Pensiile se majorează cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, iar salariile de bază ale personalului plătit din fonduri publice vor creşte cu 5% de la aceeaşi dată, excepţie făcând personalul din învăţământ care va beneficia de o majorare de 20% în două tranşe, potrivit proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024, publicat miercuri, informează agerpres.
Totodată, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător, cu anumite excepţii prevăzute de lege, precizează sursa menţionată.
Pe de altă parte, anul viitor vor primi vouchere de vacanţă şi indemnizaţie de hrană numai funcţionarii publici cu un venit sub nivelul unui plafon de 8.000 lei net/lunar. Valoarea voucherului de vacanţă creşte de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectaţi funcţionarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanţă, potrivit agerpres.
Sporul de condiţii vătămătoare (sporul de antenă) a fost stabilit la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.500 lei brut/lună pentru toate domeniile de activitate din sectorul bugetar, conform sursei citate.
Proiectul de act normativ prevede, de asemenea, desfiinţarea posturilor vacante, diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8% şi limitarea funcţiilor de conducere la maximum 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar, menţionează sursa.
De asemenea, pentru constituirea unui serviciu este nevoie de minimum 10 posturi de execuţie, pentru o direcţie sunt necesare minimum 20 posturi de execuţie, iar pentru constituirea unei direcţii generale minimum 35 de posturi de execuţie, relatează sursa precizată.
Funcţiile de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora ar trebui să se reducă cu cel puţin 25%, informează agerpres.
Indemnizaţia pentru activitatea de liber profesionist, cuantumul indemnizaţiilor acordate membrilor Academiei Române, drepturi pentru pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român sunt menţinute la nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2023 la fel ca şi rentele viagere prevăzute în Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, precizează sursa.
Pentru anul viitor, pentru deficitul bugetar a fost stabilită o limită de 5% din PIB, iar pentru cheltuielile de personal un plafon de 8,5% din PIB, în timp ce pentru anul 2025 pentru soldul bugetar a fost stabilită o limită de -4,7% din PIB, iar pentru cheltuielile de personal un plafon de 8% din PIB, conform agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2023, 15:45)
sa mai zica cineva ca de unde inflatie?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2023, 17:50)
daca avem creştere economică de 3,4%, inflaţie medie anuală 6% şi deficit 5% din PIB asta spune tot. bugetul e ca o masina cu rezervorul spart. faci plinul merge un pic, dar se pierde mult combustibil pe drum.
ce se pierde, punem la loc cu un card de rate, rata o platim partial cand primim banii din fidelis. mergem catre nicaieri. nu ne grabim, avem tot timpul.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2023, 16:04)
Iaca de ce trebe tiparnita! Pomeni la bugetari!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2023, 17:09)
si=a cumparat bnr ul tiparnita noua, vin banii de pensii noi nouti yuuhuu
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2023, 21:02)
Au ajuns pensionarii sa aiba pensii mai mari ca salariatii. PNL nu mai intra in parlament. PSD de 34 de ani devalizeaza Romania. PSD ma.fio.ti si ho.ti trebuie sa dispara.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2023, 21:20)
se majorează cu 13,8% si pensiile speciale sau numai alea muncite?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 09:02)
Da, asa este.De asta pleaca tinerii si raman pensionarii.Sunt pline strazile si supermarketurile de pensionari.
90% dintre ei, castiga mai bine decat copiii lor.
Media statistica a pensiilor vanturata de Guvern, este trasa artificial in jos de pensiile sociale si de CAP.
Tara lui cine poate oase roade.