Kievul va negocia cu Rusia doar în condiţiile restabilirii integrităţii teritoriale a Ucrainei

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 noiembrie 2022

Kievul va negocia cu Rusia doar în condiţiile restabilirii integrităţii teritoriale a Ucrainei

Principala condiţie pentru reluarea negocierilor cu Rusia va fi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, a declarat, ieri, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksii Danilov, potrivit Reuters.

Danilov a afirmat că Ucraina are, de asemenea, nevoie să i se "garanteze" sisteme moderne de apărare antiaeriană, avioane, tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune.

"Rusia, negocieri. Principala condiţie a preşedintelui Ucrainei este restaurarea integrităţii teritoriale a Ucrainei", a scris Danilov pe Twitter, adăugând: "Garanţie - apărare antiaeriană modernă, avioane, tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune. Strategie - paşi proactivi. Rachetele ruse trebuie distruse înainte să fie lansate din aer, de pe uscat şi de pe mare".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus luni că este deschis negocierilor cu Rusia, însă doar pentru negocieri "autentice" ce presupun restabilirea frontierelor Ucrainei, plata de compensaţii pentru atacurile ruse şi pedepsirea celor responsabili pentru crime de război, notează Agerpres.

Zelenski a făcut aceste declaraţii la câteva zile după ce cotidianul Washington Post a informat că SUA ar dori ca Ucraina să dea un semnal de disponibilitate pentru negocieri, temându-se că poziţia prea intransigentă a Kievului ar putea afecta eforturile sale de a obţine sprijin internaţional.

Lavrov: "Rusia şi India iau în considerare producţia comună de armament"

Rusia şi India iau în considerare producţia în comun de echipament modern de apărare, a declarat ieri ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, relatează DPA.

Şeful diplomaţiei ruse a precizat că a discutat cu ministrul de Externe indian, Subrahmanyam Jaishankar, despre perspectivele unei cooperări militare şi tehnologice, potrivit agenţiei ruse de ştiri de stat TASS.

Nu a fost încă stabilit ce echipament specific de apărare ar putea intra în discuţii. A fost cea de a cincea întâlnire între cei doi miniştri în acest an.

Referindu-se la ajutorul pentru Ucraina, Lavrov a acuzat ţările occidentale că încearcă să consolideze "un rol dominant în afacerile mondiale" şi să prevină "democratizarea relaţiilor internaţionale" sub pretextul "evenimentelor din Ucraina". De aceea, a spus Lavrov, el apreciază foarte mult poziţia "prietenilor indieni" ai Rusiei în privinţa Ucrainei.

India este neutră în privinţa războiului declanşat de Rusia în Ucraina pentru că are relaţii apropiate atât cu Occidentul, cât şi cu Moscova.

De asemenea, India nu susţine sancţiunile occidentale şi promovează soluţionarea conflictului prin dialog. Cel mai recent, India a cumpărat petrol relativ mai ieftin din Rusia, conform Agerpres.

India este, în acelaşi timp, puternic dependentă de Moscova pentru echipamentul său militar şi pentru piese de schimb. Potrivit lui Lavrov, India şi Rusia vor, de asemenea, să coopereze mai strâns în domeniile energiei nucleare şi călătoriilor spaţiale.

Jaishankar a subliniat că ţara sa vrea să continue să cumpere petrol din Rusia. "În calitate de cel mai mare consumator de petrol şi gaz şi ca o ţară fără venituri foarte mari, trebuie să căutăm surse convenabile, aşa că relaţia India-Rusia este în avantajul nostrum", a afirmat Jaishankar.

Ucraina: "Iranul i-a livrat drone Rusiei şi după 24 februarie"

Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) a anunţat ieri că a detectat în dronele kamikaze de fabricaţie iraniană componente realizate după data invaziei ruse în Ucraina, ceea ce arată clar faptul că aparatele au fost livrate după începerea războiului de agresiune rusesc, pe lângă faptul că unele dintre acestea sunt de origine străină, potrivit EEE.

"Componentele dronelor iraniene au fost fabricate după invazia pe scară largă a Rusiei. Reprezentanţii Serviciului de informaţii militare din Ucraina au descoperit date ce relevă faptul că dronele iraniene au fost furnizate Rusiei după 24 februarie", se menţionează într-un comunicat al GUR, postat pe pagina sa de Facebook şi citat de agenţia de presă Unian.

Astfel, potrivit GUR, "elicea dronei Mohajer-6 a fost produsă în februarie anul acesta". Adică, "abia fabricată. Bineînţeles, a fost nevoie de timp pentru ca aceste (componente) să fie livrate Rusiei. Asta înseamnă că au fost livrate anul acesta", conform declaraţiilor din comunicat, făcute de un purtător de cuvânt al serviciul de informaţii militare la televiziunea publică Suspilne. Potrivit acestuia, drona iraniană Mohajer este asamblată din piese produse în diferite ţări, iar majoritatea componentelor provin din SUA, deşi drona are, de asemenea, un motor austriac şi o cameră japoneză.

"Nu am găsit niciun element rusesc aici. Una dintre piese are o inscripţie în farsi (limba persană modernă, oficială în Iran, Afganistan şi Tadjikistan - n.r.). Camera vizuală este din Japonia, în timp ce telemetrul laser este fabricat în China, iar bomba aeriană este de producţie iraniană", a precizat purtătorul de cuvânt al GUR, notează Agerpres.

Experţii ucraineni cercetează în prezent modul în care componentele străine au ajuns în dronele iraniene, iar Serviciul de informaţii militare le-a furnizat deja ţărilor partenere numerele de serie şi datele referitoare la producătorii componentelor.

Ministrul iranian de Externe, Hosein Amir Abdolahian, a declarat recent că ţara sa i-a furnizat drone kamikaze Rusiei cu câteva luni înainte de începerea războiului pe scară largă în Ucraina şi a negat că Teheranul ar fi furnizat rachete Rusiei, aminteşte Unian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb