PMI investeşte suplimentar 130 milioane dolari în fabrica din Otopeni

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 6 septembrie 2023

PMI investeşte suplimentar 130 milioane dolari în fabrica din Otopeni

Până acum, Phillip Morris Internaţional a investit, la noi, 600 milioane dolari Jacek Olczak, CEO PMI: "Vrem să transformăm ţigările în obiecte de muzeu şi fumatul într-un obicei care ţine de trecut, creând un viitor fără fum"

PMI intenţionează să se extindă pe piaţa wellness

English Version

Philip Morris International (PMI) a anunţat, ieri, un nou val de investiţii la fabrica din Otopeni, unde vor fi cheltuiţi suplimentar 130 de milioane de dolari pentru creşterea capacităţii de producţie şi pentru transformarea unităţii dintr-o fabrică de ţigarete într-o linie de producţie a alternativelor fără fum. Astfel, conform oficialilor companiei, PMI îşi va creşte contribuţia la volumul exporturilor noastre, iar România rămâne un pilon central în tranziţia companiei către un viitor fără fum.

Investiţiile suplimentare presupun, printre altele, noi linii de producţie şi continuarea efortului de eficientizare a procesului de producţie astfel încât să existe un impact cât mai redus asupra mediului.

PMI investeşte suplimentar 130 milioane dolari în fabrica din Otopeni

România reprezintă o componentă importantă a angajamentului PMI de a construi un viitor fără fum, a subliniat Jacek Olczak, CEO Philip Morris International, adăugând: "Misiunea noastră rămâne neschimbată, vrem să transformăm ţigările în obiecte de muzeu şi fumatul într-un obicei care ţine de trecut. Cei aproximativ patru milioane de fumători adulţi români merită să aibă acces la informaţii corecte despre produsele fără fum şi au nevoie de o nouă generaţie de politici publice care să-i încurajeze pe cei care altfel ar continua să fumeze să treacă la produse alternative pentru binele lor şi al celor din jur. Suntem încrezători că investiţia suplimentară de peste 130 de milioane de dolari va accelera tranziţia către o Românie fără fum".

Oficialul companiei a reiterat că, până în prezent, în fabrica de la Otopeni au fost investiţi 500 de milioane de dolari, în cadrul unităţii de producţie din ţara noastră funcţionând cea mai nouă tehnologie în domeniu: "Avem investiţii în tehnologii de ultimă oră pentru a fabrica produse care să abordeze probleme legate de sănătate. Oamenii trebuie să-şi deschidă mintea şi să recunoască faptul că problemele nerezolvate atât de mult timp pot fi rezolvate acum".

Printre altele, Jacek Olczak a subliniat că, în România, există un climat pozitiv pentru mediul de afaceri: "Contez pe Romania şi pe delegaţiile Romaniei la diferitele formuri internaţioanle să promoveze faptul că nu toate produsele cu tutun sunt dăunatoare, că unele vin în beneficiul economiei ţării şi al fumătorilor".

PMI investeşte suplimentar 130 milioane dolari în fabrica din Otopeni

Premierul Marcel Ciolacu a apreciat, în cadrul evenimentului de ieri care a marcat 30 de ani de activitate desfăşuraţi de PMI în România, contribuţia companiei la bugetul de stat: "Am văzut cifrele care fac din acest loc un mare contributor la bugetul ţării şi care asigură locuri de muncă pentru mii de români. Ca premier, nu pot decât să mă bucur. Cum mă bucur, de asemenea, să aud că peste 90% din producţia de aici pleacă la export, echilibrând balanţa comercială a României. De asemenea, este impresionant ce s-a reuşit aici în aceşti 30 de ani - tehnologia, designul produsului, comunitatea creată cu angajaţii acestei afaceri, nivelul ridicat al condiţiilor de muncă, media de vârstă (35-36 de ani), toate acestea impresionează.

În acelaşi timp, avem responsabilitatea să aducem la cunştinţa tinerilor şi adultilor cât de dăunător este fumatul. Cred cu tărie că nicotina, consumul de tutun, nu aduc niciun beneficiu sănătăţii individuale sau colective, iar populaţia trebuie să fie cât mai informată.

Un alt aspect pe care aş dori să îl subliniez este că această industrie are evaziune zero - în România, unde avem unul dintre cele mai înalte nivele de evaziune din UE. Cred că este datoria noastră să investim cât mai mult în industrii cu evaziune zero. Doar aşa, consolidând relaţia dintre autorităţi şi investitori, un stat se consolidează sustenabil".

După Polonia suntem al doilea mare exportator de produse alternative la fumat, alături de Germania, adică "deja vorbim de excelenţă", a conchis premierul.

PMI investeşte suplimentar 130 milioane dolari în fabrica din Otopeni

Mircea Scăunaşu, Managing Director Philip Morris România, a subliniat că, în urma investiţiei suplimentare de peste 130 de milioane de dolari, va creşte numărul de noi linii de producţie, fapt care va permite să aprovizionăm piaţa naţională cu produse inovatoare "made in Romania" şi să creştem exporturile către mai multe ţări: "Suntem mândri că de 30 de ani investim în România şi suntem încrezători că fabrica din Otopeni va juca un rol esenţial în accelerarea încetării fumatului şi în construirea unui viitor fără fum, cât mai curând. Mai mult, ne dorim ca noua investiţie să fie văzută ca un angajament că vom continua să contribuim la dezvoltarea sustenabilă a ecomomiei locale. Această fabrică este profund schimbată faţă de ce era în 2004. Astăzi este o unitate modernă, care nu se mai concentrează pe ţigări. Este cea mai mare provocare din istoria noastră. La nivel global avem opt fabrici, dintre care trei sunt în Europa - în Italia, în Grecia şi în România. Ca nivel a al volumelor, România este pe locul al doilea, după Italia, peste 90% din producţia exportată mergând în 54 de ţări de pe cinci continente. De 30 de ani investim în România, cu convingerea că putem crea alternative mai bune decat fumatul. În plus, plătim în fiecare an 2,6 miliarde lei la buget, iar in ultimii ani exportul de produse din tutun încălzit a contribuit masiv la reducerea deficitului comercial".

Începută în 2017, investiţia de 600 de milioane de dolari în fabrica PMI din Otopeni a dus la transformarea acesteia într-o unitate de producţie de înaltă clasă pentru produsele care încălzesc tutunul, conform datelor companiei. Acestea arată că 500 de milioane de dolari au fost investiţi în dezvoltarea capacităţilor de producţie, formarea angajaţilor şi implementarea unor soluţii care vizează sustenabilitatea. Alte 100 de milioane de dolari au fost investiţi în perioada 2022-2023 şi au condus la dezvoltarea capacităţilor de producţie a consumabilelor pentru IQOS, pentru piaţa internă şi externă.

Ca urmare a investiţiilor realizate până în prezent, fabrica din Otopeni a fost transformată dintr-o fabrică producătoare de ţigarete într-una care produce consumabile pentru sistemul IQOS, iar de-a lungul timpului, la nivel de companie, au fost create peste 1.500 de noi locuri de muncă. Astăzi, fabrica numără peste 1.200 de angajaţi.

Unitatea de producţie din Otopeni se află în centrul strategiei care stă la baza viziunii Philip Morris International de a construi un viitor fără fum, alături de alte şapte fabrici din lume ce produc consumabile pentru IQOS.

În opinia lui Mihai Bundoi, Head of Scientific & Medical Affairs, PMI manifestă o schimbare majoră de abordare, specialistul apreciind că viitorul fără fum este dat de evoluţia tehnologiei. La rândul său, Andrei Ghizdăvescu, Manager Scientific, subliniază că fenomenul de "harm reduction" reprezintă o abordare umanistă şi se concentrează foarte mult pe individ, nu doar pe probleme. Produsele PMI reprezintă o alternativă de "harm reduction".

Portofoliul actual de produse al companiei constă, în principal, în ţigări şi produse fără fum. Din 2008, PMI a investit peste 10,5 miliarde dolari pentru a dezvolta, fundamenta ştiinţific şi comercializa produse inovatoare fără fum pentru adulţii care altfel ar continua să fumeze, cu scopul de a opri complet vânzarea ţigărilor. Pentru aceasta au fost construite capacităţi de evaluare ştiinţifică de nivel mondial, în special în domeniile toxicologiei sistemelor preclinice, cercetării clinice şi comportamentale, cât şi studii ulterioare introducerii pe piaţă. În 30 iunie 2023, produsele fără fum dezvoltate de PMI erau disponibile pentru vânzare în 80 de pieţe, iar PMI estimează că aproximativ 19,4 milioane de adulţi din întreaga lume au trecut deja la IQOS şi au renunţat la fumat. Produsele fără fum au adus aproximativ 35,4% din veniturile nete totale ale PMI din cel de-al doilea trimestru al acestui an.

În februarie 2021, PMI şi-a anunţat intenţia să se extindă în domeniile wellness şi de îngrijire a sănătăţii şi, prin filiala sa Vectura Fertin Pharma, îşi propune să îmbunătăţească calitatea vieţii prin furnizarea de experienţe de sănătate integrate.  

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Normal, la cat de mult se fumeaza in Romania este o decizie corecta care aduce mult profit.

    In opinia mea umila, dar logica, fumatorii sunt idiotii supremi pentru ca isi folosesc banii ca sa isi distruga sanatatea, sa le puta gura, hainele sa isi imbacseasca parul si sa isi faca tenul pamantiu si uscativ. Pe langa asta, isi intoxica si familia (daca au) cu fumul nociv. Sunt oameni slabi, fara minte sau/si fara vointa.

    Afara, mai ales in occident, lumea s-a mai desteptat, dar la noi este exact invers, se fumeaza pe rupte, mai ales in randul tinerilor!!! 

    1. Parca îi felicita Ciolacu că exportă 90% din producție... Cum s-au deșteptat aia din occident? Trecând de la țigări la droguri?

      Nu stiu cum s-au desteptat, dar pe unde am tot circulat, pe marginile piscinelor din Bulgaria, Turcia si Grecia, romanii erau cei care fumau de zor, nu strainii.

      Daca circuli prin vestul Europei, nu vezi atat de multi fumatori ca in Romania.

      Multi dintre fumatorii nostri sunt saracii carora unii le tot plang de mila. Lucreaza ocazional, au familii cu multi copii, dar trag din tigari si la masea in stil mare. Educatia, mai ales cea din familie (cei 7 ani de acasa cum li se spunea inainte) este una din marile probleme ale tarii si probabil singura din care se ramifica celelalte probleme.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6275
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2861
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.7692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb