Profitul net al Grupului BRD a crescut cu 26% în primul trimestru, la 414 milioane lei, faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul generării solide de venituri, cheltuielilor operaţionale cvasi stabile şi costului de risc pozitiv, a anunţat vineri grupul bancar.
Grupul BRD spune că a marcat un bun început de an: profitul net a ajuns la 414 milioane lei în primul trimestru al anului 2018, +25,6% faţă de perioada similară a anului trecut, conducând la o rentabilitate a capitalurilor proprii de 22% în comparaţie cu 19,3% în primul trimestru al anului 2017", arată raportul BRD.
Cheltuielile operaţionale au ajuns la 385 milioane lei, cvasi-stabile faţă de primul trimestru al anului 2017 (+0,2%).
Primul trimestru al acestui an s-a caracterizat prin continuarea creşterii pe piaţa creditării din România (+3,5% în dinamică anuală), în principal pe fondul cererii solide din partea persoanelor fizice. Mediul economic a fost totodata marcat de creşterea dobânzilor, in contextul creşterii presiunilor inflaţioniste. Depozitele au crescut (+10,6%), susţinute atât de segmentul persoanelor fizice, precum şi de cel al companiilor, arată raportul băncii.
Numărul de clienţi activi a crescut cu 37.000 faţă de perioada similară a anului trecut, dintre care persoanele fizice cu 33.000 şi micile companii cu 4.000. Gradul de echipare a clienţilor persoane fizice (număr mediu de produse pe client activ) a continuat să crească până la 4,18 de la 4,09 la finalul lunii martie 2017.
Creditele nete au fost de 30,4 miliarde lei, mai mari cu 5% în comparaţie cu sfârşitul lunii martie 2017, graţie intensificării activităţii de creditare pe segmentul persoanelor fizice şi pe cel al marilor clienţi corporativi.
Soldul creditelor nete pe segmentul persoanelor fizice s-a majorat cu +7,8% în dinamică anuală, sub efectul favorabil al producţiei solide de credite, care a crescut cu +9% an pe an, până la 1,4 miliarde lei.
"Astfel, BRD şi-a menţinut poziţia de lider pe piaţa creditelor acordate persoanelor fizice, cu o cotă de piaţă de 16,9% la finalul lunii martie 2018. Segmentul non-retail s-a dovedit stabil, portofoliul de mari clienţi corporativi înregistrând o performanţă robustă (+5,9% în dinamică anuală)", arată raportul băncii.
Depozitele au crescut cu 6% an pe an, impulsionate de economiile clienţilor retail cât şi non-retail.
Creşterea pe segmentul retail (+7,4%) a provenit, în principal, din intrări mai mari de sume în conturile curente ale persoanelor fizice (+29%). Creşterea depozitelor non-retail (+3,6%) s-a datorat evoluţiilor pozitive pe segmentul IMM-urilor, precum şi pe cel al marilor companii.