SIBEX Lichiditatea din mai, cea mai slabă din decembrie 2012 încoace

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 iunie 2014

La Sibex, şedinţa de vineri 30 mai s-a încheiat cu un volum de 1082 de contracte. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 17,38 milioane de lei. Cu acest total, lichiditatea pe întreaga săptămână trecută a ajuns la 4768 de contracte, fiind una redusă şi reflectând atmosfera de dezinteres de pe piaţă. De altfel, aceasta a fost senzaţia pe parcursul întregii luni, numărul contractelor din mai fiind de numai 22.365. Acesta este cel slab mai rezultat lunar al Sibex din un an şi jumătate, o lichiditate mai mică fiind consemnată doar în decembrie 2012 (22.172 de contracte). Comparativ cu luna precedentă s-a consemnat o scădere cu peste 38% a numărului de contracte. "Luna mai a adus semnele clare ale unei crize de lichiditate, în condiţiile în care şi derivatul pe Dow Jones, motorul obişnuit al pieţei, a început să mai dea rateuri, în sensul scăderii intensităţii la tranzacţionare în anumite şedinţe, lucru explicabil prin nivelul foarte ridicat al cotaţiei, situaţie care a temperat elanul cumpărătorilor dar nici nu a determinat vânătorii să intre puternic pe piaţă", explică un broker.

În ultima şedinţă a lunii, Dow Jones a fost totuşi produsul care a "salvat" din nou impresia generală, cu 915 contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia DEDJIA_RON iunie a închis la un nivel record de 16.705 puncte, după o apreciere de 19 puncte. Pe piaţa din SUA indicii au închis şi ei uşor pe plus, senzaţia de optimism continuând. Deşi produsul intern brut al SUA a scăzut în primul trimestru, datele privind creşterea încasărilor la comercianţii cu amănuntul, îmbunătăţirea producţiei şi creşterea numărului de locuri de muncă au indicat faptul că scăderea PIB-ului în primul trimestru poate fi o chestiune temporară, astfel explicându-se evoluţia pozitivă din luna mai de pe piaţa americană.

Lichiditatea de pe derivatul pe perechea euro/dolar a fost modestă în ultima şedinţă, cu numai 57 de contracte realizate pe scadenţa iunie şi 18 pe scadenţa septembrie. Moneda unică s-a apreciat cu 0,27%, ajungând la 1,3646 dolari pentru un euro pe termenul scurt. Şi pentru termenul septembrie euro a câştigat teren, acumulând 0,24% şi închizând la 1,3640 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb