Reprezentanţii afacerilor de familie din Europa rămân optimişti cu privire la viitor, iar inovaţia şi războiul pentru talent rămân între principalele provocări şi priorităţi pentru lideri, arată a opta ediţie a Barometrului European pentru Afaceri de Familie, un sondaj realizat în companii din 27 de ţări europene, inclusiv România.
Jonathan Lavender, Preşedinte KPMG Enterprise & Co-lider KPMG Enterprise Family Business, a declarat: "Afacerile de familie din Europa se confruntă cu războaiele comerciale, incertitudinea geopolitică, temerile de recesiune, populismul în creştere, Brexit şi criza climatică. Cu ani în urmă, oricare dintre aceste probleme ar fi putut declanşa o încetinire economică şi un pesimism extins în afaceri. Deşi se confruntă cu numeroase provocări, reprezentanţii afacerilor de familie rămân optimişti în ceea ce priveşte viitorul. Comunitatea de afaceri din Europa poate avea încredere că vom depăşi orice obstacol."
Potrivit rezultatelor, 62% dintre respondenţi sunt încrezători sau foarte încrezători în perspectivele afacerii lor pentru următoarele 12 luni. Optimismul este deosebit de ridicat în rândul întreprinderilor familiale din Irlanda (91%), Portugalia (78%) şi Olanda (67%).
De asemenea, 59% dintre respondenţi au raportat o creştere a cifrei de afaceri în ultimele 12 luni, iar pentru 28% cifra de afaceri a rămas constantă iar 72% au spus că inovaţia este o prioritate esenţială pentru următorii 2 ani, împreună cu educarea şi formarea forţei de muncă (64%) şi diversificarea (50%).
Totodată, 63% dintre respondenţi consideră că războiul pentru talent este cea mai mare provocare în afaceri, în creştere faţă de 53% anul trecut. 62% dintre respondenţi au temeri legate de scăderea rentabilităţii, iar 60% sunt îngrijoraţi de schimbările legislative, în timp ce 37% dintre respondenţi au raportat o creştere a activităţii internaţionale în ultimele 12 luni.