CONFERINŢA "FINANŢARE PRIN PIAŢA DE CAPITAL", EDIŢIA A III-A / DAN PAUL, ASOCIAŢIA BROKERILOR: "Directorul general al BVB să-şi publice salariul şi schimbările din organigramă"

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie 2014

"Directorul general al BVB să-şi publice salariul şi schimbările din organigramă"

"BVB nu face «road-show»-uri eficiente ca să-i atragă pe antreprenorii autohtoni"

"Disputele dintre BVB şi Depozitarul Central pe marginea implementării proiectelor nu-şi au rostul"

"Conducerea Depozitarului trebuia schimbată, dacă a încurcat lucrurile"

BVB trebuie să facă un exerciţiu de transparenţă şi să publice schimbările din organigramă şi veniturile directorului general, consideră Dan Paul a declarat, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Dan Paul este şi vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti, însă a ţinut să precizeze, în deschiderea prezentării sale, că nu vorbeşte în această calitate, întrucât, la nivelul conducerii BVB există o regulă că punctele de vedere ale instituţiei pot fi exprimate doar de preşedintele Lucian Anghel şi de directorul general Ludwik Sobolewski.

Domnia sa susţine că, dacă BVB ar fi un exemplu de transparenţă şi de bună guvernanţă corporativă, atunci piaţa noastră de capital ar atrage mai mulţi emitenţi.

Domnul Paul a precizat: "Am, vizitat, recent o companie listată la Bursă şi am văzut că avea expusă la sediu organigrama, cu note explicative despre persoanele care au fost concediate şi cu cele care şi-au schimbat poziţia. M-am gândit cum ar arăta acest lucru la BVB. De când Bursa a schimbat directorul general, au mai venit vreo 2-3 polonezi, nu ştiu câţi români şi vreo câţiva jurnalişti. Fără supărare, dar nu cred că au ce căuta acolo. Dacă BVB ar face acest exerciţiu, de mâine, şi ar publica schimbările din organigramă, precum şi veniturile directorului general, ar da dovată de o mare transparenţă".

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor susţine că piaţa de capital ar trebui promovată şi că BVB nu face "road-show"-uri eficiente ca să-i atragă pe antreprenorii autohtoni. Dan Paul afirmă: "Primul rol al Bursei de a finanţa companiile nu este îndeplinit. Pe de altă parte, dacă am ajunge la statutul de piaţă emergentă, atunci lucrurile ar fi mult mai bune pentru că ar veni mai mulţi bani în România. Promovarea pe care BVB o face este total ineficientă. Unii antreprenori nu vor să apeleze la piaţa de capital din cauza lipsei informaţiilor, a ineficienţei, a costurilor mari, etc. O altă cauză ar mai fi şi mentalitatea antreprenorilor autohtoni, care doresc să se listeze, dar companiile să rămână în continuare 100% ale lor".

Dan Paul susţine că piaţa află târziu de regulamentele şi noile proiecte care trebuie implementate într-un interval de timp relativ mic şi consideră că disputele dintre BVB şi Depozitarul Central pe marginea implementării lor nu-şi au rostul: "Trecerea la ciclul de decontare "T+2" (la două zile, de la trei zile) a fost anunţată pe 29 iulie 2014, când toată Europa anunţase deja trecea şi noi abia apucam să ne gândim. Poate că proiectul a fost gândit undeva în laboratoarele Depozitarului Central sau ale BVB. Nu avem nici acum Contrapartea Centrală. Despre separarea sistemelor (n.r. de tranzacţionare de cele de post-tranzacţioanre) tot discutăm dar la AGA BVB încă nu ştiam dacă facem acest lucru cu un soft propriu sau unul cumpărat, pentru că Depozitarul avea o părere, iar BVB alta. Şi nu facem decât să ne plângem şi să ne certăm prin comunicate de presă. BVB susţine că Depozitarul este în totalitate vinovat de această situaţie. Dar eu nu sunt de acord cu această poziţie pentru simplul motiv că Bursa este acţionarul majoritar al Depozitarului şi dacă nu-i convenea cum se desfăşurau lucrurile, atunci putea să schimbe toată conducerea Depozitarului şi pe directorul general (n.r. Adriana Tănăsoiu), dacă încurca lucrurile".

Domnia sa susţine că a dorit să discute despre acest proiect cu directorul general al Depozitarului, dar a constatat că nu era la serviciu, fiind plecată două din trei zile pe pe an în străinătate.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a concluzionat că actorii pieţei trebuie să muncească mult mai mult ca să atragă emitenţi şi să nu se rezume doar la a discuta proiecte.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. da tu l-ai publicat?

    1. Ce sa publice? Indemnizatia de membru CA e publica, la fel si eventualele bonusuri. Doar Sobolewski e mistery man pe acolo (cu concursul papagalului de Anghel, evident)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb