BRD - profit de 1,65 miliarde lei anul trecut, în creştere cu 24%

Andrei Iacomi
Bănci-Asigurări / 8 februarie

BRD - profit de 1,65 miliarde lei anul trecut, în creştere cu 24%

Volumele mai mari şi ratele ridicate ale dobânzilor au susţinut majorarea veniturilor, conform instituţiei de credit

Board-ul va propune ca 60% din profitul băncii să fie distribuit ca dividende

Propunerea echivalează cu un randament brut de 7,7% faţă preţul acţiunii BRD de ieri

Actualizare - Maria Rousseva, CEO al BRD despre vânzarea băncii: " Suntem o companie listată; nu comentăm zvonuri"

Maria Rousseva, CEO al BRD Groupe Societe Generale, a afirmat, cu ocazia conferinţei de presă de astăzi, că banca nu comentează zvonurile apărute în presă săptămâna trecută privind vânzarea băncii.

"Suntem o companie listată, care ar trebui să fie foarte responsabilă în privinţa a ceea ce comunică către toţi stakeholderii. BRD nu comentează zvonuri, mai ales de acest gen", a spus Maria Rousseva.

Conform Economica.net, Societe Generale, acţionarul majoritar al BRD, a angajat JP Morgan pentru a găsi un cumpărător pentru instituţia de credit din ţara noastră. Procesul se află într-un stadiu incipient, dar există deja interes din partea grupului KBC.

---

BRD-Groupe Societe Generale (BRD) a raportat, pentru anul trecut, un profit net consolidat preliminar de 1,65 miliarde de lei, cu 24% peste cel din anul anterior, în vreme ce venitul net bancar a urcat cu 11%, până la 3,83 miliarde de lei, conform raportului grupului financiar publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La nivel individual, BRD a raportat un profit net de 1,63 miliarde de lei, cu 27% peste cel din anul 2022.

Maria Rousseva, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale, a spus: "Portofoliul nostru de credite a crescut cu aproape 13% faţă de sfârşitul anului 2022. Am atins un volum record de 7,7 milarde lei de credite noi acordate persoanelor fizice, unu din şapte credite în sold la nivelul pieţei la sfârşitul anului 2023 fiind acordat de BRD. În acelaşi timp, am sprijinit activ companiile în demersurile lor, oferindu-le finanţarea necesară pentru a se dezvolta, crea locuri de muncă sau inova, contribuind la performanţa economică generală. Catalizator remarcabil al creşterii, împrumuturile acordate companiilor au avansat cu 23%, evoluţie bazată atât pe contribuţia puternică a segmentului IMM, cât şi pe cea a clienţilor companii mari. În plus, am continuat să progresăm în direcţia obiectivului strategic de finanţare sustenabilă de un miliard de euro până la sfârşitul anului 2025, adăugând în 2023 volume de 2,3 miliarde lei. Cu o sumă cumulată de 800 milioane euro finanţări sustenabile, ne aşteptăm să atingem în avans acest obiectiv".

Consiliul de Administraţie al băncii va propune un dividend corespunzător unei rate de distribuire de 60% din profitul net al băncii aferent anului 2023, respectiv un dividend brut de 1,407 lei pe acţiune. Faţă de preţul de închidere al titlurilor BRD de ieri, de 18,18 lei, propunerea Consiliului echivalează cu un randament brut de 7,7%.

Conform raportului instituţiei de credit, principalele motoare de creştere ale veniturilor au fost volumele mai mari şi ratele ridicate ale dobânzilor de piaţă.

Veniturile nete din dobânzi au crescut 15% la nivel anual, până la 2,72 miliarde de lei la nivel consolidat, dinamica fiind temperată de cheltuieli mai mari, asociate în principal depozitelor la termen în creştere. Veniturile nete din comisioane au rămas destul de stabile faţă de nivelul din 2022, la 750,2 milioane de lei, pe fondul unor efecte de contrabalansare: venituri mai mici din activitatea cu carduri, având în vedere creşterea penetrării pachetelor de cont curent, în linie cu tendinţa pieţei, contracţia comisioanelor pentru tranzacţiile cu numerar, în principal pe un efect de bază, dar venituri în creştere din activităţile de creditare, asigurări şi pieţe de capital.

"Deşi tendinţele dezinflaţioniste au fost resimţite pe tot parcursul anului, inflaţia încheind anul la un nivel exprimat printr-o singură cifră, media pentru întregul an a fost exprimată tot prin două cifre, menţinând o presiune ridicată asupra cheltuielilor operaţionale. Cu toate acestea, prin menţinerea unei discipline riguroase în materie de cheltuieli, creşterea acestora a fost limitată la +8,6% în 2023 faţă de 2022. Dinamica cheltuielilor de personal (+7,1% an/an faţă de 2022, la 963 milioane lei de la 899 milioane lei în 2022) reflectă ajustările salariilor şi ale altor beneficii în cadrul contractului colectiv de muncă, într-un context inflaţionist şi pe o piaţă extrem de competitivă pentru talente. Evoluţia altor costuri este legată în principal de serviciile externalizate şi de creşterea cheltuielilor IT&C care susţin progresul parcursului nostru digital", se menţionează în raport.

Potrivit raportului, veniturile operaţionale brute au atins 1,94 miliarde de lei (+13,1% faţă de 2022), iar raportul cost/venit s-a îmbunătăţit pe fondul efectului favorabil al veniturilor (49,4% în 2023 faţă de 50,4% în 2022).

Baza de depozite a urcat cu 10,1% an/an la sfârşitul anului 2023. "Cea mai stabilă şi amplă sursă de finanţare, depozitele retail, sunt în continuă creştere, marcând o performanţă puternică de +9,9% în dinamică anuală la sfârşitul anului 2023. Depozitele clienţilor persoane juridice au avut o evoluţie similară, fiind în creştere cu 10,6% an/an, în principal datorită intrărilor nete mai mari din partea clienţilor IMM (+15,1% an/an la sfârşitul anului 2023)", conform raportului.

Rata creditelor neperformante (NPL) a scăzut sub 2% (1,9% la sfârşitul anului 2023 faţă de 2,6% la sfârşitul anului 2022), în timp ce rata de acoperire a NPL a rămas confortabilă (75,9% la sfârşitul anului 2023 faţă de 76,5% la sfârşitul anului 2023, la nivelul băncii). "Costul riscului a înregistrat o eliberare netă de 57,4 milioane lei pe parcursul anului 2023, comparativ cu o cheltuilă netă de 95,1 milioane lei în 2022, având în vedere recuperările continue ale expunerilor neperformante şi formarea limitată de credite neperformante", se mai arată în raport.

Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a atins 21% faţă de 15,9% în 2022, mai menţionează BRD.

Francezii de la Societe Generale deţin 60% din grupul financiar, în acţionariatul căruia se mai găsesc fonduri de pensii, fonduri de investiţii, SIF-uri şi persoane fizice.

Opinia Cititorului ( 52 )

  1. Cu ROE > 20 chiar e o banca profitabila, faptul ca acorda dividend cu randament < 8% e dezamagitor, probabil posibila vanzare are legatura cu pastrarea capitalului in visterie.

    1. E o rata de distribuție de 60 la sută. E decent, chiar bine. Ne-am obișnuit noi la BVB cu distribuții de 90 la sută din profit și randamente de 10 la sută, dar BRD nu e vreun monopol deținut de stat. Chiar chiar cred că distribuția e ok.

      E si mai bine pentru cei care au cumparat BRD in primavara 2023. Randament 50% fara sa socotim dividendele de 0.922 si 1.4

      Da e ok, cat dobanda la titlurile de stat. Doar ca la ts nu se plateste CASS, ca la dividende

      Daca ai avea acțiuni BRD nu ai comenta aiurea, pentru că ai știi că BRD are un randament cumulat de 40-50%.

      Pe aici erau si cativa fini cunoscatori care spuneau ca BRD nu acorda dividende

      N-are nicio logică ce spui. Dacă voiau să vândă, distribuiau 100%. Povestea asta e ceva ce doar pelicanii au înghițit.

      E pe minus fiinca eu comentez aiurea?

      Nu. Ești tu pe minus pentru că gândești aiurea... Eu am randament 40% pe BRD, sunt ok și eu și banca despre care vb...

    foarte bine, in grafic

    1. important e cat vor scadea exdividend. anul trecut au ajuns la 11 lei. la vara la fel?

      La vara o sa fie 11x2

      Au scăzut dobânzile și nu știu eu? Ex dividend vor crește, pentru că vor avea în continuare profit.

      Deja tu vorbesti de termen lung…

    Mai bine comentam despre vanzarea BRD. Se mai stie ceva?

    1. daca se vinde ce se intampla? vinde SocGen pachetul detinut, alea cumparate la 4 lei/actiune

    E puțin pe lângă subiect dar de ce scade INFINITY? Are van- ul in mare parte format din tlv și BRD.

    1. PENTRU CA A PUS MANA pe ea COOPERATIVA NEVAZUTA DE ASF.

      Pai și nu înțeleg. Care e faza?

      mai... ce e gratis nu-i bun. dar asta e gratis. unde vezi brk si sif-uri fugi ca dracu de tamaie.

      Dacă nu înțelegi atunci nu ar strica să te documentezi că altfel te înghit rechinii.

      De ce crezi că au fugit din acționariatul sif 5 fondurile pilon II după ce cooperativa sif 1 + sif 4 + fondurile controlate de ele au preluat controlul sif 5. 

      Câte dividende ai văzut în ultimii ani că au acordat sif 1 sau sif 4?

      Pricepeți acum? 

    Ce să mai! Bine de tot! 1.2944 net e extra mega wow! La acest mega dividend ar trebui să se facă minim 19? Apropo, unde sunt băieții care se băteau cu pumnii în piept ca e randamentul mai mare decât la H2O? Cine va mai cumpăra băieții acțiunile la o asemenea propunere? Eu va pot da o mână de ajutor când ajunge la 15 în prag de exdate! Mult succes vă doresc!

    1. BRD a avut estimare 9% de la Tradeville și 6% de la Goldring. Cine a citit estimările a făcut o mediană și i-a ieșit 7.5%. Ce vreau eu să spun e că tu, eu, investitorii mici, nu putem influența piața, pentru că ea e dominată de fonduri care, ghici ce, au știut dividendul. Stai să cumperi la 15 lei. Succes. Îmi aduc aminte de cei ca tine care șa 13 lei, la cât am cumpărat eu, așteptau să cumpere la 10 lei.

      la anul nema dividende

      ca si anul trecut, ca si acum 3 ani

      Repet, au scăzut dobânzile și nu știu eu?

      Si ar fi mai bine sa cumpar acum nu? Să apuc! Prefer ca banii să îmi stea în contul de economii cu 5 % calculați zilnic și dacă apar oportunități cumpăr, în caz contrar eu nu îmi risc economiile pentru un plus de 2%! Apar tot timpul oportunități! În ianuarie am prins 2 și am deja 2 % realizat și banii deblocați!

      Și dacă e atât de bun dividendul de ce a început corecția? Oare nu văd eu bine? Pariu ca schimba cifra astăzi?

      Corecția a început pt că ”vizionarii”, ca tine, au estimat 10%, deși agențiile de brokeraj au estimat între 7 și 9%. Acum ies de pe BRD dezamăgiții, plătind, evident, comisioane de vindere.

      Ai multe luate nu? Hai domne nu mai fi supărat! Îți faci curaj pe la 16.5 și ieși de pe ele! :)

      Unde vezi tu jigniri? „Vizionar” nu mi se pare o jignire - timpul îți poate da dreptate. Ideea e că te cam agiți aiurea, eu și dacă vând la 14 lei ies în câștig, doar că nu vând.

      Ca absolvent de filologie cred ca reușesc să înțeleg ironia “fină” a ghilimelelor tale! Tu și la 12 lei dacă vinzi ieși în câștig! Ca tu le ai luate de mult…..ce eu nu știu? Și aici nici nu luăm în calcul dividendele anuale încasate deja! Dar stai! BRD da dividend anual sau cum are ea chef? A reușit să dea 2 lei dividend cumulat pt profitul de pe 2 ani…..cam cat da tlv cumulat cu actiunile gratuite in mai putin de 1 an…..halal acțiune! Își merită acționarii oricum…..mai sar și ca arși în sus când zici ceva de ea de zici ca ei au pus prima cărămidă la temelia băncii!

