ANALIŞTII FINZOOM SE CONTRAZIC CU EXPERŢII BNR: "Împrumutaţii în CHF au plătit mai mult decât cei cu credite în lei"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 februarie 2015

"Împrumutaţii în CHF au plătit mai mult decât cei cu credite în lei"

Dunca: "Pe o simulare a celor care au luat credite în franci elveţieni, în euro, dolari şi lei, impactul «cel mai negativ», dacă se poate spune aşa, este cel în CHF"

Cinteză: "Cel puţin până la începutul anului în curs, împrumutaţii în CHF au plătit, per total, o sumă mai mică decât cei cu credite în lei"

Persoanele care s-au împrumutat, în 2007, în franci elveţieni (CHF) au plătit mai mult, per total, decât cei care au contractat aceleaşi sume de la bancă în echivalent lei, în perioada respectivă, după cum reiese dintr-un calcul realizat de specialiştii de la Finzoom.

Aceştia au comparat un credit imobiliar de 50.000 de CHF cu unul de 100.000 de lei (echivalentul a 50.000 de CHF, în 2007), ambele contractate la începutul anului 2007, la cele mai bune oferte existente în piaţă, la acea vreme.

Debitorul împrumutat în CHF ar fi plătit cu 22.307 lei mai mult decât cel cu credit în lei, potrivit surselor citate, primul dintre aceştia urmând să plătească o sumă cu 84.533 mai mare decât cel de-al doilea, până la stingerea creditului, considerând că s-ar face o conversie la cursul zilei, fără discount.

Diferenţele reies atât din dublarea cursului, cât şi din creşterea dobânzilor de aproape două ori, ca urmare a evoluţiei cursului de schimb leu/franc elveţian.

Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), ne confirmă calculele făcute de specialiştii de la Finzoom.ro, declarându-ne că, "pe o simulare a celor care au luat credite în franci elveţieni, în euro, dolari şi lei, impactul «cel mai negativ», dacă se poate spune aşa, este cel în CHF. Aceştia din urmă au plătit mai mult, per total".

De altă părere sunt reprezentanţii băncilor şi cei ai BNR, care susţin că împrumutaţii în franci elveţieni au avut condiţii mai bune şi, în consecinţă, până în acest moment, au plătit mai puţin decât cei cu împrumuturi în moneda naţională.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României, ne-a precizat că, "cel puţin până la începutul anului în curs, împrumutaţii în CHF au plătit, per total, o sumă mai mică decât cei cu credite în lei".

Recent, domnia sa afirma că persoanele care vor să îşi restructureze prin credit fiscal datoria la bancă, măsură anunţată de Guvern la începutul acestui an ca să-i ajute pe cei care nu mai fac faţă creditelor, vor ajunge să plătească mai mult, în final.

Şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că, până în acest an, cei împrumutaţi în franci elveţieni "au avut condiţii mai bune".

Cu câteva săptămâni în urmă, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), declara: "Se uită că cel care a luat credit în lei a plătit mai mult, iar acum plăteşte mai puţin. Cel cu lei a rămas cu o garsonieră sau cu un apartament cu două camere, iar cel care a împrumutat 240.000 de franci rămâne cu vila pe care nu mai poate să o plătească".

Printre comentariile postate la articolele din ziarul BURSA pe tema creditelor în franci elveţieni, se află şi afirmaţii potrivit cărora debitorii în CHF au plătit mai mult decât ar fi plătit pentru aceeaşi sumă împrumutată în lei.

Unul dintre aceste comentarii, postat la articolul "Gheorghe Piperea:

«Clauza care prevede plata în franci a creditelor în CHF încalcă Statutul BNR»", (BURSA/ 17.02.2015), arată: "Eu am credit din 2007, iar din 2008 au crescut dobânda plus cursul...depăşisem colegi care aveau în euro pe ani mai mulţi şi sume mai mari. (...) nu e vorba doar de risc valutar, e vorba de clauze abuzive, de marje nespecificate în contract, de o dobândă care variază numai în sensul creşterii şi niciodată nu scade...de procese verbale de constatare a contravenţiilor făcute de oficii judeţene ale ANPC doar în cazul unor clienţi...importanţi politic".

Potrivit specialiştilor de la Finzoom.ro, dobânda anuală efectivă (DAE, respectiv costul total al creditului, care înseamnă dobânda + comisioanele aferente) pentru creditul în CHF era mai mică cu 2,4 puncte procentuale faţă de cea pentru creditul în lei, în 2007, iar totalul de rambursat (dacă s-ar fi menţinut aceeaşi dobândă şi acelaşi curs valutar de la data acordării) ar fi trebuit să fie cu 39.361 de lei mai mic decât pentru creditul contractat în moneda naţională, ceea ce explică, într-un fel, decizia celor care s-au împrumutat în CHF şi nu în lei.

Mai mult decât atât, conform analiştilor citaţi, o familie de două persoane ar fi trebuit să aibă un venit lunar de peste 2.600 de lei ca să contracteze un credit în lei, versus 2.100 lei ca să se încadreze pentru un împrumut în CHF.

De luat în calcul este şi că unele bănci au relaxat foarte mult pragul de îndatorare pentru creditele în CHF.

Întrucât, în 2007, cele mai multe bănci nu calculau dobânda variabilă în mod transparent, respectiv nu era trecut în contract din ce este formată dobânda (indice LIBOR/ROBOR + marja băncii) şi ţinând cont că mulţi dintre împrumutaţi ne-au spus că, până în prezent, dobânda nu le-a scăzut, specialiştii citaţi au luat în calcul o dobândă constantă pentru creditul de 50.000 de CHF.

În plus, Marius Dunca ne-a spus, în cadrul unui interviu, că multe dobânzi aferente creditelor în CHF au fost, la început, fixe, după care au devenit variabile, ajungând, astăzi, la 12,5%.

Reprezentanţii Finzoom ne-au precizat: "LIBOR a tot scăzut în această perioadă, dar dobânzile în contracte au rămas fixe, iar atunci când băncile au fost obligate să calculeze dobânzile în funcţie de indice plus marjă, au venit cu acte adiţionale, care introduceau valoarea LIBOR mică plus o nouă marjă mai mare, rezultând aceeaşi dobândă din contractul iniţial".

Analizând graficele rezultate din scadenţarele celor două credite, concluzia este că ratele aferente s-au intersectat încă din anul 2008. Analiştii citaţi ne-au precizat: "Până în octombrie 2008, ratele lunare la creditul în CHF au fost mai mici decât la cel în lei (cu o mică excepţie în februarie 2008, când la creditul în CHF a fost plătit comisionul anual). Începând cu luna noiembrie 2008 (când cursul era 2,4787 RON/CHF), ratele la creditul în CHF au fost din ce în ce mai mari.

De peste două ori mai mare este acum rata pentru creditul în CHF (în echivalent lei), faţă de rata la creditul în lei (1.656 lei, versus 758 lei).

Opinia Cititorului ( 68 )

  1. Oare este atat de dificil sa faci niste simple adunari si inmultiri?!?

    Cum poti sa te contrazici asupra rezultatului sumei dintre 2+2?!? Dupa toate descoperirile Academiei, ale cercetatorilor britanici si ale tatei Floarea, 2+2=4 ! 

    Marii specialisti in banci finante parca ar fi niste elevi prosti de clasa a III-a!

    Apropo, ziaristii Bursa nu pot emite o parere? 

    1. Foarte justificata si îndreptățită nedumerirea dumitale.

      Alta întrebare ar fi: de ce se fac asemenea calcule? 

      Ca sa-i învrăjbească pe unii contra celorlalți si sa se uite de faptul ca băncile poarta întreaga vina!

      Este revoltător!  

      bravo, ai pus puncutl pe i.

      Sunt contrazise astfel calculele mincinoase ale bancilor sau BNR, care urmareau tocmai invrajbirea debitorilor in CHF cu celelalte categorii de imprumutati si spre a sublinia lacomia celor creditati.

    gherea trebuie sa plece! este inacceptabil ca un bancher sa vorbeasca cu atat dispret la adresa clientilor sai! se vede ca este un om care toata viata lui a trait la stat si cea mai mare parte in comunism. eu nu voi mai utiliza CEC cat timp acest individ va conduce institutia!

    Nu vad relevanta unui asemenea calcul. Daca ai luat imprumut in CHF se presupune ca ai CHF. Eu de ex am luat un imprumut in EUR avand venituri in EUR ( neexistand pt mine riscul valutar ). De ce trebuie sa vina BNR să le pună babețica unora ? Ar trebui să-i șteargă și la gură ? Ajutați-i și pe cei care au luat credite din Ungaria, faceți niște calcule

    1. Nu vezi relevanta?! A fost pana cum un argument de capatai, evident fals, al celor ca tine, cum ca imprumutatii in lei au platit mai mult pana acum, desi evidentele aratau altceva. Au fost mobilizati, pe post de mineri, deponentii si debitorii in lei si EUR impotriva celor in CHF. Va place sa vorbiti de asumarea riscului valutar, insa treceti sub tacere riscul de dobanda pe care bancile nu si l-au asumat sau directivele europene care reglementeaza aceste aspecte. Scuteste-ne cu "inteligenta" ta!

      da boss dar BNR A FACUT O INFUZIE DE DE CIRCA 12 MILIARDE DE EURO IN 2012 PENTRU A TINE EURO LA UN ANUMIT NIVEL SI ACEST IMPRUMUT L-A TRANSFORMAT IN DATORIE PUBLICA CEEACE INSEAMNA CA PLATESTE TOATA LUME NU AU FACUT ASA CEVA PE ALTE VALUTE

      Adrian, n-ai inteles ca cei care au credit in CHF nu au vazut CHF decat pe hartie? Toti am luat lei de la banca, nu CHF, iar BNR a sustinut doar euro. Banca s-a folosit de smecheria cu credit in "CHF" pentru a nu avea nici un risc valutar, riscul il suporta doar cel cu credit, banca are doar de castigat.

    Este evident ca analistii Finzoom au dreptate. Matematica nu minte. Diferentele sunt considerabile mai ales pentru creditele din 2008, cand s-a atins varful de creditare in CHF. Greu de inteles de ce bugetarii de lux de la BNR au ales sa se compromita profesional, dezinformand opinia publica. Eu cred ca merita cercetat mai in... subteran. Sau analistii de la ZF, prin calculele publicate anterior, avand datele de intrare denaturate in mod intentionat. Cineva se face vinovat de aceasta popaganda toxica. Felicitari jurnalistilor economici de la Bursa pentru pozitia obiectiva adoptata in "criza francului" si pentru insistenta in abordarea subiectului! Demonstreaza ca nu este totul pierdut in aceasta tara. Din pacate, factorii de decizie sunt in alta parte: Guvern, Parlament, BNR, Presedinte. Macar sa suporte adevarul si sa-si asume pozitia in cunostinta de cauza. Cu riscurile aferente. Pentru ca discursurile lui Isarescu, presarate cu minciuni si jigniri la adresa unor cetateni, debitorii CHF, nu ar fi permise intr-o tara cu adevarat europeana, in mentalitate, nu ca asezare geografica.

    1. zf trece printr-o perioada intelectuala grea, analiza lor pe franc a fost extrem de dubioasa si recent visa la boom imobiliar cand oamenii protestau pe ger pe ger impotriva bancilor si politicienilor pe tema chf

      Ce matematica vezi tu prietene aici? Te-au aburit cu cateva cuvinte academice si ai pus botul. Hai sa iti spun eu de ce nu e relevant calculul facut de ei. Pentru ca in 2007 cine si-a luat credit in franci si-a luat de la 90.000 de euro in sus sa isi faca vile si sa isi cumpere masini de lux, etc. Pe cand oamenii ca mine, care si-au luat credite in lei, nu au avut aceasta oportunitate, sansa, avantaj (cum vrei sa ii spui) sa contracteze un credit de dimensiunile astea. Asa ca, tatutu, eu mi-am luat 20.000 de euro, echivalentul in lei, pentru ca a fost maximul maximului. Si m-am imprumutat pe la prieteni si asa mai departe si mi-am luat si eu un apartament cu doua camere, cu chiu, cu vai. Asa ca nu mai vorbiti voi ca sunteti discriminati!!!

      Stai linistit, ca nu trebuia sa-mi faca nimeni calculele. Sunt surprins ca apar totusi in presa. Tot nu ai spus de ce nu e relevant calculul.

      Ia spune, cu ce dobanda ai luat si cat ai platit pana acum. 

      Diferenta ai luat-o de la prieteni... Pana la cat? Lor cum le-ai returnat imprumutul?

      Las-o pe aia cu vile, excursia in Maldive sau deplasarea la miting cu avionul. Prinde doar la retardati. Mai schimbati si voi placa! Nu sunteti deloc inventivi. 

      Gheorghe esti demn de mila, daca nu intelegi decat o adunare si o scadere, nu mai vorbi, mai bine gandeste intai.

    Ca si in 1984, 2+2 nu mai e 4. Dar sa avem grija de profiturile saracelor banci si sa ne bucuram ca statul romana nu a trebuit sa le salveze cu bani publici. Au profituri de peste un miliard si Cinteza zicea ca au pierderi de peste 4 pt ca au vandut creditele neperformante la offshorurile lor pe 2% . Se pare ca bancile nu au trebuit salvate pt ca au stors clientii de bani si acum se plang ca nu mai gasesc fraieri sa le dea credite.

    1. Dar ca ati platit din 2007 pana in prezent, adica aproape 8 ani, 2 lei pe luna in loc de 6 lei, cat am platit noi astia cu credite in lei, nu mai zici nimic? Va dati rotunzi si destepti si cand colo nu prea va merg motorasele. Eu pot sa spun acum ca sunt destept pentru ca nu am apelat la valute exotice ispititoare la vremea acea! Dar pe voi v-a orbit banul, pentru ca nu era greu, stateai o zi si te gandeai la consecinte, avantaje, siguranta, etc. si iti dadeai seama (daca te ducea capul un pic) ca nu este foarte safe sa apelezi la franci pentru ca, INTOTDEAUNA, valutele exotice devin instabile la un moment dat. Asa ca mai lasati-ne cu milogeala si cu aruncatul vinei la oricine in afara de voi!

      "Dar ca ati platit din 2007 pana in prezent, adica aproape 8 ani, 2 lei pe luna in loc de 6 lei, cat am platit noi astia cu credite in lei" Ai dreptul sa mai citesti o data, eventual pe litere, pana intelegi esenta articolului. Tembelule!

      Raul, chiar nu stii ce ai scris? In 2007 am platit 2 lei, apoi 3 lei si acum 4,2 lei TOT PENTRU LEI, CA NU A LUAT NICIUNUL CHF, toti am luat lei, chiar atat de batuti in cap sunteti?? BNR ne arunca praf in ochi, prostilor. Nu imi doresc sa creasca EURO, ca o sa va vad atunci "inteligentilor care este". Nu vedeti ca BNR ne incita unii "CHF" impotriva celorlalti "EURO" dar se pare ca invidia este prea mare sa mai puteti vedea ceva....

      Ii cam dau dreptate lui raul, nu prea va duce bibilica :)) Omul zice bine ce zice. Ca voi oricat ati fi platit lunar, tot ati platit mai putin decat cei cu euro, ca, la fel si astia cu credite in euro au platit, treptat, mai mult, ca na, mai crescu si euroiul desteptilor :). Lasati-va de meseria asta postacilor, ca nu prea le aveti.

    Este evident ca cei cu credite in CHF au platit CEL MAI MULT pana acum. Problema MAJORA este ca si de azi inainte aceasta diferenta de plata va fi si mai mare daca nu se iau masuri pentru a se opri aceasta JECMANEALA!! Mai jos regasiti si un altfel de comparatie, poate mai interesant si mult mai frustrant, daca tot incepem sa vedem discriminarile la care sunt supusi cei cu credite in CHF:

    Am imprumutat 45 mii chf in 2006 (echivalent a 96 mii lei in acel an) – credit FLEXICREDIT PLUS DE NEVOI PERSONALE – CHF garantat cu ipoteca  

    Din 2006 si pana azi am restituit 98 de rate in medie de 340 chf => 35 mii chf returnati, adica peste 100 mii lei. Azi soldul creditului meu este de 34 mii chf.  

    Mai am de plata inca 142 rate a cate 355 chf - 50 mii chf, adica 212 mii lei la un curs de 4,2 lei/chf. In total pentru 100 mii lei luati credit de la Raiffesen voi restitui 312 mii lei in 20 de ani! 

    Voi face o comparatie cu ceea ce exista in oferta din 2015 a Raiffeisen.  

    Pentru un credit de 100 mii lei (23 mii euro) accesat acum de la Raiffeisen sunt urmatoarele rate:  

    1) creditul PRIMA CASA are rata de 601 lei/luna => in 20 de ani se returneaza 144 mii lei; Diferenta este 168 mii lei in defavoarea mea fata de cei cu credit PRIMA CASA!! 

    2) creditul CASA TA are rata 643 lei/luna => in 20 de ani se returneaza 154 mii lei; Diferenta este 158 mii lei in defavoarea mea fata de cei cu credit CASA TA!! 

    3) creditul FLEXICREDIT INTEGRAL DE NEVOI PERSONALE - LEI are rata 702 lei/luna => in 20 de ani se returneaza 168 mii lei; Diferenta este 144 mii lei in defavoarea mea fata de cei cu credit FLEXICREDIT INTEGRAL DE NEVOI PERSONALE – LEI!! 

    4) creditul FLEXICREDIT INTEGRAL DE NEVOI PERSONALE - EURO are rata 166 euro/luna => in 20 de ani se returneaza 39,8 mii euro (aproximativ 177 mii lei). Diferenta este 135 mii lei in defavoarea mea fata de cei cu credit FLEXICREDIT INTEGRAL DE NEVOI PERSONALE – EURO!! 

    Aceste diferente REPREZINTA PROFIT PENTRU RAIFFEISEN PE SPATELE NOSTRU, AL CELOR IMPRUMUTATI IN CHF!!! 

    Adoptarea masurii de conversie la cursul din data acordarii creditului + max 20% => ca soldul meu se va transforma in lei 34 mii x 2,156 x1,2 = 88 mii lei. Pentru un credit FLEXICREDIT INTEGRAL - IN LEI (cu dobanda in lei cea mai mare, deci avantajos pentru banca) de 88 mii lei pentru 144 luni, rata va fi 890 lei/luna => de azi pana in 2026 voi restitui 128 mii lei. In total voi restitui 228 mii lei in 20 de ani! SI ASA AR EXISTA O DIFERENTA DE 51 mii lei in defavoarea mea fata de cei cu credit FLEXICREDIT INTEGRAL DE NEVOI PERSONALE – EURO!!

    1. ...si cine plateste diferenta? eu? da de ce? locuim impreuna in acel imobil?

      Mai citeste o data...pune mana pe manualul de logica daca nu esti inzestrat de la natura cu asa ceva, eventual si pe unul de aritmetica de clasa a 3-a si mai vorbim. Alta problema este a romanilor ca tine: soparlisti sau limitati!

      Este elementar. H20, concentreaza-te putin! Diferenta este pierdere (uriasa) pentru client si profit speculativ pentru banca. Prin calculul pentru conversia la un alt curs se demonstreaza clar ca banca nu iese in pierdere, indiferent ca ne raportam la CHF sau lei. Vorbim doar de o reducere a profitului in CHF. De ce te-ar pune cineva pe tine sa platesti? Hai, treci pe la casierie, trepadus!

      1. MAKE - seful Bursa - vezi că cu (c)analiști ca cei de la FinZoom, pierzi audiența. Vei câștiga doar câțiva foști FNI-ști care vor cu orice preț să le plătească cinevaceva din creditul la care de bună voie și nesiliți de nimeni s-au angajat!

      2. Văd că tot compară unii pe aici câte ceva, pe calcule plăs muite.  

      Dragă ”Flexicredit”, pentru un calcul veridic pune jos datele problemei (corecte nu dorite de tine, ca să demonstrezi ceea ce nu se poate logic demonstra), adică : 

      - cât este DAE, pe contract, la CHF și cât la Lei; 

      - fă volumul echivalent din CHF în lei; 

      - aplică DAE corespunzător pentru ambele 

      și apoi vei vedea rezultatul ... 

      Ca să se edifice și academicienii c...bip de la FinZoom, vă dau eu niște date și calculați voi: 

      - La o Bancă, să zicem V, DAE la CHF era max. 7% pe an; 

      - în același an, să zicem 2007, la luna 12, dobânda medie pe sistem (nu DAE !) era de 12,79% pe an (vezi statistica site BNR, eu nu vb din povești), deci DAE la Lei era clar peste 15% pe an . 

      Rog faceți voi un calcul pentru 100 mii CHF și vedem rezultatul ...

      Până atunci nu mai mințiți cu nerușinare mai mare decât creditul vostru, că nu vă mai crede nimeni ...! 

      Deci am luat în calculdobânzile la creditele de consum acordate populației (gospodăriilor) cum zice pe site-ul BNR.

      banca a facut o afacere.Voi cei cu credite in CHF credeati ca sunteti destepti .Viata a aratat ca nu stau lucrurile chiar asa cum credeati.E normal sa fiti suparati insa banca nu este firma de caritate .Ea raspunde in fata actionarilor si trebuie sa inregistreze profit.Daca scade CHF veneati sa dati mai multi bani la banca...nu..va frecati mainile si le spuneati prietenilor ce destepti sunteti si cum ati inselat voi marea finanta mondiala.Ratatilor!!

      aha deci te-a pus isarescu sa postezi aici de pe site bnr!!

      Eu nu credeam ca bancherii sunt niste camatari ordinari. M-am inselat, iata! In schimb, tu esti un dobitoc frustrat, plin de ifose! Nu am cum sa ma mai insel. Cat de stupid esti cu scaderea CHF! Chiar nu realizezi?

      Franco Blanco las-o ca macane..dae, dobanzi, volume samd. Ne aburesti cu un limbaj de lemn. Calculul e simplu - pt aceeasi suma banca din 2006 pana in 2026 vrea sa restitui de trei ori mai mult (1 la 3), iar din 2015 in 20135 se multumeste doar cu 50% mai mult(1 la 1,5)

      Nimeni nu spune ca 2007-2008 conditiile de creditare in CHF nu erau mai bune. Articolul subliniaza un fapt concret: DAE ul real platit (dobanda+comisioane+ devalorizarea leului fata de CHF) de cei cu credite in CHF este mult, dar mult mai mare dacat acelasi DAE real rezultat la orice alt credit in orice alta moneda doriti sa facti calculul. Aici este problema.

      Când îţi iei un împrumut îţi asumi întotdeauna un risc. Nu e nimeni dator să plătească pentru "buna credinţă"(a se citi prostia) unora care nu s-au aşteptat la aşa ceva, iar acum au tupeul să ceară să plătească băncile pentru riscul asumat de ei. Ce credeau, că leul e standard internaţional? Că noi suntem atât de bogaţi şi importanţi în lumea financiară încât leul e luat ca referinţă pentru toate monedele? Buna credinţă înseamnă să presupui că partenerul tău de afaceri e cinstit. Buna credinţă nu înseamnă să nu ai habar în ce te bagi. Dacă eu îmi cumpăr maşină, buna credinţă înseamnă să am încredere în ce îmi spune dealerul (e.g. fiabilitate, consum etc.). Dacă eu mă încăpăţânez şi îmi iau una sport cu 2 locuri, mai am oare dreptul să dau vina pe dealer când descopăr că nu pot să car mobilă cu ea? Cât despre articol, nici măcar nu l-am citit. Mi-a ajuns titlul (jalnic): "Românii plătesc rate mai mari[...]". Domnule autor, mai puneţi şi dumneavoastră mâna pe o carte că vă faceţi de râs. Nu, românii nu plătesc rate mai mari, ratele au rămas la fel. Da. francul s-a scumpit, dar ei plătesc ratele în franci, NU ÎÑ LEI. Băncii nu îi pasă de unde faci rost de franci, atâta timp cât îi ai. Dacă tu cumperi 1000 CHF pt. 1 RON, banca ţi-i ia, nu o să facă gură că de ce n-ai luat franci scumpi de la ei. Cât despre sondaj, e perfect de aşteptat rezultatul: românii vor să le suporte băncile parţial sau integral costurile pe care şi le-au asumat. Păi altfel cum? Românul milog s-a născut, milog o să moară.

      Esti un bou pe bicicleta, genul de Roubini roman care scuipa seminte la colt de strada.

      bravo Dracu cel mai bun comentariu de astazi.Concluzia e clara: orice credit este periculor inclusiv in ron -poate creste dobanda de politica monetara ai pierdut.Nimeni nu stie ce se poate intampla in 20-30 de ani.Cat despre cei cucredite in franci imi pare rau dar asta e capitalismul nu poate plati toata lumea pentru greselile voastre.Ati riscat si ati pierdut

      Ai explicat in stilul matale cum e cu riscul valutar, fara sa te mai obosesti sa citesti articolul. Zici ca lucrezi la BNR, nu alta. Ia explica mata cum e cu riscul de dobanda al bancii, cu clauze abuzive (pierd pe banda rulanta procese), sau cu lacomia bancherilor, eventual cu prostia bancilor, care trag tare pe clientii captivi, fara sanse de a le mai trece un client nou pragul pentru un credit, in veci.

      Cine măcăne... ? :) Cred că nu ânțelegi despre ce vorbești... Tu ai vrea credit cu dobândă zero ? păi nici părinții tăi nu ți-ar da cu dobândă zero ..., vrei să îți dea o bancă ?

      Dacă Banca strânge bani de la deponenți (că altfel nu ar avea de unde să îți dea ție credit) cărora le plătește, să zicem 2% și dă credite cu 8%, rămâne, grosso-moddo, cu 6 %, Da? Dar pentru 100 lei credit trebuie să strângă cel puțin 110 lei, ca să facă și RMO la BNR, de acord ? Din cei 6% (care sunt în realitate mai puțin datorit RMO) trebuie să plătească angajații, sediile, sistemele info, hard și aplicații IT, diverese cotizații și altele ... Un profit de 2-3% ți se pare așa enorm??  

      Dar cum vi se pare vouă, Intligențele națței că pe Laptele de la supermarket plătim, toți, 1000% (o mie la sută, dacă nu știți să citiți cifrele...) . Adică amărâtul de țăran primește 50 bani pe Litru, iar noi îl cumpărăm (după ce l-au smântânit deja alții) cu 4-5 lei (adică 800 -1000%) !!! 

      Dar cum ți se pare că în imobiliare - segmentul care a generat de fapt cirza - profitul e și acum de peste 50% !? Și mafia imobiliară cică deja prețurile au început să crească ...

      Ai? cum e ? Nu vă prea aud ...! 

      Drăguțule, pe site-ul BNR poți intra și matale, și să vezi acolo statistica - ...care e oficială, nu o poate manevra nimeni acum, că e făcută anual . Deci nu poate fi prelucrată de anliștii prin așchiere de la ȘpanZoom...!

      ... dute și matale la altă școală las-o p-asta cu Ștefan Gheorghiu ..., că v-ajunge !

      RATAT ESTI TU h20 CA NU TOTI SE INCADRAU IN EURO IN 2007,EU DESI MA INCADRAM MIAU ZIS CA FRANCUL E O VALUTA STABILEA FATA DE EURO ,SI PUTIN RESPECT PENTRU CEI CARE MUNCESC GREEUU PANTRU CASA LUII....

      daca nu te incasrea in la euro sau lei nu ti-ai pus semne de intrebare de ce? Credeai ca au gasit astia solutia si banca vine sa te ajute nu-i asa? Daca iti spuneau sa lasi gaj un membru din familie o faceai asa-i ? ca daca asa au zis ei. Nu doresc sa jicnesc pe nimeni a fost o nebunie ce s-a intamplat in anii de "boom" .Din pacate toata lumea a platit: eu am avut credit in ron nu mare era de nevoi personale si a trebuit sa platesc la el pana am inebunit.Ma consider norocos ca nu am cazut in plasa bancilor pentru un credit pe termen lung.Sa nu uitam totusi ca au fost facute credite pentru masini scumpe pentru plasme si tot felul de lucruri inutile(credite de nevoi personale cu ipoteca).Asta e viata, trebuie sa iei decizii, unele sunt bune altele se numesc credit in CHF, insuratoare etc:))

      Creditele de nevoi personale cu ipoteca pe 20-30 de ani nu se fac pentru plasme. Scuteste-ne!

      ai sa te miri..!! stiu doua cazuri: unul a dat 13.000 euro pe o masina ipotecandusi casa ..omu era manipulant la firma unde lucram si alt caz in care a dat zeci de milioane pentru confort asa cum il numea el: plasme,canapele piele 8.000 ron ,electrocasnice de 20.000 ron .Creditul nu trebuia sa fie la valoarea apartamentului el putea sa fie de 10000-20000 euro sau franci

      ...mai stiu un caz in care si-a ipotecat apartamentul si a cumparat terenuri ca o sa creasca si va achita creditu in maxim 1 an .Vorba lui fac ban la ban In 2 ani bag 40000 scot 80000.smecher ce sa zic...

      Inventezi! Iar daca, prin absurd, cunosti asemenea cazuri punctuale, generalizezi nepermis.

      DANCU , esti cel mai mare CRETIN. Toata lumea spune ca nici un roman nu a luat CHF in mana ci doar pe hartie, pentru tine oricum este foarte greu de inteles; este mai usor sa face speculatii pe spinarea altora. ESTI CRETIN.

    Dar daca scadea CHF, cume era atunci, si atunci faceati greva sindicalista ?

    Uite EURO, scade fata de Dollar, aia cu credite in Euro, in alate tari, tot asa vor pomana ? 

    1. M-am plictisit de aberatia asta cu scaderea CHF. Mai schimbati si voi placa, trepadusi ai bancilor! Daca scadea CHF, banca avea posibilitatea, printr-o clauza abuziva, doar in favoarea ei, sa creasca dobanda pana la cer. Cat despre dobanzi la lei si franci, dublarea cursului CHF a compensat orice diferenta. Matematica nu minte!

      Si-a asumat banca pana acum riscul de dobanda? Pe masura ce a crescut cursul CHF, a scazut dobanda cu valoarea indicelui LIBOR de la acordare? Din contra, a crescut marja fixa de profit, a crescut chiar dobanda, spre un profit nesimtit.  

      Imaginea bancilor e la pamant, dupa un astfel de comportament camataresc. Bucurati-va acum de un profit nemeritat, vine momentul cand veti da socoteala. Ar trebui la DNA, pentru ca este evident ca sunt anumite intelegeri oculte. Dar, cu siguranta, romanii vor inceta sa mai ia credite. Nu asa iti tratezi clientii de pe urma carora traiesti. Nu s-a mers la Caritas sau FNI, s-a mers la banca, in ideea ca un sistem reglementat. 

      In celelalte tari unde s-au acordat credite in CHF exista o abordare diferita a crizei francului si o solidaritate cu debitorii. La noi asistam la o propaganda mizerabila, prin intermediul unor insi lipsiti de caracter.

    Specialistii astia de la Finzoom sunt probabil specialisti in fotbal sau in bucatarie, pentru ca nici macar nu trebuie sa faci un calcul sau sa fii bun la matematica sa iti dai seama ce prostii le iese pe gura. Este logic ca cei care si-au facut credit in CHF au platit mult mai putin pana acum decat cei cu credite in lei. In primul rand, daca plateau mai mult, erau toti pe internet si tipau cat ii tineau plamanii ca, vezi doamne, clauze abuzive, hotii, camatarii, etc, etc. Imi pare rau, sincer, pentru ce li se intampla in acest moment, dar e vina lor ca nu s-au interesat inainte sa se bage in asta si ca au cautat ce a fost mai ieftin si mai mult si nu au ales ceva sigur, cum e leul sau euro.

    1. Lasa-ne cu logica ta limitata! Nici macar cifrele nu te conving ca te inseli? Astept sa postezi tu un calcul care sa demonstreze contrariul, doar esti tare la mate. De dat din gura e pe margine, fara sa ai habar de ceea ce se intampla, la asta va pricepeti cu totii.

      Este un fapt ce am spus eu, nu o presupunere. Calculul e simplu, de fapt nu exista un calcul, este un argument. De ce voi astia cu chf nu v-ati luat credite in euro sau lei, de ce ati ales chf???? Pentru ca v-ati dus unde a fost mai ieftini, dragilor, si, ca atare, chiar a fost mai ieftin pentru voi pana anul asta, decat pentru noi care avem in euro sau lei. Asa ca, decat sa vii si sa ma injuri si sa ma jignesti sub anonimat, mai bine stai potolit in banca ta, pamfletarule! Vrei sa ne contrazicem, vino cu argumente taranule, nu cu jigniri!

    Din ce am citit,rezulta,ca unele banci(care au dat mai multe credite) au pacalit clienti(sa nu spunem ca au mintit).

    1. Rezumand, asta rezulta. Schema prin care a fost realizata escrocheria a fost, insa, mai complicata.

    Am citit acest text si mi se pare unul scris la comanda sau ceva de genul. In primul rand, nu stiu unde a vazut autorul contradictia? Pentru ca BNR spune ca, PANA LA INCEPUTUL ACESTUI AN, cei care au contractat credite in lei au platit mai mult decat cei cu credite in CHF, Expertii de la finzoom spun ca clientii cu CHF vor platii mai mult decat cei cu lei, LA STINGEREA CREDITULUI! Deci strict la contextul actual, cu francul explodat! So, ambele sunt corecte, nu exista contradictie. Voi, cei cu credite in CHF, nu vreti sa va opriti din injurat si tipat? BNR vor sa va ajute, specialistii vor sa va ajute, chiar si unele banci incearca sa va ajute, de ce tot tipati? Din pacate sunt multi care vor sa va minta si sa va aduca impotriva unuia sau altuia. Cum este si acest articol, care practic sustine ca cei de la BNR sunt mincinosi, cand nu este asa, dupa cum am explicat mai sus. Asa ca, mai calmi baieti daca vreti sa se rezolve!

    1. Citeste, inainte de a delira: "Persoanele care s-au împrumutat, în 2007, în franci elveţieni (CHF) au plătit mai mult, per total, decât cei care au contractat aceleaşi sume de la bancă în echivalent lei, în perioada respectivă." In exemplul dat este prezentata si suma exacta platita in plus, 22.307.

      Băi Anonimule, vorba lu nentu Iliescu, și Carina și alții pot fi la fel de nesimțiți ca tine și, în general, toți putem înjura cu fix aceleași cuvinte. Doar că nu ne lasă educația și avem și treabă spre deosebire de tine (voi) ...

      Ți-am dat mai sus cifrele exacte - fără să mă pună nimeni, pentru că sunt liber profesionist, nu lucrez în nicio multinațională și nici la Națională ... -  

      dar nu voi fi niciodată de acord să plătesc pentru niște șmekeri (= escroci), ingineri financiari, care acum 5 ani erau cei mai isteți, iar acum țipă din toți rărunchii. 

      Am precizat cu alte ocazii că pentru cei 4-5000 de împrumutați care au cu adevărat probeleme din cauza cursului, un guvern mai inteligent ar fi putut găsi metode de susținere limitată în timp și cu recuperarea ulterioară a contribuției pentru cei care ar fi dispuși să plătească. 

      Dar voi, anonimii care țipați pe aici toată ziua, este evident că nu aveți nici treabă și că singurul scop e să îi fraieriți pe alții să plătească pentru voi ..., ăia 75.000 ...  

      Și apropos de raspunsul Anonimului care zicea că ăia de la ȘpanZoom au calculat ”DAE-le adevărat”, adică luând în calcul și devalorizarea, deci cursul de schimb.... Păi Drăguților, înțeleg că matematică nu știți, dar nici să citiți ??? Pune Bre mâna pe Legea 289/2004, pe Codul consumului etc., vezi ce înseamnă DAE, și abia după aceea deschide gura... altfel spus, întâi te speli binișor, că altfel miroase fals ....

      Hai să fiți sănătoși în ignoranța voastră, toate cele bune și să Dea Dumnezeu să scadă CHF, ca să nu mai pierdem timpul pe aici, că tot nu învățați nimic...! 

      Bai jegosule, nu te mai baga in seama aiurea. Dupa ce ca esti retardat, tii cu tot dinadinsul sa mai si semnalizezi. Hai sictir, cu aritmetica ta! Plateste ma-ta pentru cei 75000...

      cel putin poti pastra un limbaj decent.Nu-i vina lui Franco pentru ceea ce ti se intampla.Doresc ca bnr si guvernul sa-mi reevalueze apartamentul la 100k atat cat era in 2008 vreau sa-l vand acu si nu iau mai mult de 60k.nu-i corect .Sa plateasca statul nu-i vina mea criza !!

      Inventezi si asta nu te ajuta! Nu am auzit pe nimeni dintre cunoscutii cu credite in franci sa abereze astfel sau sa ceara sa le plateasca statul. Ei reclama, pe buna dreptate, un abuz al bancilor. Cei mai multi vorbesc de dobanda variabila care e mai mult fixa, daca nu chiar crescatoare. Dar ei sunt pe problema, tu nu pari a fi.

      Vina lui Franco Blanco anonimus de la banca este ca jigneste la intamplare (cum e si cazul de fata, nejustificat), pe toata lumea, cu mult tupeu. Lasa-l, ca poate sa duca, la ce obraz n-are. Sau ce scrie el iti scapa?

      Uite asa, hocu-pocus, debitorii in franci sunt de fapt escrocii, iar nu bancherii, tot clientii fiind banuiti de inginerie finaciara (ingineria e grea, maestre, nu e pentru nulitati care freaca menta prin banci, iar asocierea cu finantele e nepermisa), iar nu bancile. Logica inversata!

      Carina, mai citeste de 5 - 6 ori articolul si pe urma scrie-ti parerea aici, dar este mai usor sa-i injuri pe altii decat sa fii atent la ce se intampla in jurul tau...

      FRANCO BLANCO, ESTI CRETIN IRECUPERABIL!! CEI CU CREDITE IN CHF VOR SA PLATEASA BANCILE BOULE, NU-TI BAGA NIMENI MANA IN BUZUNAR PROSTULE! DOAMNE CUM II MAI RABZI PE PAMANTUL ASTA?

      Da!!! Dar criza a fost pentru toata lumea!!! De ce sa iti plateasca tie statul diferenta, cu ce esti tu mai presus decat restul romanilor? Ce spui tu e discriminare totala si mi se pare ca esti cam picat din luna! Pai daca statul ti-ar plati tie diferenta, din ce bani ti-ar plati-o? Iti spun eu, din banii mei si a tuturor romanilor, din banii colectati de la noi pe taxe si impozite. Deci, practic, te cam milogesti de mine si de restul romanilor sa iti platim creditul sau diferenta de la casa sau orice vrei tu nu? Daca nu te-a dus capul cand ti-ai luat apartamentul, sa fii sanatos, prietene, cand iti cumperi ceva de atatia bani, te gandesti de 100000 de ori daca o sa ai bani urmatorii 30 de ani sa platesti rata lunara. Daca crezi ca nu o sa ai, stai frate in chirie si gata!!!

      Fraiere, voi centrati, voi dati cu capul! Alex e tot trepadus de banca, Se vroia ironic, dar e la fel de prost ca si tine.

    Am credit in Euro. Nu sunt la fel de lovit de curs precum cei cu franci, dar banca tot incearca sa ma fenteze, umbland pe la dobanda. Mi-am desfiintat 2 depozite, reduse, in lei la alte banci, pentru ca si acolo ma curatau metodic cu tot felul de comisioane inventate.

    Toti cei care au probleme cu bancile, familiile lor, cunoscutii, prietenii, toti cei care cunosc sau s-au lovit de nesimtirea bancilor si de aroganta angajatilor (atitudinea fata de clienti este execrabila; se poate vedea si in comentariile jignitoare de pe forum-uri, fiind clar ca multi sunt trepadusi bancari,cum se spune), vor evita sa mai aiba de-a face cu bancile in viitor.  

    Bancile ar fi avut de castigat la capitolul incredere daca ar fi cautat o solutie amiabila la criza francului.

    Propaganda toxica se va intoarce impotriva lor. Iar trepadusii de acum vor face foamea.Vor deveni milogi... 

    1. Bine punctat, exisra doua caregorii care citesc stirea cei afectati de chf si cei care au pus capcanele chf,de aici si comenturile pline de rea vointa.Cel care nu are credite in chf nu intra sa comenteze aiurea decat daca nu este roman sau este foarte rau intentionat.

    Gunoiul de Getea nu e acelasi cu presedintele CEC care i-a dat o gramada de bani lui Basescu pentru Nana? Deci e un politruc scarbos, nu inteleg de ce nu este schimbat...

    1. Pentru ca fosile ca Ghetea, Isarescu,Vasilescu nu vor sa plece decat cand o veni doamna cu coasa!

    "De luat în calcul este şi că unele bănci au relaxat foarte mult pragul de îndatorare pentru creditele în CHF."...Si de ce au facut-o?De ce BNR ia lasat? Pentru a prosti lumea si a face profit pe spatele clientilor?Atunci sa suporte si bancile deopotriva cu clientii consecintele nu numai clientii bancilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb