Reporter: PlantExtrakt este primul producător local de gemoterapice, cu o activitate de la începutul anilor 1990. De asemenea, operaţi pe segmentul de medicamente homeopate şi fitoterapie. Cum erau percepute aceste domenii când aţi intrat pe piaţă şi ce v-a determinat să vă lansaţi pe acest drum?
Liviu Ungureanu: La începutul anilor "90, orice venea dinspre Vest era inedit pentru România. Era şi cazul produselor gemoterapice - făcute din muguri şi mlădiţe, şi al medicamentelor homeopate. Ideea de afaceri a aparţinut unor români care lucraseră în Germania, ţara unde s-a născut homeopatia şi în care terapiile cu extracte din plante sunt larg răspândite. Aşa se face că din 1991 PlantExtrakt a fost un pionier al terapiilor naturale în România. Odată cu construirea fabricii noastre de la Rădaia, din judeţul Cluj, am început să producem tincturi şi extracte din plante, din care facem medicamente homeopate şi produse gemoterapice pentru sănătate. Am crescut încet, deoarece piaţa nu cunoştea aceste tipuri de produse, iar streategia noastră nu a inclus o promovare agresivă. Însă dezvoltarea PlantExtrakt a fost alimentată de pasiunea iniţiatorilor pentru sănătatea curată, pe bază de produse 100% naturale. Iar consumatorii s-au convins treptat de seriozitate care ne caracterizează şi care duce la crearea unor soluţii naturale cu rezultate concrete pentru sănătate. Şi aşa, mulţi ne-au rămas fideli.
Reporter: Ce investiţii aţi realizat de-a lungul anilor?
Liviu Ungureanu: Pentru a construi un business responsabil în zona produselor naturale pentru sănătate a fost şi este nevoie de investiţii constante. Terenurile noastre convertite ecologic şi culturile certificate ecologic sunt primele elemente importante în care am investit şi investim în continuare. Apoi, sunt de menţionat fabrica şi depozitul, certificate de către Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale pentru bună practică farmaceutică (GMP), respectiv bună practică de distribuţie (GDP).
Ne mândrim în mod deosebit cu laboratorul nostru acreditat, care realizează analize şi cercetare. Acesta are dotări de ultimă oră şi fluxuri de funcţionare care au reprezentat şi reprezintă un efort investiţional aparte. Iar echipa care lucrează aici este formată din profesionişti înalt calificaţi: farmacişti, chimişti, biologi.
Cele mai recente investiţii asupra cărora ne-am concentrat sunt cele din zona de responsabilitate socială şi de reducere a impactului de dioxid de carbon, printre care parcul nostru de panouri solare şi modernizarea fluxului de fabricaţie şi depozitare.
Punem fiecare coleg din echipa noastră în prim-planul afacerilor pe care le derulăm. Astfel, investim în condiţii de lucru sigure şi confortabile pentru fiecare şi în pregătirea profesională continuă.
• ”Lucrăm cu plante medicinale pe care noi le cultivăm pe terenurile din Cluj, Sălaj şi Mureş, în condiţii ecologice certificate”
Reporter: De unde vă procuraţi materiile prime şi ce presupune producţia dumneavoastră?
Liviu Ungureanu: Pentru noi, materia primă de bază este materialul vegetal din care obţinem extracte. Lucrăm cu plante medicinale pe care noi înşine le cultivăm pe terenurile din Cluj, Sălaj şi Mureş, în condiţii ecologice certificate. Mugurii şi mlădiţele de arbori din flora spontană sunt şi aceştia recoltaţi manual, mai ales din Parcul Naţional Apuseni, în condiţii ecologice certificate. Doar o mică parte din plantele cu care lucrăm provin din import - este vorba, în general, despre plante exotice. Avem, aşadar, mândria unui business românesc, cu plante autohtone benefice pentru sănătate şi cu formule originale de produse complexe, create în laboratorul nostru de la Rădaia, Cluj. Majoritatea produselor din portofoliul PlantExtrakt sunt lichide, realizate prin extracţie la rece din plante proaspete, alcool de puritate farmaceutică şi glicerină de origine vegetală. Atât şi nimic mai mult. Nu adăugăm coloranţi sau aromatizanţi de niciun fel. Şi nu folosim conservanţi - deoarece alcoolul în sine este un bun stabilizator şi conservant, pe lângă rolul său de vector de extracţie. În mod natural extractele noastre nu au lactoză, zahăr, sau gluten, astfel că pot să fie folosite şi de către persoanele sensibile. Pentru tincturi şi extracte de plante respectăm cu rigurozitate reţetele publicate în farmacopeele europene şi investim pentru analize de laborator amănunţite în fiecare stadiu de extracţie. Un extract de calitate face o mare diferenţă pentru efectele benefice ale produsului finit. Şi poate că merită spus că aceste practici care reprezintă normalitatea la PlantExtrakt sunt deosebite în piaţă. Din păcate, există producători care fac orice pentru vânzări rapide, fără să acorde prea mare atenţie produselor pe care le vând.
Reporter: Ce portofoliu aveţi în prezent şi cui vă adresaţi? Pe ce canale vă distribuiţi produsele?
Liviu Ungureanu: Portofoliul curent PlantExtrakt include patru categorii de produse cu extracte din plante: fitoterapice complexe, gemoterapice (cele obţinute din muguri, mlădiţe), tincturi şi medicamente homeopate. Acestea sunt disponibile în farmacii şi magazinele tip plafar, atât în locaţiile fizice, cât şi online.
Produsele PlantExtrakt acoperă multiple categorii de îngrijire a sănătăţii, cum ar fi răceală şi gripă, imunitate, digestiv, sistem nervos, dar şi zone mai aparte, cum sunt aparatul genital şi urinar.
Pentru că în general produsele naturale au un bun profil de siguranţă, ele pot să fie utilizate din copilărie, până la vârste mai înaintate. De exemplu, avem în portofoliu siropurile Energotonic junior şi siropurile Imunorezistan junior care se adresează copiilor începând cu vârsta de 1-2 ani. Comprimatele pentru supt Fiorda pot sa fie folosite de către adulţi, inclusiv în sarcină, dar şi de către copii începând cu vârsta de 4 ani. Polygemma este gama noastră de soluţii gemoterapice complexe. Aceste lichide se utilizează în cure - un exemplu este Polygemma Alergii, benefic în perioada de expunere la polen. Printre lansările recente sunt capsulele DonaVital menopauză şi DonaVital premenstrual, create pentru că ne pasă de sănătatea femeilor.
• ”Am încheiat anul 2024 cu o cifră de afaceri de circa 13 milioane de euro”
Reporter: Ce cifră de afaceri aţi avut în 2024 şi care sunt estimările pentru 2025? Care este cota exporturilor în vânzările companiei şi pe ce pieţe externe poti fi găsite produsele dumneavoastră?
Liviu Ungureanu: Am încheiat anul 2024 cu o cifră de afaceri de circa 13 milioane de euro (vânzări brute), în creştere cu aproximativ 7% faţă de 2023. Pentru 2025 ne propunem în continuare să progresăm şi sperăm la o nouă creştere.
Chiar dacă reprezintă doar un mic procent (5%) din total business, ne onorează contractele noastre internaţionale, pe pieţe de pe alte continente, cum sunt SUA, Canada sau India şi pe piaţa europeană, în ţări precum Germania, Polonia, Italia şi Franţa. Partenerii externi ne auditează periodic, pentru a se asigura că ceea ce le livram respectă standarde riguroase, iar PlantExtrakt a obţinut de fiecare dată statutul de furnizor şi producător de încredere. Cel mai recent audit extern a avut loc la final de mai 2025 şi s-a încheiat fără deficienţe. În total, extractele din plante sau produsele finite făcute de noi la Rădaia, Cluj ajung în peste 20 de ţări, pe cinci continente.
Reporter: Care sunt cele mai căutate terapii naturale pe care le produceţi?
Liviu Ungureanu: Când vine vorba de produsele de îngrijire a sănătăţii de larg consum, nevoile de sănătate din ţara noastră sunt similare cu cele ale locuitorilor Europei, în general. Este vorba în special de răceală şi gripă, digestie, managementul durerii şi mai puţin în arii precum vitamine şi minerale, circulaţia sângelui, aparat genito-urinar. Aşa se face că printre cele mai căutate produse naturale pe care de producem şi le distribuim sunt Fiorda - comprimatele de supt pentru gât iritat şi tuse seacă, urmate de soluţiile (lichidele) Polygemma Tuse, Polygemma Sinusuri, Polygemma Plămâni sau Polygemma Alergii. În încercarea de a ne diversifica oferta şi cu produse non-sezoniere, am lansat recent VerdioGast capsule, un produs natural pentru digestie, cu triplă acţiune. De asemenea, capsulele Donavital menopauză şi Donavital premenstrual, pe care le-am menţionat şi anterior.
• ”Mediile socio-politic şi economic sunt provocări pentru întreg mediul de afaceri”
Reporter: Care sunt marile provocări pentru afacerea dumneavoastră?
Liviu Ungureanu: PlantExtrakt este o afacere cu rădăcini stabile şi care activează pe o arie unde nevoia există. Vorbim aici de nevoia de menţinere şi de îmbunătăţire a sănătăţii. Din păcate, educaţia pentru sănătate din România este încă departe de a fi una ideală şi multe persoane aleg să ia măsuri pentru sănătatea lor de abia când suferinţa s-a agravat sau s-a acutizat. Produsele naturale, cum sunt cele de la PlantExtrakt, au un rol important în menţinerea sănătăţii. Aşadar, provocarea majoră ţine de momentul ales de a le utiliza - ideal ar fi să facem cure pentru sănătate în mod periodic sau să acţionăm de la primele semne.
Cred ca mediul socio-politic şi economic sunt provocări pentru întreg mediul de afaceri. Evident că suntem şi noi influenţaţi, mai ales în contextul scăderii puterii de cumpărare, a sensibilităţii tot mai mari la preţuri şi a selectivităţii în creştere a consumatorilor - care se văd nevoiţi să renunţe la anumite categorii de produse considerate non-esenţiale.
Dacă ne referim la mediul de reglementare din industria medicamentelor şi a suplimentelor alimentare, apar constant noutăţi care impun producătorilor adaptare sau capitulare. Cu toate acestea, la PlantExtrakt rămânem perseverenţi misiunii noastre de a aduce la îndemâna fiecăruia soluţii pentru sănătate curată, sănătate adevărată.
Reporter: Cum este percepută, în acest moment, fitoterapia în ţara noastră? Cât de educată este populaţia în privinţa produselor fitoterapice?
Liviu Ungureanu: Pentru a-ţi forma o percepţie este nevoie să iei legătura cu domeniul respectiv. Dacă generaţia Baby Boom a fost crescută de părinţi şi bunici cu ceaiuri medicinale şi remedii naturale - deoarece diversitatea medicamentelor disponibile era redusă; nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu generaţiile post-decembriste. Îndepărtarea de terapiile din plante, adică de fitoterapie, este un efect trist al perioadei recente. Şcoala şi societatea nu educă în sensul utilităţii şi utilizării ceaiurilor medicinale şi a extractelor din plante. Nici măcar medicii sau asistentele medicale nu primesc în România educaţie despre fitoterapie. Totuşi, un filon de întoarcere către natură şi natural se conturează ca tendinţă. Şi sperăm să prindă putere tot mai mult şi să se extindă şi pe zona terapiilor naturale. Dacă în Germania consumatorul de rând ştie că produsele naturale sunt de primă intenţie în îngrijirea sănătăţii, ar fi cazul să ne reamintim şi noi. Pentru binele nostru.
• ”Ceaiurile, tincturile sau extractele din plante au fost primele medicamente ale omenirii”
Reporter: Cum vedeţi legătura dintre homeopatie, fitoterapie şi alopatie? Ce ar trebui să ştie o persoană sceptică în privinţa tratamentelor care nu sunt alopate?
Liviu Ungureanu: După cum ştim, ceaiurile, tincturile sau extractele din plante au fost primele medicamente ale omenirii. Acum, Fitoterapia este o ştiinţă bine documentată şi fiecare plantă medicinală are monografii bazate pe studii şi observaţii clinice, care îi consemnează beneficiile pentru sănătate şi modul de utilizare. Medicamentele alopate sunt necesare pentru tratarea bolilor. Nu ne-am mai putea imagina societatea fără existenţa lor.
Produsele naturale din plante sunt necesare în egală măsură pentru beneficiile lor în menţinerea sănătăţii şi ca intervenţii de primă intenţie. De exemplu: când răcim, utilizarea unor produse naturale ne poate ajuta să ne simţim mai bine şi pentru ca răceala să nu se complice. Pentru că dacă ar apărea o infecţie bacteriană, ajungem la antibiotic. Pe lângă beneficiile simptomatice, multe extracte din plante au rol de reglare a imunităţii şi ne pot ajuta, iată, în lupta noastră împotriva consumului excesiv de antibiotice.
Homeopatia a apărut la începutul secolului al XIX-lea, ca un nou sistem farmacologic, pe lângă cel alopat. Există şcoli de homeopatie în toată lumea şi medicamentele homeopate sunt acum larg utilizate, unele fiind înregistrate ca medicamente cu prescripţie şi altele ca medicamente OTC - adică medicamente fără prescripţie. Aşadar, farmacologia alopată, fitoterapia şi homeopatia nu se exclud, ci se completează. O schemă de îngrijire poate conţine una, două sau toate aceste tipuri de produse. Important este ca medicul homeopat sau naturopat să consulte pacientul şi să recomande o schemă personalizată.
Reporter: Cum a evoluat piaţa internaţională a homeopatelor/ fitoterapiei în ultimii ani şi unde suntem noi raportat la aceasta?
Liviu Ungureanu: Deşi nu avem acces la date cantitative detaliate despre piaţa internaţională a medicamentelor homeopate sau a produselor fitoterapice, trendurile generale sunt cunoscute şi sunt pozitive. Şi în România piaţa suplimentelor alimentare creşte - estimarea noastră, bazată pe date de vânzare de la IQVIA din ultimul an, este de 10% creştere în unităţi şi 21% în valoare. Este o evoluţie mai bună faţă de cea a pieţei generale de produse pentru îngrijirea sănătăţii de larg consum.
Reporter: La nivel global, piaţa produselor de îngrijire a sănătăţii de larg consum s-a redresat în 2024, după declinul din 2023. Ce ne puteţi spune despre piaţa noastră, în acest context, şi cum vedeţi evoluţia în anii viitori?
Liviu Ungureanu: Analiza PlantExtrakt, pe baza datelor de vânzare de la IQVIA, este că evoluţia pieţei generale de produse pentru îngrijirea sănătăţii de larg consum a fost în anul 2024, faţă de 2023, de 7% în unităţi şi 18% în valoare.Proiecţia pentru anul 2025 este o evoluţie pozitivă, similară celei de anul trecut.
Odată cu accentuarea procesului de îmbătrânire a populaţiei, se aşteaptă o creştere a segmentelor care se adresează seniorilor, atât pe zona de îngrijire cardio-vasculară, glicemie, colesterol, dar şi sănătatea oaselor şi articulaţiilor sau îngriirea la menopauză. Categoria de vitamine şi minerale, de asemenea, este de aşteptat să crească şi în România, pentru a se apropia de consumul din vestul Europei.
Reporter: Unde vedeţi piaţa fitoterapiei, respectiv a homeopatiei în viitor?
Liviu Ungureanu: Suntem optimişti pentru evoluţia acestor categorii, atât în lume, în Europa, cât şi în România. Urmărim împreună interesul producătorilor locali, dar şi al corporaţiilor multinaţionale pentru a dezvolta portofolii cu ingrediente naturale din plante - un aspect încurajator. Pentru că PlantExtrakt este un producător român şi pentru că ştim că avem extracte de calitate, credem în evoluţia noastră favorabilă. Să urmezi terapii cu extracte din plante autohtone înseamnă să înţelegi şi să respecţi sănătatea, atât pe cea individuală, cât şi pe cea a ecosistemului din care, fiecare, facem parte.
Reporter: Vă mulţumesc!
Notă
• Sursă: Bazat pe o analiză internă PlantExtrakt, care a utilizat datele de sell-in naţional IQVIA România, MAT 4 2023-2024, care reflectă estimatul realităţii din piaţa Farma. Copyright IQVIA. Toate drepturile rezervate.
”Fitoterapia este o ştiinţă bine documentată şi fiecare plantă medicinală are monografii bazate pe studii şi observaţii clinice, care îi consemnează beneficiile pentru sănătate şi modul de utilizare. Medicamentele alopate sunt necesare pentru tratarea bolilor. Nu ne-am mai putea imagina societatea fără existenţa lor”.
”Pentru a construi un business responsabil în zona produselor naturale pentru sănătate a fost şi este nevoie de investiţii constante”.
”Să urmezi terapii cu extracte din plante autohtone, înseamnă să înţelegi şi să respecţi sănătatea, atât pe cea individuală, cât şi pe cea a ecosistemului din care, fiecare, facem parte”.