Tichetele de vacanţă pot fi utilizate numai de agenţii economici, dacă acestea au contracte semnate cu cele nouă societăţi emitente de tichete de vacanţă, a declarat, azi, Dragoş Răducan, secretar general al Federaţiei Patronatelor din Turism, unul dintre iniţiatorii textului de lege privind tichetele de vacanţă.
Un tichet de vacanţă are valoarea a şase salarii minime pe economie, adică 3.600 lei. Acestea sunt acordate de către conducătorii societăţilor comerciale, în urma negocierilor cu sindicatele. Pentru a deconta aceste tichete de vacanţă, o pensiune rurală trebuie, obligatoriu, să aibă un contract cu societatea care a emis acest tichet. Proprietarul pensiunii va primi tichetul de vacanţă de la turist, pe care apoi îl va prezenta emitentului, iar în baza contractului încheiat cu acesta, proprietarul primeşte contravaloarea tichetului într-un interval de 3 - 30 de zile.
"Vor fi foarte puţini agenţi economici care vor putea utiliza aceste tichete de vacanţă, deoarece emitenţii de tichete cer un comision foarte mare acestora, în valoare de 7%, în timp ce agentul economic prestator de servicii turistice percepe un comision de maxim 10%. Urmează să renegociem acest comision cu societăţile emitente de tichete de vacanţă şi credem că în vacanţa acestui an cetăţenii vor putea utiliza această formă de plată a serviciului turistic", a precizat secretarul general al Federaţiei Patronatului din Turism, Dragoş Răducanu.