DUPĂ ANUNŢUL ACORDULUI PENTRU EXPLOATARE ÎN ROMÂNIA, COTAŢIA ACŢIUNILOR A EXPLODAT Mining Watch sugerează manipularea acţiunilor "Carpathian Gold"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iunie 2015

Mining Watch sugerează manipularea acţiunilor "Carpathian Gold"

Cotaţia acţiunilor companiei canadiene "Carpathian Gold" a explodat, după ce, miercurea trecută, societatea a anunţat că a ajuns la un acord cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru obţinerea unei licenţe de 20 de ani pentru exploatarea zăcămintelor de la Rovina, prin subsidiara locală Samax România SRL.

La Bursa din Toronto, preţul titlurilor "Carpathian Gold" s-a dublat, miercurea trecută, la 0,02 dolari canadieni/unitate. Mai mult, în condiţiile în care tranzacţiile pe acest emitent erau de ordinul a câteva zeci de mii de acţiuni pe şedinţă, pe 27 mai, investitorii au făcut un rulaj de 25,37 milioane de acţiuni. Ziua următoare, preţul s-a umflat şi mai mult, ajungând la 0,03 dolari canadieni şi a stat acolo şi vineri, de asemenea pe fondul unor schimburi cu mult peste cele obişnuite pe acest emitent, de 10,7 milioane de titluri, respectiv 15 milioane de titluri.

După această efervescenţă, apar însă primele semne de întrebare referitoare la corectitudinea anunţului companiei.

"Carpathian Gold nu a primit încă, în mod oficial, licenţa pentru exploatarea zăcămintelor de aur şi cupru de la Rovina, întrucât decizia nu a fost publicată în Monitorul Oficial, conform legii", ne-a declarat, ieri, Roxana Pencea, reprezentantul organizaţiei Mining Watch.

Canadienii precizează, în anunţul lor, că "acordarea licenţei va intra în vigoare după ce va fi analizată de mai multe instituţii guvernamentale şi va fi publicată în Monitorul Oficial".

Cu toate acestea, Roxana Pencea ridică întrebări cu privire la momentul ales pentru transmiterea informaţiei legată de proiectul de la Rovina.

Anunţul Carpathian Gold a dus la o explozie a valorii acţiunilor companiei pe bursa de la Toronto, marcând o creştere de 200% în câteva zile, după cum a spus Roxana Pencea, menţionând că informarea a fost lansată într-un moment cheie, întrucât "Carpathian Gold se află practic în stare de faliment din cauza dificultăţilor întâmpinate în avansarea unui alt proiect în Brazilia".

Doamna Pencea ne-a explicat: "Urmărim ce se publică în Monitorul Oficial şi ce apare pe site-ul ANRM şi în funcţie de ce se va întâmpla, vom face demersurile legale, fie contestaţii, fie acţiuni în instanţă. Pe măsură ce vom afla mai multe informaţii, sunt posibile şi acţiuni de protest".

Reprezentantul Mining Watch susţine că ANRM nu doreşte să comunice informaţii referitoare la acest subiect şi că limitează accesul organizaţiei la informaţii de interes public: "Noi dorim informaţii privind impactul social, pentru că ei (n.r. ANRM) sunt obligaţi să ofere aceste date. Am făcut cerere de informare. Ne deranjează că ANRM preferă să nu comunice, fiind complice la o speculaţie bursieră".

Preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu, a respins acuzaţiile potrivit cărora procedura de acordare a licenţei către compania canadiană a fost netransparentă. Domnia sa ne-a explicat: "Carpathian Gold, prin subsidiara Samax România, a câştigat în 2005 o licitaţie publică pentru explorarea perimetrului respectiv, iar acum au solicitat licenţa de exploatare. Noi le-am dat acordul, însă licenţa efectivă va fi acordată printr-o hotărâre de Guvern după ce firma respectivă va primi toate avizele. Proiectul de lege va fi pus în dezbatere publică pe site-ul ANRM, cu toate detaliile necesare".

Dacă licenţa de exploatare nu a fost acordată companiei în mod oficial, conform legii, prin publicarea deciziei în Monitorul Oficial, atunci anunţul Carpathian Gold poate fi considerat o manipulare a pieţei de capital, consideră un broker, consultat de ziarul BURSA.

Potrivit Mining Watch, Carpathian Gold este o companie fără experienţă, ce deţine în concesiune doar două perimetre, în Brazilia, respectiv în ţara noastră. Reprezentanţii ONG-ului au arătat, într-un comunicat de presă, că activitatea minieră din Brazilia a companiei este suspendată, fapt ce a dus la pierderi masive de capital, firma ajungând în pragul falimentului.

"Situaţia este atât de gravă încât directorii Carpathian şi-au dat demisia la începutul lui 2014, iar o bancă australiană Macquarie le-a desemnat un ofiţer şef de restructurare", au menţionat aceştia.

În plus, Mining Watch arată că planurile companiei erau să utilizeze capitalul de la mina din Brazilia pentru începerea proiectului din ţara noastră.

"Fără a avea stabilitatea financiară necesară, Carpathian Gold a primit în dar de la ANRM licenţa pentru proiectul din România, iar toate demersurile au avansat în condiţii total netransparente, însă sub supervizarea atentă a Guvernului României", potrivit surselor citate.

ONG-ul mai spune că perimetrul minier de la Rovina, concesionat de Carpathian Gold, are o suprafaţă de 93,5 kilometri pătraţi, de aproape trei ori suprafaţa oraşului Deva. Potrivit datelor companiei canadiene, Rovina este primul proiect minier deţinut 100% de o firmă străină, fără participarea statului român.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce se intimpla?

    Se pare ca autoritatile se pregatesc sa ne infiga, pe sest, una groasa, groasa de tot. Si asta dupa ce politicos le-am refuzat oferta perfid-ticaloasa facuta cu Rosia Montana. 

    Ce-i diferit in conditiile aferente exploatarii de la Rosia Montana si cele de la Rovina?  

    Cum e posibil sa fie date lucrari atit de sensibile unora lipsiti de experienta si fara posibilitati financiare? 

    Chiar ii zahaieste pe conducatorii nostri ticalosi aurul din pamintul scump al patriei? Vor acesti ticalosi sa scape de acesta siciiala supunind natura si cetatenii patriei la cele mai oribile chinuri?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4504
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2625
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9110
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.0295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb