Apatie la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iunie 2023

Apatie la BVB

Corecţiile ex-dividend au dus indicii în teritoriul negativ Agricover Holding ratează listarea, din cauza apetitului redus al investitorilor Piaţa se pregăteşte pentru oferta Hidroelectrica, listare anunţată pentru luna iulie

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut oscilaţii reduse luna trecută, pe fondul unei lichidităţi slabe, în cele mai multe şedinţe valoarea tranzacţiilor fiind cu mult sub cea obişnuită în piaţa noastră, în anii trecuţi.

Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide 20 de titluri de la BVB, a coborât cu 0,31%, luna trecută, în contextul apariţiei datelor ex-dividend pentru câţiva emitenţi din coşul de acţiuni, fapt corectat de indicele BET-TR, ce include şi distribuţiile de dividende ale companiilor, a cărui cotaţie a urcat cu 1,83%. Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a crescut cu 0,42%, în timp ce indicele BETAeRO, ce ilustrează dinamica titlurilor emitenţilor din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a avut un recul de 3,1%.

Apatie la BVB

Senatul Statelor Unite a suspendat limita datoriei publice a SUA până la 1 ianuarie 2025

În Statele Unite, unde Rezerva Federală a mai operat o ridicare a dobânzii cheie dar a semnalat că probabil va opri creşterea ratelor, atenţia pieţelor a fost îndreptată către negocierile privind plafonul maxim de îndatorare al SUA, care s-au finalizat prin aprobarea de către Senat a unei măsuri ce suspendă limita datoriei publice până la 1 ianuarie 2025. De asemenea, la finele lunii, estimările de venituri ale Nvidia pentru trimestrele următoare datorită cererii de procesoare grafice pe baza cărora operează roboţii de inteligenţă artificială, au potenţat creşterile din sectorul tehnologic. În acest context, indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a urcat luna trecută cu 5,8%, în vreme ce Dow Jones a scăzut cu 3,5%.

De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Centrală Europeană pare să nu se afle atât de aproape de încheierea ciclului de ridicare a dobânzilor precum Rezerva Federală, iar sectorul tehnologic este mult mai subţire reprezentat, indicele Stoxx 600 a coborât cu 3,2%, luna trecută.

Declin de aproape 27% pentru Transgaz, cel mai mare din BET

La Bucureşti, indicele BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 30 de titluri de la BVB, a scăzut cu 0,1%, luna trecută, în timp ce indicele BET-XT-TR, ce reflectă şi dividendele plătite de emitenţi, a urcat cu 1,7%.

Acţiunile Transgaz (TGN) au coborât cu 26,8%, în mai, lună în care compania a operat majorarea de capital prin alocarea a 15 titluri noi la unul deţinut, ceea ce a prins pe picior greşit unii investitori. La ex-date, preţul acţiunii la BVB a fost modificat conform noului număr de titluri ale companiei, referinţa ajustându-se de la 336,5 lei la 21,05 lei. Practic, preţul a reflectat numărul mai mare de acţiuni al emitentului, dar se pare că unii investitori au crezut că preţul a scăzut puternic şi au intrat la cumpărare. Ulterior, pe măsură ce tot mai mulţi au înţeles ce s-a întâmplat în realitate, a crescut presiunea la vânzare, preţul a început să scadă, declin ce a fost accelerat odată cu alocarea efectivă a titlurilor. La jumătatea lunii, Transgaz a anunţat că profitul obţinut în primul trimestru a fost cu 50% sub cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, chiar dacă veniturile s-au menţinut constante, ceea ce a contribuit şi mai mult la depreciere.

Apatie la BVB

Acţiunile Conpet (COTE) au scăzut cu 8,4%, luna trecută, după înregistrarea datei ex-dividend pentru alocarea cu randament de circa 90% faţă de preţul acţiunii din momentul aprobării distribuţiei, în timp ce titlurile TeraPlast (TRP) au coborât cu 4,5%, în condiţiile în care producătorul de materiale de construcţii a anunţat pierdere pentru perioada ianuarie-martie 2023.

Titlurile Electrica (EL) s-au depreciat cu 3,6%, în luna în care a apărut data ex-dividend pentru ultima distribţie a companiei, iar furnizorul şi distribuitorul de energie a raportat o pierdere în primul trimestru, ce-i drept mai mică decât cea din primele trei luni ale lui 2022. Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti au scăzut cu 3,4%, operatorul pieţei noastre de capital înregistrând o reducere masivă a profitabilităţii, în intervalul ianuarie-martie.

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a coborât cu 5%, acţiunile bancare de la BVB au avut deprecieri uşoare. Titlurile Banca Transilvania (TLV) au coborât cu 1,4%, în timp acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au avut un recul de 2,4%. Cele două instituţii de credit nu distribuie dividende, demers în concordanţă cu recomandările de prudenţă ale Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României.

Aprecieri puternice pentru One United Properties şi Nuclearelectrica, cele două companii ce au fost incluse în indicii pieţelor de frontieră ai MSCI

La capitolul creşteri se remarcă evoluţia acţiunilor dezvoltatorului imobiliar One United Properties (ONE), al căror preţ a urcat cu 15,9% luna trecută, îndeosebi în urma unor şedinţe cu aprecieri puternice pe volume mari, ceea ce arată că, probabil, la cumpărare au fost investitori instituţionali. La începutul lunii martie, când preţul acţiunii ONE era de 0,88 lei, dar în scădere, analiştii de la BT Capital Partners au estimat o ţintă de preţ de 0,998 lei pentru titlurile companiei, în următoarele douăsprezece luni, într-un raport publicat pe site-ul BVB Research Hub. Echipa de la Goldring a estimat, la începutul lunii mai, un interval ţintă de preţ de 0,97 lei - 1,2 lei, pentru titlurile dezvoltatorului imobiliar. Acţiunile One United Properties au încheiat ultima zi din luna mai la preţul de 0,969 lei. De la începutul acestei luni, titlurile companiei fac parte din indicii MSCI Frontier Markets Small Cap şi MSCI Romania Small Cap.

Poate că nu întâmplător, a doua cea mai performantă acţiune din BET luna trecută a fost Nuclearelectrica (SNN), ce de asemenea a fost inclusă în indicii MSCI Frontier Markets şi MSCI Romania. Titlurile producătorului de energie au urcat cu 12%, fără să existe evenimente punctuale care să explice clar evoluţia preţului acţiunilor.

Titlurile Sphera Franchise Group (SFG) s-au apreciat cu 7,6% în mai, până la 18,35 lei, cotaţie sub ţinta de preţ de 21,4 lei dată a analiştii Erste Group Bank, într-un raport publicat în data de 10 mai pe site-ul BVB Research Hub.

Într-o lună în care cotaţia contractelor futures a petrolului Brent (etalonul pieţei europene) cu scadenţa în august a coborât cu 8,6%, preţul acţiunilor OMV Petrom (SNP) a urcat cu 2,5%, în condiţiile în care aşa-numita "taxă de solidaritate" a fost mult îndulcită. De asemenea, este posibil ca producătorul de petrol şi gaze să aloce un dividend special, după cum a anunţat în urmă cu câteva luni. Titlurile Romgaz (SNG) au urcat cu 4,6%, în aşteptarea dividendului cu randament de 8,4%, faţă de ultimul preţ al acţiunii din luna mai.

Discounturi de tranzacţionare situate între 63% pentru SIF Banat-Crişana (actuala Lion Capital) şi 42% în cazul Evergent Investments

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP) aproape a stagnat, luna trecută, în condiţiile unor evoluţii divergente ale titlurilor care-l compun.

Acţiunile Fondul Proprietatea, emitent ce se pare că a intrat pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte vânzarea unei părţi sau a întregului pachet deţinut la Hidroelectrica, au scăzut cu 2,4%. Titlurile Transilvania Investments (TRANSI) au coborât cu 5,8%, în timp ce la polul opus acţiunile Evergent Investments (EVER) s-au apreciat cu 3,1%, în mai.

La finalul lunii mai, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 63,3% pentru Lion Capital (fosta SIF Banat-Crişana) şi 42,3% în cazul Evergent Investments (EVER), în timp ce FP avea un discount de 23,4%, peste obiectivul celor de la Franklin Templeton, de sub 15%.

Evaluare de 11 miliarde de euro pentru Hidroelectrica, conform raportului Fondului Proprietatea

Luna trecută, Agricover Holding a lansat o ofertă publică de vânzare, practic primul IPO de la BVB după o pauză de aproape doi ani, care a eşuat.

În opinia brokerilor, mult aşteptata listare a Hidroelectrica, lipsa perspectivei de a primi dividende, preţul considerat mare de anumiţi investitori în comparaţie cu a altor emitenţi de la bursa noastră sau modelul mai complex de afaceri al companiei, care poate nu a fost înţeles de unii investitori de retail, sunt elemente ce au făcut ca subscrierile în oferta Agricover să fie reduse. Investitorii persoane fizice au lansat ordine de cumpărare numai pentru jumătate din porţia care le-a fost rezervată, de 10% din ofertă, valoarea subscrierilor fiind de aproape 4,4 milione de euro. Subscrierile instituţionalilor, cărora le-a fost destinată 90% din ofertă, nu au fost publicate, dar faptul că operaţiunea a eşuat arată că apetitul nu a fost prea ridicat.

Piaţa se pregăteşte pentru oferta Hidroelectrica, listare văzută de unii drept un adevărat panaceu pentru neajunsurile măruntei noastre pieţe de capital. Fondul Proprietatea îşi va vinde o parte sau întreaga participaţie, într-o ofertă despre care se speră că va fi cea mai mare din Europa de Est. În raportul aferent lunii aprilie, evaluarea deţinerii de 19,94% a fondului în producătorul de energie era de 2,2 miliarde de euro, ceea ce ridică valoarea Hidroelectrica la 11 miliarde de euro. Mulţi văd listarea companiei drept cheia intrării pieţei noastre în categoria celor emergente în ierarhia MSCI. De-ar fi aşa!

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ce ar fi avut de castigat un investitor din participarea la oferta ?Dar in perioada urmatoare?O oferta organizata pentru scoaterea banilor din afacere.

    Apatie? Vin dividendele, astazi SNP :o

    Piata arata exact ca domnii Marcu si Gradinescu adica RATATA.

    Poate vedem falimentul Teraplast?

    1. NN pensii a luat 11% din teraplast.

      Faliment nu, doar o stagnare asimptotica catre zero... 

      sunt pe pirdere si au datorii mari? sau de ce ar da faliment? acum un an erau favorita bvb

      Intraseră pe pierderi.

      F.bine a făcut NN pensii.Dar și mai bine fac cei care vănd fericiți la 0,52 și vor vinde fericiți și la 0,45 săpt.viitoare.Ptr că 0,40 ticăie puternic.

      A fost favorita bvb.Acum e în aceeași ligă cu HUNT. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb