Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susţine că numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus creşte din cauza transmiterii comunitare "mai intense" care apare în diverse zone din ţară, inclusiv în Capitală, conform Agerpres.
"Numărul de cazuri creşte datorită transmiterii comunitare mai intense care apare în diverse zone din ţară, inclusiv în Capitală. (...) Incluzându-i şi pe cei care vin temporar în Bucureşti, avem 20% din cazuri în Bucureşti. Este clar că ai o transmitere comunitară, adică te îmbolnăveşti prin contactul cu o persoană infectată pe care nu o cunoşti, nu poţi să asiguri trasabilitatea, nu poţi să testezi persoanele din jur, pentru că nu ştii cine te-a îmbolnăvit", a declarat Rafila miercuri seara la Digi 24.
Întrebat dacă este de părere că redeschiderea şcolilor are legătură cu creşterea numărului de infecţii cu noul coronavirus, Rafila a răspuns: "Părerea mea este că da, suntem la 10-12 zile de la momentul redeschiderii şcolilor. Spuneam să vedem ce se întâmplă peste 10-12-14 zile. Deocamdată vedem - număr mare de cazuri. Duminică am avut un record pentru ziua de duminică, sâmbătă am aut un record pentru ziua de sâmbătă, astăzi avem un record absolut. Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm şi ajungem pe renumitul platou sau creşterea va continua".
În opinia sa, "cu siguranţă" va creşte numărul de persoane internate în secţiile de terapie intensivă.
Preşedintele SRM a spus că România este "într-un club" al ţărilor care au peste 100 de cazuri la 100.000 de locuitori, incidenţă cumulată.
"Sper însă să înşelăm aşteptările Centrului European de Control al Bolilor, care a lansat săptămâna trecută un avertisment şi persoanele care se infectează în România să fie mai puţin din rândul celor din categoriile vulnerabile, încât să putem să avem un sistem de sănătate care să poată să preia cazurile care trebuie tratate, să nu fie o presiune mai mare decât sistemul poate să primească", a afirmat Rafila.
El a menţionat că potrivit unui index european România se află alături de Bulgaria pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte performanţa sistemului de sănătate.
"Sigur, dacă luăm diverse clasamente - un index european care este publicat în fiecare an referitor la performanţa sistemului de sănătate - într-adevăr, suntem acolo umăr la umăr cu Bulgaria pe ultimele poziţii din UE, dar nu este total neaşteptat, pentru că avem şi cea mai mică sumă şi din punct de vedere procentual şi din punct de vedere al sumei efective alocate sistemului de sănătate. Aşa că având în vedere câţi bani se alocă sistemului de sănătate, stăm destul de bine, depinde cum priveşti lucrurile", a susţinut Alexandru Rafila.
1. Rafila și ipocrizia
(mesaj trimis de Cristian în data de 01.10.2020, 07:47)
E clar că deschiderea școlilor și votul au amplificat pandemia. Era clar încă dinainte sa se întâmple. Atunci de de s-au întâmplat?
Ca sa vină Rafila și cu Orban acum sa se lamenteze in fața poporului ca argument pentru noi măsuri fascist-totalitare?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.10.2020, 12:26)
Ba zbanghiule obsesiv compulsiv : imbecillii ce iti arunca cate o ciozvarta sa debitezi tampenii nu inteleg ca in afara sa-i faci fascisti (numai pentru asta ar trebui sa fii cautat de potera !) ar trebui sa vii si cu solutii alternative CONCRETE DE STANGA, zamparagiule o*n*a*n*i*s*t ! Si vezi ca e un scriitor Vasile Ernu ii zice care chiar are idei de stanga viabile, nu cretinatati nationaliste tip tudor gheorghe sau mascariciade tip dan puric !
Tu s-ar putea sa ai o mica sansa, s-a luat decizia ca circurile din Franta sa elimine reprezentatiile cu animale, asadar clovnii cu talent au o mica sansa ; da' tie nu-ti dau mai mult de 20%....
2. peste 10 k cazuri pentru eliminarea telemuncii
(mesaj trimis de Vali în data de 01.10.2020, 09:27)
este pregatit si lansat un scenariu cu peste 10.000 infectari pe zi in Romania
si asta doar pentru ca niste dementi de la varf din zona corporate au decis in neagra lor prostie ca oamenii sa revina fizic la munca de la inceputul lunii octombrie desi acum se merge din maxim in maxim ca numar de cazuri
motivul?
promovarea muncii de echipa si a spiritului unitar! (e un citat din mail-ul meu, primit de la job).
Ok...mi-am zis.
Atunci cred ca e nevoie de un salt de 5x numarul actual de cazuri pentru a nu se renunta la remote working / telemunca. Poate dementii de top manageri isi vor revizui atitudinea defectuoasa fata de forta de munca.
Telemunca nu e o optiune de criza. E un mod de a fi care a sosit, a fost implementat SI NU VA FI ELIMINAT!
Scenariul cu 10.000 cazuri /zi (+/- 2000) a fost deja activat si e in curs de implementare.
Pentru ca pot.
Nimeni nu are voie sa ma deranjeze cu rahaturi gen "spiritul muncii in echipa".
Managerii romani trebuie sa isi extraga mintea din feudalismul in care se scalda si sa se adapteze realitatii si modernitatii telemuncii.