      Probabil ca tu esti suparat ca ai vandut BRD cu 12.2 lei in ziua listarii H2O pentru a cumpara minunata actiune H2O

      Nu dispera!!! Iti vom vinde inapoi BRD cu 22 lei ca sa cumparam H2O cu 90 lei!

      Citind comentariile tale imi dau seama ca tu te ghidezi in investitii dupa principiul: Cumpar SCUMP, vand IEFTIN 

      Dar de profitul în creștere cu 24% ce parere ai?

      Nu am nici BRD și nici H2O dar am făcut bănuți cu amândouă! Probabil ca citești pe sărite….am zis mai devreme ca sunt lichid și aștept oportunități! O alta calitate sau defect după caz al meu este ca nu vând dacă sunt în roșu! Deci m-ai “citit” la perfecție….

      UAU! De ce sa ai profit 60% in mai putin de un an cu BRD cand poti sa prinzi oportunitati de 2%!

      60 la sută? Baieti lăsați fabulațiile? Voi nici nu știți ce înseamnă trading! Aveți și voi 10 acțiuni la BRD și va visați mari investitori….

      Achizitie BRD in primavara 2023, pret mediu 12.38 lei. Am incasat in ianuarie un dividend brut de 0.922. Voi incasa probabil in mai-iunie un dividend de 1.4 lei. Total dividend brut 2.322 lei, net 2.13 lei. Fa tu calculul si vezi daca am 60%

      Nu iti spun cate actiuni BRD am pentru ca nu ne laudam care o are mai mare.

      Eu cred ca totusi am citit ceva la tine. Am citit ca ai vandut BRD sub pretul de acum si ai facut ceva banuti. Ceva banuti insemna profit mic si acum iti pare rau 

      Să-ți explic și eu: BRD cumpărat 2000 de acțiuni la 13 lei. Ghinion, știu, asta e... Adaugă dividendele și calculează, că eu n-am chef.

      Nimeni nu s-a spânzurat de la câștig mic….ai grijă să nu faci bubiță mare!

    Ce companii de brokeraj au nimerit estimarea dividendului de la BRD?

    1. Nici una…

    de asta i la vinzare banca

    1. Mamă. Fenomenal de mulți retardați pe site-ul ăsta...

      Daca ai cunoaste piata din Romania si te-ai uita putin si la ce se intampla in Franta, ai realiza ca SocGen nu-si va vinde prea curand gainile cu oua de aur din Est - BRD din Romania si KB din Cehia, cele mai profitabile entitati ale grupului si mari contributoare la profitul SG. Numai niste tampiti pot inghiti balivernele astea cu vanzarea.

      Cred ca Albert e in boardul Brd de e asa mare sustinator!

      E ultras Brd :))) 

      Citind comentariile lui Albert imi dau seama ca lui îi plac acțiunile stabile si care acorda dividende(din cate am văzut mai e ultras SNG, SNP, TLV). Acest lucru arata ca are un plan de investiții sanatos si pe termen lung.

      Si nu, nu sunt absolvent de filologie! 

      S-au coalizat primatele să dea în cap celui care are un punct de vedere diferit de al lor?

      :)

      Aș vrea eu. Cum să nu susțin, frate, dacă am randament 40%? 

      Așa e, m-ai citit bine.

      Păi mai devreme parcă era 60% randament….pana la sfârșitul săptămânii îți revii și constați ca ai poate un 10 % randament la cele 9 acțiuni BRD! Și hey…..sa nu uitam cei 7 lei încasați la sfârșitul lunii ianuarie dividend! Trebuie cuantificati și aceia!

    Toate firmele vor încorpora inflatia din ultimii 2-3 ani in prețul produselor și încet - încet preturile mari din trecut vor fi preturi medii. Si ultimul client o sa suporte factura.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb