"Iranienii sunt dornici să investească în România"

A consemnat Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 noiembrie 2022

"Iranienii sunt dornici să investească în România"

Interviu cu Excelenţa Sa, domnul Seyed Hossein Sadat Meidani, Ambasadorul Republicii Islamice Iran În România)

"Iranul este hotărât să-şi dezvolte relaţiile cu România" "Vârful schimburilor comerciale dintre cele două ţări a fost atins în anii 1980 - aproape 1,5 miliarde de dolari" "Avem investitori care sunt dispuşi să-şi aducă capitalul şi tehnologia aici, în loc să le ducă în alte ţări"

Reporter: Care sunt relaţiile actuale dintre Iran şi Uniunea Europeană, la nivel economic şi politic?

E.S. Seyed Hossein Sadat Meidani: Republica Islamică Iran a evidenţiat întotdeauna că are relaţii excelente cu toate ţările lumii, inclusiv cu cele europene. Iranul şi Europa au relaţii istorice. În general, Iranul şi Europa au multe interese economice şi politice comune. Totodată, împărtăşesc aceleaşi valori şi interese în multe privinţe. Din păcate, părţi terţe au împiedicat mereu îmbunătăţirea relaţiilor dintre Iran şi UE, fie prin manipularea adevărului şi a imaginii Iranului în Europa, fie prin impunerea de impedimente care îi împiedică pe europeni să aibă relaţii economice normale cu Iranul. Drept urmare, starea actuală a relaţiilor dintre cele două părţi nu este la un nivel dezirabil. Cu siguranţă, Iranul este gata să remedieze situaţia pe baza respectului şi a responsabilităţii.

Reporter: În decembrie 2021 s-au împlinit 140 de ani de la recunoaşterea de către Iran a independenţei României, iar luna iulie 2022 a marcat a 120-a aniversare a relaţiilor diplomatice Iran-România. Cum au evoluat relaţiile dintre cele două ţări în toţi aceşti ani?

E.S. Seyed Hossein Sadat Meidani: În fapt, Iranul a fost una dintre primele ţări non-europene care a recunoscut România, iar de atunci mereu s-au stabilit relaţii politice şi economice între cele două ţări, bazate pe mai multe interese comune şi reciproce. Iranul se numără printre cei mai vechi parteneri ai României pe continentul asiatic şi în 2022, când sărbătorim cea de-a 120-a aniversare a relaţiilor diplomatice, este hotărât să-şi dezvolte şi să-şi extindă relaţiile cu România. În general, valorile şi interesele comune ale celor două ţări sunt mult mai multe decât cele care diferă. Consolidarea relaţiilor dintre Iran şi România în formate bilaterale şi multilaterale va duce la prosperitatea economică a celor două naţiuni.

E.S. Seyed Hossein Sadat Meidani: "Iranul se numără printre primele 25 de puteri economice ale lumii, după PIB bazat pe paritatea puterii de cumpărare"

Reporter: Cum au evoluat schimburile comerciale România-Iran în 2022, faţă de anul anterior? Care sunt principalele produse livrate de Iran în ţara noastră?

E.S. Seyed Hossein Sadat Meidani: Republica Islamică Iran şi România au avut întotdeauna relaţii economice şi comerciale relativ bune, astfel încât vârful comerţului dintre cele două ţări a fost atins în anii 1980 - aproape 1,5 miliarde de dolari. După o scădere în 2019-2020, ne bucurăm că în 2021-2022, cele două ţări sunt pe un drum bun din punct de vedere economic.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică din România, volumul schimburilor economice directe între Republica Islamică Iran şi România a fost de aproape 500 de milioane de dolari în 2021, iar în primele opt luni ale anului 2022 volumul comerţului este de aproximativ 250 de milioane de dolari.

Să faci afaceri cu Iranul este atractiv pentru comunitatea de business.

Permiteţi-mi să subliniez câteva dintre avantajele economice ale Iranului: este al patrulea producător de petrol din lume, al zecelea producător mondial de oţel, are o amplasare strategică, fiind înconjurat de 15 vecini tereştri şi maritimi, este unul dintre cei mai importanţi producători de zinc, plumb, cobalt, aluminiu, mangan şi cupru din lume şi se situează printre primele şapte ţări în producţia a 22 de produse agricole importante. Iranul se numără printre primele 25 de puteri economice ale lumii, după produsul intern brut (PIB) bazat pe paritatea puterii de cumpărare. Iranul este o ţară cu o economie dinamică, cu o populaţie semnificativă, iar pentru România poate fi un partener excelent pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor bilaterale în multe domenii.

Despre comerţul bilateral, aşa cum aţi întrebat, cele mai importante mărfuri exportate din Iran către România sunt produsele din plastic (70% din livrările iraniene către România) şi fructele sau legumele comestibile (9%). În privinţa mărfurilor de top exportate din România către Iran m-aş putea referi la cereale (87% din exportul românesc spre Iran) şi grăsimi sau uleiuri de origine vegetală (10%).

Desigur, relaţiile economice ar putea fi intensificate în următorii ani. Salutăm investiţiile companiilor private şi de stat româneşti în Republica Islamică Iran şi credem că investiţia în Iran are multe beneficii şi oportunităţi. Republica Islamică Iran este pregătită să ia măsuri pentru extinderea relaţiilor economice dintre cele două ţări, indiferent de implicarea şi considerentele terţelor părţi. În noul context internaţional, posibilitatea cooperării economice în diverse domenii este mult mai largă. Ceea ce e important pentru Iran şi România este o înţelegere independentă a intereselor şi valorilor comune ale celor două naţiuni.

Reporter: Care este situaţia investiţiilor iraniene în România şi a celor româneşti în ţara dumneavoastră?

E.S. Seyed Hossein Sadat Meidani: Cele două ţări au un tratat de investiţii din 2004. Iranienii sunt dornici să investească în România. Avem investitori care sunt dispuşi să-şi aducă capitalul şi tehnologia aici, în loc să le ducă în alte ţări. Este important să avem investiţii reciproce. Amplasarea geostrategică a celor două ţări pe două continente importante este cel mai bun motiv economic pentru a lucra mai mult pe această problemă.

E.S. Seyed Hossein Sadat Meidani: "Ţara noastră a investit puternic în sectoarele economice, culturale şi sociale"

Reporter: Care sunt evoluţiile recente din Iran şi ce aţi dori să transmiteţi publicului român despre poporul iranian? Ce aţi vrea să le spuneţi celor interesaţi de piaţa iraniană?

E.S. Seyed Hossein Sadat Meidani: În baza principiilor constituţionale, ţara noastră a investit puternic în sectoarele economice, culturale şi sociale, având în vedere circumstanţele şi realităţile existente pe teren, în vederea răspândirii dreptăţii sociale şi bunăstării publice.

Republica Islamică Iran a făcut progrese ştiinţifice semnificative în ultimele patru decenii. În domeniul sănătăţii, speranţa de viaţă în Iran era de 45 de ani în 1960, iar acum este de 77 de ani. Astăzi, Iranul se numără printre ţările avansate din lume în privinţa multor indicatori medicali. Iranul este printre cele zece ţări din lume care produc vaccinuri împotriva coronavirus. În domeniul aerospaţial, se află pe primul loc printre ţările islamice şi pe locul 13 în lume. Iranul ocupă locul 10 în lume la producţia de oţel. În domeniul energiei, Iranul este unul dintre cei mai importanţi exportatori şi deţine locul al 15-lea la generarea de energie electrică, respectiv al treilea la producţia de gaze. În domeniul tehnologiei comunicaţiilor, Iranul se află pe locul 17 în lume, cu aproape 50 de milioane de utilizatori care au acces la internet. De asemenea, Iranul este una dintre cele 15 ţări în ceea ce priveşte dezvoltarea tehnologiei spaţiale. În domeniul nuclear, Iranul este una dintre cele 13 ţări cu un ciclu complet al combustibilului nuclear şi una dintre cele 14 ţări care au capacitatea de a îmbogăţi uraniul. În ceea ce priveşte tehnologia de producţie a celulelor stem, Iranul ocupă locul al doilea în lume.

Reporter: Cum vede Iranul conflictul din Ucraina, care are loc la graniţa cu România?

E.S. Seyed Hossein Sadat Meidani: De la începutul războiului din Ucraina, poziţia Republicii Islamice Iran a fost exprimată în mod repetat de cei mai înalţi oficiali ai noştri. Iranul se opune oricărui război. Poziţia Republicii Islamice Iran cu privire la războiul din Ucraina este de a respecta integritatea teritorială a ţării şi de a nu trimite arme către părţile aflate în conflict, cu scopul de a opri imediat războiul şi strămutarea oamenilor. Iranul însuşi a fost victima războiului şi agresiunii de mulţi ani şi cunoaşte flagelul războiului.

E.S. Seyed Hossein Sadat Meidani: "Republica Islamică Iran a avut întotdeauna o voinţă puternică să rezolve dosarul nuclear"

Reporter: Ce ne puteţi spune despre evoluţiile din jurul acordului nuclear? Cum vedeţi abordarea UE, respectiv a SUA şi cum aţi dori să se încheie această problemă?

E.S. Seyed Hossein Sadat Meidani: La fel ca în alte probleme, Republica Islamică Iran a avut întotdeauna o voinţă puternică să rezolve dosarul nuclear. Punctul de cotitură a fost Planul comun de acţiune cuprinzător (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA), iar, din păcate, retragerea iresponsabilă unilaterală a SUA din acest acord a fost un exemplu clar al lipsei de seriozitate a Statelor Unite în rezolvarea problemei. Drept urmare, la buna-credinţă şi respectarea deplină a acordului din partea Iranului s-a răspuns cu rea-credinţă şi nerespectare. SUA ar trebui să-şi dovedească buna-credinţă şi să ofere garanţii obiective pentru ca să nu se repete o astfel de situaţie. Republica Islamică Iran este pregătită să ajungă la un acord semnificativ pentru a asigura implementarea deplină a JCPOA de către toate părţile. Celelalte părţi, în special Statele Unite, ar trebui să-şi demonstreze disponibilitatea prin ridicarea sancţiunilor şi să dea asigurări că acelaşi comportament ilegal nu se va mai repeta în viitor. Poporul iranian nu se va mulţumi cu ceva care ar însemna mai puţin decât drepturile pe care le are.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre situaţia din jurul morţii, în luna septembrie, a tinerei Mahsa Amini, în arestul poliţiei din Teheran?

E.S. Seyed Hossein Sadat Meidani: Moartea unei tinere a fost un incident dureros pentru toţi iranienii, regretat şi de mulţi oficiali iranieni. Problema este investigată de autorităţile judiciare competente din Iran. Înalţi oficiali, inclusiv preşedintele Iranului, au cerut o anchetă completă a cazului. Cu toate acestea, este o chestiune regretabilă că anumiţi oficiali străini au prezentat concluzii premature şi motivate politic cu privire la cauza morţii ei. Acuzaţiile nefondate ale anumitor state, împreună cu un război mediatic creat prin difuzarea intenţionată de ştiri false prin intermediul reţelelor de socializare, care vizează răspândirea urii şi a violenţei, au incitat şi inflamat, din păcate, o serie de incidente violente în interiorul Iranului, inclusiv atacul terorist al DAESH din Shiraz.

Situaţia este sub control acum. Guvernul Iranului se angajează să respecte drepturile omului, aşa cum sunt ele consacrate în Constituţie, inclusiv dreptul oamenilor la libertatea de exprimare paşnică, dar, în acelaşi timp, este hotărât să asigure ordinea publică şi să prevină orice acţiune împotriva siguranţei şi securităţii societăţii. Manipularea faptelor şi a deciziilor politice nu contribuie la situaţia drepturilor omului din Iran.

Ca ultim aspect, aş dori să subliniez impactul sancţiunilor unilaterale împotriva Iranului asupra drepturilor omului. Astfel de sancţiuni unilaterale care au fost impuse ilegal împotriva iranienilor, în special după 2018, într-o manieră sistematică, sunt crime împotriva umanităţii. Dacă există o voinţă reală de a ajuta situaţia drepturilor omului din Iran, acţiunea imediată necesară este ridicarea tuturor sancţiunilor împotriva poporului iranian.

Reporter: Vă mulţumesc!

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb