Mobile Industrial Robots (MiR), unul dintre cei mai importanţi furnizori globali de roboţi industriali autonomi mobili (Autonomous Mobile Robots/AMRs), a înregistrat anul trecut în România vânzări de patru ori mai mari faţă de 2019, anul intrării pe piaţa locală, potrivit unui comunicat de presă.
De asemenea, la nivelul Europei Centrale şi de Est, vânzările au fost cu 52% mai mari comparativ cu 2020.
Baza instalată de roboţi industriali din România este estimată la 4.400 de unităţi, conform celor mai recente date ale Industrial Federation of Robotics (IFR), dar această cifră nu include roboţii mobili, un segment în creştere accelerată.
Cererea este generată mai ales de companiile din domeniile auto, FMCG, logistică şi electronică. Printre factorii care motivează investiţiile în robotizare se regăsesc stabilitatea proceselor, creşterea productivităţii, relocarea resurselor umane către activităţi cu o valoare adăugată mai mare, precum şi îmbunatăţirea mediului de lucru.
"Un element specific pentru România este infrastructura IT excelentă care permite implementarea celor mai noi tehnologii din domeniul roboţilor mobili autonomi (AMR) şi a soluţiilor care permit optimizarea performanţei pe baza analizei avansate a datelor obţinute de la senzori.Investiţiile în roboţi industriali suntinfluenţate de trei aspecte principale: valoare adăugată în business, lipsa forţei de muncă şi nivelul de digitalizare. Procesele învechite sunt depăşite de complexitatea lanţurilor de distribuţie şi companiile trebuie să mizeze pe cunoştinţe şi tehnologii noi. Din aceste motive, companiile din România vor accelera robotizarea proceselor intralogistice, ceea ce va genera o creştere susţinută a pieţei", afirmă Alberto Botarelli, Area Sales Manager pentru zona Europei de Est încadrul Mobile Industrial Robots.