The Walt Disney Co. a raportat, la data de 7 mai, rezultate trimestriale care au depăşit aşteptările de pe Wall Street, susţinute de creşterea cheltuielilor vizitatorilor în parcurile tematice din SUA, în primele trei luni ale anului, şi de un avans neaşteptat al numărului de abonaţi Disney+. Acţiunile companiei au închis şedinţa de tranzacţionare din ziua respectivă în urcare cu peste 10%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Walt Disney este cel mai mare conglomerat mass-media din lume şi deţine unele dintre cele mai profitabile francize de divertisment din istorie, inclusiv Pixar, Star Wars şi Marvel. Compania americană de divertisment fondată în anul 1923, cu sediul în California, a devenit lider în industria animaţiei, adăugând treptat în portofoliul său parcuri de distracţii, filme live-action, media online, muzică, teatru, radio şi publicitate.
Bob Iger, CEO-ul companiei, reîntors la cârma Disney în noiembrie 2022, a reuşit să genereze o creştere a profitului de aproape şase ori pentru acţionari în timpul primului său mandat de 15 ani pe această poziţie. De data aceasta, mandatul său se va întinde doar până în 2026, însă puţin probabil să fie suficient pentru a readuce acţiunile la gloria de altădată. Declinul actual al Disney se datorează unei schimbări structurale în showbiz pe care Iger nu o poate schimba, puterea mutându-se de la studiouri la telespectatori. Reducerea costurilor afacerii va ajuta compania, cel mai probabil, dar există şi riscul de a nu satisface o audienţă capricioasă de streaming.
În 2019, Bob Iger s-a aflat în top 25 cei mai inovativi lideri din SUA, potrivit Forbes, deţinând în februarie 2025 0,01% din totalul acţiunilor Disney, urmat de Christine McCarthy, fost CFO al companiei, cu aceeaşi pondere. Totodată, Bog Iger se bucură de o recunoaştere globală, având propriul canal de Masterclass, urmărit de milioane de abonaţi.
Investitorii instituţionali deţin o pondere de 71,85% din totalul acţiunilor companiei, cei mai importanţi dintre ei fiind Vanguard Group (8,49%), Blackrock (7,28%) şi State Street Corp. (4,31%).
• Sectorul global de streaming creşte
Piaţa de streaming media, evaluată la 135,03 miliarde de dolari în 2024, este estimată să crească până la 146,52 miliarde de dolari în 2025, având o rată anuală compusă de creştere (CAGR) de 8,5%. Până în 2029, estimările arată că vânzările globale vor ajunge la 202,8 miliarde de dolari, menţinând acelaşi ritm de creştere (CAGR 8,5%). Totodată, conform Statista, veniturile generate de piaţa globală de Video Streaming (SVoD) sunt prognozate să atingă 119,10 miliarde de dolari în 2025, cu o rată anuală compusă de creştere (CAGR) de 6,9% între 2025 şi 2029. În Statele Unite, veniturile din SVoD sunt aşteptate să ajungă la 47,89 miliarde de dolari în 2025. Venitul mediu per utilizator (ARPU), un metric important pentru platformele de streaming video, este aşteptat să ajungă la nivel global la 78,97 dolari în 2025, de la 76,58 dolari în 2024.
Segmentul OTT (over-the-top), condus de platforme precum Netflix, Amazon Prime Video şi Disney+, domină piaţa graţie flexibilităţii şi recomandărilor personalizate bazate pe inteligenţa artificială.
Amazon Prime Video (22%) şi Netflix (21%) domină sectorul, având împreună aproape jumătate din piaţă. Max (13%) şi Disney+ (12%) sunt următorii jucători relevanţi, beneficiind de strategii de consolidare şi rebrand - Max, de exemplu, a preluat HBO Max şi Discovery+, iar Disney a început să ofere combinaţii Disney+/Hulu/ESPN+ în SUA.
• Disney - venituri peste aşteptări
Disney a încheiat al doilea trimestru al acestui an cu venituri totale de 23,6 miliarde de dolari, în creştere cu 7% în ritm anual, şi peste estimările analiştilor, de 23,14 miliarde de dolari, pe fondul unei creşteri neaşteptate a numărului de abonaţi Disney+.
Profitul net a crescut la 3,28 miliarde de dolari, marcând o majorare faţă de pierderea de 20 de milioane de dolari din perioada similară a anului precedent, ceea ce s-a tradus într-un profit net ajustat pe acţiune de 1,45 dolari (+20% în ritm anual), depăşind estimările consensului, de 1,20 dolari.
Deşi anterior se aştepta la un declin al abonaţilor Disney+ în trimestru, Disney a anunţat că a adăugat 1,4 milioane de abonaţi Disney+ în trimestrul al doilea, ajungând la 126 de milioane de abonaţi global, peste estimarea Wall Street, de 123,35 milioane, deşi anterior avertizase asupra unui posibil declin modest după majorarea preţurilor. Hulu a adăugat 1,1 milioane de abonaţi, iar profitul operaţional al diviziei de streaming a crescut la 336 de milioane de dolari, faţă de 47 de milioane de dolari cu un an în urmă. Divizia de entertainment a raportat un profit operaţional total de 1,3 miliarde de dolari (+61% în ritm anual), iar divizia Experiences a crescut cu 9%, la 2,5 miliarde de dolari, pe fondul creşterii vizitelor şi a cheltuielilor per client în parcurile tematice din SUA, dar şi al rezervărilor pe vasele de croazieră, susţinute de lansarea noii nave Disney Treasure.
Divizia de entertainment a beneficiat de majorările recente de preţuri pentru Disney+ şi Hulu, permiţând segmentului direct-to-consumer să înregistreze al patrulea trimestru consecutiv de profit. Divizia de filme a fost sprijinită de încasările continue ale Moana 2 şi Mufasa: The Lion King, care au compensat performanţele slabe la box office ale Captain America: Brave New World şi Snow White, lansate în februarie şi martie, notează TradeVille.
• Perspective: majorarea profitului din streaming
Disney urmăreşte să-şi majoreze profitul din streaming, pe fondul declinului televiziunii tradiţionale, şi să-şi extindă operaţiunile populare din parcurile tematice şi croaziere, în ciuda unui mediu economic incert în SUA."Rămânem optimişti în privinţa direcţiei companiei şi a perspectivelor pentru restul anului fiscal", a declarat CEO-ul Bob Iger.
Pentru anul fiscal 2025, Disney estimează un profit pe acţiune în creştere cu 16%, până la 5,75 dolari/acţiune, aproximativ dublu faţă de prognoza anterioară şi peste aşteptările analiştilor (5,44 dolari/acţiune).
Compania şi-a reiterat prognoza de creştere a profitului operaţional cu 6%-8% pentru divizia Experiences (condusă de parcuri) şi de creştere procentuală de două cifre pentru divizia de entertainment în acest an fiscal. Pentru al treilea trimestru, conducerea estimează o creştere modestă a numărului de abonaţi Disney+.
Directorul financiar Hugh Johnston a declarat că Disney va continua să crească profitabilitatea serviciilor sale video online, estimând venituri de un miliard de dolari din streaming în acest an. Deşi profitul din programele sportive, inclusiv ESPN, a scăzut din cauza costurilor mai mari, rezultatele au depăşit aşteptările Wall Street. În plus, ESPN pregăteşte pentru toamnă lansarea unei noi platforme de streaming, iar compania anticipează o creştere de 18% a profitului operaţional anual.
• Acţiunile Disney, în declin
Acţiunile companiei au scăzut cu 8,6% de la începutul anului, în timp ce indicele S&P 500 a coborât cu 4,6%. În acelaşi timp, în ultimele 12 luni, dinamica este de aproape -5%.
Companiile competitoare au avut evoluţii mixte celei înregistrate de Disney. Preţul acţiunilor Netflix a crescut cu 29% de la începutul anului, în timp ce Warner Bros Discovery s-a diminuat cu 19,7%. Cotaţia Disney a crescut cu peste 6% în tranzacţionarea premarket, după ce compania a depăşit aşteptările privind câştigurile pe acţiune şi veniturile, încheind ziua la 102,09 dolari (+10,76%). "Expected-move" calculată din preţul opţiunilor se situa la +/-5,78% înainte de raportare.
Media mobilă simplă de 200 de zile joacă un rol important, acţionând ca zonă de suport în perioada următoare, în jurul valorii de 100 de dolari, după ce cotaţia a format un gap up după raportare. De remarcat că indicatorul RSI testează pragul de 70, sugerând că preţul acţiunii ar putea întra într-o zona overbought.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Disney
• Oportunităţi
Disney Park: Disney a anunţat că va deschide un nou parc tematic pe Yas Island, Abu Dhabi, în parteneriat cu Miral, care va finanţa şi construi proiectul. Acesta va fi al şaptelea resort Disney la nivel global şi nu face parte din planul de investiţii de 60 de miliarde de dolari anunţat de companie. Disney a subliniat că aproximativ o treime din populaţia globală trăieşte la maximum patru ore de zbor de Emirate, iar regiunea are un potenţial turistic de circa 500 de milioane de vizitatori.
BUY: Disney are în prezent 19 recomandări de BUY ("cumpără") dintr-un total de 32, conform ratingurilor analiştilor de pe Wall Street. Preţul ţintă mediu este de 120,25 dolari, cu un maxim la 140 de dolari şi un minim la 79 de dolari. Totodată, conform consensului analiştilor de pe site-ul de specialitate AlphaSpread, ţintă medie de preţ în următorul an este de 124,64 dolari, un potenţial de urcare cu 22%, cu o prognoză minimă de 79,79 dolari şi o prognoza maximă de 154,35 dolari.
Subevaluată: Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, preţul curent al acţiunilor Disney reflectă o subevaluare cu 22% faţă de valoarea intrinsecă de 131,2 dolari, calculată în scenariul de bază. Valoarea intrinsecă a acţiunilor este calculată ca fiind media dintre evaluarea pe bază de DCF şi evaluarea relativă, ce presupune analiza principalilor competitori direcţi.
• Riscuri
Tarife: Anunţul lui Trump privind impunerea unui tarif de 100% pe filmele produse în străinătate a provocat îngrijorări în rândul investitorilor, determinând scăderi temporare ale acţiunilor Netflix, Disney, Paramount, Warner Bros. Discovery şi Comcast. Analiştii susţin că multe studiouri, inclusiv Netflix, depind de producţii internaţionale, iar aplicarea unor taxe pe conţinutul digital este dificil de implementat. Mai mult, măsura riscă să tensioneze relaţiile comerciale externe şi să afecteze încasările de la box office-ul global, esenţiale pentru industria de film.
Evaluarea companiei: Acţiunile Disney sunt evaluate în prezent la un multiplu P/E de 16,76, depăşind de 1,3x mediana sectorului de 12,12, potrivit Seeking Alpha. Totuşi, comparativ cu competitorii săi direcţi, Disney este mai atractivă pentru investitori - Netflix (P/E de 53,77) şi Amazon (30,13).
Sursele menţionate de TradeVille în această analiză sunt: site-ul şi raportul companiei, BBC, Forbes, Investopedia, Yahoo Finance, Barron's, Statista, CNBC, Reuters, Bloomberg, WSJ, Alpha Spread, Seeking Alpha.
---------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului