"Imobiliarele de lux din România - din ce în ce mai căutate"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 17 octombrie 2022

"Imobiliarele de lux din România - din ce în ce mai căutate"

(Interviu cu Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Development)

"Cumpărătorii de imobile de lux sunt atât clienţi români, cât şi investitori străini care vor să îşi protejeze economiile de inflaţie

Spre deosebire de segmentul rezidenţial mediu, care este cel mai puternic influenţat de contextul economic şi politic actual, piaţa imobiliară de lux se dovedeşte rezilientă şi îşi menţine trendul ascendent din ultimii ani, ne-a spus Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Development, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, românii au început să aprecieze locuinţele construite la standarde superioare de calitate, care le pot oferi condiţii de locuire moderne.

Reporter: După mai bine de doi ani de pandemie şi în aşteptarea unei recesiuni, cu un conflict la graniţă şi în mijlocul unei crize a energiei, cum arată piaţa imobiliară de lux din Bucureşti?

Andrei Cantaragiu:: Spre deosebire de segmentul rezidenţial mediu, care este cel mai puternic influenţat de contextul economic şi politic actual, piaţa imobiliară de lux se dovedeşte rezilientă şi îşi menţine trendul ascendent din ultimii ani. Cumpărătorii români trec printr-o perioadă de maturizare, accentuată de pandemie, prin urmare au început să aprecieze locuinţele construite la standarde superioare de calitate, care le pot oferi condiţii de locuire moderne. Chiar dacă preţul unei locuinţe din segmentul premium şi de lux este mai ridicat, această investiţie se amortizează în timp.

Reporter: Cum au evoluat cererea şi oferta pe acest segment în ultima perioadă?

Andrei Cantaragiu:: Imobiliarele de lux din România sunt din ce în ce mai căutate în ultima perioadă, cererea pe acest segment ajungând în prezent până la 10-15%, comparativ cu 5% în anii trecuţi, conform datelor din piaţă. Cumpărătorii de imobile de lux sunt atât clienţi români, cât şi investitori străini care vor să îşi protejeze economiile de inflaţie. Pe de altă parte, există clienţi care, deşi îşi permit o astfel de achiziţie, au decis să amâne tranzacţia din cauza incertitudinilor economice.

În ceea ce priveşte oferta, aceasta este mai limitată ca urmare a presiunii costurilor de construcţie. Astfel, în piaţă au rămas acei dezvoltatori care dispun de surse de finanţare şi au un flux de materiale asigurat pentru proiectele pe care le au în construcţie.

Reporter: Care sunt tendinţele din piaţă şi unde se construieşte cel mai mult pe acest segment?

Andrei Cantaragiu:: Tendinţele pe piaţa de lux se concentrează în jurul proiectelor care oferă concepte integrate de locuire, ce îmbină spaţiul, finisajele şi dotările de top cu facilităţi moderne precum piscină, spa&fitness, spaţii verzi, concierge, zone de business şi locuri de joacă, printre altele. Totodată, comparativ cu proiectele de mari dimensiuni de tip middle market, se pune accentul pe sentimentul apartenenţei la o comunitate restrânsă, exclusivistă, alcătuită din oameni care împărtăşesc valori şi preocupări similare.

Principalul pol de dezvoltare al ansamblurilor premium şi de lux este în continuare nordul Bucureştiului, acesta fiind o zonă foarte bine cotată, datorită numeroaselor centre de interes prezente aici, începând de la zonele de birouri din Pipera, Voluntari şi Aurel Vlaicu, Pădurea Băneasa, Parcul Herăstrău, la şcoli internaţionale, muzee, restaurante şi centre de shopping sau aeroport.

Reporter: Cât de mult a crescut importanţa locuinţei, având în vedere că mulţi încă lucrează de acasă? Ce îmbunătăţiri aduc oamenii caselor pe care le au?

Andrei Cantaragiu:: Trendul work from home a redefinit anumite priorităţi şi dorinţe în ceea ce priveşte locuinţa. Nevoia amenajării unei zone dedicate pentru munca de acasă a devenit esenţială, prin urmare oamenii au acordat mai multă atenţie optimizării spaţiului locativ. De asemenea, existenţa unor spaţii exterioare - o terasă sau o gradină - a devenit un aspect mult mai important decât înainte. Astfel, din dorinţa de a-şi îmbunătăţi nivelul de confort, tot mai mulţi cumpărători au decis să investească în achiziţia unei case în locul unui apartament.

Reporter: Care sunt principalele provocări ale sectorului şi ce măsuri ar fi necesare pentru soluţionarea lor?

Andrei Cantaragiu:: Majorarea costurilor de construcţie reprezintă cea mai mare provocare a anului 2022 pentru sectorul imobiliar. Aceste scumpiri afectează pe de o parte dezvoltatorul, prin deteriorarea marjei de profit, iar pe de altă parte cumpărătorul, ca urmare a creşterii preţurilor de achiziţie al locuinţelor.

Măsurile de ajutor de stat adoptate privind compensarea costurilor suplimentare provocate de creşterea preţurilor sunt importante în acest context, pentru a sprijini constructorii care au în derulare proiecte.

Reporter: Ce înseamnă o locuinţă de lux şi cum arată o casă de vis în 2022?

Andrei Cantaragiu:: O locuinţă de lux este un etalon al calităţii şi confortului în materie de locuire, care se reflectă în toate aspectele începând de la construcţie, dotări, zona în care este amplasată, la gama de facilităţi şi servicii pusă la dispoziţia rezidenţilor.

Aceasta este caracterizată în primul rând prin suprafeţele generoase, atât la interior, cât şi la exterior, fiind prevăzută cu terase şi grădini spaţioase pentru relaxare şi socializare cu prietenii şi familia. Spre deosebire de configuraţiile specifice apartamentelor middle market, designul unui imobil de lux este dominat de spaţii vitrate ample, compartimentări inteligente, completate de finisaje rafinate şi dotări de ultimă generaţie. De asemenea, acesta se remarcă prin arhitectura modernă şi calitatea superioară a construcţiei şi a materialelor folosite.

În ceea ce priveşte amplasamentul, locuinţele de lux beneficiază de locaţii aparte, care oferă proprietarilor oportunitatea de a se bucura fie de o vedere panoramică asupra oraşului, fie de proximitatea naturii, în zone limitrofe liniştite.

Reporter: Cât costă o astfel de locuinţă?

Andrei Cantaragiu:: În România, preţul unei locuinţe de lux variază semnificativ în funcţie de locaţie. Acesta porneşte de la aproximativ 2.000 de euro/mp util şi poate urca până la 10.000 euro/mp util, în zone precum Aviatorilor sau Kiseleff.

Reporter: Care sunt caracteristicile cartierului pe care îl dezvoltaţi în Pipera?

Andrei Cantaragiu:: Bonton Luxury Villas este un proiect care cuprinde 66 de vile de lux însoţite de un club privat cu piscină şi sală de sport, într-o locaţie de excepţie din Pipera, lângă Şcoala Americană şi Pădurea Băneasa. Vilele ansamblului sunt unele dintre cele mai mari locuinţe de pe piaţă, concepute pentru a acomoda atât familii extinse, cât şi personal auxiliar cum ar fi o bonă internă. Acestea au suprafeţe utile între 293 - 327 mp şi dispun de până la 7 camere spaţioase (inclusiv zonă de living şi dining, home office), alături de 2 sau 3 terase şi grădină. Opţional, cumpărătorii au posibilitatea de instalare a unui lift interior.

Prima fază a ansamblului, care cuprinde 36 de vile plus facilităţile, este aproape finalizată. Aceasta este contractată în procent de 70% şi estimăm ca până la finalul anului vom ajunge la un grad de contractare de peste 90%. Cea de-a doua fază, cu 30 de vile, este în dezvoltare, termenul de livrare preconizat fiind prima parte a anului 2023.

Valoarea totală a investiţiei în proiect este de peste 16 milioane de euro. Preţul unei vile în ansamblu porneşte de la 399.000 de euro (+TVA).

Reporter: Ce alte cartiere de lux aţi mai dezvoltat şi unde?

Andrei Cantaragiu:: Pe piaţa din România, unde avem o activitate de peste zece ani, am dezvoltat mai multe proiecte rezidenţiale din categoria premium şi de lux, în zonele centrale şi ultracentrale din Bucureşti şi în zona Pipera. Printre acestea se numără 21 Downtown, Apollo D'or şi City Garden Pipera.

Reporter: Ce alte proiecte urmează să demaraţi?

Andrei Cantaragiu:: Momentan nu avem alte investiţii planificate pentru următoarea perioadă. Ţinând cont de ceea ce se întâmplă acum pe piaţa de real estate, şi aici mă refer la situaţia materialelor de construcţii, ne dorim să vedem că piaţa începe să se stabilizeze până să demarăm lucrările la un nou proiect.

Reporter: Cum apreciaţi concurenţa din piaţă?

Andrei Cantaragiu:: În ultima perioadă au apărut dezvoltatori cu expertiză pe segmentul premium şi de lux, care conduc această piaţă la nivelul corespunzător de calitate, aliniat standardelor internaţionale. Mă bucur să vad proiecte din ce în ce mai diverse, care se disting prin elemente unice şi, per ansamblu, oferă alternative moderne de locuire, adaptate cerinţelor şi tendinţelor actuale.

Reporter: Care este profilul cumpărătorului dumneavoastră?

Andrei Cantaragiu:: Cumpărătorii Bonton Luxury Villas sunt cu precădere antreprenori şi middle&top manageri, cu vârste de peste 35 de ani, circa o treime dintre aceştia fiind expaţi. Aproximativ 60% dintre clienţi au achiziţionat o vilă ca locuinţă pentru familie, în timp ce 40% dintre aceştia sunt investitori. Închirierea unei vile în ansamblu generează un randamentul investiţional de circa 8% anual, peste media pieţei.

Reporter: Mulţumesc!

(Interviu preluat din Revista BURSA Construcţiilor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb