De ce ASF tolerează ca, sub "supravegherea" sa, să fie încălcate drepturile investitorilor?!

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 mai 2021

De ce ASF tolerează ca, sub "supravegherea" sa, să fie încălcate drepturile investitorilor?!

Domnul Drăgoi a votat în numele SIF1, care este proprietarul administratorului SIF4, ÎMPOTRIVA atragerii răspunderii administratorului

Swiss Capital şi Certinvest au votat cu acţiuni cumpărate din banii noştri, ai acţionarilor SIF4, împotriva noastră

Suntem hotărâţi să atacăm AGOA în justiţie, având credinţa că în România anului 2021 astfel de abuzuri nu mai pot continua

Pe 28 aprilie am participat la Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor SIF Muntenia (SIF4) unde, alături de patru alţi investitori privaţi, am solicitat atragerea răspunderii administratorului SAI Muntenia pentru încălcarea legii 31/1990. Deşi s-a invocat în mod nelegal că nu deţinem 5% din capitalul social, am arătat că potrivit art. 155 alin. 3 din Legea 31/1990, avem acest drept. În cele din urmă, cererea noastră s-a supus la vot.

Cererea se referea la faptul că administratorul SIF Muntenia (adică SAI Muntenia), foloseşte acţiuni proprii cumpărate indirect, prin nişte fonduri, pentru a se vota pe sine precum şi, în general, de a vota în cadrul adunărilor generale. Însă, potrivit art. 104 şi 105 din Legea 31/1990, aceste acţiuni trebuie anulate în termen de un an, societatea fiind obligată să îşi reducă în mod corespunzător capitalul social subscris. Totodată, dreptul de vot conferit de acţiunile menţionate mai sus trebuie suspendat pe perioada deţinerii lor de către societate.

Înainte de AGOA trimisesem o cerere către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru aplicarea legii 31/1990, şi anume suspendarea dreptului de vot al acţiunilor pe care SIF4 le deţine în mod indirect la SIF4. În plus, SIF Banat-Crişana (SIF1), prin deţinerea a peste 99% din acţiunile SAI Muntenia, controlează de fapt SIF Muntenia.

Autoritatea ne-a răspuns la solicitare pe 28 aprilie, după ce AGOA luase sfârşit. ASF ne-a scris că nu are abilitatea/competenţa să interpreteze legea 31/1990 şi ne-a recomandat să ne adresăm instanţelor de judecată competente. Pe scurt, ASF a arătat că nu este interesată de ceea ce se petrece la SIF1 şi SIF4. Dar, pot detalia eu ceea ce s-a întâmplat pe 28 aprilie la AGOA de la SIF4.

SIF1, SIF4 şi SIF Oltenia (SIF5) sunt conduse de Bogdan Drăgoi (fie direct, fie indirect) şi de consilierul său Najib El Lakis, condamnat penal pentru manipularea pieţei de capital, printre altele. Conform unor informaţii publice, domnul Lakis este cel mai mare acţionar al SIF1 prin mai multe companii, deci se poate spune că acesta l-a angajat pe domnul Drăgoi, alegând să conducă în acest moment SIF1, SIF4 şi SIF5, din umbră. De altfel, la AGOA de la SIF4 nu s-a prezentat domnul Lakis, ci domnul Drăgoi.

Ce a făcut domnul Drăgoi la AGOA? Dumnealui a votat personal, în numele SIF1, care este proprietarul administratorului SIF4 (adică SAI Muntenia), ÎMPOTRIVA atragerii răspunderii administratorului. Conflictul de interese, în cel mai grav mod, nu l-a împiedicat să voteze împotriva atragerii propriei răspunderi. Pare o nebunie, dar exact asta a făcut domnul Drăgoi.

Nu a fost singurul! Au mai votat împotriva atragerii răspunderii SAI Swiss Capital şi SAI Certinvest, ambele deţinând, ca şi SIF1, cam 5% din capitalul SIF4. Cum au ajuns Swiss Capital şi Certinvest să dobândească aceste acţiuni? De unde au avut banii să cumpere peste 10% din capitalul SIF4? Chiar de la SIF1 şi SIF4, adică din banii noştri ai acţionarilor SIF1 şi SIF4. Şi asta pare o nebunie, dar exact asta s-a întâmplat.

În anul 2021, astfel de ilegalităţi se petrec în piaţa de capital românească, iar ASF spune că nu se pricepe. Swiss Capital şi Certinvest au votat cu acţiuni cumpărate din banii noştri, ai acţionarilor SIF4, împotriva noastră. SAI Swiss Capital este aceeaşi companie care deţine fondul Active Dinamic, despre care tot eu am scris că are un comision de administrare de 12,55% pe an. Acest comision incredibil este plătit de noi, acţionarii SIF4, în timp ce SAI Swiss Capital se prezintă la AGOA şi, cu acţiuni cumpărate din banii noştri chiar la Active Dinamic, votează împotriva cererii noastre, a acţionarilor. Ştiţi de ce? Pentru că SAI Swiss Capital este plătit (tot din banii noştri) de către SAI Muntenia cu câteva milioane de lei pe an şi votează fără nicio jenă împotriva cererii noastre de atragere a răspunderii ad­ministratorului SIF4, adică SAI Muntenia.

Cei care citiţi asta vă gândiţi, probabil, că aşa ceva nu se poate întâmpla în anul 2021 într-o ţară membră UE. Vă rog să vă documentaţi şi veţi descoperi cu uşurinţă că tot ce am scris este purul adevăr. Dacă mint, este foarte simplu: conducerea SIF4 ar reacţiona şi ar prezenta public dacă SIF1, SAI Swiss Capital, SAI Certinvest şi alţi acţionari interpuşi de SIF4 au votat, sau nu, împotriva cererii noastre pentru atragerea răspunderii administratorului. La fel, în cazul în care aş spune ceva neadevărat, SAI Muntenia ar putea ieşi public să arate că tot ce am scris este inexact. Dar în procesul verbal de la AGOA scrie clar cine a votat împotriva atragerii răspunderii administratorului.

Pentru cine nu ştie, conform art. 103 din legea 31/1990, nu este permis să cumperi acţiuni proprii prin interpuşi/terţi. Să le mai şi foloseşti ca să te votezi pe tine, cred că intră în domeniul penalului. În plus, să votezi împotriva atragerii propriei răspunderi, cum a făcut Bogdan Drăgoi în calitatea sa de director SIF1, cred că încalcă cel puţin art. 126 din legea 31/1990.

Conform calculelor noastre, ale celor care am votat pentru atragerea răspunderii administratorului, peste 90% din voturile LEGAL exprimate au fost PENTRU atragerea răspunderii administratorului. Cei enumeraţi mai sus, adică SIF1, SAI Swiss Capital şi SAI Certinvest, care au votat ÎMPOTRIVA atragerii răspunderii administratorului, aşa cum am descris, au votat în mod ilegal, încălcând inclusiv art. 126 din legea 31/1990.

Suntem hotărâţi să atacăm AGOA în justiţie, având credinţa că în România anului 2021 astfel de abuzuri nu mai pot continua. Trebuie să existe, totuşi, instituţii care să aplice legea, dacă ASF spune că nu se pricepe să interpreteze legea 31/1990. 

Sunt curios dacă cei de la ASF îşi înteleg rolul. Iar dacă citesc ceea ce am scris aici, mă întreb ce părere au?! De ce tolerează ca, sub "supravegherea" lor, să fie încălcate drepturile investitorilor?! Îmi vine greu să cred că li s-ar părea normală existenţă unor companii foarte mari, listate la BVB, care să poată decide orice fără să aibă sprijinul propriilor acţionari, ci pur şi simplu prin acţiuni deţinute indirect! Dacă o astfel de practică este permisă şi ar putea cuprinde mai multe companii listate (sau nelistate), mă întreb ce sens ar mai avea să investim în orice companie din România?

Dacă administratorii companiilor ar avea permisiunea să se voteze siguri prin acţiuni proprii deţinute prin terţi, terţi mituiţi foarte generos din banii investitorilor, care ar putea fi viitorul bursei româneşti? Pare scenariul unei burse controlată de o mafie, aflată în plină expansiune! De la SIF1 a ajuns la SIF4, şi de câteva luni a cucerit şi SIF5, evident FĂRĂ să fi avut sprijinul REAL al propriilor acţionari (cu excepţia domnului Lakis). Ce alte companii urmează să fie preluate în acest mod? Poate că domnii/doamnele de la ASF ştiu mai bine.

Notă

La art. 126 (1) din legea 31/1990 se arată că: "Acţionarii care au calitatea de membri ai consiliului de administraţie, directoratului sau consiliului de supraveghere nu pot vota, în baza acţiunilor pe care le posedă, nici personal, nici prin mandatar, descărcarea gestiunii lor sau o problemă în care persoana sau administraţia lor ar fi în discuţie".

Opinia Cititorului ( 45 )

 1. "ASF ne-a scris că nu are abilitatea/competenţa să interpreteze legea 31/1990"

  Asta e ceva ce as vrea sa vad, faceti raspunsul public.  

  ASF-ul a dat inclusiv sanctiuni pentru incalcarea Legii 31/1990 !

  Macar sa stabilim clar daca ASF are atributii sau nu... 

  1. Niște...VAGABONZI !

   noi toti care investim, speculam pe bursa cum suntem!!

   cind ne prindem de manevra jmecherilor mergem cu ei, sa facem ceva macafei... 

   Ben Madadi cind a cumparat sif-uri nu stia ce rahat este acolo!  

   piata bursiera din Romania este o lupta intre gasti...  

   acum Ben Madadi alearga pe linga gasca care a pus mana pe cascaval

  ...

  Intrebare: "De ce ASF tolerează ca, sub "supravegherea" sa, să fie încălcate drepturile investitorilor?!"

  Raspuns: Conducerea ASF primeste spaga. 

  1. trimiteti DNA la ASF!

  ...

  Foarte interesant ce s-a scris mai inainte. Stiti careva daca exista pe undeva sanctiunile date de ASF? Sa vedem si noi jurispridenta lor...

  Am impresia ca ASF cand vrea sa aplice ceva stie legea, cand nu... sunt de pe alta planeta. 

  "De ce ASF tolerează ca, sub "supravegherea" sa, să fie încălcate drepturile investitorilor?!"

  pentru ca in Romania nu e un capitalism autentic si nu exista pe deplin implementat conceptul de piata libera (in sensul sau real, fundamental).  

  aruncati numai o privire (prezenta si istorica) in linia managementului (top si middle) a ASF... vi se pare ca ar fi vorba de profesionalism acolo? ... sau de scursuri fetide politice?

  ... intreb si eu asa, ca un om simplu.... nu dau cu parul... inca.  

  1. ASF = pestisorul de la cap se impute....

   Faci filosofie unde nu este cazul. Citeste punctul 3. Aia e explicatia, nimic altceva.

  Sa scoti banii companiei ca să îl îmbogățește pe altul înseamnă delapidare. Inseamănă furt. Cumpararea acțiunilor proprii prin interpuși este hoție este manipulare de piata și se trateaza ca atare. Daca ASF nu are competența sa sancționeze abuzul in piata de capital atunci sa se autodizolve și ne facem singuri regulile ca in jungla.

  Cand vrea sefimea ASF sa aplice Legea nr.31/1990, nu numai că o aplică dar emite si pretentia ca opinia lor reprezinta interpretare oficială a legii societăților. Cand nu vrea sefimea sa aplice legea, nu o aplică, punct. Acest cerc vicios se inchide la DNA.

  1. ...

   ASTA A FACUT COMUNISMUL DIN OAMENI , DE-A LUNGUL ZECILOR DE ANI , IN ROMANIA , D-LE MADADI !!! I-A DEZUMANIZAT !!! NICAIERI IN EUROPA , COMUNISMUL NU S-A DEZVOLTAT MAI MULT CA IN ROMANIA !!! DUPA RUSIA !!!

   IN MESAJUL TAU NU VAD DECAT INVIDIA, DAR PENTRU SALARIILE SI PRIMELE CELOR DIN ASF!

   ! . Sa stii ca nu marimea literei confera adevar unui cuvant sau idei . 2. se scrie "ati venit ...undeva " spre deosebire de ''A-ti veni rau " 3.Afonul are probleme in perceptia si reproducerea sunetelor nu a afacerilor 4. Sa ti se para dezirabila moartea a milioane de oameni nu mi se pare oexprimare de om normal . La cap !

  ASF are competenta sa blocheze orice abuz de piața . In loc de supraveghere și control ei servesc bezele cu infractorii pieței . La articolul 46 din legea 24 /2017scrie negru pe alb ca este interzis orice abuz. Administratorii SIF 1,4 au abuzat de poziție cand au răscumpărat acțiuni proprii prin interpuși care sunt plătiți cu acele comisioane enorme. Nu numai ca ASF ATE competenta sa oprească aceasta mascarada. Este singura autoritate care poate face acest lucru. Dacă nu o face este abuz in serviciu pentru ca favorizează o grupare care a creat un Sif paralel constituit din acele fonduri care le-au preluat un sfert din active . Din analizele făcute in articolele pe acest subiect rezulta ca exista un al 6 lea SIF satelit al Sif 1 și 4. E o frauda de proporții .

  1. Absolut toate autoritatile din Romania au trei roluri:

   1) cel decorativ, pentru populatie;  

   2) cel de control si sanctionare, pentru micile gainarii evidente; 

   3) cel de protectie pentru cine trebuie. 

   Cand stai si te uiti la imaginea de ansamblu a Romaniei, privind prin acest filtru, realizezi ca aceste institutii au ajuns sa abuzeze de ultima pozitie si ca, de facto, ne comportam exact precum o tara bananiera din care lipsesc loviturile de stat.

   Iar acum astept parerea autorizata a lui MAKE. 

   MAKE are parerea autorizata ca exprimi civilizat ideile expuse necivilizat de la comentariul 8.1., pe care l-am eliminat.

   Da, desigur, traim intr-o tara organizata pe familii mafiote, dar asta nu este o banalitate? 

   Multumim, MAKE!

   Totusi, mai verifica o data IP-ul ala, ca nu iese socoteala.  

   Succes, MAKE!

   Esti lumina noastra ... 

   Nu am intentionat sa spun ca ar fi acelas autor, este evident ca nu.

  Suna a vestul salbatic.

  Daca Sif1&4 nu au fost sanctionate...Sif 2 ( Ever) au copiat si ei reteta cu fondurile finantate din banii actionarilor care sa tina conducerea in functie!

  Cancerul se extinde... 

  1. Corect.

  Răspuns la întrebarea retorica din titlu: PENTRU CA ASA A FOST DINTOTDEAUNA! Ia-ti banii și fugi din România, cât mai poți!

  Șefii ASF așteaptă legea care să le dea iminitate. Dacă acum ASF nu-și face corect treaba, ce se va întâmpla în cazul în care legea pregătită de liberalul Florin Roman pentru o nouă serie de privilegii și , mai ales , pentru acordarea (nelegală) a imunității șefilor ASF , va fi aprobată și promulgată ?

  Urmaresc de ceva vreme piata si printre emitenti si portofoliul la SIF-uri.

  Investitia in fonduri a acestora nu e ceva ce s-a descoperit acum ci este de aproape 20 de ani. Deci "suprinderea" unora este nefondata... Nu e nimic ilegal , e permis de legile nationale si cele europene. Poate sa fie discutabil din punct de vedere al oportunitatii dar asta e altceva.  

  Problema a aparut in ultmii ani , cand Dragoi & Co. s-au gandit sa isi rezolve problema in mod grobian, abuzand de aceasta posibilitate legala , si infiintand fonduri in Romania si strainatate in care au 90%-100% din ele.  

  Aici putea sa intervina ASF-ul. Chiar daca , asa cum am precizat, nici detinerea de 100% dintr-un fond nu e ilegala se putea interveni pe partea de guvernanta, risc , politica de investitii etc. 

  Nu au facut-o, asa ca acum ASF-ul o sa joace pana la capat sa il apare pe Dragoi. De ce ? Pentru ca de ani de zile SIF-urile si fondurile respective trimit LUNAR raportari la ASF din care se vad aceste detineri. Orice operatiuni au fost deci vazute de ASF aproape , ca sa zic asa, in timp real. Oricine din piata stie ca ASF-ul a emis atat de multe reglementari incat trebuie sa trimiti un raport la ei si atunci cand te duci la toaleta. Acum sunt prinsi de oua intrucat nu pot sa zica nu au stiut absolut tot ce s-a intamplat.  

  In concluzie , Madadi se lupta fara prea multe sanse pe directia asta. ASF-ul a zis deja in cazul SIF5 , negru pe alb, ca fondurile sunt independente de investitori.  

  Pe partea de Active Dinamic e totusi o discutie. Acolo se poate vorbi de deturnare de fonduri, delapidare sau ceva de genul acesta avand in vedere ca ies niste bani din SIF pe un comison care este total in afara pietei...

  1. Nu comentez ce a fost înainte. Treaba este ca ceea ce este prezentat în acest articol e clar ca lumina zilei și este caz penal. Daca ASF nu face dreptate, va face altcineva dreptate. S-au crezut deasupra legii unii mult mai puternici decât acești indivizi de la SIF 1 sau SIF 4 (care de altfel nu sunt decât niște găinari, cu tot cu (sau fara) protecție ASF) și au ajuns să mediteze la răcoare.

   Investitia in fonduri OPCVM/AOPC este prevazută de lege dar mai contează și scopul, care face diferenta dintre legal sau ilegal . Deci SIF 4 este un FOND DE INVESTIȚII care prin obiectul sau de activitate ar trebui sa poată face investiții in mod direct. Cu toate astea, nu se autoadministrează ci este administrată de un SAI. Nici asta nu este in sine ilegal. Dar nici SAI MUNTENIA S.A. nu administrează tot, ci plasează fondurile sa le administreze alte SAI. Cum administrează aceste SAI-uri fondurile pe care le primesc? Le intorc in acțiunile emise de SIF 4 si SIF 1. Vedeti vreun scop economic aici? Aceleasi fonduri care pleaca initial de la SIF 1 si SIF 4 sunt erodate de comisioanele de administrare ale SAI MUNTENIA si celelalte SAI -uri paravan. Asta nu este activitate de investiții care să urmarească randamentul titlurilor, ci se numeste abuz in serviciu in interes personal sau al altor persoane prin mentinerea vesnică pe funcții a lui Dragoi, Buică, Străut si tot grupul infracțional organizat. Deci sunt total de acord cu dl. Madadi.

   Perfect de acord, bine formulat. Mulțumesc!

   Foarte bine argumentat.

   1. Legea nu zice nimic de scop. Zice ca ai voie sa investesti, nu pune conditii. Sunt nenumarate fonduri in strainatate care fix asta fac, investesc in alte fonduri.

   2. Mecanismul prezentat nu poate fi prezumat, trebuie dovedit 

   3. Dar actiunile cumparate cresc, castiga toata lumea - > scopul economic este atins

   ASF-ul nu prea are ce sa faca , nu se incalca in mod explicit vreo lege a pietei de capital. 

   2. Mecanismul prezentat este dovedit, nu prezumat. Este clar ca lumina zilei. Uită-te la raportările acționarilor semnificativi la SIF 4. Aceeași administratori care primesc banii de la SIF 4 au pachete de acțiuni peste 5% din SIF4. Evident că ei o sa voteze (la SIF 4!!!) cum vrea cel ce le da banii (adică SIF 4!!!). Legea interzice aceste practici.

   Da.

   2. Asta e o simpla afirmatie. Inteleg foarte bine ce spui dar sarcina probei cade in sarcina celui care acuza.

  De ce ASF nu isi face treaba? De Gradinescu. De Marcu. De Dascalu.

  daca pana in 2000 se fura cu facturare in suveica prin mai multe srl fictive ,pentru a recupera TVA pe o :marfa" inexistenta plimbata prin hartii, "investitorii"aplica metoda SUVEICA sub nasul ASF. Mai precis pun ochii pe o societate profitabila cu mult cash ,devine actionar majoritar si hotareste sa "investeasca " banii in alte societati ,care la rindul lor "cumpara actiuni "intre ele .Asa au facut averi multi "investitori" Vantu,Chelu, fratii Cristescu, Stefan Vuza si multi altii.

  In mod normal ,daca o societate schimba obiectul de activitate , actionarii minoritari pot iesi din societate la un pret corect dupa o evaluare.Daca insa majoritarul hotareste ca de exemplu UZTEL Ploiesti care fabrica vase sub presiune sa cumpere actiuni IASTEX care e fabrica de textile in faliment e OK? Sau Electroarges actionar la fabrica de camasi ,la AMPLO Ploiesti. In mod normal o astfel de "INVESTITIE" este un alt OBIECT DE ACTIVITATE. ASF doarme pe zeci de mii de euro.

  1. ASF nu doarme, ci este partas activ la infractiuni.

   Exact aceeasi suveica afacut si Lakis cu Bilteanu.

  Astia se joaca de-a alba neagra in asful ala pe lege?

  Cum sa nu iei in considerare voturile abtinere la o AGA? 

  Chiar asa de incopetenti sunt? 

  ASF S-A RĂZGÂNDIT ŞI CERE NUMĂRAREA VOTURILOR "ABŢINERE" LA SIF TRANSILVANIA

  După noua conducere, Carapiti nu mai e în CS, după ASF e. 

  Fiecare membru al consiliului de administrație trebuie să se asigure de evitarea oricărui conflict

  direct sau indirect de interese cu SIF Banat-Crișana sau societățile controlate de aceasta. În 

  măsura în care apare un conflict de interese, administratorul în cauză are obligația de a informa

  consiliul de administrație și să se abțină de la dezbaterile și votul asupra chestiunilor respective. 

  1. CE S-A INTAMPLAT , D-LE MADADI , S-AU ENERVAT PE MINE , COMUNISTII ??? SANT INCANTAT , DACA I-AM ENERVAT !!! NU LE-A PLACUT , SI NU LE PLACE SA LE SPUI IN FATA ADEVARUL !!! CA DE FAPT , NU SANT OAMENI !!! SANT NISTE MONSTRII !!! ROMANIA , NU MAI E ROMANIA , D-LE MADADI , DIN 1944 , INCOACE !!! PROBABIL CA SANTETI VENIT DE CURAND , IN COLONIA ASTA ROSIE , SI NU AVETI DE UNDE SA STITI !!! VEDETI CE URAT S-AU INFURIAT ??? CICA DORESC MOARTEA A MILIOANE DE OAMENI !!! DAR EI , NU SANT OAMENI , D-LE MADADI !!! SANT COMUNISTI , SI ATAT !!! VEDETI CUM S-AU STRECURAT , SI SE STRECOARA , CA SOPARLELE , PESTE TOT ??? SE VEDE AICI , SCOALA LOR DE PARTID !!! CE CAUTA EI , SA CITEASCA ZIARUL BURSA ??? AR TREBUI SA CITEASCA CARTILE LOR PREFERATE , DE MARX , ENGELS SI LENIN !!! DA , INVATATURILE LOR , AR TREBUI SA LE CITEASCA !!! URASC DE MOARTE BANCILE , DUPA CE AU LUAT DIN ELE , CREDITE !!! AR VREA , DACA SE POATE , SA NU LE MAI RESTITUIE !!! URASC DE MOARTE , ORICE INITIATIVA PRIVATA !!! IN CARE NU SANT SI EI , BAGATI !!! URASC DE MOARTE , PE ORICINE CUMPARA ACTIUNI , PE PIATA DE CAPITAL !!! DE UNDE ARE ALA , BANI ??? DE-A LUNGUL TIMPULUI , M-AU INSULTAT , SI M-AU FACUT , IN ORICE CHIP !!! PENTRU CA OPINIILE MELE , NU COINCID CU ALE LOR !!! SI , MAI ALES , COMUNISTII URASC ADEVARUL !!! CAUTA PE TOATE CAILE , SA PUNA PIEDICI , LA TOT SI TOATE , CA TARA SA NU FACA PASI INAINTE !!! ROMANIA DE ASTAZI , D-LE MADADI , ESTE INCA PLINA , DE ASEMENEA MONSTRII !!! URA LOR , PE ORICINE , IN AFARA DE EI , SI DE FAMILIILE LOR , E IMENSA !!! SI PE DV , VA URASC , PENTRU SIMPLUL MOTIV CA , AVETI ACTIUNI CUMPARATE !!! CAM ASTA E SITUATIA , IN TARA ASTA , D-LE MADADI !!! SANTEM INCONJURATI DE DUSMANI !!! CUM V-AM MAI ZIS : COMUNISTII , NU SANT OAMENI !!! SANT COMUNISTI , SI ATAT !!!

   PENTRU DV , D-LE MADADI !!! O INFORMATIE !!! E UN PIC MAI VECHE !!! POATE STITI DE EA , POATE NU !!! INDRAZNESC SA O REAMINTESC EU : CEI DE LA SIF 4 , PRINTRE ALTELE , AU RISCAT URAT DE TOT , SI AU BAGAT O SUMA URIASA , INTR-UN FOND PRIVAT , DE TIP INCHIS , ADMINISTRAT DE FIRMA '''''' ATLASS ASSET MANAGEMENT !!! AU TINUT BANII ACOLO , MAI MULT TIMP , SPERAND CA VOR CASTIGA IN PLUS , CU NEMILUITA !!! FONDUL ACELA ESTE OPAC , TRANSMITAND REZULTATELE FINANCIARE , DOAR CATRE INVESTITORII CARE AU DEPUS BANI LA EI !!! LA UN MOMENT DAT , SIF 4 , N-A MAI AVUT INCOTR-O , SI A PUBLICAT , DE VOIE , DE NEVOIE , REZULTATELE : M-AM SPERIAT , SI EU : CATEVA ZECI DE MILIOANE BUNE DE LEI , S-AU EVAPORAT , CA PRIN MINUNE !!! AU DISPARUT , PUR SI SIMPLU , DIN BILANTURI !!! PIERDERILE SIF-ului 4 , AU FOST ENORME !!! DAR ACUMA , STITI CUM ESTE : PIERZI-CASTIGI , INVESTITOR TE NUMESTI !!! OAMENI CA DRAGOI , NU CER VOIE NIMANUI , IN LEGATURA CU CE FAC CU BANII !!! EI , BAGA BANII , SI ATAT !!! DUMNEZEU , CU MILA !!! NUMAI CA , AICI , S-A ALES PRAFUL DE MILA !!! TE MAI MIRI , DE CE NU DA SIF-ul DIVIDENDE !!! S-AU DE CE SANT DIVIDENDELE , PREA MICI !!! MIE , A-MI ESTE CLAR , CA A-TI FOST UN OM DE BUNA CREDINTA , A-TI ANALIZAT ACTIUNEA SIF 4 , LA TIMPUL RESPECTIV , SI A-TI AJUNS LA CONCLUZIA CA SE MERITA SA INVESTESTI , IN EA !!! ASA AM FACUT SI EU , CU ACTIUNEA '''''' COMPA ''''''', IN 2007 !!! AM CUMPARAT-O LA PRETUL DE 1.91 LEI/ BUCATA !!! NICI PANA ASTAZI , DUPA ATATIA AMAR DE ANI , NU MI-AM SCOS BANII PE EA !!! AM NIMERIT ACOLO , PESTE UN COMUNIST HABOTNIC , UN HARCIOG ORDINAR , CARE A TINUT BANII FIRMEI , NUMAI PENTRU EL !!! ASTA ESTE !!! SANTEM INVESTITORI !!! ASTEPTAM , SI MAI VEDEM !!!

   REVENIND LA ASF D-LE SI LA INTREBAREA DV : NU MAI POT COMUNISTII ASTIA , DE DREPTURILE INVESTITORILOR !!! PRIVITI-I CUM SE STRECOARA ACUM , SI CUM SE GUDURA PE LANGA AMERICANI !!! AU IMPRUMUTAT MODUL LOR , DE EXPRIMARE : [ OK !!! OWRIGHT !!! WOW !!! , ETC , ETC ] LA O ADICA , NU VOR EZITA SA LE BAGE CUTITUL IN SPATE SI LOR , NU NUMAI GERMANILOR !!! NU TOT POPORUL ROMAN E COMUNIST , D-LE MADADI !!! NU !!! DOAR CATEVA MILIOANE DINTRE EI , SANT !!! NIMICA TOATA !!! S-AU DESTUI !!! NU PRICEP , CE CAUTA INDIVIZII ASTIA AICI , LA ZIARUL ''''' BURSA '''''', CA SA-SI DEA CU PAREREA !!! DACA ERA DUPA EI , ROMANIA RAMANEA DOAR CU CEC-ul COMUNIST , SI ATAT !!! CE BURSA ??? CE-I AIA BURSA ??? CE BANCI CAPITALISTE RAIOASE ??? CAPITALISM SA FIE , DE CAPUL LOR , ACOLO !!! NU LA NOI , IN TARA !!! ASA GANDESC INDIVIZII ASTIA , D-LE MADADI !!! A-TI AJUNS INTR-O TARA PERICULOASA , INTR-O CUBA A EUROPEI !!! CA DACA NICOLAE CEAUSESCU , SI MAMA LEANA , AR FI DAT DE MANCARE POPORULUI ROMAN , LA TIMPUL POTRIVIT , EI MAI GUVERNAU SI ACUM ROMANIA !!! AMERICANII , N-AR FI AJUNS NICIODATA , AICI !!! PUTEM VORBI ZILE INTREGI , DAR SA NE MARGINIM LA MICUTA SI PRAPADITA NOASTRA BURSA DE VALORI !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro