Ucraina semnalează investitorilor că nu va grăbi restructurarea datoriei de 3,2 miliarde dolari legată de PIB

M.P.
Internaţional / 17 mai

Sursă foto: Wikipedia

Sursă foto: Wikipedia

Ucraina a transmis investitorilor, prin vocea negociatorului-şef pentru datorie publică, Iuri Butsa, că nu se va grăbi să restructureze obligaţiunile legate de PIB în valoare de 3,2 miliarde de dolari, chiar dacă o plată de peste jumătate de miliard este scadentă în câteva săptămâni. Informaţia a fost dezvăluită de trei surse familiare cu discuţiile, în contextul reluării negocierilor ruso-ucrainene în Turcia, relatează Reuters, de la care transmitem următoarele informaţii.

Întâlnirile cu investitorii au avut loc la Londra, în paralel cu primele discuţii directe ruso-ucrainene de nivel înalt din ultimii trei ani. Sursele spun că Butsa a subliniat faptul că Ucraina va căuta "cea mai bună soluţie" şi nu va încheia un acord în pripă, doar pentru a respecta termenul din iunie.

"Au transmis clar că există un moratoriu în vigoare şi că nu există o clauză de cross-default care să afecteze celelalte obligaţiuni," a declarat un investitor.

Potrivit altor surse, Butsa nu a avut o întâlnire dedicată exclusiv cu comitetul deţinătorilor de "garanţii". Totuşi, Biroul datoriilor de stat a transmis pentru Reuters că "se află în dialog activ cu părţile interesate şi colectează opinii din piaţă pentru a identifica cea mai bună cale pentru tratarea acestor instrumente legate de PIB".

Deşi autorităţile de la Kiev consideră găsirea unei soluţii pe termen scurt ca fiind o prioritate, au transmis investitorilor că nu se tem de ratarea plăţii. Reacţia pieţei a fost mixtă vineri, obligaţiunile ucrainene fiind volatile, iar obligaţiunile ("warrants") legate de PIB au stagnat, după ce optimismul legat de discuţiile de pace de la Istanbul s-a estompat.

Ucraina a emis aceste instrumente în 2015, în urma restructurării datoriilor după anexarea Crimeei de către Rusia, pentru a stimula interesul investitorilor. Acestea oferă plăţi suplimentare dacă economia Ucrainei creşte peste un anumit prag. Ironia este că prăbuşirea PIB-ului ucrainean cu aproape 30% după invazia din 2022 permite acum ca orice redresare modestă să declanşeze plăţi către investitori.

Ministrul de Finanţe Serhii Marchenko declara recent că aceste instrumente "au fost concepute pentru o lume care nu mai există".

Comitetul deţinătorilor de obligaţiuni, care include fonduri speculative importante, a transmis că o restructurare completă a acestor "warrants" "nu este nici adecvată, nici necesară", invocând concesiile acceptate anterior de Ucraina.

Cu toate acestea, Kievul pare dispus să îşi asume riscul neplăţii şi pare să pregătească terenul pentru o eventuală restructurare mai amplă, sau chiar pentru o întârziere formalizată. În absenţa unei înţelegeri rapide, Ucraina ar putea rata plata de peste 500 milioane dolari aşteptată la începutul lunii iunie.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Ha ha ha investitorii incep sa i cunoasca pe ucrainski,

    vor fi pârliti, banii sant pierduti, doar stii cu cine ai de aface, 

    ce naivi sa creada ca vor primi ceva maruntis inapoi,  

    cand Zelea a furat pe putin 250 de miliarde declarand senin la un dialog ucrainiano american ca "nu stie unde sant" a fost in presa

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1033
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5563
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4479
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0595
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.2624

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb