MARIANA UNGUREANU, FONDATOR THINK TANK 360: "Susţinerea şi dezvoltarea femeilor în tehnologie trebuie să devină o prioritate"

A consemnat Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 6 aprilie 2021

"Susţinerea şi dezvoltarea femeilor în tehnologie trebuie să devină o prioritate"

Transformarea digitală este un deziderat global, iar ONG-ul Think Tank 360, fondat de Mariana Ungureanu, a reuşit să pună ţara noastră pe harta internaţională a acesteia.

Evenimentul internaţional Standford "Women in Data Science". a reuşit să aducă la aceeaşi masă decidenţi, experţi practicieni, educatori şi cercetători, punând bazele unei platforme de colaborare cu un potenţial fantastic pentru ţara noastră. În plus, a tras un semnal de alarmă asupra resursei umane extrem de valoroase reprezentată de femeile data scientist din ţara noastră.

Mariana Ungureanu ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre povestea Think Tank 360, despre ce a însemnat evenimentul WiDS pentru ţara noastră, dar şi despre perspectivele de dezvoltare a segmentului femeilor care lucrează în industria digitală.

Reporter: Care este conceptul care stă la baza Think Tank 360 şi cum a luat naştere?

Mariana Ungureanu: Think Tank 360 este primul şi unicul ONG din România, cu o viziune holistică asupra educaţiei, cercetării şi dezvoltării inovaţiei şi digitalizării. Conceptul este axat pe dezvoltarea la nivel naţional, dedicată implementării acţiunilor cu accent pe creşterea socială, educaţională şi economică prin folosirea tehnologiilor inovatoare. Aducem la aceeaşi masă jucătorii din domeniul guvernamental, non-guvernamental, din mediul academic şi cel privat, dând oportunitatea fiecăruia de a se implica mai mult. Primul pas pentru a atinge aceste obiective a fost organizarea evenimentului WiDS, dedicat exclusiv femeilor din Data Science. În curând, vom deshide şi primul Data Science Hub din România (Centru al Ştiinţei Datelor) care va include programe educaţionale pentru elevi şi studenţi. Rolul lor este să ducă la acţiuni specifice de incluziune a femeilor în tehnologie, care implicit vor avea ca efect digitalizarea accelerată a României. Vrem să ajutăm studenţii să îşi găsească un loc de muncă după absolvire, să modernizăm programa educaţională la nivel naţional prin includerea unor cursuri orientate către tehnologie, precum introducerea educaţiei digitale în şcoli. Am demarat discuţii cu şapte universităţi din toată ţara şi deja avem trei proiecte de master, în derulare, ce conţin Data Science şi care vor începe din toamna acestui an. Primul program de master, dedicat şi construit de la zero de către Universitatea Babeş Bolyai din Cluj va fi derulat împreună cu SAS România. Ne propunem alte trei colaborări pe programe deja existente ale universităţii. Mai urmează încă trei universităţi cu care vom definitiva programe educaţionale în zona de Data Science. Vrem să aducem două meserii noi pe piaţa muncii din România conform COR: Data Scientist (Expert Cercetare Date ştiinţifice), Data Analyst (Expert Cercetare Date Digitale).

Am înfiinţat Think Tank 360 la finalul anului trecut şi suntem hotărâte să derulăm activităţi targetate, să ne implicăm în acţiuni complexe, pentru a impulsiona atât crearea parteneriatelor, cât şi evoluţia acestora, aducând schimbări cu impact la nivel micro şi macro-economic. Ne bucurăm că avem susţinerea guvernamentală în acest demers, autorităţile fiind deschise de a purta un dialog cu 360E, centrat pe acţiuni concrete. Sperăm că acestea să ducă către evoluţie şi inovaţie în ceea ce priveşte paradigma educaţională şi tehnologică a României, precum şi locul femeii în centrul acesteia.

Reporter: Cum a afectat pandemia procesul de recrutare a femeilor din domeniul tehnologic, în cadrul companiilor?

Mariana Ungureanu: Piaţa muncii s-a schimbat în ultimul an, ceea ce a afectat cu siguranţă femeile, în special femeile din IT&C. În zona de recrutare, efectele au fost mai puţin vizibile decât în alte industrii.

Faptul că mulţi români s-au reîntors în ţară, coroborat cu închiderea multor activităţi, din cauza pandemiei şi a perioadei de lockdown, a determinat o inversare a raporturilor angajatori - candidaţi pe piaţa muncii, conform firmelor de resurse umane. Dacă înainte de pandemie, forţa de muncă era subdimensionată prin raport cu nevoile, în prezent sunt cu 20-40% mai mulţi candidaţi decât locuri de muncă. Dacă avem în vedere faptul că în România există decalaje pe piaţa muncii între femei şi bărbaţi, putem să lansăm, în lipsa unor cifre exacte, ipoteza că pentru femeile din România este mai greu să se angajeze decât pentru bărbaţi.

Totuşi, în sectorul IT, situaţia este mai nuanţată. În continuare, anumite specializări de nişă sunt greu de acoperit cu experţii potriviţi - de aceea diferenţa de gen a avut un impact mai mic, comparativ cu alte domenii, unde bazinul de candidaţi este mai larg. Pot afirma din experienţa personală şi în lipsa unor studii recente, faptul că în domeniul tehnologic, în special în IT, pandemia nu a schimbat piaţa forţei de muncă, din punctul de vedere al recrutării de specialişti.

Există o schimbare, cu siguranţă, în modul de desfăşurare a rolului. Munca la domiciliul personal le-a pus pe femei în situaţia de a lucra într-un spaţiu unde anterior erau active rolurile de mamă şi soţie. Fără a le putea anula, femeile au trebuit să suprapună rolul de angajat şi să performeze la un nivel satisfăcător, concomitent având grijă de copiii care nu mai merg la şcoală, precum şi de casă. Aici apare cea mai mare provocare pe care femeile au trebuit să şi-o asume în timpul pandemiei.

Reporter: Vorbeaţi mai devreme de evenimentul internaţional Stanford - Women in Data Science. Cum a reuşit acesta să devină o mişcare globală?

Mariana Ungureanu: Iniţiativa "Women in Data Science" (WiDS) îşi propune să inspire şi să educe oamenii cu expertiză în domeniul ştiinţei datelor din întreaga lume, indiferent de sex şi să sprijine femeile din această industrie. WiDS a început ca o conferinţă tehnică de o zi, la Stanford, în noiembrie 2015. Şase ani mai târziu, a devenit o mişcare globală care include o serie de iniţiative la nivel mondial, printre care şi o conferinţă cu peste 150 de evenimente regionale în întreaga lume, în peste 60 de ţări, ajungând anual la 100.000 de participanţi.

Organizarea acestei conferinţe a însemnat unirea forţelor la nivel naţional şi international, având în vedere faptul că Think Tank 360 a făcut posibilă participarea României la acest eveniment, în premieră. La nivel logistic, am semnat un contract cu Stanford University (am obţinut licenţa pentru România), în baza căruia a trebuit să îndeplinim mai multe condiţii destul de stricte, referitoare la formatul evenimentului, nivelul de notorietate şi de expertiză a speakerilor, numărul de participanţi, promovarea în social media, crearea unui website. A fost un proiect contratimp, suntem foarte mândri că am reuşit să îl finalizăm cu brio şi pe această cale doresc să mulţumesc echipei 360 pentru dedicarea şi profesionalismul de care a dat dovadă. A trebuit să ne adaptăm la situaţia prezentă şi să reuşim să aducem oamenii împreună în spaţiul virtual. Am lucrat în echipă şi am avut un sprijin fantastic din partea sponsorilor şi a partenerilor strategici care ne-au ajutat pe partea de comunicare, de organizare tehnică şi de promovare a conferinţei.

Poate sună a clişeu, însă sunt foarte recunoscătoare speakerilor care şi-au dedicat ziua de 8 martie cauzei noastre. Am vrut să arătam impactul pe care femeile acestea atât de talentate şi de ambiţioase îl au la nivel naţional, atunci când vine vorba de data science, să inspirăm generaţiile mai tinere şi să le oferim o oportunitate de a cunoaşte modele de succes feminine care au reuşit să exceleze în cariera lor.

Reporter: Câte femei au participat la evenimentul online şi ce a însemnat acesta pentru comunitatea femeilor din IT&C din România?

Mariana Ungureanu: La WiDS 2021 România au participat aproximativ 1.400 de femei. Conferinţa a fost o oportunitate unică şi interesantă de a cunoaşte şi de a afla mai multe despre femeile care conduc şi excelează în diverse industrii şi sectoare publice.

Impactul pe care evenimentul l-a avut asupra noastră, la nivelul comunităţii locale şi sperăm şi naţionale, este faptul că am conştientizat talentul şi expertiza aprofundată pe care aceste femei le dovedesc zilnic, în domeniile în care activează. De asemenea, am descoperit că există femei care ne inspiră şi care sunt implicate în sprijinirea celor la început de carieră, în special prin puterea exemplului.

Indiferent de stadiul în care ne aflăm în viaţa noastră profesională, evenimentul a oferit şansa de a afla mai multe despre o varietate de subiecte care implică inteligenţa artificială şi ştiinţa datelor, de la oraşe inteligente până la produse tehnologice de vârf în domeniul educaţiei şi al sănătăţii.

WiDS România a avut scopul de a sustine importanţa femeilor în tehnologie şi oportunitatea de promovare a acestor femei remarcabile. Am vrut să facem auzită vocea acestor doamne remarcabile, autentice, leaderi în faţa unei audienţe cât mai numeroase. Am realizat acest lucru motivaţi de faptul că ele ne pot inspira şi motiva să ne implicăm mai mult la nivel social, să explorăm un alt drum profesional. Este important să reţinem că în România există oameni excepţionali, modele feminine de succes, care sprijină şi militează pentru un viitor mai bun, pentru ţara noastră, precum şi pentru egalitatea de sanse în domeniul tehnologic.

Reporter: Care sunt beneficiile care vin din faptul că acest eveniment a pus România pe harta transformării digitale?

Mariana Ungureanu: România nu putea să mai lipsească de pe harta internaţională a evenimentelor "Women in Data Science". Nu vorbim doar despre oportunitatea de a pune comunitatea tehnologică de la noi, pe harta transformării digitale cu acest eveniment, dar şi despre a trage un semnal de alarmă asupra resursei umane extrem de valoroase reprezentată de femeile data scientist din ţara noastră. Transformarea digitală este un deziderat global, iar evenimentul nostru a reuşit să pună la aceeaşi masă decidenţi, experţi practicieni, educatori şi cercetători, punând bazele unei platforme de colaborare cu un potenţial fantastic pentru ţara noastră. Depinde de fiecare dintre noi în continuare să profităm de această oportunitate şi să o valorificăm la adevărata sa valoare.

Reporter: Cum v-au susţinut autorităţile în demersurile de a organiza acest eveniment?

Mariana Ungureanu: Am avut o colaborare extrem de bună cu autorităţile, care au susţinut acest eveniment şi au înţeles importanţa lui crucială pentru România. Susţinerea şi dezvoltarea femeilor în tehnologie trebuie să devină o prioritate. Dat fiind faptul că vorbim despre un avantaj competitiv major pentru noi, consider că nu exploatăm suficient această oportunitate. Dragoş Preda, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor a avut un rol cu adevărat strategic în cadrul evenimentului. Vorbim aici atât despre implicarea lui activă în conturarea agendei şi a insistenţei domniei sale de a avea invitate din ţară şi străinătate, din absolut toate domeniile şi industriile. Domnul Preda militează încă din 2012 pentru importanţa femeilor în domeniul tehnolgiei, precum şi pentru promovarea şi susţinerea doamnelor, în sectorul IT&C, susţinere care să vină din partea instituţiilor publice şi a mediului privat.

Am apreciat foarte mult faptul că autorităţile s-au implicat în acest eveniment. I-am avut în calitate de speakeri de excepţie, în panelul de discuţii pe doamna Anca Dragu, Preşedintele Senatului, doamna Raluca Turcan, Ministrul Muncii, doamna Ligia Deca, Consilier Prezidenţial pentru Educaţie, domnul Dragoş Preda, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, doamna Diana Mardarovici, Consilier General în cadrul Primăriei Bucurestiului, doamna Luminiţa Popescu, Secretar de Stat al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, şi doamna Ella Ciupercă, Head of Critical Infrastructure Service la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică.

