Producătorul de cărămizi "Cemacon" (CEON) a încheiat anul 2014 cu venituri operaţionale în urcare cu 25%, ce au depăşit dinamica cheltuielilor operaţionale şi au condus la o îmbunătăţire puternică a profitabilităţii operaţionale, de 43%.
Conform datelor preliminare aferente anului 2014, după 3 ani de creştere a afacerii, Cemacon raportează pentru întreg anul 2014 o creştere a cifrei de afaceri brute de 31%. Creşterea se datorează în principal vânzării de produse finite.
Cifra de afaceri şi profitul operaţional au înregistrat creşteri semnificative în 2014 raportat la anul precedent şi au la baza performanţa comercială şi a activităţii de producţie.
"În 2014, Cemacon a atins un nivel superior al business-ului. Am consolidat compania şi am pus noi baze de creştere şi dezvoltare. Am reuşit, ca în fiecare an, din 2010 până în prezent, să obţinem creşteri spectaculoase, pe o piaţă de materiale de construcţii care a scăzut", a declarat Liviu Stoleru, Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Cemacon. Potrivit domniei sale, în 4 ani, Cemacon "s-a transformat dintr-un jucător local, în cel mai inovativ şi competitiv producător de blocuri ceramice la nivel naţional. De pe locul 8 în anul 2010 în ierarhia producatorilor de cărămizi, am urcat pe locul 3 în 2014, am crescut cifra de afaceri de la 5 milioane la 14 milioane de euro şi cota de piaţă de la 6,7% la 17,5%".
În 2014, costul de producţie, deşi afectat de creşterile de preţ la energie, materii prime, ambalaje, combustibil şi taxe, a rămas unul foarte competitiv, efectul scumpirilor fiind atenuat de o nouă etapă de eficientizare a consumului energetic unitar, ca urmare a schimbărilor de reţetă şi a îmbunătăţirilor de flux.
În anul 2014, fabrica Cemacon de la Recea, judeţul Sălaj, a funcţionat la capacitate maximă, cu consumuri calorice minime, ca urmare a investiţiilor realizate în prima parte a anului. Investiţiile au avut rolul de a mări productivitatea, de a reduce costurile şi a îmbunătăţi calitatea produselor, fapt ce a contribuit la obţinerea rezultatelor foarte bune în anul 2014.
"Acum, Cemacon a ajuns într-un stadiu de dezvoltare care necesită găsirea unor noi pârghii care să susţină planurile de creştere. Anul trecut ne-am confruntat cu o cerere ridicată pentru gama Evoceramic, ceea ce ne-a determinat să luăm decizia de a ne suplimenta capacitatea de producţie, prin redeschiderea şi modernizarea liniei de la Zalău. Suntem singurul producător de blocuri ceramice din România care "îndrăzneşte' să-şi extindă capacităţile de producţie, într-o piaţă în care jucătorii se confruntă cu stocuri. Cu o suplimentare de 33% a capacităţii de producţie, vom deveni cel de al doilea producător din România, la nivelul volumelor produse şi vândute în piaţă", a mai spus Liviu Stoleru.
Pentru piaţa de materiale de zidărie, 2014 a fost primul an în care s-a simţit realmente o creştere a cererii. Toţi jucătorii au beneficiat de o prelungire semnificativă a sezonului de construcţii, datorită condiţiilor meteorologice favorabile. Totodată, avansul înregistrat de construcţiile rezidenţiale, cu 36% la 11 luni versus aceeaşi perioadă a anului precedent (conform informaţiilor Institutului Naţional de Statistică), ne confirmă că piaţa a crescut cu 5-7% în 2014. Valoric, piaţa a crescut mai puţin, dar s-a simţit o corecţie uşoară a preţurilor de vânzare pe fondul creşterii costurilor de producţie.
În 2015, odată cu ajustarea raportului dintre cerere şi ofertă, vom asista la o nouă creştere a preţurilor, după 6 ani în care producătorii au fost nevoiţi să-şi vândă produsele la un nivel foarte apropiat de costul de producţie. Estimarea pieţei în 2015 este de creştere în volum de 10% pe fondul îmbunătăţirii încrederii populaţiei şi a accesului sporit la finanţare la costuri foarte scăzute.
"Cel mai important obiectiv al Cemacon pentru anul acesta este obţinerea de profit net la nivelul întregului an. Sunt sigur că, odată cu încheierea procesului de restructurare financiară şi implementarea proiectelor previzionate, menite să ne asigure creşterea comercială şi operaţională, nu vom avea piedici în atingerea acestui obiectiv", a mai declarat Liviu Stoleru.