ANCA DRAGU, MFP: "România are a doua cea mai mare rată a investiţiilor în UE-28, aspect nemenţionat în raportul de ţară al CE"

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 aprilie 2016

"România are a doua cea mai mare rată a investiţiilor în UE-28, aspect nemenţionat în raportul de ţară al CE"

Principala concluzie a raportului de ţară pentru România al Comisiei Europene pe 2016 este aceea conform căreia statul român nu mai înregistrează dezechilibre macroeconomice, dar există şi alte aspecte pozitive care nu au fost menţionate în raport, cel mai important fiind legat de evoluţia investiţiilor în ultimii ani, a declarat astăzi ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, potrivit unor surse din media.

"Principala concluzie a acestui raport este acela că România nu mai înregistrează dezechilibre macroeconomice în 2016. Practic, raportul ne scoate din rândul celor 15 ţări cu dezechilibre macroeconomice, printre care se află Germania şi alte ţări din jurul României. (...) La aspecte pozitive, nemenţionate în raport, se află faptul că media europeană a ratelor de investiţii în 2015 a fost de 19,5% din PIB, iar România, cu 24,9% din PIB, are a doua cea mai mare rată a investiţiilor în UE-28", a declarat Anca Dragu, la Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

Un alt aspect pozitiv care nu se regăseşte în raportul CE este legat de evoluţia investiţiilor publice de capital care, în 2014 (cele mai recente date publicate de EUROSTAT), în România au înregistrat una dintre cele mai bune evoluţii, cu o rată de 4,3% din PIB, faţă de 2,9% din PIB media în UE-27. Potrivit ministrului Finanţelor, evoluţia din 2015 a investiţiilor publice de capital va duce România în top trei în UE-28 la acest capitol.

Dragu a adăugat că România are un potenţial de creştere a PIB de 3%, unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE.

"Începând din 2010, în ciuda măsurilor de consolidare fiscală, PIB-ul potenţial creşte în mod constant, de la 1,2% în 2010 la 3% în 2018. Ritmul de creştere a PIB-ului potenţial este unul accelerat şi, păstrând trendul actual, avem convingerea că potenţialul pe termen mediu se menţine, deci mergem către o creştere economică sustenabilă", a adăugat ministrul Finanţelor.

Anca Dragu a recunoscut că, pentru acest an, PIB-ul real îl depăşeşte pe cel potenţial, însă este încrezătoare că pe termen mediu "rămânem în coordonate sustenabile".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb