GUVERNUL CÎŢU PREGĂTEŞTE ORDONANŢA AUSTERITĂŢII: Sporuri eliminate, gratuităţi anulate, vouchere neacordate

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 11 februarie 2021

Sporuri eliminate, gratuităţi anulate, vouchere neacordate

Valoarea punctului de pensie rămâ­ne la valoarea aprobată anul trecut - 1442 lei -, nu vor mai fi emise în acest an vouchere de vacanţă pentru bugetari, sporurile din prefecturi vor fi eliminate, iar studenţii nu vor mai beneficia de gratuitate la trans­portul pe calea ferată şi vor fi nevoiţi să achite 50% din valoarea biletului de călătorie, sunt măsurile trecute în ordonanţa de urgenţă care s-a aflat, ieri, în primă lectură, pe ordinea de zi a şedinţei de guvern. Conform premierului Florin Cîţu este o ordonanţă menită să coreleze cheltuielile bugetare cu cele trecute în proiectul de buget de stat ce va fi pus în dezbatere publică, pentru a ne asigura că ţinta de deficit bugetar pentru acest an va fi cea propusă, în jurul a 7% din Produsul Intern Brut (PIB).

"Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor structurale, care se află pe circuitul de avizare. În privinţa pensiilor, vorbim despre un punct de pensie care a fost modificat din motive electorale şi care ar fi trebuit să fie majorat din nou în luna septembrie. Rectificăm această problemă şi punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022, aşa cum a fost şi până acum. Pensiile cresc anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală salarială aplicată în anul respectiv. Efortul suplimentar bugetar pentru creşterea pensiilor cu 14% este deja de 8 miliarde lei în acest an. Dacă adăugăm şi efortul bugetar de anul trecut, efortul se ridică la 19,2 miliarde lei cu creşterea punctului de pensie.

În afara acestuia, menţionez că s-au dublat, faţă de în urmă cu patru ani, cheltuielile cu asistenţa socială şi cu salariile, ajungând la 110 miliarde lei la finalul lui 2020.

Este nevoie de măsuri structurale. Evoluţia economiei naţionale este sub lupa agenţiilor de rating şi a partenerilor internaţionali şi, din cauza măsurilor luate de PSD în perioada 2017-2019, suntem singura ţară din Uniunea Europeană aflată în procedură de deficit excesiv. Mai mult, în 2021, majoritatea ţărilor din UE vor reduce deficitul cu aproape 6%. Şi noi trebuie să ne facem partea. Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte şi să ne dăm seama că aşa nu se mai poate. Vorbim despre cheltuieli care nu mai pot fi susţinute de această economie, cheltuieli care au fost crescute din pix, care nu vor fi tăiate, dar vor fi plafonate. Începem cu o creştere a venituri cu 13% şi o creştere a cheltuielilor cu doar 5%, recalibrând astfel bugetul", a declarat prim-ministrul Florin Cîţu după şedinţa de guvern.

Şeful Executivului a precizat că a fost prelungită valabilitatea voucherelor de vacanţă emise în 2019 şi 2020 care nu au fost utilizate anul trecut din cauza pandemiei, iar valoarea economică a acestora se ridică la 2,4 miliarde lei. În schimb, anul acesta nu vor fi emise vouchere de vacanţă, ci abia în 2022.

În privinţa anulării gratuităţii la transportul pe calea ferată pentru studenţi, premierul a menţionat că aceştia vor putea călători achitând 50% din valoarea biletului. El a arătat că nicio ţară din Uniunea Europeană nu are gratuitate 100% pentru astfel de călătorii pentru studenţi. Din datele prezentate de Florin Cîţu am reţinut că facilitatea cea mai mare este oferită de Cehia - studenţii achită doar 25% din valoare, iar cea mai mică este în Grecia, unde nu există gratuitate. În rest, Belgia, Franţa, Croaţia, Ungaria au reducere de 50% pentru studenţi la transportul pe calea ferată, iar Austria practică o reducere de 60%.

Referitor la sporurile salariale din sectorul public, şeful Guvernului a precizat că în ordonanţa de urgenţă care se află pe circuitul de avizare şi care a fost pe ordinea de zi în primă lectură sunt eliminate doar sporurile încasate de angajaţii prefecturilor.

"Sporurile nu sunt în ordonanţă, nici indemnizaţia pentru hrană. Vom merge în Parlament cu acestea, pentru a fi siguri că nu vor fi ulterior contestate. Sporurile vor fi modificate prin lege de către Parlament. Vor fi depuse amendamente la OUG 226/2020 aprobată la finalul anului trecut şi acolo vor fi trecute. Vom discuta în Parlament şi legea salarizării unice în sectorul bugetar, unde vom reveni asupra unor sporuri acordate. (...) Am făcut o centralizare a sporurilor şi sunt bucuros că şi Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, are sporurile detaliate pentru a le discuta şi a elimina o parte din ele în Parlament. (...) Prin măsurile pe care le luăm, vor rămâne mai mulţi bani în sectorul privat, la companii şi angajaţii acestora. Reducerile vor duce la rămânerea a 3,3 miliarde lei în sectorul privat. Nu vom creşte taxele. Asta înseamnă că nu vor fi afectaţi cetăţenii şi companiile private. Este un an în care estimăm creştere economică", a precizat premierul Florin Cîţu.

Reducerea cheltuielilor bugetare, reflectată în bugetul de stat

Şeful Guvernului a precizat că reducerea unor cheltuieli structurale se va regăsi în proiectul de buget de stat pus în dezbatere publică şi care ar urma să fie aprobat de Executiv săptămâna viitoare.

"Creşterea economică este estimată de Comisia Naţională de Statistică şi Prognoză la 4,3%, cu un PIB de 1116 miliarde lei. Acest PIB este cam la fel cu cel de anul trecut şi similar cu cel din 2019. Avem trei ani cu PIB constant, dar în care cheltuielile bugetare au crescut. Deficitul bugetar pentru acest an va fi de maximum 7,16%, iar ajustarea lui duce la un deficit ESA evaluat de Comisia Europeană, de agenţiile de rating şi de partenerii internaţionali la aproape 8,2% din PIB. Anul trecut am avut un deficit ESA de 9,1% din PIB. Ajustarea pentru 2021 este de doar 1% din PIB faţă de anul trecut, iar cei din Comisia Europeană nu sunt foarte fericiţi cu această ajustare şi va trebui să le dovedim că suntem credibili. De aceea venim şi cu o proiecţie bugetară pentru anul 2022. Revenirea sub 3% deficit pe cash şi ESA va avea loc în 2024. Pentru anul 2022 estimăm un deficit de 5,84% pe cash si 6,36% pe ESA, în 2023 - 4,37% pe cash şi 4,68% pe ESA şi în 2024 - 2,89% pe cash şi 2,9% pe ESA. Deci este un program de stabilizare a finanţelor publice pe următorii patru ani şi de a reveni la un deficit de sub 3%.Veniturile cresc anul acesta cu 13% faţă de anul trecut, ceea ce inseamnă 32,86% din PIB, dar în ele se regăseşte o mare parte din veniturile amânate anul trecut prin eşalonări fiscale, care vor fi încasate în cursul acestui an", a trasat premierul Florin Cîţu coordonatele financiare în care este întocmit proiectul de buget de stat pentru anul în curs.

El a susţinut că bugetul din acest an se va axa pe finanţarea investiţiilor, care anul trecut au cunoscut o creştere de 10 miliarde lei faţă de 2019, ajungând la 53,50 miliarde lei, din care 46% reprezintă investiţii făcute pe fonduri europene.

"Continuăm în aceeaşi direcţie şi în 2021. Investiţiile vor creşte la aproape 61 miliarde lei şi vom avea un procent mai mare de 50% - 60% din fonduri europene şi restul de la buget. Proiectul de buget este construit în jurul creşterii investiţiilor, stopării unor cheltuieli bugetare şi reducerii altor cheltuieli şi al eliminării risipei banului public. La Sănătate vom continua programele în 2021 şi mai apar cheltuieli privind plata vaccinului şi campania de vaccinare care sunt prinse deja în proiectuld e buget. (...) În privinţa reformării companiilor de stat, fiecare ministru va veni cu un plan de restructurare care va fi aprobat de Guvern. Sunt companii care înregistrează pierderi de ani de zile. Subvenţiile în acest sector sund duble sau de patru ori mai mari comparativ cu anul 2016, majoritatea pentru că s-au dublat cheltuielile cu salariile, fără să existe însă şi un echivalent în perfomanţa companiilor respective", a arătat premierul Florin Cîţu.

El a precizat că nu există divergenţe în coaliţia de guvernare privind proiectul bugetului de stat, dar a recunosc că există miniştri care ar fi vrut mai multe fonduri, dar în acest moment nu ne permite ţinta asumată pentru deficitul bugetar. Şeful Guvernului a precizat însă că sunt ministere care au un buget mai mare decât anul trecut, cum ar fi Ministerul Transporturilor unde majorarea bugetară se ridică la 1,5 miliarde lei, în special datorită banilor alocaţi pentru investiţiile în infrastructura rutieră şi feroviară. Premierul Florin Cîţi a mai spus că din deficitul bugetar estimat la 7,16%, aproape 4% reprezintă măsuri de ajutare a economiei şi a domeniului sănătăţii.

Divergenţele politice - motiv de tergiversare a aprobării bugetului de stat?

Se pare însă că lucrurile nu sunt chiar aşa cum au fost prezentate de premierul Florin Cîţu. Surse din cadrul coaliţiei de guvernare au declarat ieri că miniştrii USR-PLUS sunt nemulţumiţi că nu vor primi sumele solicitate şi au ameninţat că nu vor vota bugetul aşa cum a fost întocmit de Ministerul Finanţelor Publice.

Cu toate acestea, vicepremierul Dan Barna a declarat că nimeni nu e mulţumit de bugetul pentru acest an, însă acesta este unul "de responsabilitate, prin care România trebuie să se aşeze pe un traseu de redresare economică".

Şi vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că ţinta bugetară de 7,1% este una curajoasă, astfel încât să nu fie afectate nici salariile, nici pensiile, dar nici investiţiile, iar sporul va rămâne în interiorul venitului lunar.

"În ceea ce priveşte investiţiile, investiţiile mari, în domeniile esenţiale - infrastructură, economie, atragerea investitorilor -, sunt asigurate în 2021 şi din PNRR sunt convins că multe domenii vor avea finanţarea necesară, fiindcă este nevoie de o creştere economică. Atât se poate în 2021, fiindcă de la 10% să cobori la 7,1% este un efort. Cam aceştia sunt banii pe care îi putem distribui, cheltui în 2021, astfel încât nici salariile, nici pensiile, dar nici investiţiile să nu fie oprite sau să aibă de suferit. Dacă s-ar fi putut mai mult, s-ar fi făcut mai mult", a afirmat Kelemen Hunor.

Întrebat ce măsuri vor fi luate pentru a ţine sub control deficitul, Kelemen Hunor a răspuns: "În primul rând cheltuielile nu trebuie să fie mai mari decât putem să ne permitem. Şi am discutat în coaliţie, dar acest lucru sigur îl vom mai discuta în continuare când proiectul de lege ajunge în Parlament, să scoatem voucherele de vacanţă pentru 2021. Este o singură măsură care înseamnă peste un miliard şapte sute de milioane de lei. În acest moment, voucherele din 2020 şi o parte din 2019 sunt în buzunarele oamenilor, pot fi folosite în 2021. Am spus doar o singură măsură prin care putem reduce cheltuielile în 2021.Vor fi şi restructurări în administraţia centrală, vor fi măsuri pe parcursul anului".

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a spus că nu ştie de existenţa vreunor nemulţumiri în interiorul guvernului cu privire la proiectul de buget, dar a menţionat că, în general, au fost "decizii grele" legate de buget.

"Suntem într-un an în care, să fim cinstiţi, nu ne putem comporta ca şi cum nu am avut nimic. Am avut o criză economică generată de pandemie, am avut o reducere la veniturilor la bugetul statului şi la bugetul asigurărilor de stat. Şi bugetul trebuie construit, de asemenea, ţinând cont de rigorile care sunt impuse de tratatul UE şi de faptul că există declanşată procedura de deficit excesiv şi ca atare noi trebuie să respectăm toate ţintele de deficit care au fost negociate cu partenerii noştri", a spus Ludovic Orban.

Liderul PNL a menţionat că obiectivul prin acest buget este relansarea economică, "care să se bazeze pe o creştere a investiţiilor, a absorbţiei fondurilor europene, pe o adoptare cât mai rapidă a Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă".

"Orice ministru trebuie să înţeleagă că suntem în situaţia în care suntem, că trebuie să facă reforme, să restrângă cheltuielile necesare şi să utilizeze în mod eficient resursele pe care le au la dispoziţie şi, de asemenea, să maximizeze capacitatea de utilizare a fondurilor europene pentru atingerea obiectivelor din programul de guvernare", a punctat Ludovic Orban.

În schimb, reprezentanţii PSD susţin că bugetul pregătit de guvernul Cîţu este unul al austerităţii, care va afecta negativ veniturile tuturor cetăţenilor.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marius Budăi, fost ministru al Muncii, susţine într-un comunicat de presă că bugetul pregătit de Guvern este unul care prevede tăieri de venituri pentru simplii cetăţeni.

"Politica de îngheţări şi tăieri pe care o pregăteşte premierul Cîţu va submina încrederea în perspectiva economică, iar fără încredere orice economie intră în cercul vicios al austerităţii. Salariaţii şi pensionarii ameninţaţi că li se îngheaţă sau li se taie din venituri vor cumpăra mai puţin şi vor renunţa la anumite investiţii în propria gospodărie. Vorbim aici de angajaţii din sectorul privat, care vor fi primele victime ale politicii de austeritate. Şomajul lor va pune presiune pe buget. Se vor încasa mai puţine taxe pentru că vor fi mai puţini plătitori. Dar vor creşte cheltuielile pentru indemnizaţiile de şomaj şi va veni din nou premierul Cîţu să ne spună că «nu sunt bani» sau că «nu se poate»", afirmă Marius Budăi.

El susţine că există soluţii, prezentate de PSD în bugetul alternativ pe care l-a întocmit şi l-a publicat recent. Conform acestuia este posibilă majorarea veniturilor pentru populaţie concomitent cu o creştere economică peste aceea înregistrată în celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Asta o freaca pe Violeta Alexandru. Sporurile bugetarilor. Una care nu a lucrat in viata ei cu adevarat in privat ci prin asa zise ONG-uri finantate de STAT. Individa asta nu a inteles nimic cat a fost ministru. Se vor face niste analize ale sporurilor bugetarilor foarte foarte intense si serioase si obiective din care va reiesi ca trebuie sa taie sporurile de hrana, sporurile de doctorat de la bugetarii cu salarii intre 2000-5000 de lei. Evident ca nu vor fi afectati bugetarii cu 20000 de lei pentru ca ei sunt prin actele de numire cu functii speciale (functii contractuale, functii specifice). Adica pentru prostovanii din privat: la fel ca la voi la firma unde 2 oameni fac aceeasi munca dar au salarii diferite din negociere asa este si la stat. Exista bugetarii simpli cu salarii pana in 5000 de lei si exista chiar si in aceeasi institutie angajatii speciali dar platiti de la bugetul de stat. Angajatii speciali sunt partidistii, amantele, securistii, politisii pensionati la 40 de ani care vor si salariu + pensia. Ei de regula au salarii speciale bugetare de peste 10000 de lei net lunar. Voi privatii injurati bugetarii cu ura fara sa stiti cine sunt bugetarii. Citu si USR va asculta si cu ajutorul Violetei Alexandru o sa taie sporurile bugetarilor. Dar stiti care bugetari? Fraierii cu 2000 de lei, fraierii cu doctorate reale nu ca parlamentarii. Bugetarii oameni simpli. Lor li se iau sporurile si ajung la salariul de baza care de regula este o mizerie. Ca asa vor privatii. Sa plece si ultimii oameni care muncesc la stat, sa ramana toate fufele cu 5 clase si sa decida alea pentru noi 2, inclusiv voi privatilor. Bugetarii speciali o sa ia in continuare salarii imense pentru ca ei sunt speciali in timp ce fraieri vor plati doleantele privatilor. Dar sporul de hrana de 350 de lei salveaza Romania si sunt multumiti privatii (mai ales ITisti neplatitori de taxe). Dar aceeasi privati nu sunt suparati de salariile si sporurile din ASF, BNR, ANCOM, ANRE, Trangaz, Romgaz, Consiliul Concurentei, SRI, STS, SPP, diverse companii de stat, Curtea de Conturi, Parlament, Administratia Prezidentiala, anumite companii de sub ministere. Nu nene. Ca privatul de 20-30 cu 2 ani de scoala cu prezenta doar la examene care "scrie" 2 coduri in SQL sau Python si zice ca e Einstein reincarnat habar nu are de astfel de institutii si de ce salrii se rotesc prin ele. El stie de la discutiile de la tigara din fata firmei la care lucreaza ca "bugetarii" (habar nu are exact ce drq sunt bugetarii) sunt rai, bogati, nu platesc impozite ca el, au sporuri nelimitate si sunt inferiori lui. Fara sa realizeze ca foarte probabil "bugetarii" sunt chiar ma-sa si ta-su. Dar asta e tara. Bugetarii tac. Seidler si USRistii latra in continuare minciuni si rahaturi, privatii se delecteaza cu astfel de rahaturi. Bugetarii vor avea si sporurile taiate dupa ce ca nu le-au crescut salariile cum ar fi trebuit si uite asa mai vedem un serial ieftin pe Netflix. Tara fara viitor!

    1. În tara aceasta unde eu am venit pe lume este necesar un Vlad Țepeș care sa îndrepte cu adevărat starea !!.

      HA HA HA

      De ce nu eliminați finanțarea partidelor de la bugetul de stat? De ce nu se întreabă privații și bugetarii asta? Chiar e nevoie să plătim partidele?

      Nu e nevoie de partide. Hohanis e suficient. Consuma aiurea cu drumurile saptamanale la ravasitoare dar e baiat bun, Nici de guvern nu e nevoie, aia de la ue pot rezolva orice aici, ajutati de onegheurile 'civile'

    bai matule

    cum stam cu contractul statului Roman incheiat cu OMW? 

    de cand a expirat? 

    de ce nu este renegociat! 

    pupincurist de noaptea mintii? 

    pe cine slugaresti nulitate intelectuala ?

    pe cine vrei sa fraieresti? 

    Niciodată nu am înțeles utilitatea tichetelor de vacanță. Daca transportul e o necesitate, vacanta e cu siguranță un moft. Sa-si plătească, nene, bugetache vacanta din buzunar, ca restul lumii, că la privat nu am auzit sa dea cineva astfel de vouchere.

    Altfel, bugetarii au fost și vor rămâne niste slugi - nu i-am auzit niciodată să se mobilizeze să iasă în stradă, e o complicitate și o tăcere suspectă în România fata de toate abuzurile guvernanților. O tăcere de sluga supusă... 

    1. Tu nu poti sa taci?

    Prea putin, destul de tarziu.

    Sa nu uitam ca la finalul lunii decembrie, guvernul liberal ajunsese la un numar mai mare de bugetari in sistem decat ciuma rosie, socialistii PSD. Acest guvern de ciumati pestilentiali este mai socialist decat si partidul comunist din Rusia.

    De ce nu dati bugetari afara? Peste 20% dintre ei??? Nenorocitilor. Ati pus tara pe butuci. Nu vreti sa taiati sporuri, nu vreti sa dati afara, nu vreti sa taiati pensiile speciale. 

    1. Corect.In alte tari vor zbura masinile pe cer ,ca si dronele, iar noi dam spor de calculator , ca ne stresam cu calculatoru'...

      de acord ca e prea putin, dar tarziu nu e!

    Premierul a plecat la Bruxelles, oare de ce? Categoric draftul de buget e doar propunere, Comisia va mai taia din cheltuielile aberante cu sporurile si specialii si va obliga guvernul sa vina cu legea noua a salarizarii in regim de urgenta, altfel ratingul va fi retrogradat la junk.

    1. Sa ceara binecuvantarea, asa cum a fost Iohannis la Washington sa-i pupe mana lui Trump inainte de alegeri.

      O tara de slugi condusa de ciocoi.. care merg periodic si se inchina la Inalta Poarta.  

    Nu puneti botul la acest impostor. Sunt foarte multi bugetari, platiti execrabil (cca. 2000 lei) care din sporuri isi hranesc familia. De aceea va spun, nu puneti botul. Aceasta ordonanta da atacul in principal la buzunarele iobagilor si ale studentilor. Si-a gasit Catzu de unde sa faca rost de bani - de la cei mai napastuiti la buzunar.

    La fel cu indemnizatiile pentru cresterea copiilor si asa mai departe.  

    Niste nenorociti.

    Urla cu pensiile speciale desi nu fac nimic, sa creada lumea (in mod gresit) ca sunt porniti impotriva bogatilor si sa nu-i scuipe intre ochi pentru ca dau atacul la buzunarul saracilor.  

    1. care-s aia.da-ne niste exemple nu ne aburi.

    la 1,2 mil bugetari cit se spune daca toti ar fi luat voucer de vacanta de 1450 lei si indemnizatie lunara de 365 lei ne-ar da circa 7 miliarde lei.

    De ce Citu zice de doar 2?

    Unii or lua in continuare? 

    sunt masuri ok avand in vedere cum a sarit deficitul in aer.

    poate prea usoare, prea blande.  

    dar eu il inteleg pe Florin.  

    daca taie prea adanc, prea mult e posibil sa dea exact impulsul necesar adancirii recesiunii in masura in care ar speria exact curba consumului (unul dintre driverii cresterii economice).

    ceea ce nu ar fi ok 

    1. Va fi o recesiune crunta, asculta ce-ti spun. Romanu daca simte ca se scumpeste si ca pierde la buzunar cumpara de 4x mai putin decat o face de obicei.. deci incasarile la buget vor fi foarte mici.

      e contraintuitiv oarecum ce zici

      mai tii minte comportamentul de consum din anii '90 ? (asum ca ai o varsta mai matura, nu esti ceva gen 20 de ani).  

      atunci trebuia sa cumperi ACUM ca maine gaseai mai scump.

      cred ca romanii daca vor vedea ca se scumpeste e probabil mai intai sa taie consumul nitel si apoi sa treaca pe logica stocurilor (ceea ce va aprinde puternic consumul).  

      Multi din cei mai in varsta au redus masiv iesirile la cumparaturi non-esentiale si merg pe facut sau actualizat stocurile.

      Per total, nu cred ca exista o crestere a cheltuielilor, din contra. 

      Se cheltuie mai multi bani la o vizita in magazin dar se fac proportional mai putine vizite. Iar cheltuieli ne-esentiale nu prea se fac. 

    din 2022 sau 2023 incolo propun impozitarea adecvata a proprietatii

     

    prin " adecvat " inteleg : de o maniera satisfacatoare fata de activele detinute - la un apartament o taxa de 5-10 ori mai mare ca acum, la 2 apartamente - mai mare taxa pentru fiecare dintre ele, de la 3 apartamente in sus deja vorbim de scop comercial nu locativ (scop comercial declarat sau nu) - taxele vor fi si mai mari.  

    1. Alt idiot...parca voi astia "da dreapta" erati impotriva taxelor, voi erati cu munca (in zadar)...In loc sa vii cu propuneri de creare de locuri de munca, care sa produca bunastare, care la randul ei sa genereze salarii decente, deci consum si de aici venituri la buget, mintea ta "de oaie creata" ca si a analfabetului de catu a gasit solutia de marire de taxe...si de ce taxa pe proprietate si nu pe veniturile foarte mari? Adica veniturile alea "ingrasate in ultima luna" inainte de pensie, cand toti securistii faceau cincinalul in 30 zile pentru pensia nesimtita si culmea si fara contributivitate

      Pai alea erau vorbe de campanie

      Pai daca esti prorietar de mai multe apartamente ai sa intelegi de ce trebuie marite taxele. Oricum Romania are taxe foarte mici pe proprietate in raport cu venitul mediu.

      La un apartament de 2 camere trebuie sa fie cam 3/4 din venitul mediu si apoi trebuie sa creasca cu 20% la fiecare 10 metri patrati. Sa vezi atunci ce taxe platesc aia de au vilele alea din predeal de nu mai poti vedea soarele la asfintit !!! 

      Hopa, inca unul (sau e acelasi idiot care acum face pe anonimul) care are impresia ca in Romania nu se impoziteaza destul...Ca sa ma fac inteles...ca si intr-o gospodarie, cineva care stie sa fie gospodar nu trebuie sa se imprumute recte sa mareasca impozitele ca sa isi desfasoare activitatea. Cum naiba se face ca toti istetii astia care ne tot explica ei cum e bine nu sunt in stare sa faca un lucru fara sa mareasca an de an impozitele si taxele. Revenind la subiect de unde ai postulat tu ca "un apartament de 2 camere trebuie sa fie cam 3/4 din venitul mediu si apoi trebuie sa creasca cu 20% la fiecare 10 metri patrati"...ia postuleaza si cat trebuie sa fie salariul minim ca sa fie suportat nivelul asta de taxe, ca doar majoritatea angajatilor in Romania sunt remunerati cu salariul minim pe economie...Apropos de taxele pe imobiliare imi aduc aminte ca prin anii 2000 a fost un scandal ca ditamai sediul BNR din Bucuresti platea impozit 1 LEU...asa ca sa intelegeti cum e cu taxele si impozitele...sunt pentru amarasteni nu pentru "domni"

      ".ia postuleaza si cat trebuie sa fie salariul minim ca sa fie suportat nivelul asta de taxe"....avand in vedere ca vorbim de procente....cu cat e venitul mai mare, cu atat platesti mai mult...

      Nu e asa ca nu ai inteles intrebarea :-)?...plin de habarnisti...pardon, analfabeti institutionali ca ei sunt "da dreapta" :-)

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb