CRISTIAN POPA, BNR: "Cred că mai există potenţial de relaxare"

I.A.
Bănci-Asigurări / 6 august 2020

"Cred că mai există potenţial de relaxare"

Banca Centrală mai are potenţial de relaxare, respectiv rezervele minime obligatorii (RMO) în valută, iar în privinţa ratei dobânzii de politică monetară cred că trebuie să analizăm în detaliu dacă o reducere suplimentară mai este oportună, a spus, astăzi, Cristian Popa, CFA, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

Oficialul Băncii Centrale a punctat: "Uitându-ne spre viitor, cred că mai există potenţial de relaxare. Mă gândesc la rezervele minime obligatorii (RMO) în valută, de exemplu, iar în ceea ce priveşte rata dobânzii de politică monetară cred că trebuie să analizăm în detaliu, cu multă atenţie, dacă o reducere suplimentară mai este oportună. Să analizăm, de exemplu, dacă o asemenea mişcare nu va duce la reducerea ratelor de economisire. Mă întreb: Ne dorim oare să descurajăm economisirea? Poate şi mai bine spus, ne permitem să o descurajăm? Ce e clar e că ne vom uita îndeaproape la acest aspect. Eu unul cred că economisirea este importantă. Bazinele de economisire din România, să le spunem pool-uri de capital, ştim cu toţii că nu sunt adânci, nu sunt mari, majoritar sunt depozite, iar piaţa de capital este mai mică decât ne-am dori cu toţii, dar sperăm să crească, să o vedem crescând şi să o ajutăm să crească".

Oficialul BNR a arătat precizat că ratele dobânzilor pentru depozitele la termen s-au menţinut în jurul a 2%.

"Ne dorim reducerea costurilor pentru economia reală. BNR a operat trei reduceri de dobândă în acest sens, însă ele trebuie să vină şi din marjă", a mai spus Popa.


Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, miercuri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 6 august, potrivit băncii centrale.
CA al BNR a hotărât, totodată, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 1,25% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an de la 2,25% pe an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din 20 martie 2020, BNR se afla intr-un flagrant conflict de interese. Pe care bursa si poate Make ar fi bine sa il titireze mare, pe prima pagina cu litere enorme.

    Din 20 martie 2020, BNR cumpara titluri de stat pe piata secundara. Dar, ce sa vezi, cea mai mare parte a Consiliului director al BNR au averile plasate exact in titluri de stat. 

    Asta este exact definitia de caz a CONFLICTULUI DE INTERESE. 

    Atunci cand tu, ca persoana fizica, ai active personale pe care tot tu, in calitate de decidend al unei institutii publice, comanzi institutia publica sa foloseasca banii publici pentru a achizitiona acele active pentru a le creste valoarea. Ce altceva poate fi mai clar ca un exemplu pentru conflictul de interese!!!!

    Cand va scrie Bursa despre asa ceva? Cand le va pune intrebari incomode ticalosilor de la BNR care tiparesc lei intr-un mod aberant la comanda ministrului Citu? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0665
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3035
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4295
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8933
Gram de aur (XAU)Gram de aur462.2175

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb