Comisia Europeană a publicat pe 12 noiembrie Monitorul anual al educaţiei şi formării în care este subliniat că trecerea la învăţământul la distanţă riscă să agraveze inegalităţile deja mari în România, informează news.ro.
Referitor la situaţia din România este arătat că au fost depuse "unele eforturi pentru îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi a îngrijirii preşcolarilor şi pentru consolidarea formării iniţiale a cadrelor didactice".
În pofida mai multor iniţiative, este necesară îmbunătăţirea competenţelor digitale ale profesorilor, ale instructorilor şi ale elevilor/ studenţilor şi este necesară asigurarea unei mai bune dotări a şcolilor cu echipamente digitale.
Un procent ridicat de tineri au un nivel inadecvat în ceea ce priveşte competenţele de bază. Asigurarea educaţiei şi formării de calitate şi relevante pentru piaţa muncii reprezintă în continuare o provocare majoră.
Contextul socio-economic afectează în mod semnificativ performanţele elevilor/ studenţilor, limitând rolul pe care îl poate juca educaţia ca garant al egalităţii de şanse. În pofida măsurilor de atenuare a impactului pe care îl are COVID-19 asupra educaţiei, trecerea la învăţământul la distanţă riscă să agraveze inegalităţile deja mari.
Anul acesta, Monitorul se axează în special pe predarea şi învăţarea în era digitală.
Criza provocată de noul coronavirus a demonstrat importanţa soluţiilor digitale pentru predare şi învăţare şi a evidenţiat punctele slabe existente.
Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, a declarat: "Sunt încântată de faptul că educaţia digitală este tema principală a Monitorului educaţiei şi formării din acest an, raportul emblematic al Comisiei privind educaţia în Europa. Considerăm că este necesar să aducem schimbări profunde în educaţia digitală şi ne angajăm să sporim alfabetizarea digitală în Europa. Recent, Comisia a propus un pachet de iniţiative, inclusiv noul Plan de acţiune pentru educaţia digitală 2021-2027, care va consolida contribuţia educaţiei şi formării la redresarea UE în urma crizei provocate de coronavirus şi va contribui la construirea unei Europe digitale şi ecologice", relatează news.ro.
1. probleme invatamantului online
(mesaj trimis de marius în data de 14.11.2020, 18:50)
Multi se dau in ceasul mortii ca au descoperit problemele invatamantului.Este ca si la fotbal sau politica: toti cred ca se pricep si in realitate e varza: de aceea avem politicieni corupti si un campionat de fotbal in frunte cu eminenta cenusie domnul Burleanu demn de Romania de acum 80 de ani.
Principala problema a invatamantului romanesc este politizarea dusa pana la maduva: aproape fiecare director de scoala e numit politic si ne mai miram ca scoala este unde este.E de mirare dupa mine ca cu atat nepotism scoala romaneasca o mai duce: 10% din directorii de scoli nu ar avea ce sa caute in fotoliu si asta inca e o cifra modesta.Multi ipocriti se tot lamenteaza ca invatamantul e praf ca numai profesorii sunt de vina etc.De acord si aici ca cel putin 10% din profesori ar trebui sa mearga la alte joburi.
In alte ordine de idei cu invatamantul online: ce sa mai spui.daca 10% din elevi nu au curent si internet acasa cum mai poti spune de calitatea invatamantului.Si cifra de mai sus e amabila.Daca mai pui inca 10 din elevi pe care chiar ii doare in funt imediat ajungi la 20% din elevi care chiar nu fac invatamant online chiar daca orice amarat de profesor se dea in ciasul mortii sa faca ceva cu ei.Mai pui un 10% abandon scolar si ajungi la cifrele domnului Vlaston.Atunci cine e de vina?
Chiar as dori ca acest comentariu sa ajunga unde trebuie.Mai pui ca acest invatamant online se face cu cel putin 4 platforme online de invatare ca de nu se pote toti trebuie sa suga banet de undeva.S-a intersat cineva ce afaceri se fac cu platformele de invatare sau sigur profu e boul cel mai potrivit de primit picioare in fund