BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE "Factorii care determină ROBOR sunt în afara controlului băncilor"

Andrei Iacomi
Bănci-Asigurări / 7 februarie 2019

"Factorii care determină ROBOR sunt în afara controlului băncilor"

"Introducerea unei taxe pe activele băncilor restricţionează în mod drastic capacitatea sectorului bancar de a finanţa economia", atrag atenţia oficialii BRD

Introducerea unei taxe pe activele financiare ale băncilor în funcţie de nivelul indicelui ROBOR, în realitate o taxa pe credite, este posibil să aibă consecinţe clar negative asupra economiei ţării noastre, susţin reprezentanţii BRD - Groupe Societe Generale (BRD), entitate deţinută în proporţie de 60% de grupul financiar francez Societe Generale, în raportul publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Oficialii grupului bancar precizează: "În primul rând, considerăm că este necesar să reamintim că indicii ROBOR reprezintă referinţele pieţei monetare. Aceştia au la bază ratele de dobândă interbancare ce se formează că rezultat al cererii şi ofertei, la fel ca în orice altă piaţă. Factorii care determină nivelul de lichiditate şi, prin urmare, indicii ROBOR, sunt variaţi, printre cei mai importanţi fiind politica fiscală, execuţia bugetului public şi gestiunea datoriei publice, evoluţia mediului macroeconomic şi, în particular, a inflaţiei şi politica monetară. Toţi aceşti factori sunt în mod clar în afara controlului băncilor".

Reprezentanţii BRD susţin că introducerea unei astfel de taxe ar restricţiona, fără îndoială în mod drastic, capacitatea sectorului bancar de a-şi exercita în continuare rolul fundamental, de a finanţa proiectele şi activităţile tuturor actorilor din economie, având consecinţe negative pentru întreaga economie naţională.

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018, începând din acest an, băncilor urmează să li se aplice o taxa pe activele financiare dacă indicele ROBOR se situează peste nivelul de referinţă de 2%, cuantumul taxei anuale crescând incremental în funcţie de intervalul în care se află ROBOR.

La nivelul curent al ROBOR (3,11% pentru ROBOR la trei luni), în cazul în care normele de aplicare ar defini rata de taxare ca fiind trimestrială, băncile vor fi supuse unei taxe anuale de 1,2% din activele lor financiare.

Totuşi, trebuie menţionat că normele de aplicare ale Ordonanţei încă nu au fost publicate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa nu mai indrazniti sa dati la TV Reclama Aia cu PISICI, si cu Creditul ala de 8,35 %, CRIMINALILOR ! CICA e MULT 8,35 % ! Dupa GUVERNANTI, TREBUIE sa Dati CREDITE cu 2%, Ca Asa se Da in OCCIDENT! Numai Ca ei CONFUNDA LEUTUL Nostru PRAPADIT, cu EURO ! IA sa Vedem, Cinstitii Nostri GUVERNANTI : 4,70 + 4,70 = 9,40 ! = 2 EURO . IES ACUM CEI 2 % SAU NU ? LA BRD la 8,35 %, IESE Mai PUTIN de 2 % in EURO! OARE CUM CALCULEAZA CIFRELE, COMUNISTII ASTIA ?

    1. De ai da credite cu dobândă la PF cu 2% cînd statul se împrumută tot de la bănci cu 4%?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1033
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5563
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4479
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0595
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.2624

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb