BNR reduce rata de politică monetară la 1,75%

M.A.
Bănci-Asigurări / 29 mai 2020

BNR reduce rata de politică monetară la 1,75%

Banca Naţională a României (BNR) a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an de la 2% pe an, începând cu data de 2 iunie.

În cadrul şedinţei de urgenţă a Consiliului de Administraţie care a avut loc astăzi, banca centrală a adoptat un pachet de măsuri printre care şi reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, de la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,25% pe an de la 2,50% pe an.

De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. În condiţiile unui deficit de lichiditate pe piaţa monetară, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât continuarea efectuării de operaţiuni repo şi a cumpărării de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară, cu păstrarea stabilităţii pe piaţa financiară. Concomitent, se va urmări menţinerea rezervelor internaţionale, inclusiv a celor valutare, la un nivel optim.

Totodată, în contextul pandemiei de coronavirus, Consiliul de administraţie al BNR aadoptat, în şedinţa de urgenţă convocată în data de 20 martie, un pachet de măsuri menit să atenueze impactul economic al pandemiei, dar şi să consolideze lichiditatea din sistemul bancar, în vederea funcţionării fluente a pieţei monetare şi a altor segmente ale pieţei financiare, precum şi a finanţării în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului bugetar.

Astfel, BNR a inclus reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, până la 2,00 la sută şi îngustarea coridorului ratelor dobânzilor facilităţilor permanente la ±0,5 puncte procentuale, de la ±1 punct procentual, implicând menţinerea neschimbată a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit, la 1,50 la sută, şi scăderea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare, la 2,50 la sută. În acelaşi timp, s-a decis efectuarea de operaţiuni repo în vederea furnizării de lichiditate instituţiilor de credit, precum şi cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Hai ca se trezii si manole sicofantul. manole, lasă ulcica aia de poșircă si treci la munca ca salarul baban il iei lunar si de la benere si de la cacademie si de la haseu'. manole hapsînul si hărpărețul!!!

    daca se constata un impact serios pe apetenta de consum a romanilor (in urma aventurii covid 19) eu cred ca la urmatoarea sedinta de politica monetara o scadere de 0.25 puncte % ar fi de asteptat.

    Sa urmarim datele trimestrului 2/2020.  

    1. de notat sunt 2 fapte mari si late:

      a. o cantitate mare de euro va intra in Romania in sem.2/2020 => pro-leu  

      b. in urma unui cutremur masiv pe care il astept in SUA / California (perioada 18 iunie - 12 iulie 2020) dolarul va suferi o lovitura puternica datorita masurilor extreme luate de FED la nivel de dobanda (si alte politici monetare asociate) care masuri se vor corobora cu efortul financiar al guvernului SUA pentru efortul de reconstructie al oraselor mari californiene => anti-usd / pro-leu 

      Deci: da, o coborare a dobanzii la leu e extrem de necesara in masura in care se creeaza premizele unui flux puternic de capital (fierbinte, sa-i zicem) in cautarea unui yield cat mai inalt.  

      Deci: in vitorul proxim exista posibilitatea sa repetam perioada 2008-2009 darrr.... pe invers . Nu anti-leu ci extrem si agresiv de pro-leu.  

      Cui ii sunt de folos informatiile astea, sa le foloseasca.  

      Sunt date pro-bono.

      Informatiile mai gustoase sunt contra cost.  

      Pe de altă parte,însă un leu puternic e piatră de moară legată de picioarele exportatorilor...deci?

      stiu, inteleg ce zici.

      dar a apasa continuu butonul deprecierii leului corecteaza doar formal balanta exporturi-importuri cu impact pe puterea de cumparare a romanilor (deci finalmente obtinem saracie socializata, ceea ce nu e bine).  

      Singura solutie a Romaniei este ca profitand de criza covid19 actuala sa isi reinventeze RAPID structura economica, sa recreeze lanturile pe orizontala si pe verticala in productie - de preferat productia cu valoare adaugata mare (folosind injectiile de bani din imprumuturi si atragand noi companii pe fondul plecarii lor din Asia, eventual greendfield-uri).  

      Dar e nevoie de lideri politici exceptional de abili si curajosi.  

      Pana in 2022 avem o fereastra istorica de oportunitate care (atentie! voi zice ceva enorm de mare) poate proiecta Romania in proximitatea economica a Frantei sau Germaniei !  

      Stiu ca suna absolut SF ce am scris dar e posibil cu o viziune economica foarte "cu cojones", pe fondul restrangerii coruptiei in aparatul de stat (managementul fondurilor) si pe fondul unei abordari centralizate a transformarii economice (decizional, dar mai ales prin cadrul legal si fiscal creat), facand inca un pas catre al 4-a etapa de dezvoltare economica (si in lume si in Ro) - catre o economie a informatiei , puternic digitalizata.  

      Sfat: Romania sa se axeze pe mutarea exporturilor pe produse cu valoare adaugata mai inalta (asta trebuie facut cu banii masivi care vor intra in Ro in sem.2/2020 si mai incolo) folosind si resursa umana generata de intoarcerea romanilor in tara.  

      Modelul "capsunarilor romani" nu va mai functiona datorita problemelor (de diverse naturi) din vestul Europei.  

      Am o imensa speranta ca macar un lider politic roman va avea curiozitatea maladiva sa citeasca aceste comentarii . . . pentru ca din pacate eu nu m-am nascut sofer de politician sau angajat de pompe funebre ca sa ma calific pentru pozitia de consilier guvernamental :)) ... sunt mai mic si mai amarat :)) ... doar experienta corporate de 15 ani (incluzand mid-management si executiv in proximitatea top managementului in companii romanesti de prima mana) ... asta e :)) nu era mai bine sa fi facut cafele politicienilor si sa le fiu sofer ? :) O sansa in plus acum sa salvez Romania :) ...  

      "nu era mai bine sa fi facut cafele politicienilor si sa le fiu sofer ? :)"

      m-am mai gandit - NU, NU ERA BINE.  

      Nu as mai fi avut inteligenta aplicata si orizontul larg de experienta pe care le am acum.  

      As fi fost un lacheu tamp cu manecute si cravatica asortate cu culorile partidului, invartindu-ma satelitar in jurul unei scursuri politice.

      Ceea ce ar fi fost de-a dreptul trist. Deprimant.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0645
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3179
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4146
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8692
Gram de aur (XAU)Gram de aur459.5007

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb