Babasha, îngropat de Coldplay; învierea, a doua zi

MAKE
Miscellanea / 14 - 16 iunie

Babasha, îngropat de Coldplay; învierea, a doua zi
MAKE

Chris Martin este Dumnezeu, îngroapă maneliştii şi îi învie a doua zi. Muzica manelistului Babasha nu a mai fost "fucking amazing", cum a prezentat-o Chris Martin în prima zi a concertului trupei Coldplay, care a avut loc miercuri seară pe Arena Naţională din Bucureşti, ci, a doua zi, joi, acelaşi Chris Martin a prezentat-o la polul opus: "Dacă nu vă place muzica asta, e în regulă, dar vă rog, pe durata melodiei, alegeţi să mergeţi la toaletă sau să le daţi mesaje prietenilor voştri". Babasha a fost înmormântat de viu, în prima zi, sub un munte de huiduieli, de sub care, stins, abia i se mai auzea vocea "Păi na, păi na..." Fucking amazing a fost să auzi un stadion de 55.000 de persoane huiduind asurzitor. Coldplay a greşit, dar, paradoxal, TikTok-ul s-a umplut de critici la adresa publicului, din mulţimea cărora am reţinut:

1.O tânără a spus că îi este ruşine că este româncă şi că vrea să se mute în altă ţară, unde poporul nu îi huiduie pe artişti. Îi urez succes! În filme, am văzut că, în ţările civilizate, cântăreţii sunt despărţiţi de public cu plase de sârmă care să reţină sticlele de bere aruncate în capetele artiştilor. Ouăle trec. Atitudinea civilizată este să nu învinovăţeşti publicul.

2.Alta a spus că ne-am făcut de râs, ca popor, în faţa trupei Coldplay. Asta e tare. Ca să le treacă supărarea, ar trebui să le dăm banii înapoi. Ah, am greşit, nu, nu Coldplay i-a plătit pe spectatori, ci spectatorii pe Coldplay. Atunci cine s-a făcut de râs în faţa cui?

3.Nişte intelectuali au spus, fiecare separat, că este vorba despre ipocrizie, pentru că, de fapt, tuturor ne plac manelele şi le ascultăm la petreceri. Nu, nu tuturor. Doar vouă. Eu nu le ascult, pentru că de regulă nu îmi plac. Nu sunt ipocrit.

4.O frumoasă tânără învăţătoare a spus că Babasha este un copil al cărui vis a fost sfârâmat. Bine, doamna! Babasha are 22 de ani şi pare dezvoltat normal în toate privinţele. Nu continui.

5.Babasha însuşi a spus că "maneaua este rău famată din cauza rasismului, nu din cauza muzicii în sine". Ulterior a revenit: "Las de la Dumnezeu să aşeze el toate lucrurile, dar nu am spus eu că e vorba de rasism".

Da, e bine cu Dumnezeu, că numai El poate să te înţeleagă - spui că e vorba de rasism sau nu spui? Babasha minte.

Tuturor ne place muzica ţigănească.

"Ederlezi" şi "Gelem, gelem" sunt cântece minunate; tot aşa, cântecele şi dansurile din filmul "Şatra" (1976) regizat de Emil Lotreanu; cântecul lui Nora Luca din filmul "Gadjo Dilo" (1997), regizat de Tony Gatlif; cântecele ţigăneşti, în contrapunct cu cele evreieşti, din filmul "Trenul vieţii" (1998), regizat de Radu Mihăileanu.

Aici se cuvine menţionat că muzica evreiască tradiţională klezmer îşi trage seva din doina românească şi din muzica ţigănească, preluând modurile muzicale specifice, ornamentaţia şi unele motive melodice; în versurile în idish sunt integrate cuvinte româneşti, ca "mămăliga", "brânză" etc.

Vă recomand fierbinte să ascultaţi "Be That Man", pe care ţiganul Eugene Hutz îl cântă cu Goran Bregovic (Eugene Hutz a cântat şi cu Madonna). Amintiţi-vă de Tamango, în "Muro shavo" al lui Hara: "Muro ilo lo sharel cana de la dumadel / Nevastentza si cavel - hop hop" ("Îmi place să dansez cu voi în zilele de duminică / Soţia şi copilul meu - hop hop") Prin contrast, ce vedem aici?

Citiţi alături versurile cântecului compus de Babasha, ele sunt nişte tâmpenii care culminează cu "Mi-ai dat peste cap busola / Să te mănânc ca pe Ola".

Cuvântul Ola nu există.

Dar, hai să nu ne împiedicăm de versuri, am văzut versuri cu mult mai tâmpite la "Dragostea din tei" al lui O-Zone şi asta nu a împiedicat melodia să penetreze Europa, America, China şi Japonia. Desigur şi Rusia.

Poate că melodia lui Babasha este la fel de penetrantă.

Dacă i-a plăcut lui Chris Martin, poate că este o melodie bună.

Nu, melodia este la fel de stearpă ca versurile.

În concluzie, huiduielile au fost justificate; deşi nu se înţelege din prima, ele nu i-au fost adresate lui Babasha, ci trupei Coldplay, care a greşit flagrant. Pe Chris Martin nu l-a interesat valoarea piesei muzicale a lui Babasha, ci dacă ea are priză la public, a văzut-o în top şi hop-ţop a servit-o unui stadion care, de bună-credinţă, i-a ascultat recomandarea: "Este un artist foarte nou şi vă rog să vă deschideţi minţile şi inimile pentru că este muzică românească tânără şi, fie vorba între noi, «is fucking amazing»".

Tinerii de pe stadion şi-au deschis minţile şi inimile, pe unde le-a intrat, pe neanunţate, o "fucking amazing" manea prostească, urcată în top de şapte milioane de vizualizări în zece zile, ale unui public complet diferit.

Fără să fac generalizări care să excludă diversitatea şi complexitatea audienţei muzicale, există totuşi percepţia unei legături între manele şi un public "mai puţin înstărit" şi/sau "mai puţin educat".

Practic, Coldplay şi-a insultat publicul.

Chris Martin dăduse deja semne de dispreţ, când a spus "Poate nu înţelegeţi ce fel de oameni aveţi în România, este incredibil".

A urmat dezastrul.

Publicul a avut o reacţie sănătoasă de respingere la insultă.

O reacţie civilizată.

Nimeni nu a aruncat cu petarde, nimeni nu a distrus gradenele, nimeni nu a aruncat cu sticle sau cu scaune spre scenă.

Nu s-a luat la ciomăgeală nimeni cu nimeni. Babasha, complet nevinovat, s-a prăbuşit sub superficialitatea şi enorma lipsă de discernământ a trupei Coldplay.

Reacţia publicului ar fi reclamat eliminarea lui Babasha din spectacolul de a doua zi.

Dar, încărcaţi cu responsabilitatea traumatizării tânărului manelist şi eventual chiar cu distrugerea carierei sale, Chris Martin şi ai lui l-au menţinut pe Babasha în concert, alegând să nu respecte preferinţele publicului.

Între eroism şi dispreţ.

De data asta, Chris Martin nu a mai spus "Ladies and gentlemen, please welcome our friend, the amazing Babasha!", cum spusese cu o zi înainte, ci "Nu trebuie să vă alăturaţi. După aceea, revenim la calitatea supremă Coldplay şi va fi al naibii de uimitor!"

Între timp, pe TikTok şi alte reţele de socializare apăruseră fetele disperate să părăsească România, celelalte disperate că noi, ca popor, nu am trecut examenul în faţa trupei Coldplay, tinerii intelectuali oneşti care au renunţat la ipocrizie şi au recunoscut, în sfârşit, că, de fapt, le plac mult manelele, frumoasele învăţătoare pedofile îngrijorate să nu le fie distrus visul copilului şi, mai ales, au apărut acuzaţiile de rasism sau, nu se ştie, au dispărut.

Chris Martin şi-a cerut iertare:

"Vă rog să mă iertaţi că vorbesc atât de mult în engleză, dar călătorim în toată lumea şi poate nu înţelegem prin ce aţi trecut fiecare sau cu ce se confruntă cultura voastră."

Asta este indubitabil.

Coldplay nu a făcut minimul efort să înţeleagă că manelele sunt considerate de unii ca un vector al kitsch-ului, iar nu ca o specie de artă.

Coldplay nu a înţeles că enorma priză a lui Babasha la public nu include publicul Coldplay.

Coldplay nu a înţeles că manelele sunt privite în România la fel cum este privită "camp music" în Marea Britanie.

În final, minune! Babasha a înviat, a fost aplaudat.

Nu de tot stadionul.

Unii au continuat să-l huiduie.

Manipularea a semănat confuzie în public.

Dar, fără dubiu, Chris Martin este Dumnezeu.

Este Dumnezeul la manele.

Gen.

BABASHA - Păi Naa

Strofa I:

O - o - o, o - o - o,

Îmi plac prea mult ochii tăi

O - o - o, o - o - o,

Ce sa mă mai fac cu ei

O - o - o, o - o - o,

Cred că bag la amanet

Să merg să îţi iau bilet

Te duc undeva secret.

Refren:

Păi na, păi na, nu te lasă mama ta

Să umbli cu Babasha, că te ia de lângă ea

Păi na, păi na, păi na, are dulce vrăjeala

Îl ajută şi pielea, poate îţi fură inima.

Strofa II:

O - o - o, o - o - o,

La tine am abonament

O - o - o, o - o - o,

Să te iubesc permanent

O - o - o, o - o - o,

Dragoste cu gust de Cola,

Mi-ai dat peste cap busola

Să te manânc ca pe Ola

Ale - ale - le, tu eşti fix pe placul meu

Şi pe oricât ar fi de greu, te vreau mereu, gen

Ale - ale - le, se anunţă, maestro, foc

Că în neam de spoitori să te însori nu e uşor.

Opinia Cititorului ( 46 )

  1. Multumesc pentru articol. Mi se pare corect. Deja imi faceam probleme ca sunt rasist, pentru ca nu imi plac manelele. Sau nu imi plac manelele pentru ca sunt rasist? E vreo diferenta? Ma rog, m-am mai linistit, dar incerc sa fiu vigilent, ca nu se stie. Manelele tot nu imi plac si asta nu cred sa se schimbe in viitor. Dar, fiecare cu limitele lui.

    make, nu te vad bine dupa ce te citeste gelutzu de duminica.....culmea este ca nu am vazut pe atotstiutorul ctpeu in actiune.....nu aflat de dilema nationala?

    ps - rezonez 100% cu articolul! 

    1. Shi eu la fel. O singura obs, versurile de la Dragostea din tei sunt vesele, nu au "dushmani shi valoare", iar priza la public peste tot au avut datorita simpaticului vers "sunt eu, Picasso".

    pe mine m-a amuzat reactia de la al doilea concert fata de manea a publicului roman.... :))

    sezi jos, catelush, ca asa e civilizat!  

    si catelushul, ce sa vezi? s-a pus pe poponeatza pentru ca icon-ul muzical Chris de la Coldplay sa il mangaie pe ceafa (re)educativ ! :))  

    acele aplauze de dupa insignifiantul baba...nu-stiu-cum .....m-au facut sa ma tavalesc cu spume de ras!!!  

    atat ia prespalarea creierului? 24 de ore?  

    oricum gusturile nu se schimba si totul se reduce la un singur lucru: lautarii aia din uk fusesera platiti sa livreze ...ceva. Nu altceva. Si sunt lautari in puii mei, NU PROFESORI DE REEDUCARE AI MASELOR !  

    restul e gargara 

    nota: urasc din fiecare fibra a inimii mele manelele. Mi se par irationale, necizelate, urelete de maimute macac in fata snopului de banane cu marca mertzanului pe ele.  

    Am reactii vegetative corporale cand aud asa ceva (fara gluma).  

    Ban.Cher.Vali 

    "Chris Martin şi-a cerut iertare:

    "Vă rog să mă iertaţi că vorbesc atât de mult în engleză, dar călătorim în toată lumea şi poate nu înţelegem prin ce aţi trecut fiecare sau cu ce se confruntă cultura voastră."" 

    ...sau cu ce se confrunta cultura voastra...  

    cumva cu dezidentizare si asimilare fortata cu culturi alogene ? gen cea tiganeasca, originara din provincia nord-vestica Punjabi a Indiei (originea tiganilor d eunde au inceput migratiile in secolele 12-14 spre vest) ?  

    sa imi amintesc de intenzicerea cuvantului "tigan" si promovarea cu stoicism a cuvantului INVENTAT "rromani" care pentru un strain e asimilabil imediat cu "romani" si "Romania" ??? si asta desi celelalte culturi si limbi latine au cuvinte denotante pentru aceeasi comunitate asociate cuvantului "tigan" ???  

    ex: italiana - zingaro, franceza - gitan, spaniola - gitano, etc... etc.... si in romana.... "rromani" PE BUNE, MA!??!?!!??! ca asa au vrut acum 10-20 de ani niste ONG-uri sustinute financiar de Soros (imi aduc aminte discutiile de atunci).  

    multumim profetului Chris , manelistul de la Coldplay pentru inca o lopata trasa in capul CULTURII ROMANE AUTENTICE injectate cu ARNm-ul culturii tiganesti ca asa vor unii sa ne stearga identitatea romaneasca autentica.  

    a fost tare la faza asta.... "sau cu ce se confrunta cultura noastra" !!!!  

    chiar asa...  

    Ban.Cher.Vali 

    concluzia este ca daca dai 250 euro pe bilet ca sa vezi un concert bun, esti pacalit daca ti se vara pe gat niste muzica de 2 bani, adica manele unde e protectia consumatorului? Astea le aud pe gratis fara sa vreau, cu sila, cand se dau cocalarii jos din masina sau de la unii vecini. Pentru ce sa sau 250 euro ca sa ascult gunoaiele astea?????

    1. ...

    Decat atat! Gen!

    se pare că, după unele studii, maneaua nu ar fi muzică ci atac la civilizație, dar cu voie de la statu palmă barbă paralel și de la bețivii care nu au mai găsit drumul spre casă și au devenit generoși

    Spalare pe creier si reeducare.Fenomenul Pitesti mai soft. Inca. Aceeasi comanditari, aceeasi calai. Frica de public i-a facut in a doua seara pe nevertebrati sa aplaude ce fluierasera in prima seara. Reeducare reusita

    1. bravos!

    versuri de 2 bani, rusine!

    1. Muzica cocalarilor tupeisti, beti si drogati urcati la volanul bolizilor care iti dau flashuri sa te dai din calea lor, iar daca nu, te sicaneaza in trafic....asa a ales, din pacate, Chris Martin.

      Daca vrei sa asculti muzica tiganeasca adevarata, incerca cu Romica Pucianu, Faramita Lambru, Nelu Poiesteanu...si nici Margineanu nu suna rau (actorul din Las Fierbinti).

      Pentru muzica romaneasca de buna calitate cu versuri ale marilor poeti romani (Eminescu, Toparceanu, Minulescu, etc.) ascultati Mondial...  

    la o petrecere, dupa cateva ore si cateva pahare mai merge o manea, dar daca am dat 300 euro pe un bilet, cred ca am dreptul sa ascult muzica de calitate pentru care am platit si mai am dreptul sa ma supar daca mi se vara pe gat o manea libidinoasa

    1. la o petrecere, dupa cateva ore si cateva pahare eu prefer sa ascult Gica Petrescu

      Corect. Și asta nu te face rasist. Pur și simplu, muzica aia nu se potrivea.

      NU, o manea NU merge NICIODATA

      Ban.Cher.Vali 

    ...

    Eu unul va mulțumesc pentru articol.

    Cin' s aseamana, s aduna !

    Unde va mâna cel al intunericului pe cei ce il slavesc ?

    Hristos S a Inaltat ! 

    Am citit art de doua ori , prima data de ”sete ” si a doua oara de placere . nici eu nu suport sclifositele , care una , doua ,amenința ca pleaca din țara , ca le pute totul si vor civilizatie . sa se duca , eu unul nu le regret , si poate dupa o sticla de bere ” civilizata ” in cap isi mai pierd din ifose .

    Multumesc Make

    Nu va suparati, capitalismul, busa de valori, fondurile de investitii, actiuni, obligatiuni, derivate...

    Astea nu sint tot globalizare, deculturalizare, deznationalizare, spalare pe creieri si reeducare?

    Doar intreb. 

    1. Nu.

      Ai dreptate. Acelea sint valori. Spirituale.

      „În momentul în care un om are bani foarte mulţi, are impresia că el e Dumnezeu. Nu are nevoie nici de Dumnezeu, nici de oameni. La un moment dat, când începe să îţi placă asta tot mai tare este o problemă. Sunt foarte puţini oameni care au bani mulţi şi pot să trăiască decent fără să abuzeze. Pot să conduc şi o maşină de 10.000 de euro, la fel ca o maşină de 100.000 de euro. Iubirea de bani, te face să fii egoist.”

      Caitalismul si bursa de valori, dobinda si ROI sint despre mintuire. 

      1. Capitalismul este o forma de organizare a societatii.

      2. Bursa de valori este o piata de capital, fondurile de investitii sint articulatii institutionale ale acestei piete,, actiunile, obligatiunile si derivatele sint instrumente ale pietei. 

      3. Globalizarea este un proces complex și continuu de interconectare și integrare la nivel mondial, care afectează aspecte economice, sociale, culturale și politice ale vieții umane. 

      5. Deznationalizarea se referă la procesul prin care proprietățile, activele sau entitățile controlate de stat sunt transferate în sectorul privat sau sunt deschise pieței într-un mod care reduce implicarea guvernului sau a statului în economie; probabil ca ai fi vrut sa te referi, de fapt, la diminuarea sau pierderea suveranitatii, caci asta ar avea legatura cu notiunea de "deculturalizare" care se referă la procesul prin care o cultură sau o comunitate își pierde treptat trăsăturile distinctive, valorile și tradițiile specifice, adesea sub influența altor culturi dominante sau în urma schimbărilor sociale și economice. 

      6."Spălares pe creier" se referă la procesul prin care o persoană sau un grup este supus manipulării psihologice sau propagandei intense, astfel încât să adopte sau să susțină idei, credințe sau comportamente în moduri care nu sunt în mod normal rationale sau care nu ar fi adoptate liber.  

      7. Reeducarea, în general, se referă la procesul prin care o persoană este supusă unor activități, programe sau intervenții destinate să îi schimbe sau să îi îmbunătățească cunoștințele, abilitățile, comportamentele sau perspectivele.  

      Dupa cum observi, notiunile pe care le consideri echivalente au definitii distincte si se situeaza pe paliere taxonomice atit de diferite, incit simplificarea pe care o introduci suspenda dialogul rational. 

      Dar, desigur, merge pe TikTok.

      Desigur, dar toate aceste notiuni deriva din valori, convingeri, "porunci" sociale. Sint reflexia lor in spatiul activitatii de zi cu zi.

      Prin deznationalizare, am vrut sa spun pierderea identitatii nationale. Nu e mare drama. Natiunea e un concept recent, adica perisabil. Clanul, tribul, sint perene.

      Si capitalisnul e perisabil. Deci si institutiile lui. Atunci ce e etern, maestre? 

      Nimic.

      Atunci totul e posibil, deci ingaduit.

      Nu, prietene, rostul tau vine din legaturile cu ceilalti.

      Nu din eternitatea a ceva sau a cuiva, ci din vremelnicia vietii si cit conteaza ea pentru comunitate si indivizii ei.  

      Demiurgul este cel care lucreaza in folosul comunitatii, in timp ce idiotul lucreaza exclusiv pentru el insusi. 

      Poti deriva de aici rostul vremelniciei si nonsensul eternitatii.

      Mi-ati dat de gindit!

      Totusi (nu sint usor de convins), poti fi demiurg fara sa crezi ca exista transcendent? 

      Nu este "dorul de eternitate" firul care strabate toate culturile si civilizatiile, trecute si prezente, deci si viitoare? 

      Dupa cum explicati, cu elocventa - ... rostul tau vine din legaturile cu ceilalti; demiurgul este cel care lucreaza in folosul comunitatii - avem o clasa politica demiurgica.

      Sa ne veselim! 

      Nimicul ne fascineaza., el transcende Fiinta.

      Void. Vidul. Emptitudinea din sufletul nostru.

      Teddy bear se umple cu cilti. Sufletul uman este umplut cu religie, sau rationalism. 

      De asta ateii si credinciosii sint fete ale monedei.

      Unica monada e stomacul. 

      Ca atribut ontologic, nemarginirea abisului poate genera nazariri, ca in desert.

      Cind ele sint colectiv coordonate, devin repere ale vietii comunitare, pot oferi rost vietii sociale si celei individuale si satisfac nevoii de eternitate si transcendent, caz in care este greu sa se mai poata spune ca sint simple plasmuiri. 

      "Analiză XTB: După ce a crescut preţurile, fenomenul Taylor Swift ar putea influenţa şi alegerile din SUA."

      Daca si presa de business vinde ontologic, mai merita sa cumperi altceva decit un potcap? 

      Cind privesti in abis, abisul incepe sa priveasca in tine.

    A fost o eroare de:

    cadru / cadre - continut - context / e…. 

    s c c r e t 

    1. … are mil de vizualizari pe youtube in erc zile…

      doar ca: ce medie de varsta …vizualizari…. 

      ce alte genuri asociative asculta/urmaresc media de varsta ce a facut mil de vizualizari tanarului…. 

      o analiza ochiometrica (e acces pe net in softuri): media de varsta e de la cei ce inca fac in “patut” 

      noaptea de frica… examenelor de scoala … bac … si cv facultate… 

      plus ca mai pui ca au si cv gusturi “bune” de trap rap…. regasit si in stilul melodic al domnului cu cv mil de vizualizari… 

      a fost o greseala din partea celor care l-au ales… nu au fost atenti la “generatii”… pentru ca au luat un personaj din alt contrxt si cu priza la alta generatie si au pus persoana “neanuntata” in alt context in fata altei generatii… 

      am regasit aspecte de “nepoti”… in stilul respectiv muzical si de “prezenta”… mai ca si tunsoarea … asemanatoare “vulgarilor” actuali “scolari”…. 

      Atentie mereu la: cadru contex si continut! 

      s c c r e t 

      … secunda marita …:)))))…..

      moorrrrr…. :)))…. 

      s c c r e t 

    Oare daca in loc de babacu aduceau un profesor de matematica pentru o recapitulare scurta a integralelor curbilinii, mai fluierau?

    Manele=interlopi= minune= salam= gheboasa= crima bucegi= puscarii= cum sa agreez?

    1. te-a obligat cineva sa agreezi ? nu asculta , poate altii vor ! ce nu-ti place tie trebuie interzis ?

      Nu, nu trebuie interzis.

      Dar poate fi huiduit. 

      Nici mie la supermarket cand intru nu imi place ca aia vand produse ce fac rau oamenilor...si nu hulesc sau injur vanzatorul... si culmea e ca sunt persoane ce "halesc" produsele ce fac rau oamenilor...

      s c c r e t 

      Produsele care fac rau oamenilor nu trebuie huiduite, ci interzise.

      Omule, esti confuz. 

    Te-ai aștepta ca artiști de asemenea anvergură își cunosc publicul. Iată ca nu, ceea ce aș zice ca e lipsa de respect. Să le aduci un neispravit sa delireze niște vorbe fără sens și să insiști a doua oară pentru ca ți se nazareste o discriminare asta este chiar culmea prostelii! Pe viitor să ne gândim mai bine când plătim 200 euro pentru nimic . Dacă îți cere un artist 200 de euro pe un tablou, o carte,o intrare la muzeu, etc ți se pare scump . Aceste concerte mi se par o megaescrocherie , kicioase și snobeala pură .

    Toata stima Make!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb