Economia americană va creşte de aproape două ori mai repede decât se aştepta anul acesta, datorită planului de stimulare al preşedintelui Biden, de 1,9 trilioane de dolari, combinat cu lansarea rapidă a vaccinului, care rezultă într-o recuperare accelerată după pandemie, a declarat marţi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, citată de New York Times.
Dar ţările care se poticnesc în ritmul campaniilor lor de vaccinare, în special cele din Europa, riscă să rămână în urmă în recuperarea globală, deoarece eşecul de a înlătura răspândirea virusului obligă guvernele să menţină zone din economiile lor închise, ceea ce amână şansa ca oamenii să revină la viaţa normală, a spus organizaţia.
În următoarea jumătate de an, organizaţia a declarat că Statele Unite se vor extinde cu 6,5% în acest an, în creştere bruscă faţă de 3,2% prognozat în decembrie. Creşterea economiei va genera un impuls suficient pentru a contribui la ridicarea producţiei globale cu 5,6%, de la o contracţie de 3,4% în 2020.
China, care a putut controla virusul mai devreme decât alte ţări, este marea câştigătoare la nivel mondial, cu o prognoză de creştere de 7,8%.
Deşi este vizibilă o redresare globală, cheltuielile guvernelor destinate să-şi restarteze economiile vor avea un impact limitat, cu excepţia cazului în care autorităţile accelerează lansarea naţională a vaccinurilor şi relaxează măsurile de izolare a virusului.
Dacă programele de vaccinare nu sunt suficient de rapide pentru a reduce ratele de infecţie sau dacă noile variante devin mai răspândite şi necesită modificări ale vaccinurilor, cheltuielile consumatorilor şi încrederea în afaceri ar fi afectate, potrivit raportului.
"Stimulul fără vaccinări nu va fi la fel de eficient, deoarece consumatorii nu vor ieşi afară să facă lucruri normale", a spus Laurence Boone, economistul şef al O.E.C.D., într-un briefing de ştiri online. "Contează combinaţia dintre sănătate şi politica fiscală".
Acesta este în special cazul Europei, în special al Germaniei şi Franţei, unde un amestec de gestionare slabă a sănătăţii publice şi programe de vaccinare lentă întârzie recuperarea. Astfel de cheltuieli "nu vor fi pe deplin eficiente atâta timp cât economia nu se redeschide", a spus dna. Spuse Boone.
Se aşteaptă ca economia zonei euro să crească cu 3,9% în acest an, puţin mai mult decât se prognozase în decembrie, dar mai lent decât Statele Unite. În Marea Britanie, care a accelerat lansarea naţională a vaccinării la sfârşitul anului trecut, se aşteaptă ca economia să crească cu 5,1%, faţă de prognoza de 4,2%.