GUVERNUL ORBAN: Parlamentul, decident legislativ privind starea de alertă

George Marinescu
Politică / 11 mai 2020

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Decizia Curţii Constituţionale, de săptămâna trecută, care a hotărât că reglementarea amenzilor din perioada stării de urgenţă este neconstituţională, şi decizia aşteptată miercuri cu privire la ordonanţa de urgenţă referitoare la starea de alertă, au pus în gardă Cabinetul Orban referitor la adoptarea măsurilor necesare a fi implementate începând din 15 mai, când expiră starea de urgenţă.

De aceea, Guvernul discută, la această oră, un proiect de lege privind aceste măsuri, proiect ce va fi trimis Parlamentului spre a fi dezbătut şi aprobat în regim de urgenţă.

Premierul Ludovic Orban a declarat: "Trebuie să avem garanţia că vom dispune de toate instrumentele necesare pentru a ne continua activitatea desfăşurată în ultimile trei luni împotriva Covid-19. Am ales sa propunem acest proiect de lege, deoarece decizia CCR ne limitează foarte mult marja de mişcare în privinţa restricţiilor stabilite în perioada stării de urgenţă".

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a precizat: "Scopul aceste legi este protejarea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor. În partea generală a proiectului de act normativ sunt trecute măsurile şi persoanele cărora li se vor aplica, precum şi durata în timp a acestora. Este un proiect flexibil care lasă la dispoziţia autorităţilor în viitor posibilitatea de a apela la astfel de măsuri în cazul unor epidemii, în stare de alertă. Partea sustanţială a proiectului vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte. Sunt măsuri cunoscute de opinia publică, nu reprezintă o noutate, deoarece ele au fost postate pe site-ul Ministerului de Interne încă de vineri. În dispoziţiile finale ale proiectului legislativ, stabilim că organizarea în concret şi detaliu a măsurilor respective revine Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi ministerelor, prin acte normative infralegale, emise strict în cadrul stabilit de lege".

Premierul Ludovic Orban i-a mai solicitat ministrului de Interne, Marcel Vela să pregătească un proiect de act normativ, în cazul în care CCR va pronunţa miercuri o decizie de neconstituţionalitate a ordonanţei de urgenţă adoptată în 2004 de guvernul Năstase cu privire la starea de alertă. Ministrul de resort a precizat că actul normativ va fi prezentat, joi, în sedinţa de guvern.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu spunea sambata acest tradator de tara ca drepturile si libertatile fundamentale ale omului vor fi anulate prin Ordonanta de Urgena, acu s-a sucit, e proiect de lege?

    Guvernul trebuia sa spuna pe zile ca in alte țări ce se va deschide si ce nu. Din 15 asta, din 25 asta , de la 1 iunie asta. Nu sa asteptam pana in 14 mai ora 23,59.

    Starea de alerta nu e necesara. In ce tari se aplica si cat timp. Doar nu o sa asteptam 10 ani pana nu va mai fi nimeni cu coronavirus si noi peste 65 de ani sa stam in casa.  

    Ce sa faca cei cu copii care trebuie sa dea capacioatea sau bac-ul. Da afara din casa copilul sau batranul si ii lasa in mijlocul strazii fara declarații ?  

    Cum sa mergi doar de la ora 19 la unul caruia ii e rau? Daca i s-a facut rau la 11,01 stau si nu il ajut până la ora 19 desi sunt la 100 m de bloc ? Ce e cu cretinismele astea?  

    Cei cu alte probleme de sanatate nu s-au putut trata si agravarea bolii le poate grăbi sfarsitul. Asta ati facut din spiale si policlinici.

    Ne aduceti la disperare. Vrem sa iesim din casa caci noi ne protejam singuri. Voi ne imbolnaviti daca de trimiteți la cumpărături pe toti.  

    1. Starea de alerta este necesara ca sa te obisnuiesti cu dictatura, cu restrangerea permanenta de drepturi si libertati, asta e miza, asta se joaca. Abuzurile corporatiilor la adresa cetateanului nu pot fi introduse fara o prima stare de abuz din partea statului in acelasi sens.

    Țara lui Papură Vodă! așa colaborează și reglementeaza instituțiile statului?!.

    Curtea Constitutionala a decis ca restrangerea drepturilor si libertatilor fundamentale nu se poate face prin OUG. Aceasta a fost esenta hotararii Curtii Constitutionale , nu problema amenzilor pe care o subliniati in inceputul articolului. Este si aceasta o forma de manipulare prin omisiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3157
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4183
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8708
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.0847

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb