Guvernul sud-coreean a anunţat vineri că îşi suspendă decizia de a renunţa la un acord de împărtăşire de informaţii militare cu Japonia, relatează AFP.
Acest anunţ intervine in extremis, cu câteva ore înaintea expirării acestui pact între cele două ţări.
Coreea de Sud a anunţat la sfârşitul lui august că intenţionează să pună capăt acestui acord de împărtăşire de informaţii militare, provocând la acea vreme protestele Tokyo şi Washingtonului, pe fondul unor tensiuni diplomatice şi comerciale între vecinii asiatici.
Pentagonul se declara atunci "foarte îngrijorat" şi îndemna cele două ţări "să menţină dialogul".
Relaţiile între Tokyo şi Seul sunt afectate de decenii de un contencios moştenit din vremea în care peninsula coreeană era o colonie japoneză (1910-1945).
Situaţia s-a agravat anul acesta, după ce tribunale sud-coreene au cerut unor întreprinderi japoneze că despăgubească sud-coreeni care au fost forţaţi să muncească în uzinele lor în timpul ocupaţiei, până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Tokyo a decis atunci să şteargă Coreea de Sud de pe o listă de state care beneficiază de un tratament favorabil, o măsură percepută ca o sancţiune de către Seul, care a replicat imediat printr-o radiere similară.
În acest context a ales Seulul să nu mai prelungească pactul GSOMIA la data expirării, o decizie asupra căreia Guvernul a revenit, astfel, însă cu o condiţie - "ca acordul să poată fi rupt în orice moment", în cazul în care Seulul decide acest lucru, a precizat Kim You-geun.