OPINIIDe ce nu cred că Holde Agri Invest va fi noul Norofert

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 octombrie 2020

Noile listari au stârnit mereu interesul investitorilor. Speranţa că vei lua ieftin la început şi apoi cererea te va compleşi după listare astfel încât să vinzi foarte scump moare ultima la BVB. Sigur, în majoritatea cazurilor a funcţionat, s-a putut face profit chiar dacă nu mereu unul fantastic, dar mai sunt şi excepţii (vezi evoluţia acţiunilor Digi). Iar cei care vânează noile companii listate se gândesc mai mult la Norofert decât la Digi.

Norofert venea la bursă în martie, după un plasament privat, iar fondatorul companiei declara atunci că are speranţe mari cu preţul acţiunilor, având în vedere PER-ul tentant (4,5) şi perspectivele bune. Şi aşa a şi fost, de la 25 milioane lei capitalizare la listare s-a ajuns acum la 79 milioane lei după o majorare de capital cu acordarea de acţiuni gratuite (modelul clasic de creştere al Băncii Transilvania, Impact, etc., cu transformarea dividendelor în acţiuni gratuite). Profitul Norofert la şase luni era de 3,4 milioane lei iar dacă repetă cel puţin performanţa asta şi pe semestrul al doilea PER-ul rămâne sub 12, în ciuda acestei creşteri agresive a cotaţiilor după listare.

Cu atenţia stimulată de exemplul Norofert, am aruncat o privire pe modelul de business al Holde Agri Invest şi pe Memorandumul ataşat paginii companiei la BVB. Aparent, o afacere de perspectivă - cumpărarea de terenuri agricole şi gruparea lor în exploataţii. România are terenuri bune, subvenţia la hectar are şanse să crească (nimeni nu înţelege de ce România trebuie să ia bani europeni la hectar mult sub Franţa sau Germania de pildă), producţia la hectar are de asemenea loc berechet de creştere dacă se practică o agricultură modernă, iar nişa culturilor ecologice este promiţătoare. Compania are momentan 7.000 de hectare în administrare (în curând va ajunge însă la 8.000 după finalizarea unei tranzacţii şi ţinteşte spre 10.000 ha. la finalul anului) şi un capital social de 43 miloane lei.

Până aici toate bune şi frumoase. Acum apar însă semnele de întrebare pentru un investitor care nu a prins plasamentul privat dar ar vrea să ia acţiunile după listare, având modelul Norofert în minte. Compania are 43 milioane acţiuni, cu valoarea nominală de 1 leu, divizate între 37,2 milioane acţiuni ordinare de clasa A (86,5%) şi 5,8 milioane de acţiuni preferenţiale de clasa B (13,4%). Acţiunile preferenţiale care nu au drept de vot primesc însă un dividend de 0,5 lei/acţiune care se plăteşte înaintea celui aferent acţiunilor ordinare, fondul de dividende pentru aceste acţiuni preferenţiale fiind limitat la maxim 35% din profitul realizat de societate. Pe mine unul, perspectiva ca 13% din deţinătorii de acţiuni să culeagă până la 35% din profit şi implicit din dividende nu mă prea încântă.

Dar asta nu e tot. Şi managementul (reprezentat de Holding Agri Management) are dreptul la o parte din profit, iar partea asta nu e deloc mică. Pe lângă un onorariu fix de 53.000 euro la care se adaugă o parte variabilă de 20.000 euro pentru fiecare modul de 2.000 hectare în administrare (deci per total s-ar ajunge la 150.000 euro la 10.000 hectare) managementul are dreptul şi la o parte din profit. Aceasta e de 15% din EBIT dacă profitul brut pe hectar este sub 100 euro şi poate creşte până la 35% din EBIT dacă profitul brut pe hectar sare de 200 euro. Trăgând linie, din companie poate pleca peste 70% din profitul net înainte ca partea rămasă să ajungă la deţinătorii de acţiuni ordinare sub formă de dividende. Şi asta nu e tot. Managementul mai are şi un exit plan generos, cu un bonus de până la 25% din randamentul intern realizat după zece ani.

Una peste alta, din punctul meu de vedere, Holde Agri Invest este înainte de orice o afacere extraordinară pentru management, excelentă pentru acţionarii preferenţiali şi abia la sfârşit poate fi bună pentru investitorii de retail care cumpără după listare. Asta nu înseamnă că acţiunile nu au loc de creştere, mai ales cu poves­tea de succes a Norofert în faţă. Şi BET-FI ajunsese la aproape 100.000 puncte la un moment dat şi tot se găseau analişti care să mai recomande SIF-urile prin 2007, aşa că orice se poate întâmpla.

Opinia Cititorului ( 19 )

 1. Mulțumesc pentru opinia dumneavoastră.

  1. Subscriu la opinie.

   Baietii din Teleorman vin cu lectia foarte bine pregatita, adevarati mercenari financiari.  

   Mai era unu de pe acolo, Dracnea sau cam asa ceva.... 

  Domnule,mulțumesc mult! Dacă mai simt că pe acolo se mai învârt si Certinvesti cu Drăgoi poate,cu Balteanu,cu Lakis nu aș cumpăra acțiunea nici la 0,1lei !

  Nu-si permit să dea greș. Si-au pus atâtea sperante că ne vor tepui ! Actiunea va fluctua incredibil!. Corect ar fi să le dăm următorul răspuns: să nu cumpărăm mai sus de 1,2 lei! Ideal ar fi sa-i sabotam pe acești șmecheri!

  Au mentalitate de " tractoristi" de la CAPurile lui Ceaușescu!? Cum să compari jaful ăsta cu Norofert care a apărut la un discount incredibil?? 

  1. auzi... " ne vor tepui.... sa ii sabotam".. mentalitatea de tractorist e peste mentalitatea ta. Nu cumpara, e simplu, nu te forteaza nimeni. Dupa comparatia pe care o faci folosind CAP-uri si Ceausescu, cred ca de pe atunci esti si tu ca nivel al educatiei financiare.

   Nu am pretenția că sunt un mare finanțist. Mai exact am făcut o facultate umanistă. Am însă experiență pe piața de capital si profituri bune ! În plus sunt disperat că nu se aduc noi societăți la bursă, dar societatea asta e un jaf si va fi un exemplu negativ după Norofert! De asta mi-e teamă!

   Că noi listări cu societăți serioase vor fi privite cu rezerve!  

   De ce crezi k este un jaf societatea asta?ce înseamnă profit bun pentru tine? Tot o facultate umanistă am făcut și eu....nu cred k am o viziune foarte buna asupra situației și aș vrea să îmi deschizi mintea puțin.

   Citește Memorandumul de listare. Compara-l cu cel prezentat de Norofert sau cu cel prezentat de Purcari! Acolo sunt date clare, un mod inovator de a acționa, realizari,perspective,piața căreia i se adresează,etc. Aici, o prezentare sumară, că au teren în arendă cam 8000 ha,că au în proprietate vreo 5-600 ha(ar face zic eu nu ei cam2,5-3 mil €) ,că au utilaje "De ultima generație, dar din imaginile prezentate nu e asa,că au depozite de 10000 tone( adică insuficiente, că vor investiți în irigații ( deci n-au!), nimic de ceva inovator față de alții!! Nimic,zero barat ce mai. Singura " noutate " modul în care vor șifonat profitul prin acțiuni cu dividend prioritar si recompense generoase pentru administratori .Nu spun nimic de eventuale obstacole ,de ce se tem desi e clar că anul ăsta sunt mari probleme în agricultură! A lua teren în arendă anul ăsta nu înseamnă că ești grozav dar dacă îți pompeaza acționarii bani moca se poate!

   Tu ai cumpăra?

   Pe de altă parte nu cred că vor ceda, sunt oameni cu bani si vor tine acțiunea pe la 1,2 dar până când ? Deci o poti cumpăra la 1,2 dar obligatoriu vândută la 1,4- 1,45 ! Dacă rămâi cu ele la anul esti gata! 

   Am înțeles, mulțumesc!

  Multumim pentru informatii. Nu vad cu ochi buni de ce unii sunt mai actionari decat altii. Asta cu clasa A si B nu da bine.

  1. E foarte bine sa nu încurajăm firme de genul asta ei doar vor sa atragă banii de care sa beneficieze ei nu sa adauge valoare afaceri...Pacat

   Actiunile preferentiale sunt o practica foarte comuna in SUA (in special la banci)...ce-i drept si acele actiuni preferentiale sunt in mod normal listate la Bursa, aici nu e cazul.

   Apoi, chiar si doar in randul actiunilor comune, si in SUA se practica des mai multe clase (ex. Alphabet - Googl etc), fie pentru ca fondatorii sa pastreze majoriatea voturilor, fie din cauza pretului.

   Deci, nici una nici alta nu au nicio legatura cu fundamentele afacerii - care, in acest caz, nu prea ma intereseaza. 

   Mulți stim că există acțiuni preferențiale dar cu ăștia comparația ar trebui să se oprească aici. De ce nu luam alte criterii cum ar fi în cazul Tesla ( dacă tu vi cu Google), imi crești acțiunea la 5 lei si ai un bonus de 4-5 mil lei. Altfel nu!

  Cum considerați prețul actual de 1,33-1,5/acțiune de pe bursă fata de cel platit la subscrierea in plasament privat de 1,1135/acțiune HAI -A ? Ce evoluție e mai posibila și de ce ?

  1. Consideram pretul mai mare, asta pentru ca 1,4 > 1,1350. Evolutia e posibila in sus, in jos sau pe loc. Ce altceva vrei sa mai stii ?

  Cum considerați prețul actual de 1,33-1,5/acțiune de pe bursă fata de cel platit la subscrierea in plasament privat de 1,1135/acțiune HAI -A ? Ce evoluție e mai posibila și de ce ?

  1. Cinstit? Cred că între 0,5-0,8 ar fi corect! Au,în proprietate terenuri vreo 600 ha,poate luate pe la vreo 5000 € / ha, niste utilaje de la mana a doua in jos ( le arată de la distanță, deci nu un parc adevărat ci rămase de la foști proprietari),un an agricol 2020 dezastru, perspective pentru următorii 3 ani nu ne prezintă ( la Norofert erau !), nimic nou că inovație ci totul tradițional, dar în schimb dividende in cea mare parte pentru ei ( la Norofert nu era așa ceva),la ei CVurile te ingretoseaza, la Norofert poze cu tineri entuziaști, iar șeful, un tânăr care moștenește gena părinților pentru agricultură, dar reinventeaza totul ! Stiu ar fi fost mai bine să prezinte situația un economist, un finanțist dar noi nu avem așa ceva se vede !

  Nu este corect sa existe doua categorii de actiuni punct.

  Astfel nivelul actiunii trebuie sa fie pana in 0,5 lei.

  Unii iau caimacul ceilalti teapa. 

  Multumesc pentru informatie domnule Dogaru.

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5740
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9827
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6203
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.1510

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro