A cedat Banca Naţională în faţa presiunilor politice?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 aprilie 2018

A cedat Banca Naţională în faţa presiunilor politice?
Călin Rechea

Programul de guvernare al actualei coaliţii majoritare din Parlament nu este singurul vinovat pentru traiectoria ascendentă a dobânzilor şi inflaţiei din ultimele luni. Acesta este doar catalizatorul de accelerare a unei traiectorii economice nesustenabile.

Pe această traiectorie s-a intrat odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, iar creşterea explozivă a fost stopată de criza financiară globală.

Autorităţile nu au învăţat nimic din această criză şi au "împins", din nou, structura fragilă a economiei noastre către creştere prin creditare.

Companiile au învăţat lecţia şi redus cererea pentru creditul bancar, după cum arată datele de la BNR, conform cărora soldul creditului acordat companiilor nefinanciare era, în februarie 2018, cu aproape 15% sub nivelul maxim înregistrat în septembrie 2012.

Au crescut, în schimb, două componente extrem de sensibile faţă de creşterea dobânzilor: creditul guvernamental şi creditul acordat gospodăriilor populaţiei. Dinamica ultimei componente a fost determinată exclusiv de creditul pentru locuinţe în lei acordat în cadrul programului Prima Casă.

În ceea ce priveşte creditul guvernamental, soldul acestuia a crescut de aproape 4,5 ori din 2007 până la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care PIB-ul nominal a crescut doar de două ori (vezi graficul).

Este evident că o astfel de divergenţă nu este sustenabilă, fiind "alimentată" de reducerea dobânzii de politică monetară până la minimul istoric de 1,75% şi menţinerea ei la acest nivel pentru aproape 3 ani.

Înainte de ultima şedinţă de politică monetară, analiştii de la ING au scris că "BNR se preface că luptă cu inflaţia, dar în acelaşi timp extinde condiţiile care susţin creditarea", iar "această inconsistenţă în politici are costuri de credibilitate".

Din păcate, BNR se preface că luptă cu inflaţia nu doar acum, ci de mai mult timp, şi se pare că a "uitat" nu doar ce scrie în Statutul său, conform căruia "obiectivul fundamental al Băncii Naţionale a României este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor", dar şi cum şi când ar trebui să aplice măsurile necesare în cadrul strategiei de ţintire a inflaţiei.

Un cotidian financiar consideră că BNR a arătat prudenţă prin menţinerea dobânzii de politică monetară la 2,25%.

Nici pe departe. Prudenţă ar fi arătat Banca Naţională dacă ar fi început să majoreze dobânda de politică monetară cu paşi mici încă din primul trimes­tru al anului trecut, odată lansarea unui proces de "ghidare în avans" a aşteptărilor de pe piaţă, prin care să arate că dobânzile nu se pot fi menţinute la minime istorice pe termen nedefinit şi este nevoie de "normalizarea" acestora.

Această fereastră de oportunitate s-a închis, iar acum instituţia monetară a statului român speră că poate vor veni nişte "şocuri" benefice din exterior, care să conducă la temperarea presiunilor inflaţioniste şi la noi.

Din nefericire, datele recente privind preţurile din zona euro şi Uniunea Europeană arată revenirea presiunilor inflaţioniste, iar incertitudinea este maximă în ceea ce priveşte efectul finalizării programului de tipărire al BCE asupra costurilor de finanţare. De asemenea, aşteptările de pe pieţe se formează tot mai mult în jurul unei majorări a dobânzii de politică monetară a Băncii Centrale Europene la mijlocul anului viitor.

Oare cum arată scenariile BNR în condiţiile acestor ipoteze şi care este perspectiva economiei noastre de a rezista în faţa unor astfel de şocuri, mai ales când se pare că depinde foarte mult de noua bulă de pe piaţa imobiliară rezidenţială?

După cum arată "salvele de avertizare" între China şi Statele Unite, în "peisaj" va intra, probabil, şi un război comercial global, iar pentru economia noastră există o mare probabilitate de a deveni "victimă colaterală", pe fondul perturbării masive a fluxurilor de capital.

Convergenţa acestor factori externi şi interni va avea ca efect creşterea dobânzilor, cu sau fără intervenţia BNR.

Poate că Mugur Isărescu, alături de ceilalţi membri ai Consiliului de Adminstraţie, a cedat în faţa ameninţărilor venite din partea "purtătorului de cuvânt" al coaliţiei aflate la guvernare, în condiţiile în care "cineva" ar fi explicat membrilor guvernului că inflaţia mai mare este bună pentru ei. Nu este bună, desigur, pentru cei care aşteaptă o viaţă mai bună ca urmare a majorării forţate a salariilor din sectorul bugetar.

Din păcate pentru autorităţi, economia are legile ei, iar bunăstarea nu poate fi creată prin tipărire sau prin decrete ale unor analfabeţi economici aflaţi vremelnic la guvernare. Crearea sărăciei stă, însă, în puterea lor.

Dar poate că guvernatorul BNR speră, pur şi simplu, că presiunile inflaţioniste se vor atenua singure, după o "revelaţie" avută în Săptămâna Mare, şi crede că patimile poporului din anii următori sunt necesare pentru mântuirea noastră.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Cat timp va exista in vigoare Regulamentul pentru ocuparea unui post la BNR, cel de azi 5.4.2018 sa nu ne miram de nimic din tampeniile rezultate de la BNR. Cautati, cititi...abominatii incredibile pe care toti le tolereaza. Pici la interviu (unde e subiectiv si nu arata nimic de fapt), chiar daca promovezi cu brio la scris, adio. 2 ani nu mai ai dreptul nici sa te inscri macar. Asta e regulamentul BNR. E bine ca cei din politica le mai scutura putin mandria. Prea au ajuns sa se vizeze zei. E grav ca o fac unii ca Dragnea, adunaturi, laturi cu 4 clase..dar poate BNR mai coboara putin si pe pamant din sferele lor inalte (si inchipuite).

    1. Inginer solit in Vechiul sistem fără locuri cu taxa nu a fost ușor. Inginer pe vremea aia era doar de 5 ani. Ce a făcut după e istorie.

    Da

    Nu e prima data cand analistii sunt contrazisi de BNR in prognoze pentru ca asa functioneaza finantele. Acum s-a gasit motivul, ca e presiune. Cum o dai nu e bine si BNR e vinovata (adica Mugurel). Daca se lua dupa anailsti sau ziare sau ANM era ok. Acum e presiune. Deci daca Dragnea ii zice (in scris) vreau euro la 4.2 probabil ca in 2 luni il face 4.2 si ROBOR la 0.5 la fel. Si mai ce? Haidi bre ca avem treaba. Trebuie sa vopsim "oole". Alles gute und Frohe Ostern !

    Văzând graficul, unele voci afirmă că 60? din Pib e datorie.

    Romani in Romania lucrează pentru străini începând de la agricultură, comerț, petrol, curent, apa, gaz, telefonie, medicamente etc. 

    De ce mai suntem conduși modic de romani? 

    S-a văzut nu demult ca străini dau sfaturi conducătorilor romani liberi și independenți cică; dacă e așa atunci de ce aplecăm urechea la ce spune/recomanda Ue, Rusia, China, Fmi, CE, Viena, Berlin, oameni de afaceri de te miri unde. 

    Eșecul unei democrații se vede in Romania sub cârma UE? 

    Autostrada ioc, sănătate ioc, învățământ ioc, natalitate ioc dar vânzare de orice pe mai nimic la străini da. 

    Fosta Românie e colonie, cumpărată de cine?

    Notari pot să ne răspundă la acest amănunt? Notari nu au centralizatoare, nu raportează sau sunt secretizate contractele de vânzare-cumparare? 

    1. Sa treci urgent sa te vada un psihiatru, ai mare nevoie. Nu amana pana dupa sarbatori pentru ca esti pe buza prapastiei. Multa sanatate.

      Taci din gura, vezi di treaba ca are dreptate

      Cine a zis treaba asta acum nu mai e iar casa e muzeu cu milioane de vizitatori nu ca stana lui Creangă.

      Se spune că urcuș fără coboraș nu este. Imperiile au constatat, faraoni la fel.

      Pe la psiholog mai trec ocazional, la diferiți, spun că sunt între limitele acceptabile. Când o să faci diferența între psiholog si psihiatru mai comentează pe aici. 

      co=cozonac"

      ...

    Acceasi statistica o regasim si in SUA, Germania, Franta, Italia, Spania, etc. Romania nu face decat sa se incadreze in aceasta tendinta. Toate marile state sunt in faliment.

    1. Da, dar noi nu suntem stat mare si putem fi executati silit.

    Avem bugetarii si pensionarii cu cresteri si privatii in cel mai bun caz pe zero din cauza inflatiei sau pe minus . Probabil ne trebuie o banca nationala pt bugetari care sa creasca dobanzile si una pt restul. Un angajat la privat cu scadere de salariu si cu o rata maricica o va lua din doua parti :) Asta a fost si cauza crizei pe la noi cu salarii nesustenabile , deficite , etc

    Evident ca DA. Nu poate ramane bnr ultimul bastion de rezistenta la lichelism, nu-i asa?

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7307
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3412
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0111
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.8676

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb