in 2026
energia plateste creditarea trecuta e o forma de furt a populatiei pe seama creditarii in existenta a trecutului
S c cret
3. fără titlu
(mesaj trimis de Warren Buffett în data de 28.08.2022, 20:49)
ma mir ca nu s-a gandit nimeni pana acum. piata energiei in UE este construita pe principiul "costului marginal", preturile se aliniaza la cel mai scump producator. si cum in prezent gazul este cel mai scump, cu "ajutorul" lui Putin, normal ca preturile au sarit in aer. daca se reuseste chestia asta, guvernele vor trebui doar sa subventioneze producatorii pe gaz, mult mai ieftin decat sa subventionezi pretul aliniat al unei intregi piete
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2022, 00:51)
Felicitari. O explicatie perfecta, in foarte putine cuvinte.
De gandit, s-au mai gandit si (multi) altii, doar ca deocamdata nu s-au pus de acord. UE insista - in mod suspect, as zice, dar asta e o apreciere intrutotul personala -- asupra mentinerii acestui model de piata care, in conditiile de fata, evident nu functioneaza.
Din nou opinie pur subiectiva, subventionarea producatorului cel mai scump nu rezolva, de fapt, problema, decat conjugata cu schimbarea modelului de piata. Pentru ca, daca va ganditi mai atent, subventionarea este un proces a posteriori. Atata timp cat pretul intregii piete e stabilit de producatorul cel mai scump, ce fac eu, guvern, DUPA stabilirea pretului pentru un anumit interval orar, il afecteaza doar pe acel producator... toti ceilalti insa se vor fi aliniat deja la pretul NESUBVENTIONAT al acestuia.
"Si cu asta, ce-am facut?!?"
4. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 29.08.2022, 00:43)
imposibil!
nu ai cum sa decuplezi pretul produsului finit (curent electric) de costul materiei prime utilizate in centralele electrice pe baza de gaz metan !!!
Cum il decuplezi???
Reinventezi economia si contabilitatea? :)) Lasi costurile pe seama lui Dumnezeu?
Poate subventionezi masiv sa o dai in saracie lucie?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2022, 07:13)
In Spania si Portugalia cum a fost posibil?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2022, 08:00)
Tot curentul electric este produs pe baza de gaz metan? Nu.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 29.08.2022, 08:48)
in vestul Europei o parte mare a energiei e produsa in centrale pe gaz ...cauta info te rog
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 29.08.2022, 08:51)
nu poti extrapola o masura dintr-o tara sau alta la o entitate supranationala ca UE fara sa risti sa te intalnesti cu urmari total neplacute... iti reduc aminte ca UE nu e unita socio-economic ca SUA ...UE seamana mai degraba ca un covoras facut din petice cusute intre ele cu forta...
ce inseamna asta?
inseamna ca daca extrapolezi o masura NATIONALA la nivelul unui organism TRANSNATIONAL ...pe fondul covorasului facut din petice diferite (UE) vei vedea interesele nationale rabufnind cu si mai multa putere peste tintele transnationale!
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2022, 08:54)
si in Romania o parte a energiei e produsa in centrale pe gaz, pentru acea parte a energiei costurile legate de gazul metan trebuie sa se reflecte in pretul energiei electrice.
restul energiei electrice, produse in alt mod, poate avea costuri de productie si pret de vanzare decuplat de pretul gazelor naturale.