Reporter: Care au fost subiectele atinse în cadrul evenimentului Women in Data Science?

Mariana Ungureanu: Evenimentul a fost live şi a durat 9 ore. La un eveniment de o asemenea anvergură, aria de subiecte atinsă a fost complexă. Pentru a menţiona câteva dintre subiectele acoperite, panelul public s-a concentrat pe implicarea femeilor în ştiinţa datelor, modificarea şi îmbunătăţirea curriculei, educaţia tehnologică şi evoluţia pieţei muncii, modul în care folosim ştiinţa datelor ca bază pentru politicile publice şi prejudecăţile cognitive în analiza datelor.

Panelurile de afaceri au abordat aspecte legate de inteligenţa artificială: soluţiile experţilor juridici, folosirea acesteia în sectorul public şi privat ca un pas înainte în lupta împotriva discriminării, care sunt tendinţele actuale ale UE în ceea ce priveşte reglementarea inteligenţei artificiale, dar şi modul în care aceasta remodelează drepturile omului.

Panelurile tehnologice au abordat subiecte precum oraşele inteligente, analiza datelor şi gestionarea lanţului de aprovizionare, lingvistica computaţională, analiza textului şi a viziunii computerizate, valoarea adăugată a aplicaţiilor de inteligenţă artificială în diferite industrii, importanţa confidenţialităţii datelor, accelerarea ecosistemului de afaceri din domeniul tehnologic din România, revendicări şi beneficii axate pe clienţi în era digitală şi impactul deschiderii datelor din sectorul public.

Panelul de educaţie a abordat subiecte precum neocortex şi echitabilitatea, interacţiunea cu roboţii şi modul în care inteligenţa artificială ne poate decoda emoţiile, o viitoare curricula tech-friendly, o nouă viziune pentru educaţia digitală primară, cum ar trebui să arate programul academic de ştiinţa datelor, de ce sunt atât de puţine femei în acest domeniu şi ce putem face în acest sens.

Reporter: Cum putem creşte numărul femeilor care lucrează în domeniul tehnologic şi Data Science?

Mariana Ungureanu: Această discuţie trebuie să înceapă cu educaţia în România. O primă măsură este analiza relevantă pe ciclurile de învăţământ pentru identificarea momentului în care fetele decid ce carieră vor să urmeze şi încurajarea celor care îşi doresc o carieră în IT. În prezent, majoritatea fetelor sunt sfătuite să se îndrepte către domenii umaniste. Astfel, dintr-un bazin redus de absolvente ale profilului de matematică - informatică, sunt mai puţine candidate pentru facultăţile de calculatoare, implicit mai puţine specialiste IT&C.

Dar, cu toate acestea, trebuie să avem în vedere faptul că România "beneficiază" din acest punct de vedere de moştenirea comunismului, care, promovând egalitatea de gen, a încurajat femeile să îşi asume şi roluri "tradiţional masculine". Domeniul tehnologic s-a dezvoltat în România la momentul oportun, deoarece contextul social a fost de aşa natură încât fetele cu înclinaţii spre IT&C nu s-au simţit inferioare băieţilor. Astfel se explică procentul mare, comparativ cu Europa, al specialistelor din domeniu. Însă, aici intervine datoria autorităţilor şi a mediului academic să amelioreze continuu condiţiile care conduc la procente comparabile între femei şi bărbaţi în industria IT&C.

Desigur, trebuie să avem în vedere şi susţinerea femeilor, astfel încât să poată îmbina viaţa profesională cu cea personală. De exemplu, putem vorbi despre programe dedicate lor în perioada în care au copii mici. Domeniul evoluează accelerat, iar un an de pauză poate genera decalaje greu de recuperat. Putem vorbi despre eliminarea diferenţelor de gen în recrutare, salarizare, precum şi de încurajarea performanţei prin urmarea studiilor masterale şi doctorale. Acestea sunt doar câteva exemple de posibile viitoare politici.

Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare a segmentului femeilor care lucrează în industria digitală şi cum ar putea ajuta sectorul public şi privat accelerarea procesului?

Mariana Ungureanu: Imaginea femeilor din IT&C va fi influenţată de felul în care va arăta România atunci, de politicile pe care guvernanţii le vor adopta în legătură cu acest domeniu şi nu numai. Think Tank 360 va contribui activ la realizarea acestui deziderat. Sperăm că un mare procent de tinere vor conştientiza potenţialul acestei profesii şi vor alege acest domeniu care promite atât de mult. Nu aş reduce acest potenţial doar la ceea ce înseamnă data scientist, ci m-aş raporta şi la tehnologiile blockchain, inteligenţă artificială, IoT, RPA etc.

Domeniul este provocator şi dacă ar fi mai bine promovat, dacă profesorii de informatică ar reuşi să insufle liceenilor dragostea de programare, dacă s-ar adopta politici coerente, cel mai probabil femeile se vor îndrepta în număr mai mare spre IT&C. Şi cu cât numărul de specialişti, femei şi bărbaţi, va fi mai mare, cu atât se va putea genera mai multă plus-valoare pentru România. Dar trebuie să avem în vedere întregul ciclu, o viziune de 3600, începând cu educaţia din şcoală, continuând cu primii paşi în profesie, cu alternativele de dezvoltare pe care le oferă mediul profesional, finalizând cu planurile de retragere din câmpul muncii. Fără falsă modestie, aş putea să afirm că iniţiativa noastră şi altele similare pot fi corelate şi integrate sub forma unui proiect naţional.

Am decis să păstrăm ca tradiţie, organizarea anuală a evenimentului WiDS pe data de 8 martie, ca dovadă a suportului nostru pentru dezvoltarea comunităţii femeilor din IT&C.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Am urmărit cu mare interes Conferința internațională WIDS Romania 2021, care s-a derulat toată ziua de 8 Martie și am primit o mare satisfacție pentru implicarea și susținerea Structurilor Guvernamentale in implementarea acestui Proiect. Lucrând o viața in educație, sunt mândra de faptul, ca am crescut și educat o așa Personalitate energica, cu mult spirit de organizare și implementare al acestui program in România.

    Ca și părinți suntem mândri de Mariana și ne străduim s-o ajutam cu tot ce este necesar in familie pentru a o susține sa se implice și sa dedice mai mult in munca ei de Manager IT, alături de toate femeile tinere din România. 

    1. Felicitari! Ati crescut o fiica vrednica si frumoasa!

      ...

    Se pare ca virusul WOKE a venit si la noi pe langa COVID-ul. Game over!

    In Romania femeile din IT sunt intr-o pozitie foarte buna. De fapt, majoritatea sefilor ce i-am avut au fost... femei! Si am lucrat in echipe in care raportul era cam 50-50. La facultate IT foarte multe fete. 

    Deci -- unde e problema?! 

    Insa daca mergem pe ideea ca femeile in IT ar trebui sa fie discriminate pozitiv eu zic ca nu e corect si nici necesar si reactia naturala e sa apara resentimente pentru foloase necuvenite. Societatea noastra de asta duce lipsa? De noi modalitati de a avea pile? 

    > Dacă avem în vedere faptul că în România există decalaje pe piaţa muncii între femei şi bărbaţi, putem să lansăm, în lipsa unor cifre exacte, ipoteza că pentru femeile din România este mai greu să se angajeze decât pentru bărbaţi. 

    [citation needed] 

    Poate femeile in general, insa nu cele din IT. 

    Apropo de copii: mai exista si tati care fac telemunca si se ocupa de familie. Sau ei nu conteaza? 

    Si tot apropo de telemunca: ce spune legea romana de pandemie? Spune ca daca stai acasa si faci telemunca nu ai NICI un avantaj ci statul se asteapta sa muncesti 100% si in timpul ala se te ocupi de casa si de educatia copiilor care au scoala inchisa. 

    Asta spre deosebire de birocratul care are drept la 75% sa stea acasa si sa nu munceasca deloc pentru a avea grija de copii. 

    Eu sunt convins ca o gramada din IT ar accept si ar merita un ajutor de la stat insa cineva trebuie sa mai plateasca si taxele nu? 

    Cum se ocupa Think Tank-ul asta de aceasta discriminare a femeilor ce fac telemunca din IT? Nicicum. Pentru ca habar nu au. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4504
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2625
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9110
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.0295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb