Băncile din întreaga lume au direcţionat peste 385 de miliarde de dolari în termocentrale pe cărbune în ultimii trei ani, iar fluxurile anuale au crescut în 2024 comparativ cu 2023, arată o analiză realizată de un grup de ONG-uri, potrivit Agerpres.
Aceasta deşi, în 2021, la summitul COP26 de la Glasgow, aproape 200 de guverne au convenit să elimine treptat cărbunele iar multe dintre marile băncile ale lumii au decis să îşi decarbonizeze portofoliile. Patru ani mai târziu, acele promisiuni nu au reuşit să influenţeze investiţiile financiare în termocentralele pe cărbune.
'Este ca şi cum summitul de la Glasgow nu a avut loc', spune Katrin Ganswindt, director de studii financiare la ONG-ul german Urgewald.
Cărbunele, cea mai poluantă sursă de energie, stă la baza a două treimi din producţia mondială de electricitate, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei. Dacă termocentralele pe cărbune vor continua să funcţioneze aşa cum o fac acum, numai asta va duce lumea peste ţinta convenită la Paris, de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.
Potrivit Urgewald, chiar dacă numărul noilor proiecte de termocentrale se reduce, acelaşi lucru nu este valabil şi pentru flota actuală de termocentrale.
Închiderea mai rapidă a termocentralelor este un proces complicat, în special în ţările în curs de dezvoltare, unde deseori aceste instalaţii au o vechime de doar câţiva ani. În consecinţă, nu doar că noile surse de energie curată trebuie să fie disponibile deja, dar susţinătorii financiari trebuie să beneficieze de compensaţii de-a lungul procesului. În paralel, actualele eforturi de a închide termocentralele pe cărbune mai repede au fost afectate de amânări, precum şi de obstacole politice şi financiare.
În plus, revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a impulsionat şi mai mult industria carboniferă. La începutul anului, Trump a semnat mai multe măsuri destinate creşterii consumului şi producţiei de cărbune în SUA.
Potrivit analizelor făcute de Urgewald, băncile chineze sunt cei mai mari furnizori de finanţare pentru proiectele care au legătură cu cărbunele, în condiţiile în care între 2022 şi 2024 au alocat aproape 250 de miliarde de dolari pentru această industrie. Urmează băncile americane, în frunte cu Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co. şi Citigroup Inc.
Banca Jefferies Financial Group Inc. cu sediul la New York este instituţia financiară cu cel mai puternic ritm de creştere a portofoliului din domeniul cărbunelui, în condiţiile în care a majorat finanţarea cu aproape 400% în cei trei ani analizaţi.
În Europa, Barclays Plc şi Deutsche Bank AG au acordat cele mai mari finanţări pentru cărbune în perioada 2022-2024.
Dacă iniţial băncile au anunţat un val de măsuri pentru a-şi reduce finanţarea pentru cărbune, în ultimii ani unele bănci au început să îşi relaxeze restricţiile. În total, doar 24 din cele 99 de mari bănci mondiale au un plan care vizează eliminarea finanţării pentru cărbune până în 2040, termenul limită stabilit de AIE. Multe dintre aceste bănci se concentrează doar pe cărbunele utilizat la producţia de electricitate şi ignoră cărbunele mai poluant folosit la producţia de oţel, susţinând că acestea este vital pentru infrastructura care stă la baza tranziţiei energetice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 10:12)
Si noi de ce am inchis toate minele si
centralele aferente ????
dar Germania si Polonia au redeschis de 2 ani,
minele de carbune/lignit,cu centralele aferente,
oare suntem mazochisti ?? vrem sa platim energie
extrem de scumpa ?? sau e asa "ordinul" ??!!
1.1. esti dus cu capul (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 12:11)
centralele pe carbune furnizeaza o energie electrica foarte scumpa de 4-5 fata de Cernavoda si 10 ori fata de Hidroelectrica, galbejitii construiesc centrale pe carbune peste 90 GW pentru a da de lucru populatiei (au deflatie sunt terminati ) si a " faulta" corciturile mongole prin reducerea cantitatii de petrol cumparata,apropo tu ai lucra in mina? nu vezi bai ratatule ca nimeni nu mai vrea sa lucreze in Romania? si tu vorbesti de deschiderea de mine? ce fumezi ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 12:39)
Si ce propun ONG? Ce punem in loc?
Ce sa finanteze bancile, ong-uri care freaca menta?