RADU HANGA, PREŞEDINTELE BURSEI DE VALORI BUCUREŞTI:"România poate ajuta la dezvoltarea pieţei de capital din Republica Moldova"

F.D.
Piaţa de Capital / 13 septembrie

"România poate ajuta la dezvoltarea pieţei de capital din Republica Moldova"

Noi am învăţat nişte lucruri aici, în România, am dezvoltat sisteme care pot să ajute la dezvoltarea pieţei de capital din Republica Moldova, a declarat, astăzi, în cadrul unui forum de specialitate, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Radu Hanga, conform Agerpres.

"Piaţa de capital din Republica Moldova este nedezvoltată", asta e o poveste pe care, oriunde te plimbi în centrul şi estul Europei, o auzi. Fiecare piaţă din regiune vorbeşte despre ea, considerând-o nedezvoltată. Şi noi, cred, că în cercul nostru strâmt spunem că mai avem încă mulţi paşi de făcut. Tatăl meu spune că istoria nu s-a terminat, adică toţi - oameni, instituţii - suntem într-un proces de creştere. Probabil că cel mai plicticos moment din lume e acela în care ajungi la concluzia că eşti perfect, ai făcut tot ceea ce trebuie făcut şi că acela e momentul în care trebuie să pleci acasă. Atât timp cât ne mai uităm în oglindă şi spunem că mai avem lucruri de făcut, cred că este foarte bine. Credem foarte mult că noi am învăţat nişte lucruri aici în România, am făcut nişte lucruri, am dezvoltat sisteme care pot să ajute la dezvoltarea pieţei de capital din Republica Moldova", a spus Hanga.

Acesta este de părere că fiecare piaţă are nevoie de o scară care să ajute companiile locale să se dezvolte.

"Companiile nu se nasc mari. Moldova Agroindbank e greu să se nască numărul 1 din piaţa bancară din Moldova, este greu să se nască lider de piaţă. Sigur, noi avem particularităţi aici în regiune, pentru că am trecut printr-o schimbare de regim acum 30 de ani. Companii de stat au devenit private, dar în lumea normală nici o companie nu se naşte mare, ci are nevoie să parcurgă nişte etape. Una dintre acest etape este finanţarea şi vizibilitatea. Avem nevoie să construim treptele acestei scări care să ajute companiile locale să se dezvolte. Sigur că ajută şi treptele externe, cum este Bursa de la Bucureşti şi ajutorul pe care îl poate da companiilor moldoveneşti pentru a-şi creşte vizibilitatea şi aria de acoperire. La fel de importantă este Bursa de Valori de la Chişinău şi funcţionarea acesteia. Noi avem deja o expertiză în zona aceasta, avem exemplul Purcari - o companie moldovenească ce are operaţiuni şi în România şi care s-a listat în 2018. A ridicat 40 de milioane de euro, a ajuns să fie una dintre companiile cele mai vizibile la Bursa de Valori Bucureşti. Aş zice chiar mai mult decât atât: este o companie care, alături de altele, ne învaţă faptul că bursa nu este doar despre finanţare", a subliniat preşedintele BVB.

Hanga a apreciat interesul Moldova Agroindbank pentru piaţa de capital din România ca opţiune de finanţare şi de dezvoltare.

"Noi, cei care investim în companiile listate, vedem produsele pe rafturile magazinelor în România, în Moldova. Relaţia dintre noi şi companie se consolidează. Compania, cred eu, beneficiază nu doar prin faptul că are acces la capital, ci şi de un alt fel de relaţie cu consumatorii ei. Ne bucurăm că Moldova Agroindbank se uită la Bursa de Valori Bucureşti ca şi opţiune de finanţare, ca şi opţiune de dezvoltare. Suntem aici pentru a vă ajuta. Sunteţi un caz diferit cumva de cel al Purcari, pentru că sunteţi deja listaţi la Chişinău. Ne bucurăm să facem acest pas şi ne uităm înainte şi aşteptăm ca şi alte companii din Moldova să exploreze oportunităţile pe care colaborarea dintre pieţe şi Bursa de Valori Bucureşti le poate oferi", a precizat Radu Hanga.

Moldova Agroindbank (Maib), bancă comercială din Republica Moldova, împreună cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Wood&Co, Raiffeisen Bank International şi cu susţinerea Guvernului Republicii Moldova, organizează, marţi, Forumul Moldova - Romania: Capital Bridges.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. exact. ca pe a noastra ai dezvoltat-o de nu mai are loc de mare ce e

  Daca n-am reusit nimic cu a noastra,hai s-o distrugem si pe a altora.

  care e faza cu trimiterea la AER0,ce se-ntampla pe ea?ca nu-s tranzactii de 200k euro toata ziua,uneori nici jumatate

  firme despre care se tot bateau clopotele si au cate 1-2 tranzactii pe saptamana 

  1. AeRo a fost o campanie de PR agresiva. S'au ridicat bani buni atunci. Peste 5-10 ani, cand vor intra alti investitori noi, va urma si Aero 2.0

  Dle Hanga bursa noastră e un dezastru! Nu știu dacă sunt 15 societăți din vreo 350 câte aveți unde să te simți confortabil că acționar ,adică cei care le dețin să aibe minim respect pentru acționari!

  Treaba totuși merge ..pentru că energetice detinute de stat ..pentru că fondurile de pensii!

  Și cam asta-i tot ! Dumneata nu ai niciun merit crede-mă! 

  Da hai sa i invatam sa fure ca si voi....Hotilor...

  Mai bine nu. Nu avem ce stiinta sa exportam. Nu suntem tocmai noi aia care sa ii invatam pe altii. Mai bine am incerca sa pricepem noi cate ceva ca au trecut 30 de ani si degeaba.

  Vreti sa mai faceti un Harinvest si in Republica Moldova?

  Scandalul Harinvest a fost creat de ASF prin permiterea de tranzactii frauduloase! 

  Ce a facut ASF in apararea investitorilor pagubiti de Harinvest? 

  Cum a putut tolera in timpul controalelor ca unii investitori sa fie datori Harinvestului?

  Dupa 9 ani de zile pagubitii umbla prin instante sa isi caute dreptatea iar ASF vrea sa exporte un nou caz Harinvest?  

  Dle Hanga,pe timpul crizei din 1929-1933, când Basarabia era teritoriu românesc le-am trimis ca ajutoare,ei fiind mai afectați, grâu și porumb stricat ,iar pentru a se administra " mai bine" le-am trimis politicieni căzuți în dizgrație ( hoți, fără caracter etc) de la noi!

  Vă rog eu,moldovenii sunt frații noștri, nu merită să ne batem joc de ei! Bursa noastră e praf,ce urmează la ei ? A,e altceva dacă îl trimitem acolo și pe Nicu Marcu!?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro