OPEC: "Creşterea producţiei de petrol în afara OPEC va fi mai mare decât creşterea cererii, în 2018"

V.D.
Internaţional / 15 martie 2018

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

OPEC a estimat pentru prima oară în acest an că majorarea producţiei de petrol din afara OPEC va fi în 2018 mai mare decât creşterea cererii, arată raportul lunar al organizaţiei, citat de Bloomberg.

Organizaţia şi-a majorat pentru a patra lună consecutiv estimările privind producţia de ţiţei a Statelor Unite şi a altor producători din afara OPEC, ceea ce arată că măsurile de restrângere a livrărilor, luate în colaborare cu Rusia, încep să aibă un efect contrar.

Preţurile petrolului au crescut în ianuarie la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ca urmare a măsurilor de reducere a livrărilor adoptate de OPEC şi Rusia pentru limitarea surplusului de ofertă din piaţă, provocat de dezvoltarea exploatărilor de şist din Statele Unite. Preţurile au scăzut însă de atunci, în timp ce industria americană înfloreşte, producţia de ţiţei din SUA atingând un nivel record.

OPEC anticipează că cererea de petrol va creşte cu 1,6 milioane de barili pe zi în acest an, peste aşteptările iniţiale, în timp ce oferta producătorilor din afara organizaţiei va urca cu 1,66 de milioane de barili pe zi.

În consecinţă, măsurile actuale ale OPEC de limitare a producţiei de petrol nu vor reuşi să determine eliminarea stocurilor excedentare, iar cartelul ar trebui să livreze cu aproximativ 200.000 de barili de petrol pe zi mai puţin decât estima în raportul din luna februarie.

Prin modificarea estimărilor, OPEC urmează exemplul altor organizaţii, cum este Agenţia Internaţională pentru Energie, care se aşteaptă la o creştere şi mai mare a producţiei din afara OPEC, de circa 1,8 milioane de barili de petrol pe zi.

Excedentul de stocuri de petrol din statele dezvoltate a scăzut totuşi cu 85% de la începutul anului trecut, la circa 50 de milioane de barili, în ianuarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4336
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.1608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb