Activitatea industrială din China a cunoscut o creştere uşoară în luna mai, deşi autorităţile susţin că ritmul în sectoarele servicii şi construcţii s-a accelerat, ceea ce arată o redresare neuniformă a celei de-a doua mari economii a lumii, pe măsură ce întreprinderile ies din suspendarea activităţii cauzată de coronavirus, arată agenţia Reuters.
Indicele oficial de achiziţie a producţiei (PMI) a scăzut la 50,6% în mai, de la 50,8% în aprilie, conform datelor prezentate de Biroul Naţional de Statistică de la Beijing, dar se menţine încă menţinute peste linia de demarcaţie de 50% care separă creşterea de contracţie lunară.
Pentru a cincea lună consecutiv, comenzile pentru export au înregistrat o scădere, cu un subindex de 35,3% în luna mai, cu mult sub linia de demarcaţie de 50%, ceea ce arată că pandemia de coronavirus continuă să influenţeze cererea globală.
"Judecând după subindicii PMI, nivelurile absolute ale indicilor în funcţie de cerere sunt mult sub cele legate de producţie, ceea ce indică un impact pronunţat de constrângere a cererii faţă de producţie", a declarat Zhang Liqun, un analist al Federaţiei Chineze de Logistică şi Achiziţii (CFLP), adăugând că peste 50% dintre companii au raportat lipsa cererii.
În luna mai, indicele PMI pentru întreprinderile mijlocii şi mici a scăzut la 48,8% şi respectiv 50,8%, în timp ce companiile mari au raportat o creştere mai rapidă a activităţii.
Un semn pozitiv este faptul că volumul total al viitoarelor comenzi pr a înregistrat o îmbunătăţire la 50,9% comparativ cu 50,2% în aprilie, ceea ce sugerează că cererea internă ar putea creşte în curând.
economia Chinei a redus 6,8% în primul trimestru faţă de un an mai devreme, prima contracţie de la începutul înregistrărilor trimestriale. Analiştii consideră că vor trece luni înainte ca activitatea mai largă să revină la nivelurile anterioare crizei, chiar dacă se poate evita un nou val de infecţii.